Nosítko - je to nutné lzo?
Ahoj maminky,
chtela jsem s Vami prodiskutovat tema noseni deti. V posledni dobe se celkem tohle noseni rozmohlo, hlavne to 'ergonomicke' noseni a vlastne ani nerozumim tomu proc.
Ja osobne mela doma manduku, šátek a ringsling, jakozto prvorodicka vsechny zbytecnosti a nezbytnosti. Vyuzila jsem pouze 2x manduku, ale ze by mi to nejak usnadnilo praci se rici neda. Mnihem efektivnejsi mi prislo maleho uspat a pak si praci udelat. Totez mi prislo pohodlnejsi na prochazkach. V obchode jsem si davala veci do kosiku a divala jsem se na pani ktera mela mimco brecici na dobe a plne ruce zbizi, tak si rikam je to opravdu takovy pomocnik? Neni lepsi najit jiny zpusob? Rikam si, ze kontaktu ma matka s ditetem az az, zejmena pri kojeni.
Ptam se hlavne proto, , abych trichu pochopila smysl tohoto trendu a treba jej i do budoucna dokazala ocenit, ale zatim mi to neni vubec jasne.
@irena1111 Nošení v šátku prokázalo, že děti v něm zapojují svalstvo, které normálně nezapojují, kočárky tu jsou od nějakého 18 století, do té doby se děti nosili v hadrech 😉 navíc je dokázané že děti nošené v šátcích s vyšším kontaktem matky jsou v dospělosti více samostatné a nezávislé, ještě doplním, že pro děti je víc nezdravé ležet na rovné ploše než klubíčkovat v nosítku/šátku 🙂
@terka2018 Tak upřímně, někdy by mi bylo pohodlnější mít dítě v kočárku. Třeba když jdu na procházku, jsem utahaná jak ďas, radši bych tlačila kočárek než nesla 11 kg na břiše. Ale obecně je to mnohem pohodlnější - neřeším nízkopodlažní spoje, s nosítkem se dostanu všude, do schodů, jsem rychle oblečená a venku, když jdeme kamkoliv. Nosítko nikde nepřekáží, sbalím ho do tašky...
Ale HLAVNĚ - syn už pár týdnů po porodu dával jasně najedo, že chce ke mně, chce nosit, a v kočárku děsně plakal. A většina dětí, co znám, v kočárku minimálně občas fakt pláče.
@jajulin souhlas. Do puntiku. Take jsem mela stesti a nesitko jsem nikdy moc nepotrebovala. Pouzivam ho narazove, kdyz chci, ne proto, ze musim.
Nečetla jsem celou diskusi, tak budu asi opakovat, co tu bylo již napsáno - v těhotenství jsem nestudovala žádné "vědecké" stati prosazující nošení dětí a trend nošení dětí mi někdy připomínal (a připomíná)) nějakou ideologii nepřipouštějící jiný názor, přesto jse měla už dopředu jasno, že si nosítko pořídím z čistě praktických důvodů (šátku jsem se bála). Jsme turisti, hodně a rádi chodíme a vůbec se mi nelíbila představa, že bychom museli volit trasy s ohledem na kočárek. A taky denně cestuji MHD v Praze, ještě pořád nejsou všude eskalátory a výtahy, ještě pořád jezdí vysoké tram a busy a spoléhat na pomoc druhých vždy nelze. Takže nosítko bylo jasná volba, měli jsme manduku a nedám na ni dopustit. první roky svých dcer si bez nosítka neumím vůbec představit a každému doporučuju (ale nevnucuju 😉 S dcerou v Manduce na zádech jsme prošli celou Malou Fatru, cesty vlakem nebyly problém, a když si starší dcera ve 4 letech zlomila nohu, dva měsíce jsem ji vozila ve sporťáku a mladší nosila na zádech v manduce, jinak bychom se nikam nedostaly
🙂
Jednem vyhovuje to druhym ono to stejne u deti.Neni na tom nic k nepochopeni.Syn jako mimco mel rad svuj prostor.Nemel rad pusinky ani tuleni.Kdyz chtel spat ci odpocivat tak si ukazal ze chce do postylky ci kocarku,jako starsi si tam chodil sam.Dcera je uplnej opak.Je hodne kontaktni,kocarek ci postylka je nutne zlo.V nositku by se nejradeji nosila cely den i vecer.
@treasurka presne, ty ceny jsou uplne absurdni. Mam tady jeden satek, dostala jsem ho po kamaradce a nepouzivam. Rikala, at ho kdyz tak strelim. Ted jsem koukala nedavno, za kolik se prodavaji a spadla mi brada. Asi vylepsim rodinny rozpocet 🙂
@ponoskova tak v tomhle vám musím dát rozhodně za pravdu. Jestli přijdou ceny šátku vysoké, tak kočárky jsou prakticky zdarma? Do 2 tisíc máte luxusní zanošený šátek (leckdy lepší než nový). Jaký za takovou částku seženete kočárek, že? Nicméně pro mě jsou to dvě různé a nenahraditelné pomůcky.
@sudylichozrout no, tak taky záleží na tom o jaký šátek se jedná, že? Pokud je to nějaký elastický sunt, má cenu pár stovek. Samozřejmě můžete koupit luxusní tkané šátky na přání v ceně i přes 10 tisíc. Stejně jako není problém koupit kočárek za 60 tisíc
@bousovka007 kocarek je na vyrobu material a bezpecnostni certifikace preci jen trochu narocnejsi vyrobek, to je snad jasne. Proto ta cena. U kusu latky je to proste mimo. Ale je to ted "in" a ktera maminka by nechtela to nejlepsi pro sve dite, ze? Takze cena je kombinaci trendovosti, marketingu a naklafu na vyrobu.
@ponoskova Ano, moderní - kočárky se používaly od přelomu 19/20 století, a postupně vytlačily různé nůše, koše, loktuše a podobné. To lidé používali, protože to byla jediná možnost. Teď přišlo do módy nošení dětí a odklon od kočárků. A opravdu si myslíte, že výroba toho kusu látky vyjde na několik tisíc? =D
@sudylichozrout No! Máš doma hotový poklad, nech si ho, třeba prodáš za pár let se ziskem a budeš mít na důchod =D
@bousovka007 kocarek za 60 tisic jsem jeste nevidela. Satek za desitku by musel byt snad tkany na zakazku rucne z rucne sbiraneho a zpracovavaneho hedvabi, aby ta cena mela smysl.
Nicmene aby nedoslo k omylu, ja noseni nijak nezatracuji a v nekterych pripadech i naprosto plne chapu. Jen to nastesti nemusim resit, takze nosim jen obcas, zejmena na vyletech, kam bychom se s kocarkem dostavali blbe. Manducu jsem taky dostala, kdybych ji nemela, asi bych neco porizovala, ale mozna ne tak draheho. Nevim.
@treasurka Určitě nejde o módu, že by to nošení bylo až tak v módě. Naopak k nošení se musím oblíkat vysloveně hnusně - softshellová nosící bunda, plochý boty, džíny a vyplandaný tričko, se kterým můžu kojit. Ale spíš je móda nenechat děti plakat a trápit se. Určitě existujou děti, který nejsou tulivý, ale většina je. Taky jde o to, na co je dítě zvyklý. Syn se mnou spal v posteli už v porodnici, takže těžko by si pak mohl ukazovat na postýlku, když by chtěl spinkat.
@sudylichozrout omlouvám se, ale nutí mě to napsat, že jste toho v tom případě zřejmě moc neviděla...
https://www.trendybaby.cz/silver-cross-surf-koc...
@bayt Já si myslim že jde o módu ve stylu, já mám nosítko,jsem lepší máma, podívejte se, co pro svoje dítě dělám. Z mojí zkušenosti to tak hodně lidí má. Děti brečej v kočárcích i v nosítkách. Moje osobní zkušenost, odzkoušená na 3 dětech je ta, že nosítko nesnášely. Nejstarší ho vzal na milost kolem roku, max na 20 minut, prostřední v něm brečela, až se pozvracela, nejmladší ho přežije až teď a je jí rok a půl. V kočárku pohoda. Často na to myslím, když vidím v tramvaji zpocený matky pogující u tyče s batohem na zádech a zmítající se dítětem v nosítku. Ndivím se, taky bych se bránila, kdyby mě někdo přivázal. Nezpochybňuju, že existují děti, kterým to vyhovuje, ale celá ta lobby a masáž kolem toho, jako že nošení je pro děti to nejlepší, mi příjde jako projev komerce především.
@treasurka A spaly s váma třeba děti v posteli, byly kojený atd.? Jde o to, na co jsou zvyklé. Samozřejmě se mi syn vzteká i v nosítku - třeba chce hned prso, nedám (v tramvaji). Nebo mu nejde zabrat. Ale tisíckrát méně, než v kočárku. Popravdě já teda moc nevidím, že by se nosičky dětí něčím vychloubaly. Spíš naopak ženy, co kočárkujou, maj pořád potřebu to nějakým způsobem omlouvat nebo vysvětlovat. Což po nich nikdo nechce, každýmu přece vyhovuje něco jinýho. A teda věta o zpocenejch matkách, co vlajou na tyči s batohem na zádech to jedině dokazuje. Máš potřebu ty ženský shazovat, nebo o co ti jde?
@terka2018 já mám taky doma Manducu. Musím říct, že jsem ji používala od narození s novorozeneckou vložkou. Ať si říká kdo chce co chce, ergonomická nebo ne, nám celkem pomohla, hlavně v době kdy měla problém s usínáním nebo když jsme cestovali letadlem.
Pravdou je, že jsem si teď na druhé jsem si pořídila predvazany šátek. Nepovažuji to za nutnost, spíš mám ráda ten pocit že je mimi u mě. My teď budeme mít malý věkový rozdíl (1,5 roku). Když půjdu s malou na písek tak malého můžu dát jen do šátku. Nebo když budu potřebovat vyřídit úřady. Přiznejme si, ne všude se dá jed kočárkem natož sourozeneckym.
Jinak za echt pomocníka to nepovažuji. Spíš je to opravdu trend. Pro někoho šikovný, protože to využije více, pro někoho k ničemu, protože se bez něj dokáže obejít. Je to na každé mamince, co použije a hlavně využije.
Já se přiznám, nechala jsem se strhnout do nošení kamarádkou. Nicméně u nás šlo nosit jen do 9měsíců, pak jsem zjistila,ze jsem těhotná a bála jsem se. Takže tak za mě
@bousovka007 no v teto oblasti asi opravdu ne.
Blaznovina na kvadrat 😀
@ponoskova podle mě je to prostě blbost a kecy rádoby odborníků, kteří jen potřebují vykazovat nějakou činnost a hrabat prachy. Nikdy neuvěřím tomu že dítě v šátku nebo v nosítku je ve zdravější poloze než když bude ležet v postýlce nebo na zemi s hračkama.
Ano dřív se nosily děti hodně ale proto že to jinak prostě nešlo ale taky měli lidé víc zdravotních problémů, chodili na stáří ohnutí jak paragraf atd.
Ale je každého věc jak pracuje se svými dětmi a každý si sklidí co zaseje.

@irena1111 Tak ale ta rovná matrace v postýlce není zrovna ideální, do 3 měsíců nemá miminko rovná záda, proto by se na rovnou podložku pokládat neměla, spát by měli na měkké podložce, která zároveň poskytne dobrou oporu, např. péřová zavinovačka. Jinak samozřejmě každé dítě by mělo mít prostor rozvíjet své motorické schopnosti na zemi v prostoru, ale to se nevylučuje s nošením. Já nosím, jen když mimco odložit na zem nejde, když je unavené nebo nemocné.