icon

Zkušenosti s biopsií prsou: Co čekat během vyšetření?

liana2552
7. čer 2024

Dobry den,

najdem tady holky co maji za sebou biopsiu prsnika? Nasla jsem si dve hrcky na pravom prsu a doktroka mne radeji poslala jeste na biopsii ( muj prvni UTZ) po porodu. Vedela Vam doktorka co Vam delala punkci neco k tomu rict? Nebo boli z ticha? Mam
z toho divny pocit. Kamaradka byla a utz komentovali ze je v poradku ohraniceny hezky pravidelny tvar a odber byl pry vodnatejsi a ze ji mohu rict na 80% ze je to fibroadenom. Mne nic nerekli i kdyz jsem se ptala. Vysledky za 2 tydny a ja se jedu zblaznit.

merope
7. čer 2024

Co je nejdůležitější - pokud to je maličké, tak i kdyby to byl zhoubný nádor, pravděpodobnost vyléčení je v tuto dobu již poměrně vysoká. Jak říkal jeden patolog (to jsou ti, co právě zkoumají ty biopsie), tak klíčové je dostat se k léčbě co nejdříve. No a proto jsou doktoři extrémně opatrní a raději "ženou" na biopsii jakýkoli i trošku divný nález - protože kdyby to náhodou bylo zhoubné, tak čím rychleji se zahájí léčba, tím rychleji se to i vyléčí. Držím palce, ať se ukáže, že to je něco neproblematického.

liana2552
autor
8. čer 2024

@merope Velikost 1,6x0,6 a druhy mnohem mensi. axilarne uzliny ciste. Tedka mne to zacalo i bolet. Kdyz si je palcuji citim v nich jakoby nepohodli. mam je presne jak konci kostice. Nechapu ze jsem je tam pred mesicem nevidela a necitila.

1pomnenka
8. čer 2024

Kamarádka chodí na utz a následně ji pošlou na biopsii každý rok. Neustále se jí tvoří nové a nové cysty, říká, že si vždy nahmatá bulky a hodně jí to bolí. Výsledky má vždy negativní, i lékař se diví, protože se mu na utz nelíbí.

alubif
8. čer 2024

@1pomnenka to není biopsie, ale punkce cysty, jsou to dva rozdílné výkony.

1pomnenka
8. čer 2024

@alubif Je to možné, ale oboje se posílá na histologii, ne?

alubif
8. čer 2024

@1pomnenka ne, ale obsah cysty se může poslat na cytologii
což není úplně stejně zpracování jako histologie biopsie, póze se zkoumá nátěr pod sklíčkem v mikroskopu.

merope
8. čer 2024

@liana2552 Pokud ti to "neroste pod rukama", tak je to snad pořád vše ok. Držím palce. Necítila jsi je tam, protože prostě vznikly.

zmoni
15. bře 2025

Dobrý den, mám někdo zkušenost? Vpravo na rozhraní 4-5cm od mamily je hypoechogenni léze nepravidelných cípatých kontur velikosti 12×9×8 mm s výrazným perifokalnim lemem, spore hmatná. Bez známek aspádové lymfadenopatie.

Byla jsem na biopsii a už tam mi rovnou doktorka řekla, ať si přijdu pro výsledky osobně...už jsem z toho chytla psycho, myslela jsem, že výsledky jsou vždy předány telefonicky.

Moc děkuji

alubif
15. bře 2025

Ne telefonicky nikdy nesdělujeme výsledky ať jsou jakékoli.

zmoni
20. bře 2025

Všechny zdravím, tak bohužel..je to zhoubné..ale prý jsem přišla včas, čeká mě operace, kdy vezmou tu zasaženou část a následuje ozařování, jedna DR. mi řekla, že si myslí, že chemoterapie nebude potřeba, ale samozřejmě záleží na histologii. Nebudu lhát, že se to ve mě mele, mám dvě malé děti.

eviicka
20. bře 2025

@zmoni ☹ držím moc palce, ať jsi brzy zdravá.

danca9257
22. bře 2025

@zmoni úplně vím jak se cítíš. Byla jsem na tom před pár lety stejně.