Dcera mi nechce jíst. Rady, tipy?

markettwu
12. únor 2021

Ahoj maminky, jdu se Vás zeptat na rady/tipy ohledně odmítání jídla u dítěte. Mám skoro tříletou dcerku a cca před měsícem mi naráz přestala jíst téměř všechny potraviny. Jí jenom chleba, koláče/buchty, co upeču a chtěla by čokoládu, tu se jí ale snažím moc nedávat. Problém je v tom, že se s ní nedomluvím, protože nemluví, jen ukazuje. Myslela jsem si, že to je jen zubama, které jí rostly, ale zdá se mi, že už to trvá moc dlouho. Ona nikdy předtím nebyla moc velký jedlík, ale jedla. Mám strach, že tímto tempem skončíme v nemocnici. Násilím ji krmit nebudu, stejně by to nesnědla a jídlo bych jí ještě víc zprotivila. Ze zoufalství jsem jí zkoušela dát i pokračovací mléko od malého, ale ani to neochutnala. Ona ani neochutná a už to odmítá. Jsem zoufalá, už jsem zkusila kde co a pořád nic. Předem děkuji za rady a omlouvám se za sloh.

zelenaesmolda
12. únor 2021

@markettwu mame podobny problem.Momentalne u nas frci bobik a kakao ale zacinam toho mit dost takze zvazuju,ze najedu na rezim,ze nechces obed tak nejez ale nedostanes nic jineho.

jiri25
12. únor 2021

To já jím pořád a zatím jsem celkem zdravej. Četl jsem něco o zahřívající a ochlazujích potravinách. Vymysleli to ve staré číně kniha Tao zdravého stravování snad to pomůže 🙂

areh
12. únor 2021

@markettwu rozhodně bych jí nedávala nic sladkého (krom ovoce). Je jasné, že si bude vybírat koláče buchty a čokoládu, když to má na výběr a dostane to.
Taky bych najela na režim. Tady je oběd, nechceš, budeš o hladu. Ona hlady neumře a postupně se jíst naučí. Dávejte jí to stejné co máte vy. Nejeste před ní sladkosti a ono to půjde 😉

mamikry
12. únor 2021

@markettwu To bude obdobim. Mne taky deti jeden cas vsechno bojkotovaly. Pomohl az cas. Jak se tu psalo nedavat buchty a sladke. Zkusila bych ji nekam na stolecek dat jidlo, at si sama vezme, az bude mit hlad. Jak jsem detem nandala a posadila je stolu, sekly se a nejedly. Takhle si samy ujidaly, kdyz mely hlad.

zelenaesmolda
12. únor 2021

@mamikry takove to uzibavsni ale taky neni moc dobry navyk

mamikry
12. únor 2021

@zelenaesmolda Pokud mate lepsi zpusob, aby se dite najedlo, zakladatelka ho urcite rada pozna. 😉

amazonkajanik
12. únor 2021

@markettwu kluk má tyhle nárazy teď,ve 20měsících. Zatím je to tak,že buď zbouchá 2misky polévky,chleba,kukuřičné křupky,lipanek a 3x lahev mléka za den a pak má týden,kdy jen rohlík,ty jeho sušenky,jablko,jogurtu si jen lizne,mlíko ráno a večer půl lahve a pár piškotů. A přes to lítá jak fretka,krade nám rohlík z ruky a udělá z něj strouhanku. Občas ho utáhnu na chleba s domácí marmeladou,nebo teď frčí na chleba s máslem a medem k snídani. Jiné sladkosti,jako čokoláda jsou u nás pro něj zakázané (švagr se ptal už v roce,kdy mu bude moct koupit 🙄)

jakreb
12. únor 2021

@mamikry No normálny rezim. Je ráno-ranajkuje sa-nechces-dostanes az desiatu atd. To co pises je o tom istom ako o tom sladkom-ked vie ze dostane sladké len "aby nieco zjedlo" tak si počká ako aj na tanierik s jedlom nech jedáva kedy chce. Je to len o tom co dovolis...nic viac. A ako už bolo napísane-nezomrie od hladu..😀😉 A trojročné dieta velmi dobre vie o co ide....aj mladšie.

zelenaesmolda
12. únor 2021

@mamikry neustupovat

jakreb
12. únor 2021

@zelenaesmolda Presne. Sesternica ked som u nej bola stále behala za deťmi-ja ze co robi-decko nechcelo sediet a jest ale hladne bolo a chodilo "ham-ham", tak za nim behala s jedlom ved "nech aspon niečo zje"...no to určite....

mamikry
12. únor 2021

@jakreb Vase cesta. Ja mam svou a deti mi ted krasne a pravidelne ji. Zadny problem nenastal. Stacilo jen, aby trochu chytly rozum.

jakreb
12. únor 2021

@mamikry V poriadku. Moje deti tiez od malička krasne jedia vsetko co im dam. Od prvých prikrmov. Toto co robia 3rocne co tu čítam mne nerobili polrocne. Ale ano, tvoja cesta. Pytala si sa, dostala si odpoveď. 😉

mamikry
12. únor 2021

@jakreb Vas jsem se ale na nic neptala 😉

jakreb
12. únor 2021

@mamikry Btw.to obed malo položené niekde na tanieriku a jedlo ked malo chut? Studené? To len zo zaujímavosti....

amazonkajanik
12. únor 2021

Ale holky,co mě kluk dělá už půl roku za neplechu a prý to dělal i synovec. Má od Avent láhev s brčkem. Tak natáhne pití a nechá vytect z pusy. V létě mi to bylo jedno,měl vodu,bylo horko. Ale teď,děs. Tak jsem ji na doma vyřadila a z hrnečku. Buď udělá totéž,nebo rádoby nenápadně odběhne a vyplivne na zem,hračku,piano,nebo valník od traktoru 🙄😟 takže mokré triko,ponožky a denně min 3x převléct ...

jakreb
12. únor 2021

@mamikry Diskutujem. Môžem? Ci potrebujem tvoje povolenie? Ak ta to obťažuje, hlboko sa ospravedlnujem.

mamikry
12. únor 2021

@jakreb To jste rekla vy. Jak resit situaci zajima zakladatelku, ja jsem napsala svou zkusenost. Vase je jiste take prinosna. Ja uz mam deti odrostlejsi. Co funguje u me, nemusi samozrejme jinde. Diskutovat o tom nepotrebuji.

jakreb
12. únor 2021

@mamikry Beries to nejak osobne len preto lebo mam ine skusenosti? Tiez mam uz deti vacsie a napísala som skusenosti. Označila som ta len preto lebo si pisala, ze by bodla zakladatelke rada. To je vsetko.

pengli
12. únor 2021

@markettwu Zdravím, my to máme podobně, taky skoro tříleťačka a taky začala hůře jíst. Některé věci, jako různé pribiňáky a lipánky třeba vyřadila úplně (což mi zas tolik nevadí) a nejradši by byla celý den jen o kakau. Takže se snažím najet na systém - nechceš, nejez, ale zapomeň na sladkosti. Když nechce třeba dopoledne svačinu, tak ji nemá. Pak sice stejně frfňá, že nechce obědvat, ať máme cokoliv (prostě vzdor), ale hlad je silnější, takže zblajzne polívku i druhé jídlo. Ale je to teda těžký, někdy z ní taky rostu. Každopádně, já byla stejná, začala jsem pořádně jíst až tak ve dvanácti letech - a přežila jsem to já i moji rodiče 🙂.

jednaholkaa
13. únor 2021

Jidlo po byte pres den nevalim. Rano snidane, pak svacina (mala), obed (2 hodiny pred nim a pred veceri uz jidlo nenabizim) a vetsinou ma na to hlavni jidlo fakt hlad a ji krasne. Ale nezna pribinaky atd. Max si vyzaduje ovoce nebo chleba s necim. Ale ja ji teda od mala varim. Nikdy jsem nedavala sklenicky nebo studene vecere. Proste tepla jidla, takzevje zvykla. Buchty apod bych ve vasem pripade doma vubec nemela. Proste jenom doma uvarena hlavni jidla plus svacinky, kase, ovoce..

eva118
13. únor 2021

Dcera je taky nejedlík, teď už je to lepší, potřebuje jíst častěji v menších dávkách. Když byla malinká a nic nechtěla, udělala jsem třeba večeři a tvářila se, že je to pro mně. Sedla jsem si k tomu a jedla a ona strašně chtěla to co jím, prostě zachtivavá. A snědla to. Sladké určitě schovat.

blondynka400
13. únor 2021

@amazonkajanik čokoláda je zakázaná, ale za to chleba s marmeládou nebo medem je ok? To samé Lipánek? Z toho co píšeš tak pořád jenom samé sacharidy, ale čokoláda je špatná 😀 Občas se tady člověk fakt pobaví.... Když bude mít kvalitní stravu celý den kousek čokolády ho fakt nezabije. Určitě lepší než běžný chleba s medem .-)

blondynka400
13. únor 2021

@markettwu v tomto věku je to relativně běžné. Já bych dávala jídlo v běžných časech a buď jíš a nebo ne. Ono to dlouhé nevydrží úplně nejíst.... Určitě jídlo nenahrazovat čokoládou, spíš si víc všímat, co jí a co ne. Domácí buchty se dají dělat ze špaldové mouky, tvaroh, mák, ovoce, minimum cukru, tak aby to bylo výživově ok a třeba ideální k snídani. Když jí to chutná, nevidím důvod proč jí to ve zdravé formě k snídani či k svačině nedat...A časem si to sedne

amazonkajanik
13. únor 2021

@blondynka400 med je domácí a je ho na chlebu trochu,páč je zdravý a pomáhá se lépe poprat s nachlazením. Marmelada je též domácí,bez cukru. Lipanek má 2x do týdne,jinak jogurty od hollandie. A ano,nechci mu dávat čokoládu,páč vím, že pak nebude chtít nic jiného. Třeba místo kakaa používám carob

blondynka400
13. únor 2021

@amazonkajanik med je med a je to samý cukr 😀 Není na něm nic extra zdravého 😀 To samé na domácí marmeládě, opět je to samý koncentrovaný sacharid. A to, že když mu dáš kousek čokolády nebude chtít nic jiného je nesmysl. Takto to nefunguje..... Lipánek je plný cukru a tuku, totálně nevhodný pro dítě 20m. A ještě poslední věc, co je špatného na kakau? .-)

amazonkajanik
13. únor 2021

@blondynka400 tys tu marmeladu dělala, že víš,co v ní je? Představ si,že to je série,dělána pro syna a to bez cukru,z černého rybízu,který má víc vit C než citrón a je prospěšný na močové cesty. Med mám přímo od vcelare a nejdřív povolim máslo a do něj lehce,jako aroma dám med. A už se mi stalo,že tchán koupil malému trubičky,plněné čokoládou. Krom toho,že přijel špinavý a chlap měl omluvný výraz, tak jsem 2dny bojovala s tím,že chtěl "mnam,mnam" ale to,co tu měl,mi doslova házel po zemi.
Pokud budu chtít dát čokoládu,tak opravdu kvalitní, nejlépe i s uvedeným původem kakaovych bobu. A jinak https://www.celostnimedicina.cz/karob-jako-zdra...

blondynka400
14. únor 2021

@amazonkajanik nedělala, ale prostě je to samý sacharid 😀 Přečti si, co jsem napsala, nenapsala jsem samý cukr, ale koncentrovaný sacharid. Kolik procent asi obsahuje sacharidů (myslím tím i těch přírodních), co myslíš? A med je přeci jedno od koho je, složení je opět prostě samý "cukr" . Prostě nic vhodného pro malé dítě hlavně v kombinaci s bílým chlebem a máslem.
Ad díky za odkaz, vím, co je karob, ale stále jsi mi nevysvětlila, co je na kakau špatného 😀

prejeta_zaba
14. únor 2021

Přesně jak psala @blondynka400, buchta se dá klidně udělat z nastrouhané mrkve, jablek, celozrnné mouky a třeba trochy kakaa, navrch tvaroh a nemáš tam nic špatného. Ani buchty s ovocem nesladím, není to potřeba. Píšeš jenom o buchtách, ale co jíte normálně? Má třeba ráda řízky? Dají se udělat placky z ledasčeho - třeba z červené čočky, zeleniny, masa, upéct v troubě a vydávat to za řízky. Kaše a jogurt mívají u dětí úspěch, taky rozdíl, jestli uděláš přeslazenou krupici nebo třeba pohankovou kaši s oříšky a ovocem. 🤷‍♀️ Jak píše @mamikry o jídle pro děti na dosah celý den, to se mi naopak vůbec neosvědčilo. Moje děti opravdu ani nesáhnou třeba na ovoce a zeleninu, ani vajíčko, maso. Musím je prostě přelstít a dát to třeba v přesnídávkách nebo těch plackách, v buchtách apod. Jídlo dané jim na dosah, leda tak ze vzdoru vysypaly na zem. Takže striktně u stolu společně. Jo a úplně jsem odbourala takové ty nicneříkající svačinky - dětské křupky, tyčinky, tuhle sušenka, támhle džusík...prostě hlavní jídla, mezitím na pití voda a kopec fyzické aktivity. A když u jídla je vyloženě scéna, jde od stolu. Poznámky a kňourání ignoruju. 🤷‍♀️

amazonkajanik
14. únor 2021

@blondynka400 ale taky kdyby sis přečetla pořádně,tak když má svůj den,tak sní bez problémů polévku. K obědu i k večeři. Dělám domácí vývary,nebo husté polévky. Miluje drožďovou,brokolicovou,zeleninovou,kuřecí, čočkovou. Chleba má k snídani,ke svačině bílý jogurt s hruskovym pyre( hrušky doma rozvarene a rexovane). Jinak,spousta vcelaru prikrmuje včely cukrem, ale jsou i tací,kteří to nechávají čistě na nich. Med je dražší,páč je ho méně, ale je čistě z nektaru,který si včely naberou z květů.
Jinak,pokud sis přečetla odkaz,co jsem poslala, je tam vysvětleno,proč je karob lepší než kakao.
A nechci čokoládu,páč švagr je schopný mu tlačit takové s prominutím "sracky ",že raději nic. Syn má dost času na to,tohle poznat. Jinak lipanek jsem schopna udělat doma z tvarohu a vanilkového lusku. Stejně tak piškoty. Mám domácí přesnídávky od mamky,které dávala i nám,jako dětem. K snídani dostává i michana vajíčka (mám pánev,kde není třeba tuk).

amazonkajanik
14. únor 2021

@blondynka400 a jinak,nemáš s těmi sacharidy v marmelade na mysli tohle?
"Fruktóza (ovocný cukr, levulóza) je monosacharid, který se řadí k šestiuhlíkatým monosacharidům (hexózám), patří mezi ketózy. Nachází se v mnoha potravinách, např. v medu (38 %), dále zejména v ovoci bohatém na vlákniny – jahodách, ostružinách, borůvkách a i v některé zelenině jako např."
Páč tím pádem bych nemohla dávat ani čerstvé ovoce a některou zeleninu ...