icon

Nosítko vs. kočárek. Co zvolit do deštivého počasí?

reeeza
14. črc 2025

Ahoj holky.

Co byste doporučily do deštivějšího počasí, kde často fouká? Zmoknout mi nevadí, takže budu chodit s miminkem ven i za horšího počasí. Už jsem si na to zvykla. Je to tady běžné ( žiju v zahraničí). Nikdo tu ani nepoužívá deštníky, prostě jen kvalitní waterproof oblečení....Otázkou je, co bude příjemnější pro miminko a co bude celkově praktičtější?

Spíše nosítko/šátek a nepromokavou nosící bundu? Nebo terénní kočárek? Do jednoho z toho chci investovat víc a budu to používat víc, druhé bude jen tak doplňkové ( z druhé ruky atp)

Budu hodně chodit po polňačkách, lesních cestách, po pláži, někdy do města...

U nosítka a bundy se bojím, že bude na miminko zatékat voda. U kočárku, že je hůře manipulovatelný a nevím co udělají nápory větru.

konidana
14. črc 2025

S malym kojencem jsem pouzivala prevazne kocarek. Zejmena na delsi cesty, celodenni vylety apod. Pul roku od ledna do cervna, takze minimalne 3 az 4 mesice v hnusu a zime a desti. Naopak na cely den do mesta s mhd radsi satek, abych nemusela resit bezbarierovost pro kocar. Vetsinou jsem s sebou v kocaru mela i ten satek, kdyby bylo potreba. Napr.na vikend na horach bylo vubec zbytecne tahnout kocar, kdyz se k chate slo kilometr do kopce hlubokym snehem. Ja bych si vybrala (a mela jsem to tak) nove a padnouci nositko/satek a nejaky vhodny bytelny bazarovy kocar.

felis
14. črc 2025

@reeeza no, může se Ti narodit mimco, co se bude raději vozit než nosit anebo naopak 😃 Kvalitní kocar můžeš koupit z druhé ruky za prima cenu a muzes tak zainvestovat vic do kvalitnějšího nosítka/šátku. Tim se vyhnes pripadnemu zklamání, když by něco nebylo na poradu dne...
Dcera byla nosena i vozena půl na půl. Obojí, myslím, měla ráda. Narodila se v říjnu 2007 a tehdy ty nosici věci pro maminku ani dítě moc nebyly a presto jsme to zmákly ve všech ročních obdobích 😃
Doporucuju koupit nepromokavé capáčky a pod ně ještě ty s ovčí vlnou - to užiješ od podzimu do jara. Jestli máš možnost, si objednat z ČR, tak doporučuju firmu Jožánek. Nosici oblečení mají opravdu vychytané (tam bych se zatekani nebala) a navíc jako bonus jdou jejich bundy a kabáty nosit i bez dítěte.
Nevím, v jake zemi žiješ. Co jsem se tak zorientovala v kočárcich, tak ty terénní jsou TFK, Hauck, Thule. Máme kočárek české značky Patron Bohemia a taky splňuje ty požadavky na terén. V Tvem případě bych se zaměřila na to, aby byl lehký, byl dobře odpružený, měl nafukovací kola a měl brzdu na vodítku... jinak se v tom terénu, který popisujes dost nadřeš.

konidana
14. črc 2025

Ke kocaru do terenu doplnim ze by mel mit 4 kola se stejnym rozvorem vzadu i vpredu(dvoustopy) a pokud budou otocna, tak aby sly zaaretovat. Pripadne je fajn i vozik za kolo/na behani coz byvaji trojkolky s fakt velkymi koly. Nevyhoda tohoto je neskladnost. V naporech vetru lehky kocar muze mit tendenci ulitnout, coz se da eliminovat treba nakladem PETek s vodou ci jinym zavazim do spodniho kosiku😅

miryp
14. črc 2025

No, to bude dost záviset na dítěti. Dcera nesnášela kočár a procházky musely probíhat zásadně s nosítkem po ruce. Syn zase nesnášel nosítko, v klidu v něm zůstal jen chvilku a pak přišel řev...

malytlustyhroch
14. črc 2025
@konidana

Ke kocaru do terenu doplnim ze by mel mit 4 kola se stejnym rozvorem vzadu i vpredu(dvoustopy) a pokud budou otocna, tak aby sly zaaretovat. Pripadne je fajn i vozik za kolo/na behani coz byvaji trojkolky s fakt velkymi koly. Nevyhoda tohoto je neskladnost. V naporech vetru lehky kocar muze mit tendenci ulitnout, coz se da eliminovat treba nakladem PETek s vodou ci jinym zavazim do spodniho kosiku😅

Do vetru lepsi nositko a do deste kocarek 😆, ale oboji je dobry. Co ti bude vic vyhovovat, to se neda rict dopredu, muzes mit mimi, ktere nebude chtit tolik kontaktu a bude se vztekat v nositku, muzes mit mimi,co nevydrzi v kocaru 10 minut... muze se stat, ze te z noseni budou bolet zada, kycle, muzes byt po tehotenstvi/porodu hned fit, ale taky muze trvat rok dva nez se das do kupy. Jestli jses ochotna koupit jedno z toho z druhe ruky, tak doporucuji koupit z druhe ruky oboji. Pripadne koupit novy kocar, protoze u kocaru je to precejen vetsi risk, tam ta unava materialu jde rychleji (mela jsem kocar z druhe ruky a koupila bych zase, ale je to proste bez zaruky no).

malytlustyhroch
14. črc 2025
@malytlustyhroch

Do vetru lepsi nositko a do deste kocarek 😆, ale oboji je dobry. Co ti bude vic vyhovovat, to se neda rict dopredu, muzes mit mimi, ktere nebude chtit tolik kontaktu a bude se vztekat v nositku, muzes mit mimi,co nevydrzi v kocaru 10 minut... muze se stat, ze te z noseni budou bolet zada, kycle, muzes byt po tehotenstvi/porodu hned fit, ale taky muze trvat rok dva nez se das do kupy. Jestli jses ochotna koupit jedno z toho z druhe ruky, tak doporucuji koupit z druhe ruky oboji. Pripadne koupit novy kocar, protoze u kocaru je to precejen vetsi risk, tam ta unava materialu jde rychleji (mela jsem kocar z druhe ruky a koupila bych zase, ale je to proste bez zaruky no).

Jeste dodam, ze hluboka korba je u vetsiny kocaru na pul roku, naprosto max na rok. Mne to uteklo strasne rychle a zpetne jsem byla rada, ze jsem nedala za kocar na pul roku 30 000.

cherie24
14. črc 2025

@reeeza předem těžko říct, každé miminko je jiné 😃 Já mám všechny 3 děti nosící. Ale zároveň i kočár jsem využila hodně, i když šátek v tašce byla samozřejmost a bez šátku jsem neopustila dům. Nikdy. 😁 Nejstarší dcera třeba nenáviděla nosítko, tam řvala jak tur, ale v šátku se nosila ráda. V šátku byla pořád, neboť se jinak nenechala vůbec odložit ani na chvíli. 😵‍💫 Prostřední měla zas radši kočárek na spaní. Nejmladší je nosící miláček, ale kočár má taky celkem rád, hodně to střídám u něho. Někdy je na něm vidět, že je spokojený, když si hoví v kočárku a jiné dny chce být u maminky. Oblečení zbožňuju Shara. Šijí i na míru, já mám třeba bundu s prodlouženými rukávy a mají nádherné vzory. Miminko je tam krásně schované a určitě na něj nezatékalo. I když na zimu je mi v tom zima, ovšem mě je zima úplně ve všem celou zimu. Nesnáším zimu. 😂

antoinet
14. črc 2025

Moje děti krásně spaly v dešti klidně 3 hodiny, na to byl lepší kočárek, ten jsem po vycházce odstavila třeba do chodby nebo garáže (s chůvičkou) a mohla jsem jít třeba do sprchy nebo se najíst, nemusela jsem 3 hodiny chodit v dešti 😀

cherie24
14. črc 2025

@reeeza dělají se i různé tlumící podložky do kočárků, ale u většiny kočárků tam to malinké miminko hodně lítá a přijde mi, že musí být hrozně vyhrkané. Prostřední dceři to třeba vůbec nevadilo, ta spala jak dřevo i v terénu, ale malý se vždycky hrozně lekne a vzbudí, když se s ním najede na nerovnosti. A kočár mají stejný. Prostě opravdu každé miminko je originál. 🤷

anezzka3
14. črc 2025

Kočárek. podle mně ten spíš zabrání pršení na miminko jako nosič.

anonym_2ce2e2
14. črc 2025

Jak uz se tu psalo, tohle je jedna z veci, ktere proste v tehotenstvi nenaplanujes. Je dulezity ujasnit si, co by vyhovovovalo tobe, ale zaroven nebyt uplne definitivni a nechat si tam manevrovaci prostor na to, jake bude miminko. Ja mam dve deti a ani jedno z nich nebylo nosici, byly docela spokojene v kocarku, v satku mi zasadne rvaly a potom jako trochu vetsi byly obcas ochotne tolerovat nositko. Pokud bych byla mama, ktera se zhlidla v noseni, povazuje to za nejlepsi a uzasnou cestu a nekoupila bych si ani kocarek, protoze noseni je prirozene a nejvhodnejsi, mela bych s mymi detmi sakra problem 😀 nekdo zase koupi kocarek a dite v nem vydrzi maximalne deset minut, protoze je kontaktni. Na to proste prijdes, az kdyz to miminko budes mit… taky prijdes na spoustu veci o sobe, treba ze te neco boli nebo nejaky pohyb nedavas a nebo treba ze se s ditetem navazanym na sobe nesnesitelne potis, apod 😀 takze urcite planuj, ale zaroven se na to moc neupinej a nechavej si dvere primerene otevrene 😉

jana_zofie
14. črc 2025

Ja teda do deste kocar tahala jen s krajnim odporem. Deti nesnasely sedet/lezet pod plastenkou, v pulce pripadu si voda dovnitr nejak zahadne cesticku nasla (i kdyby to byly jen namokre kraje u otvoru korbicky), ja musela bud balancovat kocar a destnik nebo mit stejne plastenku.
Zato dite pekne schovat pod softshellku, do ruky destnik a hotovo mi prislo mnohem jednodussi. Problem je, kdyz lije jak z konve a u toho silne fouka, protoze tim prijdes o kombo s destnikem a je na to treba fakt poradna bunda do deste. Ale v takovem pripade stejne udelas vse proto, abys venku nebyla a s kocarkem je takove pocasi uplne stejne peklo.
Na plazi v Belgii jsem dost nechapala, ze se jim v tom chce jezdit s kocarkem. Celkove tam jsou videt spis kocarky nez nositka, coz mi, vzhledem k barierovosti mesz ve kterych jsem pobyvala, prislo snad az jako ciry masochismus. 🤷🏻‍♀️

kosi_cek
14. črc 2025

Mě v tomhle vyhovuje nosit, naštěstí se mi i postupně narodilo 6 nošenců, kterým kočárek ten nejmiíň první rok nesedl. Jsem venku taky za každého počasí, hodně chodím a vyhovuje mi, že se tak dostanu bezstarostně úplně všude, mohu i kojit za chůze i pod budou (i když většinou ji musím rozepnout, abych strčila ruku a podepřela prsu, když je nečas, je super mít z toho důvodu dítko kryté ještě kapsou, díky kapse nepotřebuji pro dítko ani zateplení chodidel a je to další vrstva) a mám přehled o teplotním komfortu miminka, které nosím i v těch největších mrazech oblečené pouze v jedné základní vrstvě, ale je pravda, že když už pak dítko víc vyčuhuje a chce koukat, tak je takové víc počasí "na ráně", a to pak záleží na dítku i rodiči, co ještě snese a co už ne. Třeba na starší děti dost využívám vozík za kolo nejen za kolem, ale nasadím velké přední kolo a projedu toho opravdu dost i terénem a děti tam jdou úplně schovat, takže když leje jak z konve nebo je mráz, či vítr, nasadím pláštěnku a jsou krásně kryté 😉

kayty
15. črc 2025

Záleží na dítěti 😀 První byla kočárková. U ní šátek byl nutné zlo a vydržela v něm jen nezbytně nutnou dobu. Líp bylo až trochu odrostla a měla nosítko. Ale ona je taková alá kočka - přijde si pro pomazlení, objetí, ... jen když chce sama.
Mladší byla a je kontaktní velmi. Od malička šátek, pak nosítko. Kočárek jen na nejnutnější procházky nebo s prarodiči.

Zvolila bych obě varianty - kočárek a nosítko a zařídila podle dítěte. Měla jsem i vsadku do bundy a kapsu navíc. Měly merino / outlast oblečení a nikdy jim zima nebyla. Chodila jsem v zimě, v létě, v dešti ...

reeeza
autor
15. črc 2025

Moc děkuju holky. Nakonec koupím z druhé ruky jak nosítko, tak kočárek. Koukala jsem se na inzerci a dají se sehnat i ve velmi dobrém stavu 🙂

Fakt je ten, že mě nenapadlo, že se třeba dítě nebude chtít vůbec nosit nebo se nebude chtít vůbec vozit. Určitě to budu muset přizpůsobit jemu. Takže koupím oboje 🙂

drep
15. črc 2025

Za mě je nosítko mnohem lepší varianta do jakýhokoliv terénu, nosila jsem celoročně a v každým počasí (tedy v čr). Ale moje dítě bylo nespavé, spalo jenom při pohybu, žádný odstavený kočár se spícím dítětem nebo sezení a houpání jednou rukou neznám, takže tuhle výhodu jsem nevyužívala a pak pro mě bylo jednodušší nosit (i ve městě člověj objeví spoustu blbě přístupných chodníku atd, nemluvě o tom, že moje město je sice ošklivý, ale do přírody všude blízko. Ale dcera byla nadšená nošenka, což je samozřejmě nenaplánovatelný

kayty
16. črc 2025
@drep

Za mě je nosítko mnohem lepší varianta do jakýhokoliv terénu, nosila jsem celoročně a v každým počasí (tedy v čr). Ale moje dítě bylo nespavé, spalo jenom při pohybu, žádný odstavený kočár se spícím dítětem nebo sezení a houpání jednou rukou neznám, takže tuhle výhodu jsem nevyužívala a pak pro mě bylo jednodušší nosit (i ve městě člověj objeví spoustu blbě přístupných chodníku atd, nemluvě o tom, že moje město je sice ošklivý, ale do přírody všude blízko. Ale dcera byla nadšená nošenka, což je samozřejmě nenaplánovatelný

@reeeza Já měla takové ambice u první. Na kurzu šátkování, šátek koupený ... a dcera mě vyvedla z omylu 🙂 Měla široké balení kvůli kyčlím a šátek by byl ideální varianta než cpát plenky. Nechtěla ...
Však uvidíte 🙂