icon

Jak vést děti k neslavení Vánoc?

andrimulle
29. lis 2025

Pěkný den.
Dovolte mi prosím menší diskuzi ohledně slavení Vánoc.

Já si pamatuji to, že to přišlo prostě samo a přestala jsem věřit někde v 9 letech sama - 3-4. třída ZŠ, takže nějak jsem vůbec nevnímala, že by mi někdo lhal, to si nevybavuji, ani jsem nebyla zklamaná apod...,Prostě nějak jednou jsem si o něco řekla a pak to dostala, takže to bylo celkem jasné , že to mám od rodičů a pak mi to jen matka potvrdila a druhá indicie byla, když jsem s tátou šla vybírat dárek jako : PRO JEŽÍŠKA pro matku. Vlastně takto to bylo i v mém dětství totiž u mě.. u nás ten koncept byl takový, že se mnou třeba máma chodila po hračkářství a já si něco vyhlídla a ona to viděla a "hrála" se mnou tu hru - UKÁŽEME TO JEŽÍŠKOVI.. takže pak mi to nějak došlo samo a hlavně pak bylo i to, že jsem Já sama dávala dárky třeba zvířatům pod stromek apod.. takže prostě pak to přišlo holt nějak 1+1 a bylo to...Nicméně žádné zklamání apod se nekonalo ;)... Skrze Mikuláše - tak ten byl u nás naposled v mých 7 letech - 1. třída ZŠ, ale u nás to šlo souběžně se sv. Barborou, která se u nás tedy držela a "chodila" a to byo asi to spojení, že Mikuláš není, protože Barboru dělala u nás babička a prostě vždy bylo to, že na Barboru jsem chodila k babičce - takže jsem si opět dala pak 1+1 a hlavně jsme poznali HLAS 🙂)... no a pak souběžně to bylo, že přišlo 5. prosince a vždy jsem tedy už neměla Mikuláše a Čerta, ale jen ponožku s nadílkou doma, takže jsem pochopila brzy, že opět od rodičů ;) ..Nicméně zpětně,když jsem byla malá a chodili jsme na Mikulášskou, tak jsem trauma z Čertů nikdy neměla, protože u nás tedy nebyli ani takové ty hnusné masky, jako jsou ted :/ a vše bylo v konceptu zábavy, karnevalů a hry 🙂, takže nikdy žádné strašení apod ;))..

Nicméně mám tedy takovou otázku, nebo sdílení a ráda bych znala názor. Jak je tedy vnímáno, když se Vánoce a s tím i související svátky jako obecně Mikuláš, Čert a Anděl , v rodině vůbec neslaví a nechtějí slavit? Obecně každý má právo si toto svobodně zvolit a trošku mi vadí, že lidé ,kteří tedy nechtějí slavit vůbec Vánoce, jsou společností krajně dehonestováni a zároveň jsou na ně útoky právě kvůli dětem, že děti budou strašně trpět, protože uvidí třeba ve školkách, školách jak jiní děti dostávají dárky atd .. a že to pro ně může být traumatizující apod.. Co si o tom myslíte? Sama za sebe s tím totiž částečně problém doma máme. Děti totiž ještě tedy nemáme, ale plánujeme a přesně toto řešíme s manželem. Oba pocházíme z rodin, kde se samozřejmě všechny svátky slavily a rozhodně nemůžeme říct, že by nás to někdy nějak traumatizovalo, myslím to, že nakonec Ježíšek neexistuje. Ale máme nyní jiný problém a to poslední asi 5 let, že tedy vůbec Vánoce ani Velikonoce a ani Silvestra neslavíme. Já sama totiž pocházím částečně z křestanské rodiny, manžel vůbec nic s náboženstvím nemá sopečného. Nicméně oba se nepovažujeme za skutečně VĚŘÍCÍ KŘESTANY, a proto mám osobně hlavně Já problém slavit Vánoce nyní v dospělosti právě z důvodu čistě osobního, ale prostě odmítám slavit svátek, který je pro mě vnímán jako opravdu hluboce KŘESTANSKÝ a prostě se slaví narození Krista a prostě za mě, kdo NENÍ VĚŘÍCÍ , tak by takový svátek slavit neměl. Další podtext toho samozřejmě je i společnost a dnešní doba. Vadí nám ten koncept dárků -prostě to, že dítě má dostat v jeden den dárky? To, že na Vánoce si všichni najednou hrají na strašně milé a velké rodiny, které se mají rádi a během roku se neznají? To, že je všude blazinec a samozřejmě VŠE JE JEN O BYZNISU a PENĚZÍCH , což se nám příčí nejvíce. Když vezmu i v potaz strom , tak prostě kolik je znečištěného prostředí a bordelu po Štědrém dni? Pohozené všude kolem popelnic apod.... Co pak kapři? - to , že na jeden den v roce se narvou sádky - ačkoliv nejsem etický vegan, tak mi tohle prostě vadí. To samé tedy pak máme i skrze Velikonoce, taktéž stejný důvody...
Zkrátka osobně by mě jen zajímalo, jak tedy k tomu přistupovat z čistě z psychologického pojetí, když tedy by v rodině od malička dítě bylo vedeno k tomu, že se prostě tyto svátky neslaví a hned ale bez lží říct důvody. Sama myslím, že pokud je dítě k tomu vedeno a zná tu podstatu a víru, což ano - chceme děti seznámit s křestanstvím, ale také říct, že to je jejich volba, a že rozhodně nebude nějak traumatizováno z vnějšího světa, protože Ono bude vědět, že dárky si dáváme během celého roku sami, protože se máme rádi.
Moc vám děkuji za sdílené názory 🙂 ♥

reeeza
Autor odpověď smazal
reeeza
30. lis 2025

Vánoce sice vycházejí z křesťanství, ale to neznamená, že jsou jen pro křesťany. To jsou dvě úplně odlišné věci.

Symboliku Vánoc jim dávají ti, kdo je slaví. V každé rodině to je úplně jiné. Někdo to má spojené s narozením JK, někdo tohle neřeší a je to pro něj čas, kdy se sejde širší nebo jen vlastní rodina ( na nic si s manželem a dětmi hrát nemusíte a můžete slavit jen spolu), jde se s dětmi do lesa dát jablíčka a zeleninka zvířátkům, peče a jí a zdobí se perníčky a cukroví, vyrábějí se vánoční ozdoby, kouká se na pohádky, zapálí se svíčka těm, které máme rádi ale nemůžou tu s námi být...můžou se oživovat některé pohanské tradice...prostě každý si to může přizpůsobit dle svého. A to je právě to, co utužuje rodinu..že má své rituály a tradice.

Co se týče stromečků...tak ho nemějte🤷‍♀️ Mějte ozdobené větvičky třeba.
Co se týče kaprů...proč byste měli mít kapra, jezte si co chcete a nastolte si svoje tradice stolování.
Co se týče toho, že Vánoce jsou o byznyse atp..Tak toho nebuďte součástí. Vánoce nemusí být komerční, pokud se toho nechcete účastnit. Dárečky si vyrobte, nebo si dejte jen drobnosti.

Příjde mi, že vám nedochází, že Vánoce se dají definovat i jinak, než uvádíte. Kouzlo Vánoc si ale každý musí definovat sám a takové si je i vytvořit. Chce to fantazii a ne jen přijímat nějaký majoritně uznávaný předobraz toho, jak by to mělo být a nechat si Vánoce třeba i zhnusit ( a zhnusit je pro jistotu i dětem).

Chápu, že jste oba pragmatici. Ale děti vnímají svět úplně jinak a jinýma očima. Sama za sebe bych jim dala běžnou startovní čáru, jako ostatním dětem ( takže slavila bych Vánoce, i s vámi vytvořenými tradicemi, případně i Ježíškem) a dál bych to nechala na nich. Buď se časem od tradice Vánoc odkloní, a nebo ne ( a budou je milovat 😁). Nechala bych to rozhodnutí na nich. Vánoce mají takové kouzlo, jaké jim dáte. Možná právě to, že budete rodiči vám pomůže jej objevit/ vytvořit 🙏❤️

zmrzlinka
30. lis 2025

Pro Vánoce vždycky byli o tom že jsme scházeli celá rodina.Babi,děda a bratranci a sestřenice.Takove zastavení se na chvíli a být prostě spolu.Darky nebyli tolik podstatné, protože jsem byla z chudé rodiny.
No a vzala jsem si chlapa k kterého se Vánoce skoro neslavili.Tchan se neschází s nikým a tchýne měla ráda svůj klid a hlavně nic nedělat.Stejne tak i nima dopadlo...
My doma Vánoce slavíme.Mame stromeček a dárky.Deti žadne trauma z toho ,že Ježíšek není nemají 😄Jsme rádi,že můžeme být chvíli spolu.

zuzkasim
30. lis 2025

Rozumím tvému pohledu, bereš to hodně rozumem, což je taky dobře. Myslím, že až budete mít dítě, hodně se toho změní. Člověk totiž tím, že toho malého človíčka bezmezně miluje, má touhu vidět v jeho očích radost, překvapení... Vánoce pro vás nemusí být vůbec spojeny s Ježíšem, jsou to mimo jiné svátky slunovratu. Kapři rostou v sádkách průběžně, v řekách a rybnících jsou běžně, je to mimo jiné maso na obživu. Náš dědeček je rybář, máme kapra mnohokrát během roku. Když už chceš ten pragmatický přístup. Ostatně můžete si zvolit jakýkoliv jiný pokrm, u manžela v rodině mají tradičně grilované kuře s chlebem. Dětem jsme nikdy nelhali, mluvila jsem vždy jen o dárcích pod stromečkem, okolí se postaralo o informace o Ježíškovi🙂 Všechno je udělat citlivě, s ohledem na vaše přesvědčení a životní styl. Věřím, že si svou cestu taky najdete. A ohledně setkávání s rodinou, o Vánocích máme dovolenou, děti prázdniny. Je na to tedy čas. Dá se to spojit s bruslením, procházkou do lesa, lenošením u pohádek. Přes rok se s širší rodinou taky vídáme, další hezkou příležitostí jsou třeba narozeniny... A opět čistě pragmaticky, já se na Vánoce třeba těším i kvůli tomu, že nemusím brzy vstávat a na pohádky😉

j.a.n.i
30. lis 2025

Ja myslim, ze důležitě resis naproste blbosti... Vanoce se slavili davno pred křesťanstvím, byla to osvala slunovratu... Bodel delaj jen blbci... Pretvarujou se taky jen blbci... Kapr neni zadna povinnost... Nikdo nikoho nenuti delat si vanoce podle nejakeho oficialniho mustru, takže si je slavime tak jak vyhovuji nám. Pro nas jsou treba o setkavani, takže jsme cely stedry den na cestách a ano, je tam i ten stromek a darky, protoze proc ne, vzdyt je to hezka dekorace.

mrkvovydort
30. lis 2025

@andrimulle Vánoce nejsou původně svátek křesťanský, ale pohanský, resp. je slavilo mnoho kultur a náboženských tradic po celé zemi, včetně Asie, arabského světa a Afriky. Dnešní podoba Vánoc je kulturní mišmaš a pocit, že byste to nemohli slavit, kdybyste chtěli, jen proto, že jedna z těch kultur si celé Vánoce přivlastnila, je zbytečný.

A mnoho zvyků, které s Vánoci souvisí, nemá s křesťanstvím absolutně nic společného. Vánoční stromek, dávání dárků, návštěvy blízkých, zpívání a koledování, hostiny, svíčky a dekorace, vánoční pečení, krájení jablek, lití olova atd.
Dokonce ani narození Ježíše není první narození boha na zimní slunovrat v historii - těmhle nápad měli ve starověkém Egyptě s Horusem.
To všechno jsou věci, které v nějaké podobě o Vánocích, tedy svátku zimního slunovratu, existovaly dávno před tím, než křesťanství vůbec vzniklo, takže jejich dodržování nikterak nenarušuje žádnou křesťanskou tradici.

Můžete na to klidně koukat takhle a nemít pocit, že se někomu cpete do zelí.
Ale je to vaše věc, jestli to neslavíte, tak to holt neslavíte.🤷‍♀️

lauriak
30. lis 2025

Kdyz budes mit deti s pripadne uz budete v kolotoci skolka, skola, prace tak uvidis, ze ocenis ten cas kdyz budete mit vsichni volno a sejdete sa na par dni vsichni spolu v klidu doma. Kouknete na pohadky, date si neco dobryho k jidlu, napecete neco sladkyho a budete mit cas si s deckama povidat a hrat. O tomhle jsou pro mne Vanoce.
A ano my si davame i darky ale hlavne kvuli deckam. To bych jim prece nemohla udelat, ze by vsichni spoluzaci mluvili co dostali pod stromecek a oni by nemeli nic.
Mozna to budes casem videt jinak. A pokud ne tak nikdo te slavit nenuti. Ale nemuzes chtit po vsech aby to videli stejne jako ty.

martt
30. lis 2025

@andrimulle Upřímně bych to teď neřešila. S příchodem dětí se může ledacos změnit. Znám kolem sebe pár rodin , kteří než měli děti Vánoce neslavily, v podstatě říkaly co ty píšeš. Byli rozhodnutí , že nebudou Vánoce slavit ani s dětmi, že jim nebudou lhát. A nakonec , když ty děti mají Vánoce slaví. Každý trošku po svém , ale stromeček a dárky mají všichni. Když jsem se jich ptala co změnilo jejich názor. Tak mi všichni řekly to samé, rozzářené oči dětí na rozsvícený vánoční stromeček a pod ním dárky.

bereni
30. lis 2025

@andrimulle "Kdo NENÍ VĚŘÍCÍ, tak by takový svátek slavit neměl."
Tady musím říct ne. Ačkoliv respektuji osobní postoje ostatních, nemyslím si, že radost, atmosféra a rodinná tradice by měly být podmíněny náboženským dogmatem. U nás to máme tak, že Vánoce vnímáme jako ryze kulturní svátek, a jsme v tom naprosto spokojení. Nejsme věřící a to znamená, že si nemůžeme vytvořit to "svoje"?
Nejsme věřící a Ježíše Krista neoslavujeme. Zato ale milujeme vánoční písničky, rozzářené trhy se svařáky a tím šrumcem kolem, pohádky a výzdobu (a mimochodem, jedeme v umělém 3D stromečku, takže lesy nekácíme, dokonce ani kapra nemáme, kupujeme si mraženýho lososa, akorát na vánoce k němu máme bramborový salát).
Nejsme o megalomanství, ale o rozzářených očích dětí. Dárky kupujeme s rozmyslem – je tam sice ten velký traktor, co si syn přeje, ale zároveň i stavebnice Boffin, o které neví, jak moc ho bude bavit. A je mi upřímně jedno, čí je to původně svátek – pro naše děti je to svátek TĚŠENÍ SE a to je nejvíc! Máme svoje rodinné rituály a jsme v nich šťastní a spokojení. K Mikuláši a Čertům a k obavám o trauma u dětí: Myslím, že je to jen o rozmyslu a o citlivosti k vlastnímu dítěti. Naprosto souhlasím, že takoví např. krampusáci k dětem nepatří! Ale u nás ve školce je to normální hodná nadílka. A když si domů zveme masky, je to o domluvě. Čert je v pozadí, není děsivý. Děti "věří a nevěří", ale rády se s Mikulášem pobaví, řeknou básničku a samy přijdou na to, že "asi by si ta dcera měla uklízet hračky, aby měla máma čas na Lego". Nejde o trauma, ale o jedno milé, výchovné divadélko za rok. Já vám přeji, abyste si se svým manželem vytvořili takové rodinné zvyky, které vám budou dávat smysl (ať už se slaví Vánoce, nebo se dávají dárky po celý rok).

Ale nemyslím si, že by ti, kteří se rozhodnou slavit Vánoce kvůli rodinné radosti a atmosféře, měli být dehonestováni – stejně jako Vy byste neměla být dehonestována za neslavení.

ele_nka
30. lis 2025

Každý si Vánoce může slavit jak chce. Já je úplně jako křesťanský svátek neberu. Například kamarádi slaví Slunovrat. Jako nejtemnější část roku udržují nepřetržitě světlo v podobně svíci na polenu a aby děti nebyli ochuzeny o dárky, tak jim je nosí lesní skřítkové. My si Vánoce slavíme také po svém, udržujeme nějaké pohanské tradice, ale dárky nám nosí Ježíšek, ale dětem to vysvětlujeme tak, že je to duch Vánoc.

hennrietta
30. lis 2025

My jsme Vánoce přestávali slavit, jak jsem začala být starší a samo to vyplynulo. Prostě nás nebavilo vymýšlení dárků a nebavilo nás posílat si, co kdo chce, protože jsme si to už kupovali v průběhu roku. Jakmile jsem se odstěhovala, tak jsem Vánoce neslavila vůbec. Žádná výzdoba nebo stromek a stejně jsem byla o svátcích vždy v práci.

Když se nám narodilo dítě, tak máme stromek, pečeme spolu asi 3 druhy cukroví a 24. (dokud je dítě malé, tak si to upravujeme podle manželova volna a mých rodičů) rozbalíme navečer dárky. Pro nás s manželem tam máme pro každého alespoň jednu dohodnutou věc, drobnost a jinak je to směřováno hlavně pro děti...
Přiznám se, že vánoční náladu mám v sobě a nepotřebuju jí dávat najevo výzdobou, adventním věncem, trávením času pečením a serepatičkama okolo. Ovšem chápu, že někoho to baví a ať si to užijí.

berenika39
30. lis 2025

Pro mě jsou Vánoce trauma. Šikanovala mě rodina za totáče, protože rodiče byli komunisté (otec velmi vysoce postavený) a dávali mi dárky například rok co rok v červené barvě. Vše mi došlo o hodně později. Od té doby uvědomění mám Vánoce spojené s nervozitou, hádkami rodičů, stresem. Nesnáším to komerční pojímaní vánoc v této době, co nejvíce dárků, za co nejvíc peněz, utrácení, balení, odpady, supermarkety narvané s prominutím sračkami, přeplněné boxy na vyzvedávání balíčků od listopadu, uštvané zaměstnance dopravních služeb. Přejídání, nákupy jako kdyby byl konec světa, žlučníkové záchvaty a funění po svátcích, narvané fitko po novém roce....přeposílání linků, kdo komu má objednat, domácí spotřebiče asi nejsou koupit, když je potřebuju, ale musí být pod stromkem. mohla bych pokračovat. Modlím se, aby už bylo 2.ledna. Máme stromek v květináči, dáme si jeden dárek a na štědroně řízek se salátem. A to všechno kvůli mé mamince, která je už hodně stará a je vždy s námi. Syn skoro dospělý, sejdem se spolu. Ale doma nenajdeš nic vánočního, je to opravdu o tom jednom dni. Tečka. A i když za to můžu dostat sodovku, nevadí. Je to můj pohled, resp. náš, naštěstí to máme s manželem hodně stejně. Umím si představit, až bude syn z domu a maminka třeba už nebude (nechci se rouhat), zrušímě tu taškařici úplně.
mmch - nikomu neberu to slavení, kvůli malým dětem to chápu.

g_m
1. pro 2025

Pokud budeš Vánoce vnímat jako komerci, stres a přetvářku, tak to tak budou později vnímat i tvoje děti. Takže jaké si to uděláš, takové to budete mít. Nikde není napsáno, že musíte mít hromady dárků a 13 druhů cukroví a vymydleny dům... Stejně jako komplex z Ježíška, to která super matka vymyslela, to by mě fakt zajímalo... Ať žije fantazie a kouzlo Vánoc 🤦
My máme Vánoce na pohodu, těším se na klid, mam rada předvánoční atmosféru a světýlka a svíčky. Ráda i kupuju dárky a dávám je.
Co se týče křesťanství, to už ti tu holky vysvětlily pěkně a zároveň hezky napsaly, že s dítětem člověk změní spoustu názoru 🙂

dura175
1. pro 2025

@andrimulle Veškerá komerce, dárky a stromečky v obchoďácích od října s křesťanstvím nemá nic společného. Proto se nemusíš cítit nepatřičně nebo nevhodně vůči křesťanům, když “slavíš” Vánoce. Slavit Vánoce je možnost, ne povinnost. A tak jak jsme lidé různí, s různými povahami, názory a zvyky, tak i doma si můžete zavést sváteční tradice dle sebe. My doma s mužem nevedeme ani stromek, ani výzdobu ani dárky. Rodině dávám drobnosti typu čaj, čokoláda nebo kosmetika. Nestresuju se žádným úklidem, nekupujeme kvanta jídla, nejíme kapra. Volno využíváme na setkání s rodinou. Mě je tvůj pohled sympatický, taky nemám ráda tenhle humbuk okolo. Až budete mít děti, třeba to přehodnotíte. Však nemusí děcka dostat 20 dárků. Jde o jejich radost a těšení a to si můžete udělat zcela po svém. Tlak okolí bude vždy, nejen na Vánoce.

te_reza
1. pro 2025

To je nějaký průzkum, trollí diskuze nebo hození červeného hadru do placu? Ani jsem to nepřečetla celé. Řešit jak nebudu slavit vánoce, x let, když ještě ani nemám děti?
Jaký si to uděláš, takový to máš. A nevěřící nemůžou slavit? A jak se stavíš k ostatním svátkům?

mimi1004
1. pro 2025

Nechtěla bych být tvým dítětem... 🙈

patypresdevaty
1. pro 2025

Počkej, až budeš mít děti. Neznám dalo by se říct nikoho, kdo by pohled na spoustu věcí s příchodem dětí nezměnil, a to často dost razantně.
Opravdu nemá smysl řešit teď "co by kdyby", navíc to nevnímám ani jako zásadní problém, který byste měli mít ujasněný před příchodem dětí a nemohli svůj přístup kdykoliv změnit (a nebo ne).
Myslím, že Vánoce jsou dost o tom "jaký si to uděláš..." a každý si na nich může najít to svoje. Já něco dělám podobně, jako jsem to zažívala v dětství, něco si zase dělám úplně jinak, po svém. Věřící nejsem, ten náboženský aspekt tam nemám a přesto si na Vánocích umím najít to hezké, co mi dává smysl.

marketa11112
1. pro 2025

Asi trošku chápu tvůj postoj, ale..... Když vidím to těšení a nadšení mých dětí, nedokázala bych jim říct, že Vánoce slavit nebudeme. Zrovna dnes v noci Ježíšek odnesl dopis, vypil kakao, snědl pár kousků prvního upečeného cukroví, prošel obývákem a zanechal za sebou pár stop a při té příležitosti naplnil adventní kalendář. To ráno bylo úžasné, děti měly oči navrch hlavy a poskakovaly radostí. Od konce prázdnin zpívají koledy a odpočítávají dny do Vánoc. Má to své kouzlo. O tohle bychom přišli.
Než jsem měla děti, tak jsem Vánoce moc neslavila. Jako ano, šlo se k rodičům, dala jsem jim dárek, stejně tak manželovi, ale to kouzlo tam nebylo. S narozením dětí jsem se vrátila do dětství a jsem rozhodnutá jim dělat krásné Vánoce každý rok.

ai30
1. pro 2025

Uplne na rovinu:
1. Vanoce nemusis slavit jako krestanske svatky a miru konzumu si doma urcujes sama, v okoli to neovlivnis
2. Jestli jeste ani nejsi tehotna a uz resis, co reknou lidi na to, ze s detmi neslavite Vanoce, tak je slavit budes, protoze stejne nebudes schopna si to obhajit.
Budto se na okoli vykasli a reste si to po svem, nebo se zavdecte okoli a slavte jako ostatni. Nic jineho na tom velice nevymyslis.