icon

Jak naučit dvouleté dítě usínat samo?

molu18
22. říj 2025

Ahojte, mám syna 2 roky a 4 měsíce. Stále ho uspávám v naručí, nebo sedím a houpu ho na nohách.. Už je veliký a těžký, jenže jinak nezaspí, sám už vůbec ne... Prosím poraďte jak na to, aby zaspával sám? Ješte bych se zeptala, je už čas na postel? Stále spinká v postýlce.

marsul
22. říj 2025

Klidně by už mohl mít i vlastní postel, myslím, že věk na to má. 😉 A bude to i pro tebe snazší 🙂

jolcap
22. říj 2025

No já bych asi položila do postele a bude to asi náročnější cesta

enikla
22. říj 2025

Co číst / povídat pohádky ? 🙂

nupta
5. lis 2025

@molu18 Tak na to jsme hledali odpověď několik let... Byla období, kdy to šlo, pak zase nešlo. Drželi jsme je za ruku, takto jsme pak usínali i společně.

emillyhk
5. lis 2025

Syn měl postýlku opravdu dlouho, ale on byl takové to dítě, co usnulo jenom samo ve svojí postýlce. Problém nastal, když jsme museli z bezpečnostních důvodů dát pryč bočnici a najednou mohl z postýlky kdykoli odejít a taky to dělal 😆😂 Tak jsme to nějakou dobu prostě dělali tak, že jsme ho uložili, odešli, on si chvíli třeba lehl na zem u postýlky, hrál si s autíčkem a potom si buď ustlal před postýlkou nebo se do ní vrátil. Nebo si sám vlezl do velké postele. Prostě pohodinda 😁 Později jsme dali postýlku pryč, normálně usínal sám v pokojíčku. Zlomilo se to ve čtyřech letech a od té doby vyžaduje uspávání (různě se mění jak), sám už neusne 🤷‍♀️ Tím chci říct, že si nejsem jistá, jestli je možné naučit dítě usínat samo, je to spíš o nějakém vývoji a jeho momentálních potřebách. Takže spíš bych hledala možnosti jak uspávat tak aby to i pro tebe bylo fyzicky přijatelné.

evajal55
10. lis 2025

U nás pomohlo postupné “odvykání” – nejdřív jsem ho uspávala v postýlce, ale bez houpání, jen jsem seděla u něj a držela ho za ruku. Pak jsem si začala sedat dál a dál, až nakonec usínal bez kontaktu.