Zkušenosti s alternativními léky v lékárnách. Fungují stejně?
Ahoj, chci si udělat malý průzkum 🙂.
Jde mi o to, jak v různých nejmenovanych řetězcích lékáren nabízejí náhrady jejich značky za takové ty známé léky (ibalgin, nurofen, fenistil...).
Je to levnější a říkají, že mají stejnou ucinnou látku.
Já už to totiž několikrát vzala a přišlo mi, že prostě třeba lék na hlavu mi vůbec nezabral 🙈.
A slyšela jsem podobné zkušenosti... tak jsem se chtěla zeptat, jaké zkušenosti máte vy? Berete ty alternativy a vše dobrý? 🙂
Moc díky
@exbordelar hele, už je to pár let, co jsme to měli na stole. Pravě se tenkrát rozhodovalo jestli se přidáme do řetězce, nakonec z toho sešlo... Vím, že se tam psalo, že nejsou ty přípravky kontrolovaný SÚKLem, takže si můžou dovolit být levnější, ale právě tím, jak to není kontrolovaný, tak si v podstatě můžou psát, co chtějí. Takže lékárenská komora udělala testy, něco jako D-test, a pak hodila do lékárenskýho časopisu výsledky. A závěr byl, že teda neobsahovaly množství, které bylo na krabičce, proto nezaručují účinnek. Ráda bych to našla, ale ani nevím jestli ten časák je ještě v lékárně...
@aarriel A fakt nejsou kontrolovaný?
Léky privátních značek lékáren, často označované jako generické léky, mají stejné účinné látky a složení jako originální léky. Tyto léky musí splňovat přísné požadavky na kvalitu, účinnost a bezpečnost, které stanovuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) a další regulační orgány1.
Generické léky jsou bioekvivalentní s originálními léky, což znamená, že mají stejný účinek v těle. Rozdíly mohou být v pomocných látkách, které mohou ovlivnit vzhled, chuť nebo trvanlivost léku, ale neměly by ovlivnit jeho účinnost nebo bezpečnost2.
Pokud máte konkrétní obavy nebo otázky ohledně generických léků, je vždy dobré se poradit s lékařem nebo lékárníkem.
@hojda ale já nemyslím léky, ale doplňky stravy.... Samozřejmě léky musí mít kontrolu. A tam jsou potom označovaný jako generikum = vyrábí jiný výrobce, např. ten zmiňovaný Brufen, Ibalgin...
Já se bavím o doplňkách, pastylky, vitamíny atd. Tak ty většinou kontrolovaný nejsou...
Do Maxe nechodím iž jen proto, že konkurence, takže nevím, co tam vše mají pod tou jejich značkou.
V tom článku šlo třeba o nějaký vit. B, pak od značky Pharma point., Dr. Max a oak klasický od Zentivy. Nebo srovnávali třeba pastylky...
@hojda a kupodivu ač jsem vždycky házela za hlavu rozdílné účinky gener. léků a nevěřila tomu. Tak jsem si to vyzkoušela na vlastní kůži. Roky jsem brala léky na RS a pak nafasovala ganerikum o 20 tis. levnější, nemocnice dostala příkaz, že mají šetřit... A po půl roce velké zhoršení, objevila se alergická reakce a nikdo mi to nevěřil, protože je to přece to samé 🤦🤦🤦 takže i já už věřím tomu, že opravdu může mít stejný účinek....
@hojda no, jenže ten lékárník ti zaryte tvrdí, že to není možné, že to je stejna látka a musí to účinkovat stejně! Několikrát jsem se ujistovala 😁
@aarriel ja právě vždycky žila v tom, že člověk platí jen za značku, ale výrobek je prakticky stejný (stejně jako u jiných výrobků- někde prostě "znacka" znamená X Kč navíc jen proto, že je to "znackove"). Ale poslední dobou jsem si právě u víc léků všimla, že prostě po tom jejich ibalginu mě hlava bolet nepřestává, nebo po vitamínů B mi vždy hned zmizel koutek, teď ho beru týden a nic... tak jsem se chtěla zeptat na zkušenosti druhých a fakt jsou totožné...
@fifinka2020 Tchýně to taky u nějakého léku říkala, že jí nefunguje.
@fifinka2020 však jsem to taky tvrdila 🤣🤦 ještě donedávna...

@kompleta protože to mám u nosu🙂)))