icon

Jak naučit tříleté dítě jíst zeleninu a ovoce?

werik153
25. čer 2023

Dobrý den,
prosím o rady případně tipy, jak naučit jíst dítě zeleninu a ovoce.
Trvá to už od malička.
Jelikož má 98cm a váží 18kg, tak bych ráda zapracovala nějak na jídelníčku, aby nebyl do budoucna obézní s nadváhou a podobně. A ne opravdu si nemyslím, že to vyběhá, když bude mít špatný základ už teď.
Tak jestli někdo hodí nějaké rady - inspirace? Nechci ho vysloveně nutit, ale obyčejné nabízení nikam nevede, vidí to u nás a stejně nechce. Ze zeleniny vezme na milost čerstvou mrkev, ovšem jen kousek, ale aspoň něco. Ovoce banán, sem tam kousek jablka, jednu jahodu...jednu borůvku 😏 a to nemyslím za den, ale třeba jednou týdně, jídla kde je zelenina nevezme vůbec do pusy - rizeto, zapečené těstoviny, salát ..ani pizzu na které je kus rajčete 🙃🤷.

Strana
z2
sarihy
27. čer 2023

@demetritis Dceri mé kamarádky by radši umřely hlady, nekoukaly by radši na televizi, nehrály hry atd. ...je to kus od kusu, prostě některé dítě to nesní, ať se rodič staví na uši třeba.

ruzovyjednorozec77
27. čer 2023

@sarihy chapu, každé dite je jine. My to takto ucili snad od 18m kdy nakonec dostali nějakou dětskou susenku nebo kosticku hořké cokolady. Rekla bych ze to tak mozna mají zazite a zatim to funguje i v 5 a4... Ale kdovi

sarihy
27. čer 2023

@ruzovyjednorozec77 Dcera té mojí kamarádky jedla komplet všechno do 2L...pak byla v nemocnici a od té domy absolutní zlom. Zkoušeli to po dobré, po zlém, nic...jak píšu, trvalo sakra dlouho, než to kámoška akceptovala, ale pochopila, že to bohužel nemá cenu...třeba k tomu ty děti jednou dojdou, ale v zájmu zachování svého duševního zdraví to pak přestala řešit. Její dcera ani moc nemlsá, nesní vlastně žádný dort ani zákusek, maximálně nějakou zmrzlinu, vypije jen vodu (ani čaje se nedokne, natož nějaké sladké pití), to se prostě obtížně nějak vydírá. Kdybych to neměla v přímém přenosu, asi bych taky byla víc striktní, ale takhle vím, že jsou děti, na které nefunguje fakt absolutně nic.

kristyn86
27. čer 2023

@sarihy Moje mama cely zivot nemusi zeleninu a ovoce. V detstvi nejedla zadnou zeleninu a ovoce. Naucila se v dospelosti,spis z povinnosti a rozumu. Ale fakt jen zaklad a staci ji kousek..I presto,my s brachou jime snad veskerou zeleninu a ovoce. Mama nam delala i salaty...Syn jedl od malinka temer vse...Nema tedy rad spenat (od skolky ale az tak),brokolici,pomerance,merunky,broskve..Ale zbytek bych rekla,ze ji. I petrzel v polevce...Ale dcera. V prikrmech jedla vse. V roce podstoupila chemo a od te doby jeji chute jsou tytam. Zadne ovoce krome melouna,jen v presnidavce nebo ve forme dzusu. Takze bych spis rekla,ze ji vadi ta konzistence. Ale musela jsem ucit i brambory treba. Ted se to trochu lepsi,uz sni okurku 🤦,brambory,kvetak,mrkev. Ale nic jineho. A pristup k tomu ma,doma to jime. Ale i kdyz to je cely den k dispizici,tak si stejne neda. Manzel neji ryby. Uz jen kdyz to citi,tak uz mu natahuje...Myslim,ze kazdemu proste nemusi chutnat vse. Kdyz to neni jen vybiravost,ze misto ovoce radeji jen susenky,cokoladky...,tak co proste s tim?Takze chapu ze to clovek vzda. Ja uz dceru taky nenutim. Vim,ze kdyby chtela,vzala by si...

sarihy
27. čer 2023

@kristyn86 Nemoc ☹...no to bude ono...u té kamarádky to byly tedy jen rotaviry, ale dohnaly je do nemocnice, a od té doby všechno jinak... Chemoterapie je ale vyšší level - hlavně že je dcera v pořádku a zdravá, čert vem zeleninu.

kristyn86
27. čer 2023

@sarihy Ja jsem s tim ze zacatku vnitrne hrozne bojovala...Protoze jsem pokladala za nejakou povinnost,aby jedla zdrave. Vzhledem k te nemoci. Ktera tedy nebyla zpusobena spatnym zivotnim stylem,kdyz ji byl 1 rok. Ale uz jsem to vzdala,hlavne aby byla spokojena a stastna. Snazim se o pestrost stravy jinak a treba si sama jednou k te zelenine dojde. Podle testu ji zadne vitaminy,mineraly atd..nechybi,tak to uz neresim...
A jak rikas,cert vem zeleninu,clovek uz ma po teto zkusenosti ty priority nekde jinde...

me_druhe_ja
27. čer 2023

@demetritis takhle to fakt nefunguje. 🙂 Moje dítě by taky umřelo hladem než by snědlo něco co nechce. Jednou jsem mu dala do pusy kus jahody, co nemá rád....a vydržela jsem to 1,5h....pak už jsem vymekla a nechala ho to vyplivnout. A vzhledem k tomu, že on nemá rád jídlo obecně, nechce ani čokoládu nebo hranolky, tak žádná odměna nefunguje. A tv už vůbec.

nicollbc
27. čer 2023

Neporadím, ale máme to dost podobně, můj syn má 23 měsíců. Jedinou zeleninu, kterou sní je špenát, nebo květák na páře a když mu udělám maso na cibulce, ale to musí být fakt malé kousky na tajňačku.
Ovoce sní jedině v podobě kupovaných přesnídávek, nebo lyofilizované ovoce (sušené mrazem, jestli neznáš) tak můžeš zkusit ještě to. Doktorka říkala, že to nevadí, že takhle to stačí. Jinak miluje maso, toho by snědl hromadu. Ale v čerstvé podobě, jako třeba mrkev, papriku, okurku, jablko, jahody, atd. nejí absolutně nic.

demetritis
28. čer 2023

@me_druhe_ja mě to funguje je sls tak tu potřeba upravovat každé dítě je jiné, mám 4 děti a s malími úpravami to funguje vždy nikdo nevydrží dyl než do druhého dne stávkovat ale chce. To fakt mít jídlo vyaranžovane vzhled v tomhle věku prodává

Strana
z2