V čem nosit dítě, když mám problémy se zády?

magdalenabebe
25. zář 2013

Ahoj holky, začínám se pomalu rozkoukávat po výbavě a jedna z věcí, která mě hodně zajímá je nošení dětí. Rozhodně si hodlám pořídit některou z těch úžasných záležitostí na nošení dětí (haipa daipa, pech, manduca, didymos atd.). Pročítala jsem samozřejmě diskuze tady i jinde, ale nikde jsem nenašla souvislost s nemocnými zády. Jsem pravák a trpím chronickými bolestmi zad a ramene pravé strany v důsledku decentralizace celého kosterního systému. Tzn. že mám celou pravou stranu (žebra, rameno, klíční kost, lopatku) vychýlenou ze správné polohy a při větší námaze, stresu, změnám počasí atd. mě hodně bolí záda kolem lopatky, ramene a krční páteře. Objevují se bolestivé svalové spasmy, blokace krční páteře apod.

Přímo před domem mám supermarket, cvičení (i později s dítětem) a zastávky MHD. A i z toho důvodu bych ráda využívala co nejvíc nošení miminka na těle, místo kočárku, ale nejsem si jistá, která z možností, které se na trhu nabízí bude nejlepší, když mám takové problémy se zády. Léčit se to v podstatě moc nedá, rehabilitace, nějaké to plavání, cvičení, ale v podstatě s tím nic moc udělat nejde a nerada bych si nošením třeba už jen 5kg prcka ještě přitížila, nebo utratila stovky korun za nějaký baby vak a pak zjistila, že to na tom jednom rameni prostě neudržím. Nejsem žádný tintítko (170/70) a mám i celkem sílu, ale na tíhu na ramenou jsem hodně přecitlivělá.

Chápu to správně, že baby vak bych jako pravák, vlastně nosila na rameni levém a že by se strany nošení měly střídat? Baby vak se mi líbí nejvíc "esteticky", myslím si ale, že by přeci jen nejlepší variantou (nejpevnější) bylo použití šátku, ale tam bych opravdu ráda přímo doporučení na konkrétní produkt a typ. Ještě se určitě poradím i se svojí fyzioterapeutkou, ale nevím nakolik se v tomhle vyzná, když žádné děti nemá.

Mohl by mi prosím někdo poradit, jaký typ nosítka bude nejlepší pro mě i pro miminko? Chtěla bych ho používat ideálně už od narození. Moc děkuji 🙂

katyxq
25. zář 2013

Já bych ti doporučila šátek, buď rovnou pevný a nebo pro začátek elastický a později pevný, ve skupině Nošení dětí se ti určitě snese dost návrhů, jaký koupit (ale každá šátkařka preferuje jinou značku, některé jsou klouzavější, jiné víc drhnou, ale ani edni není špatně, jen prostě každému při vázání vyhovuje něco jiného, ideál si je vyzkoušet šátky v prodejně). Moje záda nesnesou ani ergonomické nosítko, ale v šátku jsem bez větších potíží zvládla odnosit i několik hodin denně.
Babyvak bych nebrala - právě kvůli jednostranné zátěži (a šátek taky uvážeš poměrně jednoduše na bok, kdybys chtěla), navíc dost miminek nemá rádo tuto polohu jako jsou kolíbkové úvazy, snesou nošení jen vertikálně (což se v šátku dá, velmi dobře podpírá páteř miminka i hlavičku).
Nějaké info najdeš na https://www.modrykonik.cz/noseni-deti/ - odtamtud se rozklikáš na úvazy elastických i pevných šátků, na materiály pevných šátků (jako začatečnici bych ti doporučila 100%bavlnu, není náročná na údržbu a je univerzální použitím).

magdalenabebe
autor
25. zář 2013

@katyxq Moc díky za odpověď, bohužel, když si tady pročítám už přímo diskuze o šátkování, mám pocit jako by byla půlka psaná tatarsky 😀 To je samej koník, twist, batoh a hamok a já zatím jen přemýšlím nad tím, co sakra na těch třech a půl metrech látky stojí tři tisíce korun 😀

kureeli
25. zář 2013

Já nosím v babyvaku, jsem pravák a nosím na levém rameni. Ani do náruče snad neumím dítě vzít jinak než (hlavička) na levou ruku 😀 Jsem s babyvakem spokojená - jen po dobu širokého balení jsem nenosila - ty nožky od sebe tam prostě nepasují 😀
Ale šátek je jistě lepší co se týče rozložení váhy děťátka (trochu jako batoh na jednom rameni nebo batoh na obou a ještě na bedrech - co se nese lépe? ) a máte úplně volné ruce, s babyvakem přecejen musíte mímo při některých pohybech lehce přidržovat.

cajomilka
25. zář 2013

Používáme manducu a jsme s ní naprosto spokojeni, při správném nastavení ji na ramenou skoro necítíš (jako u kvalitního batohu). Šátku jsem se bála, úvazy mi připadají prostě hrozně složité, jsem na tyhle věcí nešikovná, manducu zvládne každý. Bohužel se ale úplně nehodí na nošení novorozenců, my jsme v ní malou nosili až od 4 měsíců.

mirulinek
27. zář 2013

ahoj, urcite doporucuji satek nebo Manducu - tu az pozdeji. oni sice pisi, ze se da nosit od zacatku, ale ja bych to moc neriskovala. Jukni na www.branakdetem.cz, delaji i kurzy a jsou fakt super. Na babyvak pozor, neni moc dobre na delsi noseni, a pokud budes mit miminko s blinkanim, tak tam nebude moc byt. Ja mam holcicku skoro 7 mesicu a meli jsme satek na vertikal (na kurzech reknou, ze zhora dolu telicko), na kolebku (nejpouzivanejsi nesel u me kvuli ublinkavani, to je telicko zleva doprava a obracene, na sirku Tveho tela)

cajomilka
29. zář 2013

Na nošení ve vertiálu jsou různé názory, podle mnoha ortopedů to pro novorozence není vhodná poloha, taky proto jsme v Manduce nosili až později, předtím jsem doma občas použila vak od Haipa-daipa, ale moc se mi nedařilo do něj malou uložit, měla skoro pořád rýmu a přišlo mi, že se jí v kolíbce špatně dýchá 😒 Šátek je určitě lepší, když se to s ním umí.

mirulinek
30. zář 2013

Souhlasim, ze vertikal je blby, ale v satku to nevadi, pokud ho umis dobre uvazat. Proto je dobre jit na kurz a nezkouset prvni vazani jen podle videonavodu. Moje mala ublinkavala a v kocarku byt, pokud nespala, nechtela. Mela jsem jedinou moznost, nosit ji na tygrika. Kdyz jsem ji chtela mit u sebe a mit volne ruce, satek byla jedina varianta, kterou jsem mohla pouzit a vedela jsem, ze ji neublizim. konzultovala jsem to jak s lektorkami, tak s doktorem. U toho vertikalu je dulezite, aby miminko bylo opravdu dost pevne uvazane a hlavne melo dostatecne podsazeny zadecek a nozicky do zabicky, tak se vaha tela rozmisti po celem tele a neni zatizena pater. Je taky dobre, dat do konce satku plenu, maly rucnik, aby melo dite za krkem oporu a hlavu tam jen tak nevisela.