Jak na vzteklé batole. Poradíte?

neomenia
15. dub 2020

Zdravím všechny, už si nevím rady. Mám dceru 6 let, se kterou jsem se od malinka bez problémů domluvila na všem. Nevzpomínám si, že bych zazivala celodeni pláč, řev a nebo kňourani, jako teď. . Její bratr, teď je mu 13 měsíců, to je teda úplně jiné dítě. Dává nám všem zabrat. Jako miminko byl pohodový, zlom nastal tak kolem 11 měsíce. Nedokážu se s nim domluvit, když není po jeho, řve, řve a řve. Bohužel vetsinu dne dělá nebo chce dělat něco, co mu prostě nemůžu dovolit ( vysypat odpadky, trhat knížky , jit ven, když zrovna třeba varim, segre znicit puzzle,, nebo někdy ani nevím, proč řve.) pak řve i když ho oblekam, prebaluju. Uklidní ho prso, to spolehlivě. Ke všemu mu oproti dceři přijde takovy nemotora, uz slušně chodí, ale tak nějak se u toho motá a v jednom kuse zakopava, takže pořád padá, timpadem další řev a řev. Takže u nas se porad jen křičí, uz jsme z toho všichni unavení. Celé dny jen se snažím, aby chvíli nerval. Ale zarekla jsem se, že mu nebudu povolovat všechno, jen aby nerval. To delala mama u bráchy, aby mela klid, tak dostal všechno, sice nerval, ale doma všechno rozbitý, bordel, a bracha rizmazlenej, zvykly, ze dostane vse a vse si vyrval. ... To neni reseni. Vysvetluju, proc to nejde, uznavam jeho emoce, ale je na to asi maly ještě, asi me vůbec nechápe, co mu rikam. Nevychovu si koupit nechci, popravdě řečeno, Katka Králová než se " vymackne", tak trvá hodinu něco, co bych řekla tremi větami.

Tak poraďte, jak na náročné dítě? Jak na vzteklinku?

Kéž by treba pul hodiny seděl a hral si s něčím, abych se mohla věnovat starší dceři. Chudák, ta musí vše sama 😒

neomenia
autor
15. dub 2020

Jej, omlouvám se za překlepy a chyby. Syn zase jeci a pidu z mobilu.

puhelin
15. dub 2020

A co mu v tom jeho pozadavku trochu vyhovet, v mezich, ktere ty uznas za vhodne? Zjevne se nudi. Vysvetlovani v tomhle veku jeste moc nezabira.

Segra si puzzle muze stavet u stolu (u nas to starsi taky dela), kdyz chce sypat, muze dostat do stare krabice nejake hracky a at sype. Nebo mu udelat opici drahu (jeho veku), at si leze, zpevnuje se. Knizky urcite netrha z nenavisti ke knizkam, ale hromadi se v nem to nepochopeni a knizka je po ruce. Ukaz mu, ze z knizky ctes, prohlizejte si spolu. At ma knizku rad a neni tercem nahromadeneho vzteku.

Rev s oblekanim je problem snad kazdeho ditete. Tam chce delat blbiny, formou hry. Ponozku na ruku, "neeee tam nepatri preceeee, dame ji na nohu jooo?". S legraci, hrou, odreagovat ho.

V tomhle veku je vetsinou rev z nepochopeni. Breci, protoze ti to neumi rict. Pritom je to casto z tve strany zbytecnost. Jen to chce zkusit jinak, vysledek by pro tebe byl stejny - bylo by hotovo. Ale ne tvym zpusobem. To prece nevadi.

A ze neposedi chvili na miste? To asi nedokaze nikdo. Dej mu treba na prelevani tri ruzne velke kelimky. Posad ho s tim do vany, at ti neudela mokro. To je zabava urcite na dlouho. Ukaz mu jak na to. Nebo kosticky do krabice. Vkladat, vysypat. Musi u toho zapojit hlavu, to vyzaduje klid a soustredeni.

Prijde mi, ze jsi ted ve stresu z toho, ze mas obe deti doma. Obe milujes, ano. Ale starsi ti domacim vzdelavanim nabourala rezim. Neni to tak? V tom ti drzim pesti, musi to byt hrozna zmena. Ja mam 3letou a 8mesicniho, oba doma, jsem na to zvykla. Takova zmena by mi taky chvili trvala na vstrebani.

puhelin
15. dub 2020

@neomenia Nevychova mi taky nesedi.
Ale existuje Dovychova. Ta mi je bliz.

neomenia
autor
15. dub 2020

@puhelin jo, pravda je, ze je to daleko horší ted, jak je dcera doma. Je predskolacka, takže nemame vyuku, ale preci jen ji chci nějak rozvíjet a místo btoho cely den jen lítám za synem. Asi se nudí, ale t, že jsme všichni doma ( plus manžel na home office), je potřeba taky uvařit oběd třeba... Syna ted zajímají auta, ted to začalo, než jsem stihla nějaké koupit, zavřely se obchody. Asi objednam pres eshop...

asinehri
15. dub 2020

Každé dítě je jiné, bohužel se "hodné" dítě objednat nedá 🙂. Hlídám syna kamarádce, je andílek, zajímá se o hračky, u jedné vydrží dlouho. Moje dcera je jiná, vyžaduje pozornost, získat si její pozornost je ale těžké, je těžké ji zvednout náladu, vzteká se, nechce se učit nové věci.

evaamy
15. dub 2020

Zabavit. At se nenudi. Ja synovi vzdy vychazela vstric, kdyz to slo at je po jeho a vysledek je, ze me vubec neposloucha. Dite neni partner a nesmi byt po jeho- moje zkusenost ☹

jannym
15. dub 2020

Mam jedno ditko co se uz vztekle narodilo (ted 6 leta) a jedno co se zrovna dostalodo obdobi vzdoru - a zrovna na potvoru dostal vcera rymu - odsavat nechce (a to si jeste pred 14 dny nechal odsat dobrovolne sam si prichystal odsavacku a lehl si na zem vedle vysavace, nechce smrkat, nechce kapky) - rev, rev, rev - ja jak jsem zvykla od starsi tak mi porad prijde ze je relativne v klidu (ale manzelovi uz tepe zilka na spanku), nejlepsi zkusenost mam s tim aby byly primerene unaveni a vyblbnuti - coz je v tehle situaci v prazskem mini byte nadlidsky ukol a snazime se vsichni prezit a pokud mozno se i neco naucit, nastesti ho ted berou zviratka a zvuky zviratek, takze vecer uz byvam tak zblbla ze tvrdim ze kravicka dela be, be 🙈, drzim palce at to zvladnete a jestli miluje se v necem popelit a presypat doporucuju do hrnce fazole to deti zabavi na dlouho

krupka3
15. dub 2020

@puhelin Moc pekne jsi to napsala, popsala jsi presne to, co jsem mela pro autorku v hlave ja 🙂 Tak uz se nebudu opakovat, jen se pripichnu ke vsemu, cos napsala.

puhelin
15. dub 2020

@evaamy S tim naprosto souhlasim. Taky se snazim v zadnem pripade neustoupit v zasadnich vecech. Da se i to delat hrou, kdy dite "dostrkas" k tomu, co sama chces a dite ma jeste pocit, ze vyhralo, ze bylo po jeho. Ze te mocensky premohlo. Jen je to strasne narocne na to porad vymyslet strategie. To me ne vzdycky bavi a mam na to naladu.

puhelin
15. dub 2020

@neomenia Muzes i narychlo vyrobit drahu, treba po zemi nalepit paskou. Auticko jako kosticka. Neco na premysleni, fantazii. Nic moc vzdelavaciho, u toho se musi asistovat.