Lze přidělat ke kočárku ruční brzdu?

khajula
16. kvě 2014

Ahoj holky,
chtěla bych poprosit o radu...nemáte některá zkušenosti s domácí montáží ruční brzdy? Sháním kombinovaný kočárek s ruční brzdou a co jsem se na netu dívala, tak není až tak velký výběr a hlavně ta cena je o dost výšší oproti ostatním kočárkům ☹ Budu ráda za každou radu, typ, návod, případně odkaz, kde bych k tomuto tématu sehnala něco užitečného.

katynka83
16. kvě 2014

Ahojky, tak to Tě moc nepotěším, já taky řešila kočár s ruční brzdou, na ten, který ji původně nemá se dodělat nedá, zjišťovala jsem to všude možně. Nakonec jsem si koupila použitý, člověk ušetří i polovinu ceny a u těch kvalitních kočárků se nemusíš většinou bát, že by nevydržel (když použitý, nejlépe samozřejmě osobní předání - vše si prohlédneš). Zkoušela jsem kočárků víc, měla jsem tříkolové, ale nevyhovovaly mi do terénu, tak jsem zakotvila u čtyřkolky Teutonia Mistral P s ruční brzdou, sporťák se prodává nový asi za 15000, já ho měla za 6500, je v super stavu, fakt jako nový, jsem s ním moc spokojená. Je fakt, že moc výrobců ruční brzdu na kočárky nedává, je to škoda, ale krom té Teutonia ještě dělají Hartan (čtyřkolky), X lander (u jednoho typu) a pak u tříkolových - Jané a Peg perego GT3.

hojda
16. kvě 2014

Souhlasím, že Teutonky jsou opravdu bazarové většinou zachovalé (pokud se k ním majitel nechová extrašpatně), náš kočárek není ani vybledlý, takže potahy vypadají stále jako nové, jen šrámy na podvozku. Jen tedy nevím jestli nechceš tu ruční brzdu kvůli bruslení, protože na to určitě určené není a výrobce, ti řekne, že na bruslení jsou speciální vozíky, kočárek není bezpečný.

frantiska85
17. kvě 2014

S domácím přiděláním brzdy neporadím, ale napíšu ti svoji zkušenost. Náš počárek RB má a nepoužila jsem ji za 15 měsíců, co s ním jezdím. Na místě ti kočár podrží každý druh brzdy a konkrétně na Peg Perego je ručka spíš na ozdobu, o přibrždění za jízdy z kopce nebo prudce v rychlosti nemůže být řeč. Kočár jede i se zataženou ručkou, jen si po pár minutách všimnu, že nějak divně 😎 . Mokrá kola neubrzdí vůbec.

mooncaa
17. kvě 2014

@frantiska85 Tak já mám Teutonku a ta ruční brzda tam není na ozdobu a brzdí pořádně. I když kočár na to určen není používám ho i na brusle a i když jsem byla rozjetá, tak jsem ručkou ubrzdila nejen kočár, ale i sebe, když mi dítko jedoucí přede mnou na kole to zaduplo na místě.
Jinak dodatečně na kočárek podle mě brzda dokoupit nejde.

khajula
autor
21. kvě 2014

No já ji nepotřebuji ani na brusle ani na parádu, ale je to nutnost ☹ Jinak bych ten náš stoupák prostě nesjela...takže potřebuji funkční brzdu k přibržďování. Nechtěla jsem ji ani dokupovat, protože to si myslím by zvlášť nikdo neprodal...spíš si říkám jeslti nemáte některá doma domácího kutila, který už něco podobného vymyslel, že si to namontoval doma třeba z brzdy na kolo...to, že bych na kočárek potřebovala i motorek se ani nesnažím řešit 😀

mikracek
6. únor 2017

@khajula ahoj, nevim, jestli je to jeste aktualni, ale nas cykloservisak rikal, ze by to slo. Akorat ze pravdepodobne by tam musel dat nove kola, a na ne nejak "napojit" ten kabel s brzdou..

babyrenka
6. únor 2017

@mikracek : pokud se týká podvozků kočárků Teutonia, tak tam dodatečná montáž ruční brzdy na podvozek, který jí nemá, není originálními díly možná. Všechny podvozky s ruční brzdou mají jinou zadní nápravu, než podvozky bez ní a také samotný podvozek nemá na sobě žádné montážní body pro instalaci ovládání ruční brzdy. Nejedná se jen o bowden s ovládací páčkou, ale je třeba i rozdělovač bowdenů pro ovládání jednotlivých kol, zadní osa nemá nosiče brzdových čelistí a ani úchyty pro ně, kola nemají adaptéry pro brzdové čelisti a podobně. Odhadem by přestavba podvozku s použitím originálních dílů vycházela okolo 5.000,- Kč a to jedná o podvozek po ukončení záruky, protože podvozek v záruce by o ní automaticky přišel. Výrobce nepovoluje žádné dodatečné vrtání do konstrukce podvozku kočárku a to je pro montáž ovládacích prvků potřebné.

khajula
autor
6. únor 2017

Tak sice uz je to vic jak dva roky co jsem brzdu resila,ale ted je to u nas opet aktualni😃 A verte tu brzdu na kocarku mam a uz ji pouzivam u druheho mimca...manzel rozhodil site,zaukoloval kamose a ted uz jenom sam servisuje😀

khajula
autor
6. únor 2017

Jo jinak kola nam zustaly puvodni,mame kotoucove brzdy a vyslo to asi do dvou tisic,ale neco si kamosi nenechali zaplatit a nektere dily jsou ze starsiho kola...osobne tomu moc nerozumim,ale funguje to 😉

babyrenka
6. únor 2017

@khajula : ano, i tak je to možné, já jsem uváděl možnost přestavby z originálních, výrobcem schválených a dodávaných dílů a v cenách dílů českého servisu. Nebyla v tom cena práce. Jen pro upřesnění jsem pak ještě navštívil stránky německého obchodu s náhradními díly pro kočárky a sestavil si pro příklad seznam dílů pro přestavbu řady kočárků Mistral P a Mistral S na podvozek s ruční brzdou. Když bych měl k dispozici podvozek do roku 2013, abych nemusel měnit i rukojeť kočárku, vychází sestava originálních náhradních dílů cca na 248.- Euro. Pochopitelně bez práce a poštovného z Německa. To už vyjde lépe koupit ještě jeden slušně používaný podvozek, který ruční brzdu od výrobce má, tedy když už si někdo nevybere variantu s ruční brzdou již při objednání kočárku. To je možnost nejschůdnější a prakticky i nejlevnější, protože rozdíl při objednání nového je zhruba 40,- Euro oproti podvozku bez ruční brzdy. Takže blahopřeji k šikovným kamarádům a ať Vám to dobře funguje.

mikracek
7. únor 2017

@babyrenka no ja osobne se v tom tolik nevyznam, ale bylo mi receno, ze by to u naseho kocarku slo (mame Dorjana). Ale nezjistovala jsem pak uz podrobnosti, protoze se mi zalibil Baby Jogger, a mozna pujdem spise do nej nez do predelavky naseho kocarku 🙂

@khajula tak to je skvele, ze se vam to podarilo predelat 🙂 a jakou mas znacku kocarku?

khajula
autor
7. únor 2017

@mikracek u nas vlastne vybiral kocarek manzel...dulezite bylo aby mel vhodny podvozek a aspon trochu odolne kolecka....bydlime opravdu ve velkem kopci a cestu z kostek. Z toho duvodu to vyhral Tako Extreme...a protoze ma na sobe obrazek motocrossare tak to bylo uplne jasna volba🙂

mikracek
9. únor 2017

@khajula my mame Dorjana, ten je podobny bych rekla ;) a museli jste menit asi cele kola, ze?

khajula
autor
9. únor 2017

@mikracek nene vsechno na kocarku je puvodni...jenom k ni nejak dodelal ty kotoucove brzdy

mikracek
9. únor 2017

@khajula no budu muset taky rozhodit site ;)

muhehehe
9. únor 2017

Jen doplním ten výčet kočárků s ruční brzdou- mám Casualplay S4 a ten ruční brzdu má. A není na ozdobu, běžně používám. Je to sice ,,trojkolka", ale perfektně stabilní... pěkný kompaktní kočárek, lehký, žádný koráb, přitom mimčo má místa dost. Jsem s ním spokojená ve městě i v terénu, dobře se skládá do auta... jediné co mne trochu štve je docela malý košík, ale dá se s tím žít🙂) Tak můžeš mrknout ještě na ten... použitý koupíš levně.

muhehehe
9. únor 2017

ježiš teď to teprve všechno čtu... jasné, téma staré dva roky :D :D no ale třeba moje reakce pomůže někomu dalšímu :D