Cyklovozík nebo sedačka. Důvody, proč jste zvolily to nebo to?
Ahoj, chtěla bych si přečíst vaše zkušenosti ohledně výběru. Proč jste zvolili to nebo to a proč ne to druhé. 🙂
já jsem pro sedačku, budeme jezdit jen krátké trasy, nic velkého. Nejsme extra sportovci, takže jednou za týden nebo dva si udělat výlet.
Děkuju za odpovědi, se sedačkou nejsem rozhodnutá na 100%...
(Prosím, kdo nemá ani jednu z možností, ať vůbec nekomentuje, vět jako “nekoupila bych ani jedno, je to nebezpečné, na sedačce se rozmlátí dítě s vámi, cyklovozik srazi auto, dítě je nízko a dýchá zplodiny z aut...” - těch je plný internet. Díky 🙃)
Dítě ve vozíku není za autem, tudíž dýchá stejné množství jako na sedačce. Je to jen mýtus. Vozík má obrovské výhody. My s vozíkem procestovali hory křížem krážem. S ním jsme zvládli i ty nejhorší cesty, dcera si rozhodně nestěžovala. Když jsem tahala vozík 2 km do kopce, od chlapů cyklistů jsem slyšela samou chválu a obdiv, že ženská tahá do kopce takovou zátěž. Skvělá posilovna.
Na bazaru nemusí být cena vozíku likvidační, chariott (thule) drahý je, sehnali jsme Burley za 8t i s lyžařským setem. Vozík používám i vyloženě do terénu na pěšky, ta obří kola jsou super, žádný kočár takovou poloosu nemá🙂 na kole v terénu samozřejmě trochu skáče, ale malý to má rád (ale už není novorozenec), neomezujeme se jen na asfalt.
My máme chariot a jako cyklovozík jsme ho využili jeden víkend... protože holt velcí cyklisti nejsme, naštěstí proto jsme ho nekupovali. Ale je bezva i jako kočár do terénu. Měli jsme i druhý kočár poměrně terénní (inglesina magnum), ale chariot byl prostě super. Úložný prostor si nemůžu vynachválit. Na výlety se 3 dětmi bezva věc. Ten pásek, který si má člověk navléct na ruku, jsme využívali na tažení dalšího potomka na odrážedle do kopce. Naštěstí má manžel fyzičku 🙂
@puhelin Cesta po silnici i jinde mi pro dítě ve vozíku přijde výrazně bezpečnější než v sedačce. V sedačce je naprosto nechráněné, konstrukce vozíku je poměrně bytelná. Samozřejmě před plným nárazem auta to neochrání, v sedačce ale budou následky určitě horší. Asi dole dýchá trochu víc výfukových plynů než v sedačce, ale jen pokud je úplně otevřené. V chariotu, který máme, se dá odepnout/připnout jak bočnice tak předek, takže to zas chrání před těmi vyf. plyny, pokud by bylo vedro, dá se hned po sjetí ze silnice sundat. Jezdit mimo frekventované silnice mi přijde s dětmi samozřejmost ať jedou v/na čemkoliv. Kolo se sedačkou je výrazně méně stabilní než s vozíkem a přestože je to s vozíkem váhově těžší, tak se mi i do kopců jezdí výrazně lehčeji než se sedačkou. A to i v terénu - co zvládne projet kolo, zvládne i vozík.
@sim244 já doporucovala sedačku ale teď jsem po 2 letech vzala syna na sedačku a uprimne je to peklo 😄 takže asi jde i o to jak staré dítě. Protože když jsem ho vozila v jeho 1.5 roku tak to byla pohoda. Teď v jeho skoro 3.5 letech je to peklo. Je větší a je to znát. Opravdu menší stabilita. Ale byli jsme zatím 1x je možné že až ho vezmu víckrát zase si zvyknu + jsem 6 měsíců po porodu což me fyzicce moc nepřidalo.
Měli jsme obojí a ani jednoho nelitujeme. V sedačce jsme vozili menší, s přibývající vahou dítěte mi to přišlo nebezpečnější. V chariotu jezdila ještě ve 4 v pohodě... Teď už ho posíláme do světa...

Nečetla jsem předchozí názory, nevím, jak moc se budu opakovat.
Měli jsme obojí. Pro prvního syna jsme pořídili sedačku v jeho cca 15 měsících. Je narozený v únoru a první sezónu, kdy byl miminko, jsme prostě vynechali. Vozík jsme totiž tehdy nechtěli - vadilo nám, že dítě dýchá zplodiny, slyšeli jsme zkazky o vyvrácených vozících, a chtěli jsme jezdit i terénem mimo zpevněné cesty. Volba tedy padla na sedačku, zvolili jsme náklopnou, aby v ní mohl spát. Byli jsme naprosto spokojení, syn zvládl i delší, prakticky celodenní trasy, mohli jsme jezdit i terénem.
Jenomže dva roky po synovi se nám narodila dvojčata a my jsme zjistili, že bychom si počkali ještě několik let, než by syn spolehlivě jezdil sám a my mohli vézt dvojčata každé v jedné sedačce. Proto jsme pořídili Croozer pro dvě děti, ten vozil manžel, a já jsem vozila syna na sedačce, později na tyči. Ano, museli jsme jezdit po zpevněných cestách a cyklostezkách (naštěstí musíme jet jen cca 1,5 km městem, než se dostaneme na cyklostezku), ale lepší než nic. Nestalo se nám, že by se vozík jen náznakem vyvrátil, auta nás na silnici objížděla obloukem, a měl obrovský úložný prostor, kam se daly pohodlně sbalit věci, jídlo a pití pro pětičlennou rodinu na celý den.
Vozík jsme koupili z druhé ruky a prodali jsme ho potom dál jen s malou ztrátou.
Pokud plánujete jen krátké trasy jednou za čas, asi by byl vozík zbytečně velká investice. Sedačky dopředu vídám minimálně, většina lidí jezdí se zadní sedačkou, se kterou je kolo sice méně stabilní, ale dá se na to v klidu zvyknout. Je výhoda, pokud se dá sedačka se spícím dítětem sklopit.