icon

Zdravotní problémy, psychika?

lilian2111
7. črc 2021

Ahoj, už asi ze zoufalství píšu sem.

Asi od října mě občas trápil občas naval, zamotání hlavy, zkrátka pocit jako na omdlení. Pocit nedodechnutí před spaním (už v těhotenství). Většinou po ovulaci mě zlobil žaludek. Věcný pocit hladu, když jsem se nenajedla bylo mi špatně.
Vše jsem to házela na hormony (porod 4/20). Kvůli těm věcným návalům (vždy když jsem vyšla ven, později i doma) jsem se zasekla doma. Bála jsem se už jít ven že omdlím atd. Vadilo mi vedro, jinak se mi začala motat děsně hlava a být mi slabo.
Návaly přestaly. Začal ten žaludek. Stále pocit na zvracení (našli mi žluč v žaludku na gastru) prý to může dělat to. Třeba 5dnů špatný, 2dny lepší. Ale já přemýšlím jestli to nemůže být buď hormonální (nejvíce zle mi bývá kolem ovulace a před ms a během ní. “Po” to většinou lehce přejde, blbě je mi i tak ale ne zdaleka tolik, ale zase se mi stále motá hlava. Takový pocit že jsem nepřítomná, mimo.) Chodím se teď alespoň procházet do lesa atd, ale moc toho tedy neujdu…dřív jsem byla strašně aktivní. Nechápu co se děje. Mimo ten duodenogastrický reflux mi nenašli nic. Na ten beru kinito, první týden super, ale opět cítím nevolnost i přes nej…beru 8-9dní. Krev v pořádku, tlak sice nižší ale to mám od mala. Hormony v pořádku. Sono v pořádku. Ale napadlo mě jestli po porodu to nějak neblbne? Špatně snasim třeba výkyvy hormonů během cyklu? Nebo jestli takové stavy nedělá psychika? Ale aby mi bylo stále na zvracení? To je asi k tomu refluxu, že? Nemá někdo zkušenost? Neměl někdo stejný problém?

Strana
z2
kindycz
9. črc 2021

:(

lv
9. črc 2021

@lilian2111 nevim, možná.. Já jsem pro komplexní léčbu, AD nejsou nutná navěky, stačí pul roku, pokud se stav zlepší. Bojíš se jich, proč? Když si zlomis nohu, taky ji nechas dat do sadry, nevystaci treba bylinky a chtít to zvládnout.. Stale prevlada nazor, ze AD jsou neco spatneho, strasne silneho, že clovek s psych.chorobou je "blazen", kdyz to prezenu.. Neni to tak, jen se tvoří min latek v mozku. A zije se lip leceny, vyleceny, nez ne..

levandule_k
9. črc 2021

Dle pár příspěvků na netu se nedá říct, jestli jsou antidepresiva vhodná, nutná, ale nikdo ti nemůže nutit léčbu se kterou nesouhlasíš. Minimálně si najdi kvalitního psychologa a zkus psychoterapii.

Antidepresiva mají stále určitá stigma, ale neléčená deprese, úzkosti atp. jsou fakt svinstvo, dokážou člověku hodně znepříjemnit život. (Já tím nikdy netrpěla, jen jsem se s tím setkala v okolí.) Antidepresiva ti pomůžou překlenout krizové období, některá jsou lehká, takže se nemuší bát, že budeš vypadat jak chodící zombie.

Někdo se třeba najde v alternativě typu Bachovy esence, někdo tvrdí, že je to ezoterický výmysl. Třezalka je z bylinek známé antidepresivum, působí na lehké deprese. Ale nechci nikomu nic ordinovat po netu. (Třezalka snižuje účinek HA, kdyby jsi to pila, tak ať se nerozrostete neplánovaně o dalšího potomka😉)

lilian2111
autor
9. črc 2021

@levandule_k
@lv jeeezis holky vůbec jsem to nemyslela tak, že jsou AD něco špatnýho, to vůbec! Jen já mám fakt hrůzu z jakýchkoliv nežádoucích účinků a bojim se co se mnou udělají. Neberu ani paralen, brufen…🙈 Kdybych věděla že žádný nemají, lupnu si to okamžitě 😁
K psycholožce jdu příští čtvrtek, tak uvidím. Přijde mi že je ten stav lepší než třeba před měsícem, tak uvidím. 🙏🏻

levandule_k
10. črc 2021

@lilian2111

Já jsem také zastánce spíš méně léků než více 🙂 a jsem ráda, když potkám někoho, kdo má stejnou filosofii 🙂 to je fajn, že si hned nelupneš brufen, když tě bolí hlava. Lidská psychika je mocná, zhruba 30 % lidí zabírá placebo efekt. Tj. začnou se uzdravovat, když si myslí, že berou lék, ale přitom mají kuličku cukru. V knížce Jak funguje uzdravení od W. Jonas autor píše, že při léčbě je důležitá reakce na význam (on hodně zkoumal alternativní přístupy, akupunkturu, bylinky, cvičení, podpůrná skupina) a jeho závěrem bylo, že u některý pacientů se projeví efekt reakce na význam a že hodně důležitý je už samotný proces léčby, že si s tebou doktor pokecá, věnuje se ti, i tohle přispívá k uzdravení. Na každého zabírá něco jiného. (Tím nechci v žádném případě říct, že lidi, co se uzdraví, i když berou placebo, že jsou hlupáci, naivní idioti, jen že naše tělo má obrovský samouzdravovací léčebný potencionál a proč ho nevyužít 🙂) Stejně tak funguje i nocebo efekt, když očekáváš, že ti léčba uškodí, tak se projeví vedlejší účinky a nepřinese ti to ten pozitivní výsledek. Proto ti musíš s navrženou léčbou vnitřně souhlasit.
Já nejsem zastáncem předepisování antidepresiv na každý prd, ale jsou chvíle, kdy jsou lepší volbou než se trápit. Brala bych je jako takový most na překlenutí krizového období. Za mě by měly jít ruku v ruce s psychoterapií, rozklíčováním problémů, seberzvojem, prací na sobě (záleží, co je ti blízké).
Pokud bys měla vedlejší účinky, kdy by jsi nebyla schopna vnímat emoce a byla něco mezi robotem a zombie, tak to nejsou dobře zvolená antidepresiva.
Pokud ti to vnitřně nesedí, hledej něco jiného, co je tvůj šálek čaje.

diva_ziva
10. črc 2021

@lilian2111 Super, ze uz mas vybavene setkani s odbornikom. Vies, jak som ti písala, ze mas stavy ako ja v 1. trimestri? Tak mne uz nevolnosti presli, ale je mi furt hrozne. Vlastne vsetko to, co popisujes ty, plus naviac nemozem dychat (a velkostou delohy to neni, som 12tt). Takze som sa asi z kombinacie starostlivosti o deti a stresu z neuprosnych nevolnosti asi trocha zrutila. Nic konkretne velke sa nestalo, ale stokrat nic umorilo vola, jak tu uz niekto spominal. Musela som odstavit syna, hodne plakal a celkovo bol o dost narocnejsi, do toho hormonalne zmeny v tehu. No jo. Co se da delat. Musim si nechat pomoct. Drzim palce a napis nam, co ti povie psychologička.

Strana
z2