Kupujete dětem hračky "jen tak"?
Ahoj, mám dvouletou dceru a svátek i narozeniny má v období vánoc, takže po zbytek roku už nemá co slavit. A samozřejmě protože se rychle vyvíjí a každý půl rok je to zase úplně jiné dítě, kupuju jí hračky, knížky, aktivity adekvátně k jejímu věku během celého roku. Myslím, něco koupím skoro každý měsíc. Manžel a zbytek rodiny ale s tím nesouhlasí a mají pocit, že si tak jen omlouvám to, že jí rozmazluju a že zbytečně utrácím. Jak to máte vy?
tak hra je přece základ vzdělání 🙂
Kupuji dětem hračky často, ale babička ještě častěji(což úplně neschvaluji...). Já ale kupuji takové, abych z nich měla dobrý pocit - jsou to hračky, které mým dětem něco předají či naučí (hlavně trpělivosti - např.stavebnice) 😀 . A nebo knihy, zábavné sešity pro předškoláky, jakože kuchyňské vybavení apod. Ale moje mamka kupuje takové ty hračky, které já absolutně nechápu - My little pony s křídly a korunkou, Filly, no a tak podobně 😀 . No ale rodiče jsou od toho, aby vychovávali a babičky od toho, aby v určité míře rozmazlovaly, no ne? 😅 😀
@mandala Tak traktor je taky vzdělávací, pokud při hře namaluješ třeba značky (může se naučit co znamenají), přechod pro chodce, tak dítko se učí, že nesmí jít přes cestu, když jede traktor nebo jiný dopravní prostředek. Že traktor je pomalejší a auta rychlejší, že jsou různé příslušenství k traktoru a může dělat na poli spoustu věcí, od kypření půdy, orání , až po sklizeň. Náhodou traktor je velmi náučná hračka, pokud o traktorech víš dost věcí, které můžeš předat dítěti. Pro menší pak náučné tím, že pozná, kde má kola, světla, výfuk (pálí), že kola jsou 4 a podobně.
musim taky pridat zkusenost s mymi detmi. Velke darky dostavaji jen na narozeniny a Vanoce, jeste vzdy proberu s babickama, co kdo koupi, aby toho nemely moc (jsou jeste male a prd rozum z toho).
Nicmene male darky nebo hracky dostavaji, prubezne, jak me co trkne do nosu. Priklad - sobotni nakup potravin a videla jsem vystavene bublifuky, tak jsem kazdemu jeden vzala. Darek za 40,- dohromady. Radosti az nad hlavu.
Sama si taky kazda preci obcas neco koupime, co rozhodne nepotrebujeme, ale zrovna nam to udela radost. Tak stejne je podle me obcas potreba koupit jen tak neco i tem detem.
@mandala Tak já jsem svým příspěvkem reagovala na několikrát zmiňovanou výchovu ke skromnosti, že nic se nemá přehánět do extrému a kam to třeba může vést. Tím neříkám, že je pravidlo, že všechny děti budou krást, ale jen jsem uvedla příklad, že u mě, ačkoli jsem jinak byla vzorné dítě o kterém ani nikdo nevěděl, ve škole jsem prospívala na výbornou, tak se to vyvinulo tímto směrem..
Souhlasím s tím, že sportovní, vzdělávací a výtvorané potřeby se mají kupovat dle potřeby a ne jako dárky, nicméně jsem to uváděla proto, že jsem přesvědčena, že dítě by mělo dostat to, co si přeje. A pokud řekne, že chce k vánocům brusle, kolo apod. a rodiče na to mají, tak nevidím důvod, proč by měli kupovat kupu jiných blbostí, které dítě tolik nepotěší jak ta jedna věc. Něco jiného je, pokud si přeje nějakou vyloženě kravinu, to je asi na místě t os dítětem probrat, jestli by nechtělo přeci jen raději něco jiného, ale pokud ne a nestojí to majlant, tak jsem pro koupení. A drobnosti a věci které jsou potřeba pak průběžně během celého roku stejně jako člověk kupuje oblečení. Vždyť obzvláště malé dítě se rychle vyvíjí, a tak je třeba vycházet vstříc jeho aktuálním potřebám. A to já dělám ráda, miluju didaktické hračky, výtvarné potřeba apod a už se těším, až to začneme víc využívat 🙂
@tyf Pro dvoulete dítě jsem také nakupovala prubezne, ale spis co se líbilo mně🙂 Aneb "potřebujeme" odrazedlo, skládačky, pastelky, vice koleji atd. tak to koupím a nečekám na vánoce či narozeniny. Nikdy však nenakupuju stylem: "mami, ja chci transformera (či podobnou předraženou cipovinu), kup mi ho". To neexistuje, to si musejí napsat Ježíškovi🙂. Sportovní věci, knihy, plasteliny, obleceni atd. dostávají automaticky, protože jsou zatím malí a o vanocich jim udělaji větší radost než lyze ci kolo třeba tykadla na helmu ci lahev s hello kitty🙂 az budou chápat hodnotu věcí, tak to bude jiné a dražší dárky budou při zvláštních příležitostech.

Nekupuji hračky nijak často, ale čas od času koupím synovi hračku jen tak. Má teď strašně rád dinosaury, tak jsme šli do hračkářství a jednoho si vybral. Nevidím důvod, proč ne, když jě to občas. Já si občas taky udělám radost třeba novým tričkem, jen tak.
Velké dárky jako lego, stavebnice apod. dostává k různým příležitostem.
Ale výtvarné potřeby, potřeby na sport a knížky kupuji průběžně, když to vychází.