Co dělat, když miminko odmítá jídlo po očkování?
Ahoj holky, jdu se k vám vypsat, už jsem zoufalá. Už od narození je naše žížala drobná po mě, od zhruba 3 měsíce jsme na UM. Odmalička bojuje s jídlem a jsme totálně mimo tabulky. Všechny odběry krve atd jsou v pořádku a psychomotoricky je na tom výborně. Vždy tak nějak přibírala na svém 3. percentilů, někdy víc, někdy méně.
Co teď ale máme za období je šílené. Má teď 6a půl měsíce a má 5700 g. Už 2 týdny mi ale odmítá mléko. Shodou okolností po očkování (třeba to je náhoda). Jak vypila za den třeba 700, tak teď stěží 300. Musím krmit v polospanku a nebo příkrmy, ale stejně je to kaloricky málo. Nevím co se stalo a pevně věřím, že to jsou zuby (věk na to má, saha si na obličej a tře si hlavičkou o vše dostupné a pláče, teď dva tři dny je to extrém).
Doufám, že je naděje na zlepšení. Já jako malá také neprospívala, ale když to teď zažívám jako matka, i tak mě to stresuje. Mám doktorku a doktora, otec s matkou, otec to hroti vic, matka míň. Naposledy mi doktorka řekla , před týdnem na vážení, že přibrala hezky, jenže to nebyla vyprázdněná a od té doby se to zase celé pokazilo a je to den za dnem horší. Lahvičku už odmítá úplně. Dělám tedy různé zajímavé kalorické příkrmy a spoléhám na to, že v noci vypije hodně..už jsem z toho ale zoufalá. Prosím, že to někdy přejde... Doktorka říkala, že s jídlem budeme bojovat vždy a při každém diskomfortu, ale nečekala jsem takové extrémy.
Bojím se jí dát na váhu, co zase zjistím za číslo..od té poslední kontroly nic moc, spíš nic...
Měl taky někdo takového nejedlika a nebo ukázalo se, že to jsou třeba zoubky???
Ja mam 3 ditko a jsme na 3.percentilu, jako ty. Dceri je 8,5 mesice a ma 6,5 kila(porodni vaha 3,050), prikrmy ji nejedou, jen kojeni. Obcas projde do ruky kus chleba s maslem, nebo varena mrkev... No, u doktorky mame trochu zdvihnuty prst, ale je usmevava, vecne spokojena.... Dobrovolne hlady neumre, takze váhu neresim. S tim 3.ditetem uz jsem znacne otupela.
Pokud je jinak spokojená, reaguje, hraje si, má sílu smát se, tak je to dobré znamení. Některé děti jsou prostě drobnější a tělo si to reguluje jinak. Ale chápu tu tvoji úzkost. Děláš maximum. 🙂
Drž se, fakt v tom nejsi sama. A neboj, z nejedlíků se občas vyklubou největší jedlíci, jen to chce čas a méně stresu...já vím, lehko se řekne, těžko žije. 🙈
@lucidvork
Joo to ona je usměvavá a velice čilá, akorát teď pár dní je umrčena a má méně energie, to si myslím, že by mohly být ty zuby, když nechce jídlo vůbec . Děkuji 🩷
Pokud si nějak často sahá na hlavu, šla bych radši k lékaři, klidně může mít nějaký zdravotní problém, třeba zánět středního ucha.
Ja mam 3 ditko a jsme na 3.percentilu, jako ty. Dceri je 8,5 mesice a ma 6,5 kila(porodni vaha 3,050), prikrmy ji nejedou, jen kojeni. Obcas projde do ruky kus chleba s maslem, nebo varena mrkev... No, u doktorky mame trochu zdvihnuty prst, ale je usmevava, vecne spokojena.... Dobrovolne hlady neumre, takze váhu neresim. S tim 3.ditetem uz jsem znacne otupela.
@kadla88 a už máte zoubky? Myslíte, že taková náhlá změna může být i kvůli tomuto?
Že to bylo v pořádku před nějakou dobou, neznamená, že je to v pořádku teď. Může to být shoda okolností nebo může jít o nějaký zdravotní problém. Já bych to určitě konzultovala a navštívila lékaře.
@kadla88 a už máte zoubky? Myslíte, že taková náhlá změna může být i kvůli tomuto?
@mispin4 Zuby urcite muzou potrapit vyrazne. A zkousela jste jidlo do ruky? Dcera ma zub 1 a pul. Nastesti mame rozumnou lekarku, je ji teda asi sto, ale evidentně ma zkusenosti dost. Sama rikala, ze uz je to na nutridrinky, ale ze je to stres pro matku i dite, at ji davam kusy jidla, co jime my. Tak zkousim chleba s maslem, vareny brambor, mrkev, testovinu(penne)uvarenou ve vyvaru.... Jinak veskery UM mi odmitala, včetně kaší. Prikrmy vubec, to hned plive. Je to boj, ale asi je důležité nepropadat panice a s rozumnou mirou neresit tak tabulky, spis rozpolozeni ditete. Pokud byste intuitivne citila, ze uz se vam to fakt nezda, řešila bych s lekarkou, zda pricina neni jinde nez zuby.
@mispin4 My už jsme na desítce, jupí!! Dostal se tam v rámci nějakého spurtu někdy ve 3 letech... z jedničky. Jinak nabízet všechno, v létě by mohla pít víc než teď (tekutiny - hlídej dehydrataci). Sunar jsem míchala např. do cukety.
@mispin4 Zuby urcite muzou potrapit vyrazne. A zkousela jste jidlo do ruky? Dcera ma zub 1 a pul. Nastesti mame rozumnou lekarku, je ji teda asi sto, ale evidentně ma zkusenosti dost. Sama rikala, ze uz je to na nutridrinky, ale ze je to stres pro matku i dite, at ji davam kusy jidla, co jime my. Tak zkousim chleba s maslem, vareny brambor, mrkev, testovinu(penne)uvarenou ve vyvaru.... Jinak veskery UM mi odmitala, včetně kaší. Prikrmy vubec, to hned plive. Je to boj, ale asi je důležité nepropadat panice a s rozumnou mirou neresit tak tabulky, spis rozpolozeni ditete. Pokud byste intuitivne citila, ze uz se vam to fakt nezda, řešila bych s lekarkou, zda pricina neni jinde nez zuby.
@kadla88 děkuji vám, mě aspoň baští příkrmy, tak to taky bojujete koukám. Já bych ji dala něco do ruky, ale bojím se, když nemá zoubky. A taky když bude zuzlat mrkev, tak z toho žádné kalorie mít nebude. Aspoň se ale naučí poznávat texturu a chutě a tak, to je zase fakt. A zapojí smysly. Zkusím 🙂
@mispin4 My už jsme na desítce, jupí!! Dostal se tam v rámci nějakého spurtu někdy ve 3 letech... z jedničky. Jinak nabízet všechno, v létě by mohla pít víc než teď (tekutiny - hlídej dehydrataci). Sunar jsem míchala např. do cukety.
@merope děkuji. A zeptám se jak blb, Sunar michas jakože jen ten prášek nebo uděláš hotové pití (prášek a voda) a pak teprv dáš k zelenině??
Že to bylo v pořádku před nějakou dobou, neznamená, že je to v pořádku teď. Může to být shoda okolností nebo může jít o nějaký zdravotní problém. Já bych to určitě konzultovala a navštívila lékaře.
@hennrietta to určitě navštívím, ano
@merope děkuji. A zeptám se jak blb, Sunar michas jakože jen ten prášek nebo uděláš hotové pití (prášek a voda) a pak teprv dáš k zelenině??
@mispin4 Teď už teda nemíchám 😀 - ale když jsem měla kojence a pak i batole, tak jsem normálně míchala ten prášek. Prostě kam patří mlíko, tak minimálně u kojence jsem dávala Sunar - prášek vlastně už pak do hotovýho uvařenýho (dělávám pro dospělé ráda např. cuketu na smetaně - takže malému jsem to podusila jen tak na vodě a přidala do toho ten Sunar a chutnalo mu to).
@kadla88 děkuji vám, mě aspoň baští příkrmy, tak to taky bojujete koukám. Já bych ji dala něco do ruky, ale bojím se, když nemá zoubky. A taky když bude zuzlat mrkev, tak z toho žádné kalorie mít nebude. Aspoň se ale naučí poznávat texturu a chutě a tak, to je zase fakt. A zapojí smysly. Zkusím 🙂
@mispin4 Tak zkuste treba tu mrkev povařit ve vývaru. Do změknutí a pak dát do ručky. Určitě by u toho měla sedět nebo být v houpátku či na bříšku. Mně teda ta paní doktorka radila i to, že u nich na vesnici se před 50ti lety dělalo to, že maminka jídlo předžvýkala, ať to zkusím taky, ale na to jsem zatim neměla odvahu 😀 A dcerka má v podstatě zub jen 1, oni ty prckové mají silná dásinka. Je potřeba, aby se seznamovala s kousáním, polykáním, rozmělňováním, jinýma chutěma...s jídlem roste chuť. Ale nebojte, dobrovolně vám hlady neumře. Chce to zkoušet a třeba ještě budete miť doma pořádnýho jedlíka. Držte se💓
@hennrietta to určitě navštívím, ano
@mispin4 aco zkusit tohle https://m.alza.cz/maxi/b-box-krmici-dudlik-a-ko... já dávala různě vychlazené ovoce i zeleninu a kluci si to zuzlali a zároveň i chladili dásně

Pokud je jinak spokojená, reaguje, hraje si, má sílu smát se, tak je to dobré znamení. Některé děti jsou prostě drobnější a tělo si to reguluje jinak. Ale chápu tu tvoji úzkost. Děláš maximum. 🙂
Drž se, fakt v tom nejsi sama. A neboj, z nejedlíků se občas vyklubou největší jedlíci, jen to chce čas a méně stresu...já vím, lehko se řekne, těžko žije. 🙈