icon

Hračky. Nechat nebo prodat?

22. črc 2025

Ahoj maminky, po jaké době dáváte pryč hračky o které děti nejeví zájem??
Dceři jsme minulý rok k 4. narozeninám pořídila přebalovací pult pro panenky (viz foto). Jedná se o docela velkou věc. Bohužel za celý rok na ní sáhla 2x. Vůbec o to nejeví zájem a já o to jen zakopávám a prostě to v bytě překáží. Přemýšlím jestli to dát pryč... Kupovala jsem to s mojí mámou napůl, tak jsme jí že slušnosti řekla že to asi prodám... A to jsem si vyslechla 😡. Že je malá, že si s tím ještě hrát bude atd atd... Jenže já si prostě myslím že když za rok si s tím hrála cca 20min dohromady, že už to asi žádná výzva nebude. Jak to máte vy?

Hračky. Nechat nebo prodat?
ninive211
22. črc 2025

Já jsem člověk, který jen tak něco nevyhodí, hlavně když to sám koupil, tedy do toho investoval svoje peníze (přiznám se, že u darovaných věcí, nevhodných dárků je pro mě mnohem snadnější se jich zbavit). Doma máme pořád spoustu věc, kterých si děcka už nevšímají, kolem Vánoc jsme dost vytřídili a dali aspoň do sklepa, něco na chodbu na rozebrání (takové ty šunt hračky anebo právě darované) a i tak pořád máme v pokojíčku toho dost, čeho si už nevšímají. Např. velké policejní auto, garáž k vláčkodráze...prodávat hračky se mi moc nedaří, ideálně barter za něco. Toto je jasné, že byla asi větší investice, tak bys to chtěla mít zpět. Zkus vyčkat na období od září dál, jak se budou blížit Vánoce. Do té doby zkus dát hračku párkrát dceři na oči (třeba je někde sklizená mimo přímý dosah a tzv. "nebouchne" to dítěti do očí, tak si ani nevzpomene, že tu hračku má)

patypresdevaty
22. črc 2025
@ninive211

Já jsem člověk, který jen tak něco nevyhodí, hlavně když to sám koupil, tedy do toho investoval svoje peníze (přiznám se, že u darovaných věcí, nevhodných dárků je pro mě mnohem snadnější se jich zbavit). Doma máme pořád spoustu věc, kterých si děcka už nevšímají, kolem Vánoc jsme dost vytřídili a dali aspoň do sklepa, něco na chodbu na rozebrání (takové ty šunt hračky anebo právě darované) a i tak pořád máme v pokojíčku toho dost, čeho si už nevšímají. Např. velké policejní auto, garáž k vláčkodráze...prodávat hračky se mi moc nedaří, ideálně barter za něco. Toto je jasné, že byla asi větší investice, tak bys to chtěla mít zpět. Zkus vyčkat na období od září dál, jak se budou blížit Vánoce. Do té doby zkus dát hračku párkrát dceři na oči (třeba je někde sklizená mimo přímý dosah a tzv. "nebouchne" to dítěti do očí, tak si ani nevzpomene, že tu hračku má)

@ninive211 Jaký má smysl mít doma něco, s čím si děti nehrajou? Jakou to má užitnou hodnotu kromě toho, že to překáží? 🙂
Když už, má smysl zkusit to na nějakou dobu uklidit a pak znovu vyndat. Když to ani pak dítě nezačne bavit, nemá podle mě smysl to doma nechávat. Zkusila bych prodat/vyměnit. Prodej se mi nejlépe daří na zakázaném bazaru, výměna v místní skupině na FB

ninive211
22. črc 2025
@patypresdevaty

@ninive211 Jaký má smysl mít doma něco, s čím si děti nehrajou? Jakou to má užitnou hodnotu kromě toho, že to překáží? 🙂
Když už, má smysl zkusit to na nějakou dobu uklidit a pak znovu vyndat. Když to ani pak dítě nezačne bavit, nemá podle mě smysl to doma nechávat. Zkusila bych prodat/vyměnit. Prodej se mi nejlépe daří na zakázaném bazaru, výměna v místní skupině na FB

@patypresdevaty No pokud to překáží, jde to pryč 🙂 Spíš jsem asi pohodlná to někde fotit a nabízet, v.bazar nemám, nakoukla jsem a nevím, radši právě vše osobně, bez poštovného (hlaavně hračky fakt nebudu balit a někam posílat poštou, ono se to ani nevyplatí). Takže když už, taky využívám místní FB skupinky, jen dříve to tu bylo hodně aktivní a dnes tam jsou sem tam příspěvky, na které nikdo nereaguje...ale až budu mít chuť a energii, zbavím se i toho policejního auta 🙂 Zatím mi právě nijak nepřekáží, je tak jako hezky vystavené na skříni. Třeba ale bárbíny po dceři asi prodávat chtít nebudu (mám i nějaké pravé matellky). Samotnou mě mrzelo, že bárbíny po nás nikde nezůstaly. Stejně tak lego. To je nesmrtelné a nadčasové.
Mnohem snáz se zbavuju menších, drobných věcí, u kterých mi nedává smysl za ně něco chtít na oplátku, prostě je odnesu dolů na chobu a on se jich většinou časem někdo ujem...

patypresdevaty
22. črc 2025
@ninive211

@patypresdevaty No pokud to překáží, jde to pryč 🙂 Spíš jsem asi pohodlná to někde fotit a nabízet, v.bazar nemám, nakoukla jsem a nevím, radši právě vše osobně, bez poštovného (hlaavně hračky fakt nebudu balit a někam posílat poštou, ono se to ani nevyplatí). Takže když už, taky využívám místní FB skupinky, jen dříve to tu bylo hodně aktivní a dnes tam jsou sem tam příspěvky, na které nikdo nereaguje...ale až budu mít chuť a energii, zbavím se i toho policejního auta 🙂 Zatím mi právě nijak nepřekáží, je tak jako hezky vystavené na skříni. Třeba ale bárbíny po dceři asi prodávat chtít nebudu (mám i nějaké pravé matellky). Samotnou mě mrzelo, že bárbíny po nás nikde nezůstaly. Stejně tak lego. To je nesmrtelné a nadčasové.
Mnohem snáz se zbavuju menších, drobných věcí, u kterých mi nedává smysl za ně něco chtít na oplátku, prostě je odnesu dolů na chobu a on se jich většinou časem někdo ujem...

@ninive211 Aha. No, on ten V. už je dneska tak vymakaný, že vystavit a poslat tu věc trvá opravdu chviličku. Nemusím při odeslání nikde nic zadávat, jen mi to vyplivne kód, se kterým dojdu do boxu/na pobočku. Občas je to osobní předání a domluva časově náročnější než toto 🙂 Ale to už je každého věc 🙂

ninive211
22. črc 2025
@patypresdevaty

@ninive211 Aha. No, on ten V. už je dneska tak vymakaný, že vystavit a poslat tu věc trvá opravdu chviličku. Nemusím při odeslání nikde nic zadávat, jen mi to vyplivne kód, se kterým dojdu do boxu/na pobočku. Občas je to osobní předání a domluva časově náročnější než toto 🙂 Ale to už je každého věc 🙂

@patypresdevaty Nevím, když to napíšu z pohledu kupujícího, proč bych si kupovala jetou hračku a ještě k ní platila stovku poštovné? To radši koupím novou...proto u bazarů preferuju předání osobně, že odpadá ta cena za dopravu (a tedy to zdražuje cenu produktu a snižuje šanci, že o to někdo projeví zájem). Navíc pak se nestane, to, co se mi stalo jednou, že foťák mobilu nevyfotil úplně přesně barvu, já prodávala zimní boty, paní se asi zdály lehce růžové (nechápu, já to na obrazovce ani mobilu ani PC růžové fakt neviděla), tak ok, bere je (na barvu se nezeptala, že by se ujistila) a pak si stěžovala, že jí přišly klasicky šedé boty. Že prý kdyby věděla, že budou šedé, tak že je nevezme. Takto při osobním předání by mrkla a řekla by sorry, to vypadá jinak, než jsem očekávala, nechci to.

krisstina93
22. črc 2025

Ja dávám pryč hračky, kterým urostou ve stylu ze nenechavam skolkovym dětem chrastítka, školním hračky pro batolata apod, ale takovéhle věci pryc nedávám. Dcera treba spoustu věcí dostala a vubec o to nejevila zájem a až časem treba po roce se ji to začalo líbit a začala to používat. Zvlášť tyhle věci pro panenky, to je až tak pro předškolaky a mladší školačky, ve 4 letech to asi ještě moc nevyužije. Domluvila bych se s dcerou, jestli to chce prodat a případně si za zisk koupit něco jiného .

lauriak
22. črc 2025

Ja ked vidim, ze deti sa s hrackou nehraju tak ide z domu 🤷🏼‍♀️ Nepytam sa nikoho na zvolenie aj ked to bol darcek. Mne vadi preplneny dom. Co pol roku prezriedim s cim sa nehraju, pekne hracky rozpredam, zvysok darujem alebo vyhodim.

patypresdevaty
22. črc 2025
@ninive211

@patypresdevaty Nevím, když to napíšu z pohledu kupujícího, proč bych si kupovala jetou hračku a ještě k ní platila stovku poštovné? To radši koupím novou...proto u bazarů preferuju předání osobně, že odpadá ta cena za dopravu (a tedy to zdražuje cenu produktu a snižuje šanci, že o to někdo projeví zájem). Navíc pak se nestane, to, co se mi stalo jednou, že foťák mobilu nevyfotil úplně přesně barvu, já prodávala zimní boty, paní se asi zdály lehce růžové (nechápu, já to na obrazovce ani mobilu ani PC růžové fakt neviděla), tak ok, bere je (na barvu se nezeptala, že by se ujistila) a pak si stěžovala, že jí přišly klasicky šedé boty. Že prý kdyby věděla, že budou šedé, tak že je nevezme. Takto při osobním předání by mrkla a řekla by sorry, to vypadá jinak, než jsem očekávala, nechci to.

@ninive211 tak jasně že ne všechno se vyplatí prodávat s poštovným. Ale zaprvé na V. je to poštovné přes tlačítko nižší (většinou do 50 Kč) a zadruhé je tam prostě mnohem větší poptávka a nabídka. Já tam tedy kupuju a prodávám hodně a mám za to, že se mi to vyplatí. A i když bylo někdy nějaké nedorozumění, zatím se to vždy vyřešilo. Spoustě nedorozumění se dá ale předcházet 🙂

betelgeuzz
22. črc 2025

Starší generace nebyla moc zvyklá věci prodávat, všechno se schovávalo pro další generaci. Tak je jasný, že to tvoje máma prodávat nechce, a když to byl i dárek od ní, tak to i chápu.
Já s ní teda souhlasím, že to období, kdy si s tím bude hrát, může ještě přijít. Pokud to zavazí, tak bych to schovala třeba na půl roku někam do sklepa, na skříň a pak to zkusila znovu vytáhnout. Bude to neokoukané a třeba zaujme. Prodala bych až tak v 6 letech, kdy už půjde do školy a bude mít trochu jiné zájmy.

miryp
22. črc 2025

Ve čtyřech letech by toto dceru nechávalo chladnou, ale v pozdějším věku, kdy si začala hrát s panenkami, by za přebalovací pult byla určitě ráda. Po těchto zkušenostech bych se toho v tak nízkém věku nezbavovala. Pokud ti to překáží, schovala bych to někam do komory či na půdu a vytáhla to třeba za rok za dva, když to nezaujme ani pak, prodala bych to.

marketa1218
22. črc 2025

Ve čtyřech si myslím, že na to může být ještě malá. Dceři bude v září 6 a teprve teď si trošku začala hrát s panenkou, přebalovat, vozit kočárek apod. Já mám doma taky dost věcí s čím si už nehraje, ale já jsem na tohle hrozná. Nejdřív kupím a když mě to jednou za čas chytne, tak třídím. Většinou to ale daruji, nebaví mě to fotit, posílat apod. To samé i oblečení. Pokud to vyloženě nepřekáží, ještě bych počkala. Popřípadě někam schovala, prodat to můžeš vzdycky.

ajja87
22. črc 2025

Popravdě máme doma spoustu věcí se kterými si deti nehrají 🤦 zrovna dnes jsem si říkala, že to musím přebrat.V boxu tu mam spoustu chrastítek apod. co bych mohla prodat,ale jsem prostě líná to opět umývat (prici se mi prodat něco neumyteho,nevypraneho)a nafotit😬🫣 máme tu i spoustu takovych ,,sarapaticek,, ( rozumej věci z kinder,pak různý zviratka, malé panenky,sposutu náramku, který nikdy nenosily na rukách,no různych takovych drobnosti, obcas prostě něco vyhrabou a hrají si s tím...ale máš pravdu treba s velkymi věcmi,taky mi překáží,ale vím, že ldybych se jich zbavila,tak budou řvát, přestože si s nimi nehrají, mladších dcera měla období kdy si hrala na doktorku, takže se nabizelo ji koupit ordinaci, protože co chces porad kupovat za hracky, když už máš druhou holku a ke všemu ta první byla první dítě v rodině, takže toho má spoutu.No tak mladší dostala ordinaci, že...no dneska ji obslapujeme, protože ji hra vydržela tak týden až 14 dni a od té doby je ordinace pouze odkládací plocha na sposutu dalších blbosti🤦🤦kdyby jsme ji dali,ale pryc,tak si to orvou, přestože si s tim nehrají.

kacka1994
22. črc 2025

Vetsinou se domlouvam s detmi (3 a 5let), jestli to jeste vyuziji, nebo to radeji zkusime prodat/vymenit za neco jineho. Toho, kdo darek daval se neptam. Vetsinou koupime spis nejake deskovky, nebo lego. A i ty deskovky kdyz nas nezaujmou, tak jdou z domu. Kdyz si s necim moc nehraji, tak to dame bokem a zkusime dat znovu za chvili, jestli je to nezaujme, nebo na zahradu.
Takovou velkou vec bych zkusila vymenit v nejake mistni swapovaci skupine, jestli by ji nenabidl neco, co by se ji libilo a vam to prislo adekvatni. Nebo bych prodala a penize bych vyuzila na nejake aktivity pro ni - jinak by mi to bylo hloupe, kdyz to byl darek pro ni 🙂

martt
22. črc 2025

@anonym_autor Ja mam teda dva kluky starší. Před 2 lety jsem synovi uklidila vláčkodráhu do sklepa(bylo mu 6), uz si s tím nehrál. Letos chodil , ze by si s ní zase hral, takže jsme ji znovu vytahly. V tomhle věku bych ještě počkala. Může ji to zaujmout až bude starší. Třeba bych ten pult na chvily sbalila a uklidila a třeba za půl roku znovu vytáhla. Třeba si s tím uz bude hrát. Tohle je hodně nevyzpytatelné. Třeba za rok si vzpomene a bude to chtít znovu jako dárek.

lenerka1
22. črc 2025

No záleží na dítěti, moje starší si s miminky začala více hrát kolem toho 5. roku a teď v 6 by takový pultík využila (dříve moc ne). Mladší si takhle hraje cca od 2,5 let, protože to vidí u starší a ta ji někdy do svých her zapojuje. Třeba by ji bavilo hrát si s někým?

ondul
22. črc 2025

My se snazime doma mit minimum hracek, co uz nefrci, tak deti vyswapuji nebo prodame nebo darujeme kamaradum. Deti s tim problem nemaji, ja jsem taky radsi, kdyz jsou zahlceni, tak si vlastne hraji mene a hure.

kakba
22. črc 2025

O prazdninach delam cistky kazdy rok. Holky v pokoji nemaji zadne hracky. Jedine veci co furt mame a furt to holky pouzivaji je lego duplo a klasicke lego. Maji vsude kreativni veci na vyrabeni. Jednou za rok jim reknu at vytridi co nechcou, ja prodam a vytezek jde do jejich penezenek.

gruyerre
22. črc 2025

@anonym_autor pultík pečlivě schovej a věnuj ho dceři k šestým narozeninám, myslím, že se jí bude líbit 🙂 a jestli ne, tak ho pak prodej