Dítě šlape na koťata. Jak tomu zamezit?
Zdravicko.
Syn ma 1,4let. Neustale taha koťata, hazí s nimi o zem a slape na ne a u toho se naramne bavi, smeje se tomu a pokracuje dal.
Jestli mel nekdo takovy problem, prosim o jakokoliv radu, jak tomu zamezit. Ja uz si nevim rady 🤦🏼♀️
Diky
Eva
@evulakebula s dětmi ve věkové kategorii tvého syna pracuji, poznala jsem jich možná stovky - dětí nejrůznějších vlastností a temperamentu. Podle toho, co píšeš (pokud teda nejsi troll), mi přijde, že tvůj si syn z toho udělal rituál, bere to jako hru, baví ho pozorovat tvoje reakce. Smiř se, prosím, s tím, že v tomto věku fakt rozumově nepobere, proč koťatům nesmí ubližovat. Vysvětlování už v této fázi opravdu nezabere. Většina dětí se učí nápodobou, některé dělají přesný opak toho, co se po nich chce, protože testují rodiče, zkouší hranice. A na tobě je, abys dítěti zcela jasně a nekompromisně ukázala, kde ta hranice je a že NEEXISTUJE ji překročit. A že ty jsi ta, které v dané situaci rozhoduje. Vysvětlováním toho nedocílíš. Nezavrhuji dát dítěti na zadek nebo po ruce, ale někomu to jde i bez toho. Důležitější je, že dítě musí z tvé reakce jednoznačně poznat, že tohle fakt nesmí. Poznala jsem spoustu maminek, které stále a stále vysvětlují, stále stejným způsobem po dobrém a jejich děťátka s nimi pěkně cvičí. A ano, připojím se k většině zde, jakmile dítě poprvé vědomě hodilo s kotětem, nikdy víc se nemělo ke koťatům samo dostat. Jasně že je to těžké, ale vyplatí se to do budoucna. Život je otázkou priorit 🙂 .
Na to pomůže jediná věc a to je hlídat je všechny... Je to tvoje povinnost i co by chovatelky, pokud máš tedy tolik koťat. Teda měla by být. Tzn chodit, chodit, kontrolovat kontrolovat. Děcko i kočky. V tomhle věku od něj nečekej, že bude na medaili v péči o koťata. Dyt je to taky kotě 🙂)
To je zase materiál 😃
@tinaprofi ale to vite ze je neustale hlidam. Jen tady zeme delaji tyranku zvirat, na kterou by poslali ochranare. Samozrejme zamezuji, aby se to nestalo. Ale to se nedalo ani hnout. Uz jsou kocky v kotcu a je klid...
@michaela666 😂 na paradni psycho praci
@makovice88 tak ucim se od zkusenych trollu, nebo jak tomu tady rikate... nemyslela jsem to nejak zle... jen kdyz vy otacité tak jsem to taky chtela otocit... neco na zymsleniˇˇˇ a kdyz uz jsme u toho... kolik z vas haterskch matek, ktere tvrdi ze jsme tyrani... kolik z vas, alespon jedna, dela meco jineho pro prirodu? Aby zachranila ne jen kocky? Tim ze budete napadat matky na tom konikoví... Kdyz uz na netu obhajujete prava kocicek? Ktera z vas, pouzivala ne plastove pleny pro sve ratolesti? Ktera z vas nesplachuje pitnou vodu po kazdem uprdnuti? Ktera z vas ma zahradu a nekosi ji na anglicky travnik? Aby mohl hmyz zit? Nebo to je jedno? Tohle vse take skodi zivocichum. Nase vicelete snazeni delat neco pro prirodu jde do prdele, kdyz muj syn parkrat zataha kocku za ocas, tak jsme tyrani... a hned by jedna matka n me poslala ochranare... no nezlobte se na me...aby ste se z tech kocek neposrali... jak se riká, co oko nevidi to srdce neboli...
@sajul ta kocka co vrhne kotata neni cizi... je souseda... a ja nejsem jedna z tech, co je bude vyhanet bicem, uz pro priklad syna... takze opravdu vrhnou kotata a ta kotata pak doderne dolizaji... coz vubec nechapu... me verzi neverte, ale bohuzel je to tak... vidi, ze u nas mame radi zvirata a proste dolizaji... a jsou vsude...
@evulakebula Promiň, ale pokud by Ti opravdu tolik záleželo na přírodě a na zvířatech, tak nepřistupuješ ani k těm kočkám jako ke spotřebnímu zboží. Nebo to možná neděláš, ale z Tvého písemného projevu to bohužel plyne. A ano, to, co Tvůj syn koťatům dělá, týrání je, stačí se podívat do zákona na ochranu zvířat proti týrání, tam definici máš. A nemusíš se kvůli tomu rozčilovat na ty, co to tu zmiňují. Kočky jsi oddělila, fajn, první kus práce máš za sebou. Druhý kus práce je pochopit, že po ani ne rok a půl starém dítěti nemůžeš chtít, aby dokázalo pochopit to, že dotknout se zvířátka může, hladit může, plácat, házet a šlapat po něm už nemůže. To dítě na tom ještě není rozumově tak, aby to zvládlo, od toho je tu rodič, aby tomu nežádoucímu chování zamezil do doby, než bude dítě dostatečně rozumově vyspělé na to, aby pochopilo. A každé dítko je jiné, každé začne chápat souvislosti v trochu jiném věku (a nechytejte mě nikdo za slovo, jasně, že třeba v šesti letech už to dítě musí vědět, co ano a co ne). Třetí kus práce bude trpělivě synovi pořád dokola vysvětlovat, co může a co nemůže. To se syn nenaučí za týden, takže trpělivost opravdu potřebovat budeš.
K té kastraci: neřeší to problém teď, ale řeší to spoustu problémů do budoucna. Pokud víš, čí kočky k Tobě chodí, upozorni majitele, a pokud nebude snaha to řešit, můžeš požadovat po obci, aby plnila svoji povinnost, kterou má ze zákona - postarat se o bezprizorní kočky, klidně ve spolupráci s některou organizací řešící kastrace koček.
@evulakebula Tak teď jsi mě teda zase zvedla ze židle. Obhajujeme práva kočiček a pak jsme takový zrůdy, že spachujeme záchod čistou vodou? Že děláme vědu z toho, že syn zatahá občas kočku za ocas? Tohle nemůžeš přeče myslet vážně! Tvůj syn netahá kočku za ocas, ale opakovaně hází s koťaty o zem a šlape po nich, aniž by se mohli jakkoli bránit! Ty bys vážně neměla mít žádný zvíře, když ti přijde v pořádku je týrat a srovnáváš to s plýtváním vodou. Snažili jsme se ti tu poradit, co dělat, jak pracovat se synem, co dělat s přemnoženými kočkami, které trpí. A ty to tady začneš ospravedlňovat a otáčet naprosto nesmyslným směrem. A ano, používám na syna od porodnice látkový pleny, sama mám leta jeden menstruační kalíšek a anglický trávník nemáme, jestli ti to pomůže. Je mi normálně zle...
@somalicats nesouhlsim. Dite ktere m rok a ctvrt nejde o tyrani. Uz jsem to dneska resila s jednou kolegynkou vyse... do 18 mesicu nede o tyrani ze strany ditete. Schvalne jsem si ro zjitovala od zname, co je psycholozka. Takze jako zakonik... tak kdyz na me poslete teda ty ochrance prirody, tak me daji za mrize... dobre no...
@evulakebula Tak to se ale šeredně pleteš. Týrání to je a postižitelná jsi za to Ty, protože Ty máš zabránit dítěti, aby to nedělalo.
@katule1990 To evidentně nemá cenu. Btw. já když napustím plnou vanu vody, tak v tom vykoupu všechny děti, sebe a ještě s tím spláchnu hajzlík 😀. Zahradu zalejvám dešťovkou, co chytám do sudu, maso beru od lokálních farmářů, kde vím, jak ta zvířata chovají. Ale ano, my tomu nerozumíme ani jedna 😀
@katule1990 ja nesrovnavam kocky s vodou. Bylo to pouze k zamysleni... ocividne to nepadlo na urodnou pudu a opet vytrhavate z kontextu. Opakovane jak se vam to hodi.
@somalicats tak super, nasla se jedna 🥰 to mam radost
@somalicats ale ja tomu zabranuji. Nikde nepisu, ze to syn dela a jen na to cumim a nic nedelam. To je konstrukt vasi mysli. Tak jste si me zaskatulkovala, jako matku, co to necha delat sveho syna. Ale zminuji to tak? Obcas se to stalo a ja uz vim co zrejme nastane a porad dokola se snazim tomu zamezovat. Kocky poslapal asi dvakrat a jak ho vodim, ze za nimi leti, tak to resim. Budu se opakovat, ale proto jsem tuto skupinu zalozila. Ne proto, abych se tady dohadovala a poslouchala urazky... chtela jsem jen poradit... netusila jsem, ze na me poslete ochranare 🤦🏼♀️
@evulakebula Podívej, já Tě nikam neškatulkovala, snažila jsem se Ti poradit. Jenže Ty úplně zbytečně vyjíždíš po každém, kdo Ti tu napíše něco, s čím nesouhlasíš. O tom týrání to píšu proto, že Ty tu každému tvrdíš, že to týrání není, jenže už z podstaty je. Ono by stačilo si ty příspěvky nejdřív pořádně přečíst a trochu se nad nimi zamyslet. A zamyslet se taky nad tím, jak sem píšeš, protože ač to dle mého názoru s tou ochranou přírody jako celku myslíš dobře, tak z těch příspěvků to vyznívá úplně jinak.
Navíc Ty pořád chceš nějaké postupy, jak naučit syna to nedělat - jenže žádný univerzální postup na to není. Pořád ses tu rozčilovala, když jsem nejen já psala, že je potřeba ty kočky oddělit, aby s nimi syn nebyl bez dozoru sám, přitom to je to základní, co je potřeba u takhle malého dítěte udělat.
Jinak jak píšeš, že s ostatními zvířaty je syn kámoš - dám Ti jednu hodně dobrou radu - nespoléhej na to. Takových rodičů, co spoléhali, bylo, a skončili s pokousanými dětmi ve špitále (v tom lepším případě). Prostě dítě nemá zůstávat samo s žádným zvířetem, kolikrát stačí k neštěstí pár vteřin. I ta kočka, která si sakra dobře pamatuje příkoří, dokáže dost hnusně seknout.
@sudylichozrout vase zdani je klamne
@klokanka31 Promiň, ale cítíš ve své odpovědi tu absurditu? „Nesmíš bít koťátka!“ a lup, tady máš jednu na zadek.
@evulakebula Nezlob se na mě, ale fakt máš zvláštní pohled na svět. I když je syn malý, pořád to považuju za týrání zvířat a ty jako matka tomu musíš za každou cenu zabránit a naučit ho, jak se ke zvířatům chovat.
K těm tvým výkřikům o ochraně přírody? Dělám toho dost, dokonce ani to maso nejím ( i když ne zrovna z přesvědčení záchrany zvířete, co se chová pro maso), ale i před vlastní dcerou bych bránila zvířata a snažila se jí naučit k nim chovat. I za cenu, že je buď někam zavřu má nutnou dobu nebo budu děcku pořád za zadkem.
Ono se teď chová zle ke koťatům, ty si to nechají líbit. Nechá si to jednou líbit nějaký pes? Aby sis jednou nevyčítala, žes ho neuhlídala.
@somalicats po kazdem ne. Jen po tech, kteri z nas dlaji tyany. Ja si mnohych nazoru vazim a pridali k me inspiraci. Proste kdyz je clovek v zahrade a vidim ze tam ta kotata nejsou, jdeme s malym treba zalevat, sup, kotě. Ted uz jsou zavreni a je klid. Sice s tim moc nesouhlasim, ale neda se nic delat, treba jsem chtela probrat zde nejaky navod, kdo mel stejny problem. Dekuji vsem za prispevky.
@somalicats kamos se zviraty. Na to nespoleham, ale kociruji se lepe tri kocouri, kteri uz s nami ziji dlouho, nez dalsich deset kotat 🤦🏼♀️
@michaela666 ja ho hlidam. Jsem s nim porad. Nikde netvrdim, ze to dela denne. Proste uz vim, co bude delat a nestale ho ucim jen hladit kocky, ani tahat nic! Kdyz je placl, kocoa sla stranou. Jenze ta kotata jsou vsude. Uz jsou uzavrena.
@michaela666 takto jsem rada, ze vedete takto deti.
@michaela666 a ja ho nenechavam tyrat kotata! Kd to porad vsichni berete... jen po tydennim snazeni uz toho mam dost a chtela jsem sdilet zkusenosti na sitich, kde bezne ani nechodim, rodina mi jen rekne, ze za nich to resili dat par facek, coz podle me neni reseni.
@cikitkapb ja osobne si myslim, ze to reseni neni. Celkove neresime nic telesne. Zatim vse jde domluvou, az na ta kotata 🤦🏼♀️.
@evulakebula red mi doslo, ze to asi nebyla zprava pro me.
To mi zase hnula jedna diskuze zluci... Nejdriv "muci kotatka, milujeme svet, pomoc" a po par strankach "se z tech kocek nepose..."
Mam dve deti, dve deti co jedou na 120%... Takze jim opravdu nestojim za zadkem. Ucim je, uz co se zacly pohybovat, ze zviratum, vcetne brouku atd. se venku neublizuje. Pres to vlak nejede... Syn zkusil zkoumat jednou sneka, pitomeho sneka, zarvala jsem na nej tak, ze uz to nikdy nezkusil. Ucit deti, co je smyslem zivota je zaklad! Vi, ze jde zranit tak, ze muze bytost umrit a vi, ze na to pak nestaci lepidlo ci nove baterky.
Mame kocku a nikdy bych nenechala deti ji mucit!
Zadnou kocku.
A prerostly travnik svedomi nezachrani! (Mame hmyzi zahradku,u vany nam stoji kybl, tridime..bla,bla,bla...) Vyrostla jsem na statku, vim jake to je mit hodne zvirat, zvirat co jsou "na jidlo" a i nasi nas ucili, ze i tato zvirata musime mit v ucte! Cizi kocky taky.
Kdyz nechape Tebe, kup mu knizku, pust dokument, posli na nej nekoho koho poslechne... Slapat na zvire a smat se tomu je des!!! A dite to musi pochopit stejne jako ze se nenici hracky.

@evulakebula nám taky sousedovo kočka vrhla koťata na zahradě v seně, ale rozhodně to nebyli koťata, co by se chtěli družit, byli to normální divoký kočky, který jsme sice viděli, ale kontaktní rozhodně nebyli. Takže já nějak nevěřím verzi, že u vás porodí cizí kočka koťata a ty za vámi pak chodí, to musí byt evidentně ochočená jak kočka, tak koťata. Existuje kastrační program, kde jistě místní útulek kastruje kočky plašanky, což by ti evidentně ušetřilo spoustu problémů.