První koloběžka. Jakou vybrat?

sofia_sofiova
15. dub 2024

Zdravím,
plánujeme dceři ke 3. narozeninám koupit první koloběžku, ale nevíme, jakou vybrat, a spíš než názory prodejců nás zajímají názory maminek🙂
Dcera měří 102cm a zatím ještě nejezdila na ničem, kde by byla nucena sama držet rovnováhu, tak zvažujeme, jestli koupit tříkolovou, dvoukolovou, apod.
Budu vděčná za jakékoliv postřehy a rady💛

andelka
15. dub 2024

Syn dostal tu klasickou trikolovou z Decathlonu, jezdí na ní doteď, bude mu 5,5.

nektarinka123
15. dub 2024

@sofia_sofiova kolobezka se z fyzio hlediska nedoporucuje. Dite preferuje jenom jednu stranu. Zvazte treba koloodrazedlo.

andelka
15. dub 2024

@nektarinka123 my jezdíme občas na koloběžkách, nohy střídáme. Jinak jezdí i na kole. Koloběžka má výhodu,že je lehká a skladná.
Kolo odrážedlo je taky fajn, měli jsme Yedoo.

zuzkasim
15. dub 2024

@nektarinka123 Není nic jednoduššího než naučit dítě na obě strany🙂 Ono je to na jednu stejně delší dobu hodně namáhavé. Názor, že kokoběžka se z hlediska fyzioterapie nedoporučuje, jsem ještě neslyšela.

nektarinka123
15. dub 2024

@zuzkasim naucit dite neco delat na obe strany (kdyz to nedela automaticky) prave vubec neni jednoduche a mnozi rodice ani nevedi ze maji sledovat jestli dite nejakou stranu nepreferuje, resp. Jestli neco nedela jen jednou stranou (slapani do schodu, vstavani, otaceni se). Tak jste se alespon neco nove dozvedela a ted uz vite, ze pro 3lete dite jsou lepsi alternativy nez kolobezka. Kdyz mi neverite muzete pogooglit nebo vyhledat nejake fyzio profily na instagramu.

konidana
15. dub 2024

@nektarinka123 pokud nebude jezdit denne tak to asi nevadi. Ake stejne jsem detem kolobezky poridila az po dlouhem premlouvani, kdyz jim bylo 6 a 8 let. Mozna 7 a 9.

nebetka
15. dub 2024

Ta z Decathlonu je perfektní.

cherie24
15. dub 2024

@sofia_sofiova taky jsme kupovali v Decathlonu. Ve předu má 2 kolečka a v zadu jedno, malá si sama vybrala barvu a byla moc spokojená. ☺️ Frčela na ní hned.
@nektarinka123 pochybuju, že by na tom to dítě najezdilo tolik, že by musel mít člověk strach z fyzio následků. U nás to bylo spíš jen takové zpestření. Ráda se na ní projela, ale žádné delší vyjížďky na tom absolvovat nechtěla. Stejně to měly i všechny děti v okolí.

ondul
15. dub 2024

Mě teda ani nenapadlo kluka učit jen na jednu stranu, normálně nohy střídá. Máme taky z decathlonu a je fajn.

nektarinka123
16. dub 2024

@ondul proboha vzdyt to neni o uceni na jednu stranu.🤦‍♀️ Je to prirozene a automaticke ze neco deti delaji vice na jednu stranu. Delaji to i dospeli ale u malych deti je fajn se obcas na to mrknout at nedochazii k asymetrii tela a vyhnout se tak v budoucnu treba nespravnemu drzeni tela a naslednemu cviceni.
@cherie24 u vas to muze byt tak u nekoho zase jinak.
Holky ja vam jen rekla pohled fyzioterapeuta. Jak s tim nalozite je na vas a nemusite mne tu o nicem presvedcovat. Kdyz chcete kolobezku kupte, kdyz chcete neco vhodnejsi podivejte se po koloodrazedlech. Jsou to vase deti a je to kazdeho volba a zodpovednost. Hezky den

mysh_me
16. dub 2024

@nektarinka123 je fajn ze tu delas fyzio osvetu. Jako clovek, ktery si podobne informace vyhledava a resi tato temata uz delsi dobu, ti k tomu ale napisu, ze bohuzel to neni vzdy tak jednoznacne. Jednak kazdy fyzioterapeut ma svuj nazor, ktery je vzdy odborny a podlozeny fakty, ale ta interpretace se muze clovek od cloveka lisit. A jednak zalezi i na diteti, protoze je velky rozdil jestli dite ma prirozene bezproblemovy vyvoj, nebo resi nejake pohybove problemy jako treba asymetrie, vtaceni spicek, opozdeny vyvoj, hypotonie apod. Ted je velka moda koloodrazedel, ktere doporucuji i ty instagramove fyzio profily, ale taky to neni vhodne pro kazde dite. Nam naopak byla doporucena radsi kolobezka nez koloodrazedlo, protoze u kolobezky pohyb nohy vice pripomina chuzi a nedochazi pri nem ke vtaceni kycli, coz se u odrazedel deje (u sirokych vice, u koloodrazedel mene, ale pokud dite k tomu nevhodnemu vzorci sklouzava, neni dobre to prizivovat vubec). A taky tu nevypisuju, ze koloodrazedla jsou kvuli tomu zlo. Nejsou, ale muzou byt pro nekoho nevhodny. Pro nekoho jineho, kdo ma treba tendence k preferovani jedne strany, je zas nevhodna kolobezka, protoze tu jednostrannost jeste podpori a zadelava to diteti na skoliozu. Ale ze by kvuli tomu byly kolobezky spatne pro vsechny deti to neznamena…
Chci tim proste rict, ze je dobre mit informace a uvedomovat si vsechna pro a proti, nez je clovek vyhodnoti a udela rozhodnuti. Ale kazdy si rozhodujeme za svoje deti, a kazdy to mame trochu jinak, takze i ty rozhodnuti muzou byt jiny, a neznamena to ze spatny.

sofia_sofiova
autor
16. dub 2024

Všem moc děkuji za názory!❤️ Kouknem do toho Decathlonu.

adelisss
16. dub 2024

Máme doma koloběžku Sulov. Vybrali jsme se 2 kolečky, protože nekupuju koloběžku na 1 sezónu. Rostoucí koloběžka Sulov dceři slouží už několik let. A teď už by na koloběžce se 3 kolečky určitě nejezdila. Koloběžku dostala ve 3 letech. Máme tu s malými kolečky, lehkou, skládací s protiskluzovou plochou na stání.

cherie24
16. dub 2024

@nektarinka123 měli jsme jak odrážedlo, tak i kolo. 😉 A koloběžka u nás byla oblíbená taky. Pokud o koloběžku jeví dítě zájem, tak bych ho v tom podpořila a nerýpala se v tom zbytečně. Drtivá většina sportů je nějakým způsobem jednostranně zaměřená. Tomu se stejně člověk úplně nevyhne.