Cucání palce. Jak odnaučit?

elledh
5. únor 2023

Prosím, maminky, poraďte mi, jak dceru odnaučit cucání palce? Dceři budou brzy 3 roky a neustále si cucá palec, a to dost intenzivně. Na palci má veliký mozol, občas to má až doživa, nehet má jen takový tenoučký, kratičký plus samozřejmě i trochu křivé přední zuby. Běžně by ten palec z pusy za celý den a noc ani nevyndala, uklidňuje se tím a spí tak. Samozřejmě se jí snažím přes den pořád upozorňovat, zabavovat ruce, ukazovat jaké to tam má ošklivé, ale jakmile se jen otočím, palec je hned zpět v puse. Prosím nemáte některá zkušenost? Jak jste to řešily?

drakenn
6. únor 2023

Najít jiný způsob uklidnovani. A taky důvod, proč se musí uklidňovat. Něco ji bude chybět! Nedělá to jen tak z plezíru.
Jaké máte rituály před spaním? Neproběhlo u ní nějaké náhle odstavení od prsa, brzské sebraní lahvicky s mlekem na spaní, nevhodné sebraní dudlíku?
Určitě bych ji ale netlačí do hlavy, že je to neco mooc zlého, ze cucá, reči o tom, že má škaredý prstík, je už velká na cucani a podobně. Tím se vytváří zbytečný tlak a to může způsobit větší stres a zacyklení problémů.

zrzinda
6. únor 2023

U jedné detske doktorky jsem četla, ze pokud si dite cuca palec, okamžitě preucit na dudlik. Ale viděla jsem, ze se používají ruzne “kryty” prstiku.. Možná bych zkusila to. To cucani palce není “jenom” o mozolu a krivych zubech. Má to samozřejmě pak vliv na řeč atd.

helen_h
6. únor 2023

Kdyby byla dcerka půlroční, ale tříletou už nepřeučíte a učit na dudlík samozřejmě nemá smysl. Většinou se to odbourává až postupně s věkem a přemýšlením (nechci, aby mě někdo viděl cucat si paleček), i tak se to postupně daří odbourávat přes den, ale při vypnutí u TV nebo na spaní zlozvyk zůstává, je to každopádně běh na hodně dlouhou trať.

stenlunka11
6. únor 2023

@elledh ahoj. Ja si od mimina taky cucala palec . 🙄 Zkouseli vše mozne i nemožné a stejně mě to neodnaucili 😆az postupem času jsem prestala sama ,jelikoz jsem se stydela . Je to hrozný zlozvyk. . přeji pevné nervy

elledh
autor
6. únor 2023

Palec bohužel cucá od narození. Dudlík nikdy nechtěla, kojená byla rok a půl. Usíná tak, že leží vedle mě nebo u čtení pohadky. Já to samozřejmě řeším už dlouho, ale teď vidím, že se to zhoršuje. První velký zhoršení bylo, když jí rostly zuby. Běžně by ten palec z pusy během dne ani nevyndala, když by šlo jen o noc, tak by mi to až tak nevadilo. Takže mě opravdu zajímají spíš tipy od lidí, co to taky řešili. Dnes jsem tu našla mnoho diskuzí na tohle téma, tak mám aspoň co pročítat.

elledh
autor
6. únor 2023

@stenlunka11 😁 to jsi mě nepotěšila

stenlunka11
8. únor 2023

@elledh to věřím , ale pozitivní je , že jednou přestane 🤭😂,. Přeji pevné nervy .

misuleon
8. únor 2023

Dceru jsem odnaucila v roce a pul, cucala si tez od miminka... Ve 3m to bylo roztomile, dudlik mela vyjimecne, dost odmitala, kojena do 9m, pak odmitala i to, lahev temer nemela... Zkousela jsem otřít citronem, bez efektu, radili pepr, na ten jsem nemela odvahu, zkusila jsem i rukavici, ale tu si sundala, pak proste trpelive vysvetlovat/upozorňovat/odendavat z pusy, nefungovalo.. Nektere dny mela palec jen pred spanim, jindy i pri hrani, u jidla... Se zuby se to nijak nespojovalo, ze bych videla zhorseni... Kdyz mela palec olezly a cerveny, jeste to slo, kdyz pak to slo do masa a valila ji z toho krev a ji to bylo jedno, dala jsem ji naplast, to byla strasna hysterie, ze jsem to musela sundat...koupila jsem takovy nastavec na cucani palce, ale nez to prislo, odjeli jsme na tyden k mamce a zkusila ji dat naplast mamka, bylo to s mensim revem a palec nechala zalepeny od obeda do vecera, ruku vubec pri nicem nepouzivala, jako by ji mela bolavou... Bala jsem se vecerniho usinani, protoze usinala s palcem, ale drzela jsem ji za ruku, stejne jako pokazde, kdyz usinala u mamky a usnula v klidu, na noc jsem ji to sundala, aby to bolave dychalo, rano mamka zas zalepila a to uz bylo uplne bez revu a behem dne uz ruku pouzivala, vecer zas sundat a nechat dychat, dalsi dny to bylo stejne, nechala si naplast... Za 5dni byl palec vcelku zahojeny, ale naplast zustala... Dojeli jsme domu po 7mi dnech a tam uz naplast nechtela sama a palec do pusy uz nedala, s naplasti mela prvni 2 dny tentenci dat do pusy, ale naplast ji fakt odradila a nebyl zadny rev... Kdyby to nepomohlo, zkusim jeste ten navlek na palecek... Drzim pesti, je to strasne narocne na trpelivost... Xkrat jsem to obrecela, kdyz jsem videla jak ten palec ma bolavy a je ji to jedno... :(

luciebol
8. únor 2023

Lepit na palce náplasti.

eviicka
8. únor 2023

Držím palce, radu nemám, náš syn si zase začal kousat nehty a s věkem se to horšilo. Už jsem z toho začínala mít obavy, pak ve dvou a čtvrt chytil sedmou nemoc a jak měl bolavou pusu úplně to během 4 dní zapomněl dělat a už se k tomu nevrátil.

renat23
8. únor 2023

@elledh ve 3 letech jsem dceru odnaučila tak ze jsem na spaní zasila rukávy u pyžama nejdřív si na ně slapala aby vytáhla ruce. První 3 noci jsem u ní seděla dokud neusla pak už usínala zase sama. Přes den jsem hlídala a nebo ruce obvazovala to přešlo rychle a v noci se zasityma rukávama spala dyl. Hodně štěstí

lenatko91
9. únor 2023

Já bych asi nejdřív pátrala po příčině a k tomu navíc bych jí ten palec namočila do něčeho, co nemá ráda..

drahmi
7. bře 2023

Ahoj, resim u dcery stejný problém… Paleček si cuca od malička. Dudlík neměla nikdy. V prosinci ji byly dva roky… Jako nemá žádné mozoly zatím, ale říkám si, ze se beztak časem udělá. Ona teď má za sebou i narocne období (hospitalizace v nemocnici, spoustu vyšetření… :( ), tak jsem byla i rada, ze ten paleček ji uklidní. Ale vím, ze to časem budeme muset řešit 🤔 No držím palce a jsem zvedava, jak vám to půjde - a nám taky 🙏

evajanouskova
29. bře 2023

@elledh Moje dcera si cucala asi do 3 let. Hlavne pri usinani, nebo kdyz se zacala na neco soustredit. Dudlik nikdy nechtela. Premyslela jsem, jak odnaucit, ale nakonec vse preslo samo s nastupem do skolky.

krisstina93
29. bře 2023

Syn si cucal prst až do školy 🙄 nepomohlo nic, dudlík nikdy nechtěl. Ještě v 6 letech kolikrát sedel u televize a prst v puse, až pak sam přestal když šel do školy a bal se, ze se mu děti budou smát.