Cyklovozík nebo sedačka. Důvody, proč jste zvolily to nebo to?

sim244
19. dub 2020

Ahoj, chtěla bych si přečíst vaše zkušenosti ohledně výběru. Proč jste zvolili to nebo to a proč ne to druhé. 🙂
já jsem pro sedačku, budeme jezdit jen krátké trasy, nic velkého. Nejsme extra sportovci, takže jednou za týden nebo dva si udělat výlet.
Děkuju za odpovědi, se sedačkou nejsem rozhodnutá na 100%...

(Prosím, kdo nemá ani jednu z možností, ať vůbec nekomentuje, vět jako “nekoupila bych ani jedno, je to nebezpečné, na sedačce se rozmlátí dítě s vámi, cyklovozik srazi auto, dítě je nízko a dýchá zplodiny z aut...” - těch je plný internet. Díky 🙃)

kocila
19. dub 2020

@sim244 rouhodne vozik za kolo,syn v nem jezdil od 1roku a konecne jsme se s nim dostali dal,nez jen kocar..jezdil v nem az do 4 let,pak uz syn byl tezky,ale jezdil v nem hrozne rad..
Vyhody:bezbroblemove nastupovani (neprevrhne se s kolem), zadne nebezpeci urazu nohy ditete,spi v nem pohodlbe,necyhoda:porizovaci naklady,vaha voziku...
My jsme meli Chariot z druhe ruky za 11tis,do levnych kvuli vaze a velikosti jsem nesla (jo a jezdili jsme s nim i na brusle 👍👍).

akdar5
19. dub 2020

Měla jsem oboje a záleží,kde se bude jezdit 🙂 Vozík je těžší a na rušné komunikaci jsem se bala,aby ho nesmetlo auto,takže jsem se citila líp,když jel někdo za mnou. samozřejmě jsme se snažili jezdit po klidných cestách,ale někdy se tomu čověk nevyhne.Taky si člověk musí zvyknout,že veze něco za sebou a že je to širší než kolo. Sedačka se moc houpala než jsem si na to zvykla a furt se otačela dozadu. Vozík se dá použít i jako kočár - já jsem ráda,že jsem ho měla 🙂 chyba se neudělá ani s jedním 🙂

zuzkasim
19. dub 2020

Ve vozíku má dítě pohodlí, může si tam hrát, kdykoliv se napít, jíst, může být chráněné proti slunci, větru, chladu, do vozíku dáš spoustu věcí (svačina, mikiny...). Vozík je těžší a je potřeba někdo, kdo ho utáhne i do kopce. Já jezdila s vozíkem cca 2km se synem po rovině na převazy na dovolené, víc bych nezvládla🙂 Ale muž je cyklista, s vozíkem konečně trochu zpomalil a měl tak tempo nás ostatních. U nás to byla jasná volba. Vozík je na silnici dobře viditelný, má dlouhou vlaječku a auta k němu mají respekt. Za ty roky ježdění (jsme ve městě, vždy se muselo vyjet ven z města po silnici) se 3 dětma jsme situací zažili dost a opravdu jen párkrát v životě auto nemělo dle mě ideální vzdálenost. Cyklosedačka je jednodušší na to ji uvézt. Dítě tam moc pohodlí nemá, je mnohem méně bezpečné. Kamarád spadl i se sedačkou (takže i s dítětem), nestalo se nic vážného, ale toto se s vozíkem prostě stát nemůže. Na popojíždění to stačí, na větší výlety je vozík mnohem lepší. Auta nerozlišují, jestli na kole jede jen jeden člověk nebo je tam i dítě v sedačce, dost často kola neobjíždí v dostatečné vzdálenosti. Vozík jsme na dovolené používali i jako kočárek, ale jezdili jsme schválně na dovču s kolama, máme cyklo prostě rádi.

eithelwing
19. dub 2020

Podle mě opravdu záleží na délce cest. Pro dceru jsme měli jen sedačku, ale taky jsme jezdili max do obchodu nebo na hřiště, nejdelší cesta byla na hodinu.

Teď s druhým plánuji vozík pro dva s miminkovnikem. Chci jezdit trochu víc a hlavně dřív.

Takže na popojíždění fakt sedačka stačí. Vozík má ještě ale výhodu úložného prostoru. 🙂

aklin
19. dub 2020

My máme cyklovozík. Zvládám s ním i kopce, beru to jako posilovnu. Na dovolené jsme měli půjčené jola i se sedačkou. Sedačka za trest, houpalo se to, špatně se na kolo nasedá i vysedá. Jízda se sedačjou byla mnohem náročnejsi než cyklovozík. Abychom dceru posadili do sedačky museli jsme být na to dva - jeden drzel kolo a druhy do sedacky posadil dceru.

marky123y
19. dub 2020

My měli vozik půjceny když byl syn malý cca 6 měsíců ale museli jsme vozíku přizpůsobit cesty, takže jsme zvolili jizerky kde je asfalt a nejezdítam auta, s vozíkem se nedostaneš všude. V jehi 1.5 roce jsme koupili sedacku a za me lepší, můžeš jezdit i po polních cestách, zvládla jsem syna posadit sama a na rozjizdení si zvyknes, 2 x-3x a pak už je to v pohodě. Jezdila jsem s ním sama a nikdy jsem neměla problém ho tam dát. Koupili jsme od thule polohovaci. Pokud už sedí tak já jsem za sedačku, nemusíš dopředu planovat zda se s vozíkem vejdes na cestu. + teda vozik je několikanásobně drazsi + musis mit na nej místo.

g_m
19. dub 2020

Pokud budete jezdit jen sem tam a krátké trasy, tak určitě jen sedačku, kterou oproti vozíku pořídíte za zlomek ceny. Manžel jezdí závodně na kole, já ujedu dost, ale i tak máme jen sedačky pro obě děti. Hodně dlouho jsme nad vozíkem váhali, ale k cyklostezce musíme cca 10km stejně po rušné silnici a to jsem nechtěla. U sedačky se můžu dětí ptát, jestli je všechno v pohodě apod. a s nimi nikdy nejezdíme nějaké šílené trasy. Dcera v ní v pohodě ujela 32km k manželovým rodičům, s prckem jsme tak daleko ještě jet nezkoušeli. Ale pokud opravdu budete jezdit sem tam a nic extra dlouhého, tak vozík by byly vyhozené peníze. Fakt je ten, že si musí člověk hodně zvyknout na posunuté těžiště a složitější nasedání i rozjezd, ale je to o zvyku...

cosimamvybrat
19. dub 2020

My mame oboje. Pokud to chces vylozene jen na jizdu na kole, tak podle me staci sedacka, vozik jsme porizovali hlavne kvuli tomu, ze se s nim da i bruslit ci behat, ciste na cyklistiku bychom ho nebrali.

konidana
19. dub 2020

@cosimamvybrat nebo pokud je potřeba do voziku k diteti nalozit dalsi věci, jako nakup nebo odrazedlo např. Na krátké popojizdeni radsi sedačku, zvláště pro větší dítě napr. od 1.5 nebo 2r a více. S vozikem se jede dobre jen po rovině. Jakykoli kopec nahoru je strašná makačka a dolů se zase musí vice brzdit.

konidana
19. dub 2020

@sim244 my měli vpzik pro mensi deti a delsi vylety, kdy jsme tam krom deti vozili i kupu dalsiho vybaveni. sedacku jsem ozkousela zadní a nevyhovovala. pak jsme deti vozili na prednich sedackach cca od 1.5r az obcas do 5 let.

darinka84
19. dub 2020

@sim244 záleží i jak máte staré dítě a jaké je... Nase ma rok a půl. Chce se dívat, manžel ji po cestě ukazuje co je kolem, povídají si. Takže s naší si nedovedu představit, že by byla ve vozíku..

amazonkajanik
19. dub 2020

Tak na dítě vozík vyzkoušen nemám, ale na psa jo a rozhodně přemýšlím o pořízení toho dětského. Auta se nám vyhla,naopak ještě koukali,jak se fena veze. Ujeli jsme s ním cca 35km

konidana
19. dub 2020

@amazonkajanik když byl muz s detma na rodicaku tak s nima ve voziku jezdil denně 20 až 40km. Deti se vyspaly a on se projel a jeste dovezl napr.zeleninu od zemedelcu. vozik se po tech tisících km nakonec úplně rozpadl😅

amazonkajanik
19. dub 2020

@konidana jo,je to šikovná věc.akorát my se nebudeme moct střídat,jelikož za jedním kolem bude dítě a za druhým pes 😂

konidana
19. dub 2020

@aklin zadni sedačka fakt hodně rozhodi těžiště, proto jsme měli přední. manipulace i komunikace s dítětem je mnohem jednodušší vepředu.

puhelin
19. dub 2020

Budeme kupovat sedacku. Vozik nas omezuje v trasach. Museli bychom jen po cyklostezkach a cestach bez aut a to ne vzdy zabezpecime.

martiniquest
19. dub 2020

@sim244 My jsme zatim porizovali jen sedacku. Jezdime fakt obcasne a jen po zapadlych okrskach a polnackach. Osobne bych si s tim netroufla, ma to nainstalovane manzel. Nicmene syn byl spokojeny, manzel to taky zvladal v pohode...ted uz mame deti dve, takze nas pristi rok ceka sedacka dalsi a nebo ten vozik. Vozik je hodne draha sranda. Myslim si, ze bude i celkem narocne s tim jet - z hlediska zateze. Takze se nejspis taky hecnu a druhe dite budu vozit ja 🙈

konidana
19. dub 2020

@puhelin my jezdili s vozikem uplne všude. projel i po pesine, lesem, proste kdekoli. po silnici taky. U dvoumistneho voziku jsou limitujici uzsi šířky dveří a je docela pakarna kdyz je potreba popojet vkakem . Akorat do CityElefantu to vetsinou jde v pohodě. Skládat vozik do auta nebo do rychlíku je take vyšší dívčí.

puhelin
19. dub 2020

@konidana Ja si nedokazu predstavit, ze okolo voziku projede auto s vyfukem ve vysce obliceje.

sim244
autor
19. dub 2020

Holky, děkuji moc za názory. Budem jezdit jednou za čas, takže vyhraje sedačka. 😊 akorát tedy musíme koupit sedačku za sebe, nedokážu si představit, jak ho mám před sebou na řidítkách. To je nějaká novinka ne? 😃

puhelin
19. dub 2020

@sim244 Vepredu uz me vozila moje mamka pred vice nez 30 lety. Naopak ji prekvapilo, kdyz pozdeji zacala vidat deti vzadu za rodicem.
Vepredu sedi mezi rodicem a riditkama. Ne jako mini pejsek v kosicku 🙂

sim244
autor
19. dub 2020

@puhelin fakt? Tyjo já to asi nikdy ani neviděla. 😃 jo to vim ze to je mezi rodicem a riditkama, ale i tak si to nedokazu predstavit. Ja jsem hrozne mrnava, ani bych pres syna snad neviděla 😃

konidana
20. dub 2020

@sim244 cyklosedacky vzadu jsou novinka cca posledních 30 let😉cyklosedacky vepředu byly už mnohem dříve. Mam zkusenosti s obema a vepredu urcire lepsi... ale ja jsem celkem vysoká a mam tak i velké kolo, zakze se dopredu dítě veslo. trochu omezeni pro jizdu to bylo, ale ostatni vyhody jednoznačně převážily.

natysnovec
20. dub 2020

My mame cyklovozik...mamzel nechtel sedacku kvuli tomu,ze mu prijde vozik bezpecnejsi....👍👍

heligona
20. dub 2020

Mam srovnání přední a zadní sedačky, přední mám na kolobezce. V přední sedacce dítě dobře vidí, muze mit třeba jidlo v riditkove tašce. Ale predni sedacka je menší, tužší, nepohodlnější. A kdyz dite usne, tak je to opravdu problém. Na kolo bych ji nechtěla.

majus6
20. dub 2020

Podle mě záleží i na tom jaké možnosti uskladnění máš. My máme vozík a byli jsme spokojení. Na třetí dítě jsem koupila sedačku, že to bude skladnejsi a rychlejší na cesty do školky a do školy a po roce jsem ji prodala. Udělala jsem na ní jen dvě jízdy, bylo to nepohodlné, nikde nemůžeš zastavit a a odejít od kola. Vždy když jsem jela pro dceru do školy, raději jsem malého dala do vozíku než do sedačky. Ale ta zásadní věc je, že otevřu garáž a tam mám kolo i se zapojeným vozíkem a hned jedu. Pokud člověk musí vyndavat někde ze sklepa, výtahem... Tak může mít sedačka výhody. Jinak souhlas s dalšími výhodami vozíku co už zazněly. Plánujeme si ho ponechat a vozit v něm bagaz až vyrazíme na kolech s dětmi na cykločundr (na stan, spacáky, karimatky... pro 3 děti bychom to těžko uvezlo na nosiči).

lennus
20. dub 2020

@sim244 Máme obojí, vozík jsme koupili proto, že obě děti jsme v něm vozili od asi 3-4 měsíců. Mně vozík tedy přijde bezpečnější, je to pevná konstrukce a pokud projíždíme silnici, jedu za manželem, který ho veze, starší jede už na svém. Jednu dobu jsme měli ještě Follow me, taky skvělá věc.
Cyklosedačka je vhodná tuším až od 2 let. Dcera bude mít dva za týden a už v ní párkrát byla, líbí se jí v ní. Ale pokud pojedeme delší trasy, bereme vozík, kde se prospí a můžeme do něj vzít i spoustu věcí.
Pokud ale plánujete jen kratší trasy, sedačka je dostačující, vozík je i mnohem větší investice. Mně se tedy dítě lépe vozí ve vozíku než v sedačce.

lennus
20. dub 2020

@puhelin K vozíku existuje i protiprachová clona a ze strany je nepropustný materiál, jde i zavřít zepředu

astyna88
20. dub 2020

Muzu se vtirnout...v tom cyklovoziku, neni tam detem moc vedro? Je to zavrene? Prece jen v cyklosedacce dite oviva vzduch ..

lennus
20. dub 2020

@astyna88 Není, může tam být i jen síťka, aby nelítaly kamínky, je to fakt úžasná věc a za mě perfektní investice