icon

Jak naznačit dceři, že by měla ubrat s jídlem

9. zář 2026

Ahoj,
mám osmiletou dceru. Není to takovéto úplně hubené dítě, od malička je baculatější, svalnatější, má sílu, je na svůj věk vyspělá jak fyzicky tak psychicky. Nicméně jí trochu roste bříško a sklony k nadváze mít určitě bude.
Každý den má pohyb, má tři sportovní kroužky týdně (jedno je tancování), plus 2x Tv ve škole, každý den je venku ať už s družinou nebo s námi. Ale také hodně jí. Jí teda všechno, ale porce vyžaduje velké a dojídá i po mladší dceři, když může. Klidně spořádá tři chleby s pomazánkou k večeři a dala by si i čtvrtý, kdybychom jí nezastavili. Má velkou chuť k jídlu. Nejíme nijak nezdravě, jsme spíše na té zdravé straně, žádné knedlíky ani smažené u nás není. Ale sem tam jdeme do restaurace nebo něco objednáme, občas pizzu. Tak normálně, nejsme ani ezo bio, ani rodina kde se jí rohlíky. Sladkosti sem tam také má, ale spíš jí vytahuju z aktovky papírky od bonbonů, které dostane ve škole, protože tam pořád někdo něco slaví.. Fakt se snažíme aby měli zdravé snídaně, svačiny i večeře, obědy má ve škole.
Také mi jednou řekla, že kdyby mohla na sobě něco změnit, tak by to bylo to, aby nebyla tlustá. To mě trochu píchlo u srdce. Nikdo z nás jí nikdy neřekl, že je tlustá a celkem otevřeně mluvíme o tom, že každý je nějaký a někdo tlustý a někdo hubený a že něco se dá ovlivnit a něco ne.
Nechci z toho dělat velkou vědu, ani před ní ani před nikým jiným. Ale chtěla bych jí nějak naznačit, že tolik jíst není dobré a všeho s mírou. Občas jí řeknu, že už stačilo a za chvíli si může vzít třeba broskev, když bude mít ještě hlad, ale nevím jestli to padá na úrodnou půdu. Rozhodně ji nechci nějak ranit, chápu, že je v citlivém věku.
Nemáte nějaké tipy? Třeba i na nějakou knihu, kterou bych jí mohla dát přečíst..

karollka23
9. zář 2026

Mám o dva roky starší a taky ráda jí a pomalu přibíra na váze. Normálně jsem ji to vysvětlila, prostě pokud bude hodně jíst a hlavně nezdravě tak bude mít větší bříško jak ostatní. Je si toho vědomá a snaží se jíst míň, samozřejmě to ne vždy dodrží. Taky se snaží víc chodit venku. Hele podle mně je to normální jí vysvětlit, že je lepší když si to teď trošku pohlídá jak kdyby mělo být pozdě a bude se víc trápit. No záleží jak to vezme, u nás to bylo docela v pohodě.

izz76
9. zář 2026

Normálně bych ji řekla,že hodně jíst je nezdravé a rozhodně bych před ni netajila, že z jídla se tloustne. Chleby by dostala dva a hotovo,na přidání maximálně plátek šunky, okurka.

mateees
9. zář 2026

možná jí zdánlivě zdravě, ale nutričně to nesedí. Proto se nezasytí. Já než s dcerou bych to řešila spíše s nutrníčním terapeutem.

kakba
9. zář 2026

Jí i když už je plná? Pokud musí jíst často, třeba má fakt hlad a to jídlo co jí, ji prostě nezasytí. Což je největší problém jídelníčku.

maruskao
9. zář 2026

mám syna 7 let, 135 cm 26 kg, a tedy někdy když vidím, co s ní, tak jen čučím. Ale teda když spořádá tři rohlíky se šunkou a chce další, tak mu prostě řeknu, že stačí, ať se napije a chvíli počká, že mozek potřebuje chvíli než mu dojde, že je vlastně najezený. Jinak je taky dost důležitý pitný režim. Naše jsem naučila pít čistou vodu.
Já sama bojuji s nadváhou celý život a snažím se s dětmi o jídle mluvit. Že všeho moc škodí, ať už málo jídla nebo i moc jídla, moc sladkého atd
Jinak sama za sebe bych zkusila zjistit, jaký by měla mít na svoji výšku a váhu kalorický příjem a jaké složení (kolik bílkovin, sacharidů, tuků a vlákniny) a jak je to ve skutečnosti. Jestli jí třeba v jídelníčku nechybí bílkoviny a vláknina, které nejvíc dokáží zasytit.

anonym_53a912
9. zář 2026

3 sportovní kroužky je hodně, nedivím se, že má hlad. Nemusíš jí dávat 3 chleby s pomazánkou, dej jí 1 nebo 2 a spoustu zeleniny k tomu, zasytí se.

lauriak
9. zář 2026

Ja bych se zamerila na slozeni jidelnicku. 3 chleby je hodne a hlavne hodne sacharidu a malo bilkovin. Ja davam dceram (9,6) k veceri treba vajicka nebo kasu, ktere fakt zasyti. Kdyz vidim, ze se chteji precpavat pecivem tak je zastavim - nerikam, ze budou tluste ale ze by je bolelo brisko. Kdyz uz je po veceri a chteji jeste neco zobat tak jim dam mrkev nebo kedlubnu.
Jeste mne napada - jak vypadate vy rodice. Jestli jste hubeni a dcera ma sklon k tloustnuti tak je neco spatne. Ale pokud ani rodic neni hubeny tak to tak spis byva, ze i dite bude oplacane - to vidim ve svem okoli, ze kolem tech 8-10 roku se to zacina projevovat. Tam byva spatne jidelnicek cele rodiny.

barmil
9. zář 2026

@anonym_autor chleba k večeři fakt není jídlo pro dítě, který je celý den v pohybu. Chce to podívat se na skladbu jídelníčku, tohle jsou cukry nanic, nemá tam bílkovinu, vlákninu, tohle ji nezasytí, proto ji hodně a přibírá. Zkus si zapisovat, co ji dáváš a podívej se na to, zda má dostatek živin.

nezadanejmilda
9. zář 2026
@karollka23

Mám o dva roky starší a taky ráda jí a pomalu přibíra na váze. Normálně jsem ji to vysvětlila, prostě pokud bude hodně jíst a hlavně nezdravě tak bude mít větší bříško jak ostatní. Je si toho vědomá a snaží se jíst míň, samozřejmě to ne vždy dodrží. Taky se snaží víc chodit venku. Hele podle mně je to normální jí vysvětlit, že je lepší když si to teď trošku pohlídá jak kdyby mělo být pozdě a bude se víc trápit. No záleží jak to vezme, u nás to bylo docela v pohodě.

@karollka23 desetiletá holka už má mít dost rozumu. Bohužel obezita má návaznost na intelekt. Podle vzhledu, obezity vám ze 100 dětí najdu těch 15 nejblbějších. Méněcennost je očividná. U ní podle popisu odhaduju IQ 90-95 - s tím jako ženská bude v pohodě, dneska s tím udělá klidně i maturitu.

nezadanejmilda
9. zář 2026
@lauriak

Ja bych se zamerila na slozeni jidelnicku. 3 chleby je hodne a hlavne hodne sacharidu a malo bilkovin. Ja davam dceram (9,6) k veceri treba vajicka nebo kasu, ktere fakt zasyti. Kdyz vidim, ze se chteji precpavat pecivem tak je zastavim - nerikam, ze budou tluste ale ze by je bolelo brisko. Kdyz uz je po veceri a chteji jeste neco zobat tak jim dam mrkev nebo kedlubnu.
Jeste mne napada - jak vypadate vy rodice. Jestli jste hubeni a dcera ma sklon k tloustnuti tak je neco spatne. Ale pokud ani rodic neni hubeny tak to tak spis byva, ze i dite bude oplacane - to vidim ve svem okoli, ze kolem tech 8-10 roku se to zacina projevovat. Tam byva spatne jidelnicek cele rodiny.

@lauriak Jo, rozumný názor, není špatné zařadit jako svačinu třeba nepražené, nesolené kešu, lískáče, kokos, sójové maso. Salátové okurky, mladé zelí a hlávky salátu nařezané do jogurtu. Tam, kde se jí palačinky, lívance, topinka, čokoládové tyčinky a sušenky, je jasné, že to povede k obezitě. Stačí pár deštivých dnů v pasivitě a jde to nenápadně o 0,5 kg nahoru. Tyhle dny se musí hlídat u každého, to samé během klidu při nemoci.

autor
9. zář 2026
@kakba

Jí i když už je plná? Pokud musí jíst často, třeba má fakt hlad a to jídlo co jí, ji prostě nezasytí. Což je největší problém jídelníčku.

@kakba já ale nemyslím, že má hlad. Poznám na ní, když déle nejí a je hladová versus to, že ji prostě jen chutná a nejraději by snědla všechno. I mi to jednou říkala, že nemůže za to, že je to všechno tak strašně dobré.

autor
9. zář 2026
@barmil

@anonym_autor chleba k večeři fakt není jídlo pro dítě, který je celý den v pohybu. Chce to podívat se na skladbu jídelníčku, tohle jsou cukry nanic, nemá tam bílkovinu, vlákninu, tohle ji nezasytí, proto ji hodně a přibírá. Zkus si zapisovat, co ji dáváš a podívej se na to, zda má dostatek živin.

@barmil jakože kváskový chléb s vajíčkovou pomazánkou dělanou s cottage sýrem a zeleninou není správná večeře? Napsala jsem to ve zkratce jako chleba s pomazánkou, ale nemyslím, ze by to nebylo správně. Jinak ona má správnou skladbu, fakt tomu věřím. Ke každému jídlu má zeleninu nebo ovoce, ma ráda maso, vajíčka. Věřím, ze skladbu ma lepší než vetšina deti. Jen toho ma tada hodně, nemá v sobě to, ze uz jsem plna, tak to nechám na jindy. Dojí všechno a jeste kouká co padne od ostatních.

autor
9. zář 2026
@lauriak

@lauriak oba jsme normální. Já 173cm, 70kg. Manžel 185cm, 85kg. Manžel se vyjídá a cvičí aby měl tuhle váhu, jinak by byl hubený. Ja se musím hlídat, mam sklony k nadváze. Dcera bude po mě, proto to mě to i trochu trápí a ráda bych ji to nějak citlivě vysvětlila už teď, předtím než to bude horší.

anonym_86ed73
9. zář 2026
@nezadanejmilda

@karollka23 desetiletá holka už má mít dost rozumu. Bohužel obezita má návaznost na intelekt. Podle vzhledu, obezity vám ze 100 dětí najdu těch 15 nejblbějších. Méněcennost je očividná. U ní podle popisu odhaduju IQ 90-95 - s tím jako ženská bude v pohodě, dneska s tím udělá klidně i maturitu.

@nezadanejmilda ????? ještě jednou a srozumitelně. Protože to, co píšeš, buď nechápu, nebo je totální pí.ov.na.

mateees
9. zář 2026
@anonym_autor

@barmil jakože kváskový chléb s vajíčkovou pomazánkou dělanou s cottage sýrem a zeleninou není správná večeře? Napsala jsem to ve zkratce jako chleba s pomazánkou, ale nemyslím, ze by to nebylo správně. Jinak ona má správnou skladbu, fakt tomu věřím. Ke každému jídlu má zeleninu nebo ovoce, ma ráda maso, vajíčka. Věřím, ze skladbu ma lepší než vetšina deti. Jen toho ma tada hodně, nemá v sobě to, ze uz jsem plna, tak to nechám na jindy. Dojí všechno a jeste kouká co padne od ostatních.

@anonym_autor nemusí být. Moje mamka to měla stejně. Jedla opravu zdravě, žádná smažená jídla, cottage, domácí pomazánky, zeleninu, výběrové maso, vše správně...a nehubla, ani o pid. Pak navstivila poradce. Tam dostala pochvalu za skladbu, nic moc neupravovali, jen porce a drobnosti. Okamžitě začala hubnout. Je potřeba prát obravdu v potaz i výdej. Takže skladba nemusí být špatná, jen možná špatně poskládaná.

Příspěvku trolla si nevšímej.

mateees
9. zář 2026

a šikovný poradce ti poradí právě i něco na mlsání, kdy bude ta potřeba něco jíst...

berenika39
9. zář 2026

@anonym_autor Možná by vám oběma pomohla realita kalorických tabulek. Vím, opruz. Chápu. Ale: bylo by z toho jasné, jak je na tom poměr příjem x výdej. Viděly byste, kde je chyba. Černé na bílém. A věř, že KT dokážou překvapit i mazáky🙂)). Nezdá se to, ale cokoliv navíc, o čem si myslíš, že je jen kousek, může prostě být moc. Není to o žádné dietě pro ní, jen obyčejné pravidlo, jak naložit s příjmem a výdejem, aby později nemusela řešit zbytečnou obezitu a rizika s ní spojená.

lauriak
9. zář 2026

@berenika39 ona ale vi, ze dcera ji moc. Vzdyt to tam pise od zacatku.

@anonym_autor Jeste mne napadá jestli nemuze zajidat emoce nebo stres? Nemyslim si, ze 8 lete spokojene a dobre vyzivene dite by se bezduvodne prejidalo.

nezadanejmilda
Včera ve 04:47
@anonym_86ed73

@nezadanejmilda ????? ještě jednou a srozumitelně. Protože to, co píšeš, buď nechápu, nebo je totální pí.ov.na.

@anonym_86ed73 Řeknu ti to tak: "Když něco nechápeš není to důkazem, že jsi chytrá". Ty máš taky nadváhu a když mi doložíš že ne, pošlu na charitu 10 tisíc korun.

nezadanejmilda
Včera ve 04:52
@mateees

@anonym_autor nemusí být. Moje mamka to měla stejně. Jedla opravu zdravě, žádná smažená jídla, cottage, domácí pomazánky, zeleninu, výběrové maso, vše správně...a nehubla, ani o pid. Pak navstivila poradce. Tam dostala pochvalu za skladbu, nic moc neupravovali, jen porce a drobnosti. Okamžitě začala hubnout. Je potřeba prát obravdu v potaz i výdej. Takže skladba nemusí být špatná, jen možná špatně poskládaná.

@mateees to je jako s autem: když je spotřeba větší, nádrž je prázdná. Není magie, která by umožnila ujet víc oproti spotřebě. Člověk není perpetuum mobile.

anonym_bbb603
Včera v 06:53
@nezadanejmilda

@nezadanejmilda no tvl, větší hovadinu jsem dlouho nečetla .. 🤣🤣🤣

afina
Včera v 07:21

Na tvém místě bych to ale probrala s pediatrem. Ne kvůli nějakému hubnutí, ale ať se podívá na její růstovou křivku, výšku, váhu a celkový vývoj. Dítě může být prostě mohutnější, svalnatější a zároveň úplně v pořádku. A pokud by tam opravdu byl problém s váhou, je podle mě mnohem lepší vědět to od někoho, kdo posoudí celý kontext, než doma hlídat každý kousek chleba. 🙉

anonym_212c3b
Dnes v 08:45

Máte stravu,co nemá velká většina dětí. Taky může mít prostě období 🤷 jestli nemá viditelnou nadváhu, nechala bych to být.

ninive211
Dnes v 10:31

Skladbu jídla bude mít zřejmě docela dobrou, podle toho, co píšeš (až na ty občas sladkosti ze školy, ale to asi holt moc neovlivníš). Problém bude velikoist těch porcí. Aby jí nestačily na večeři 3 chleby? Chápu, že má sport, tak možná má po něm víc hlad, ale tolik nesní anei manžel, který má přes 100 kg!! A tohle je osmiletá holka. Takže když si spočítáte, kolik má celkem za den kalorický příjem, tak to sice má většinou ve zdravých potravinách, ale zároveň toho má prostě moc na objem. Obědy ve škole jí? Zaměřila bych se na to, aby se pořádně nasnídala aby měla dostatečné svačiny s obsahem,m bílkovin a vlákniny. Zasytí ji to a bude mít energii přes den a vyběhá to v kroužku. Ale večer u večeře bych ji fakt krotila, mírnila. Jí nepřijde divné, že toho sní třeba stejně nebo více jak táta?
Taky je možné, že teď má prostě přes růstovým spurtem, to děti chvíli žerou jak neurvané a pak najednou se vytáhnou apoposkočí běhěm pár týdnů o pár centimetr§ů. tak je možné, že je zorvna právě v tomto období. Ale i tak bych ty večeře trochu krotila.
Ještě mě napadlo, kolik toho denně vypije? Často totiž hlad je převlečená žízeň a některé děti (a vlastně ani dospělí) to úplně nedokážou odlišit...takže pokud by měla "hlad", tak prvně ať si dá sklenici neslazeného pití - voda, čaj, minerálka, to je jedno. A počká deset minut...a pokud i potom má opravdu HLAD, tak ať si teda přidá. Vsadím se, že najednou ve většině případů hlad mít už nebude 😉

ninive211
Dnes v 10:38
@mateees

@mateees Protože "jíst" zdravě (=zdravé potraviny) a jíst spríávně není to samé. Avokádo a oříšky jsou taky zdravé, obsahují zdrav= tuky, ale když se tím budeš cpát denně a ave velkém, tak to prostě zdrasvé nebude a je to přemíra kalorií. Ne vždy to, že člověk jí "zdravě", znamená, že jí správně a tolik, kolik by měl...to je očividně problém tazatelčiny dcery. Nejí vyloženě špatně, ale jí prostě MOC. Je možné, že má aktuálně spurt, ale pokud je to dlouhodobý problém, je od věci zasáhnout ze strany rodiče. Citlivě, opatrně. Dbt na pitný režim...a případně zjistit, zda není problém ve škole, že by to bylo zajídání stresu...ale z příspěvku mi vyznívá, že jí prostě spíš jen chutná, ne že by vyjídala ledničku pátým přes devátý. při zajídání stresu člověk spíše sachá po rychlých cukrech apod,

ninive211
Dnes v 10:45

@anonym_autor Jinak ke knize, kterou bys jí dala přečíst...má osm! Zcela určitě nebude jíst knížku a zdravém stravování. To jí spíš musíš přednést ty a vysvětlovat, že není třeba se přejídat. Ráno klidně ať si dá hodně, svačiny také ať jsou kvalitní a pořádné...má před sebou celý den, včetně sportu. Ale směrem k večeru bych ji krotila. Zkusila bych zavíst tu metodu nahrazení pitím. Pokud měla pořádnou porcci a ještě si chce přidat, nejdřív ať se pořádně napije a počká aspoň deset minut, než jí "slehne". Třeba pak zjistí, že už přidat nechce/nepotřebuje. Také ji veďte k tomu, aby jedla pomalu, nehltala. Ddržím palce a hodně trpělivosti, chápu, že je to citlivé téma. zase nechceme v těch holčičkách zanechat nějaká traumátka, aby se pak jídla bály a nazlomilo se to naopak v PPP (nicméně naučit se, že přejídání není OK, je dobré).