icon

Jak se vyrovnat s podezřením na autismus u dítěte?

terinng
1. črc 2025

Ahoj holky, u jsem psala 2x diskuzi a to když byl syn menší kolem roku a píšu zpět.
Moje podezření na PAS potvrdilo 🥺
Od narození se to snáma táhlo problém kojení už v nemocnici, kýla, reflux, neurologii (svalove napětí hypertonie) takže jsme cvičili Vojtu.
Malý má teď 16 měsíců, nemluví žvátlá si svoje máma, baba, mňam mňam, nechodí jen obchází. Neukazuje, nesdílí, na své jméno taky nereaguje (sluch má určitě v pořádku tím sem si jistá) jakmile pipne pračka, pustím mu jeho hrací hračky automaticky se otočí a hledá je. Tatínka pozná když ho vidí raduje se třepe rukama. Nemá zájem o své vrstevniky má to na salámu.
Denne mu X krát ukazuji zvířátka, kouka mi do očí ale nevyjde z něj nic. Nemá problém se stravou baští vše c se dá, spánek má lepší než nějaký 3 lety dítě spí krásně celou noc + má jeden denní spánek 2-3 hodiny takže tomhle problém nemá. Nebojí se cizích lidi, ale nepůjde knim když si ho chce někdo pochovat automaticky natáhne ruku ke mě. Když jsem vše sdělila na Neurologii tak mi rekla že rysy na autistu tam jsou, nemá cenu čekat do 18 M věku na M-Chat dotazník a začít objednávat, foniatrie, psycholog, logoped. Takže už jsme objednané. Jinak je strašně hodný chlapeček. Jak do té doby fungovat a nezbláznit se?

Strana
z2
terinng
autor
4. črc 2025
@saralinda

Napíšu ti náš příběh. Syn začal chodit až v 16m. Máma řekl až v 27m, oak už šla řeč dopředu velmi rychle. V testu na autismus v 18m bylo snad vše špatně (nemluvil, neukazoval, slova neopakoval, ani zvuky zvířátek,….). Za mesic mu budou 3 roky - mluví s horší výslovností, ale už skládá i složitější věty, říká celé básničky. Děti miluje. Prostě jen má svoje tempo. Třeba to bude i váš případ. A celkově - hák začal mluvit, tak se méně vzteká a je klidnější. Proste byl frustrovaný, ze jsme mu nerozuměli. A to, ze 16m dítě k nikomu kromě maminky nechce je taky ok.

@saralinda snad ano 🍀 nic jiného nám stejně nezbývá jen mu dát čas. Ale je to opravdu na palici navíc ještě se starší dcerou těšila se na sourozence a ten ji věčnost od sebe odhání, nehraje se si sní, nemazli se z nikým jen blbiny od ní chce 🙈😁

terinng
autor
4. črc 2025
@kristyn86

@terinng Uvidite,je dobre,ze budete v rukou odborniku. Lepsi neco resit zbytecne nez pozde. Jo a jinak na spravedlnost uz neverim. Syn VD,ADHD a dcera onkologicke onemocneni. Takze my jsme si to taky dost vyzrali....Ale jedeme dal,snad uz vse ok. Syn uz ma VD vykompenzovanou,vse dohnal. Dcera taky ok,ale clovek ma pri kazde kontrole strach.

@kristyn86 přesně tak, z každé kontroly je člověk ve stresu, uvidíme jak vše dopadne. Ať se detickam jen daří 🍀

terinng
autor
4. črc 2025
@kecalka2

Náš byl také pomalejší ve všem. Nyní je mu deset a dřív se to tak neřešilo. Než se otočil, odplenkoval se až ve třech letech. Dlouho nemluvil a pak měl logopedické problémy. Hodně jsem si vyslechla od starých generací, jak jejich děti už uměly toto a tamto. Chodil do soukromé školky, kdyby chodil do státní, tak by měl nálepku na všechno možný co existuje a nedostal by se ani na běžnou ZŠ. Naštěstí jsem toto začala řešit na vlastní pěst a od tří let spolupracuji se soukromou speciální pedagožkou a logopedkou. V první třídě a druhé jsme se strašně nadřeli. Musela jsem se naučit, jak se s ním učit, jak s ním pracovat a je potřeba se mu věnovat více, než například jiné maminky vrstevníků. Měl by ADD a k tomu všechny Dys poruchy. Co musím u takového dítěte říct, že pokrok nepřijde ze dne na den. Je to každodenní práce a výsledky se projevují až v řádů měsíců. Takže se neboj. Mě pomohla ale taková pomoc od odborníka. Například v učení čísel různé figle, rutiny. Momentálně chodí na celkem náročnou základní školu, úlevy žádné nemá. Nikdy jsem ho nenechala vyšetřit oficiálně. A je v pohodě. Každopádně ještě ti musím napsat, abys nic nedělala na sílu. Abys mi to ve velmi raném věku nezhnusila a on se nesekl. U nás byl pak problém v učení, že jsem to v první třídě přeháněla a syn učení nemá rád, nebaví ho to. Je stále takový klidný, tichý, ale má své kamarády.

@kecalka2 . Mě nic jiného nestresuje jen to že se neotoci na své jméno 16 měsíců zas není málo aby reagoval jinak to ostatní nechci říct že mi je to jedno ale dávám mu ve všem čas jen tenhle milník je pro každého asi nejdůležitější i když vím že sluch má v pořádku. Stejně mi nic jiného nezbývá jen čekat a vím že minimálně 2 roky se tohle snama potáhne protože nikdo takhle malému dítěti diagnózu nedá vím že se uzavírá kolem 3 let. Navíc v září má nástup do školky (Jeslicky) tak snad mu to aspoň v něčem pomůže 🙈

kecalka2
4. črc 2025
@terinng

@kecalka2 . Mě nic jiného nestresuje jen to že se neotoci na své jméno 16 měsíců zas není málo aby reagoval jinak to ostatní nechci říct že mi je to jedno ale dávám mu ve všem čas jen tenhle milník je pro každého asi nejdůležitější i když vím že sluch má v pořádku. Stejně mi nic jiného nezbývá jen čekat a vím že minimálně 2 roky se tohle snama potáhne protože nikdo takhle malému dítěti diagnózu nedá vím že se uzavírá kolem 3 let. Navíc v září má nástup do školky (Jeslicky) tak snad mu to aspoň v něčem pomůže 🙈

@terinng Já tě chápu. Na mém synovi také bylo dlouho poznat, že je jiný, pomalejší. Já to tedy u bazolete neřešila, dřív se to tak nehrotilo. Teď jde tedy také poznat, že není, jako vrstevníci. Ale není to taková katastrofa. Hlavně se už jako jiný necítí. Já jsem toho názoru, že pokud se s dítětem pracuje a podchycuje co nejdřív, tak pak ty příznaky, jak dítě roste nejsou tak velké. Ale je to můj názor. Nechci se dotknout nějaké maminky. Kdybych nespolupracovala s odborníky od tří let. Letos by nechodil ani na běžnou ZŠ. Jeho projevy by byly stokrát horší

terinng
autor
12. črc 2025
@skarol

Autistické znaky má hodně dětí, i když to autismus nakonec není, tím bych tě chtěla uklidit. Podle popisu nevidím u tvého Syna nic extra divného, prostě batole, kluk, trochu svůj... A každá mince má dvě strany, třeba lezení je zdravé, právě i pro vývoj mozku, ví, co je pro něj nejlepší. Vývoj u dětí bývá skokový a nepředvídatelný, tvoje úzkosti mu nepomáhají, obvykle to děti z rodičů cítí. Věř mi, s tím mám celkem zkušenosti. Například i to, že řešíš, že nevnímá vrstevníky je vlastně úplně mimo, ještě tříleté děti ve školce si hrají vedle sebe a ne spolu.

@skarol tak dnes už čtvrtý den co chodí 🙏je k nezastavení 🙈😁 přestala jsem na něm něco hledat a dávám všemu čas jinak bych zkoncila na práškách.

skarol
12. črc 2025
@terinng

@skarol tak dnes už čtvrtý den co chodí 🙏je k nezastavení 🙈😁 přestala jsem na něm něco hledat a dávám všemu čas jinak bych zkoncila na práškách.

@terinng gratuluji 😊, ono je i takové pravidlo, že dítě které leze bude jednou i chodit. Já znám i rodinu, kde mají tři děti a všechny začaly sedět až tak kolem roku a chodit právě až na těch 18 měsíců, každé další narozené dítě u nich začalo chodit dýl než to předešlé. Asi to mají dané geneticky, protože jsou jinak všechny šikovné a všechno je u nich v pohodě.

terinng
autor
26. črc 2025
@chlapecektehu

@terinng ahoj, mam taky syna. Má 3 roky a 7 měsíců a od 1,5 roku u něho pozoruji jiné chování problémy se spaním,jídlem,mluvením a problémy s cizím prostředím i lidmi. Do teď taky nezvládá různé rutiny jako je čištění zubů apod. Teď jsme se dočkali už prvních návštěv u klinického psychologa i logopeda a byla nám doporučená raná péče. Před tím jsme byli taky na neurologii. Se vším jsem se smířila časem a teď čekám na diagnózu. Kdyby tě něco zajímalo klidně napiš🙂

@chlapecektehu píšu zprávu

mokosh
31. črc 2025

@terinng držím palce. Autismus není konec světa, mám osmiletého autistu a potkávám se s hromadou autistických dětí. Z mé zkušenosti je to co prožíváš ten lepší scénář, jste všude objednaní, a můžete brzy začít s terapiema. Je mnoho možností jak děti s autismem ve vývoji podpořit. Můžeš nakoukat i webináře, přečíst si knížky, vyzkoušet alternativní přístupy. Cesta tvého Syna třeba povede trochu oklikou, ale nic není ztraceno. Tyhle naše děti jen potřebují jiný přístup. Akorát je potřeba se vzdělávat, psychologové ani psychiatr mi nikdy nic kloudného neporadili. Nejlépe mi vždy poradili rodiče ve skupinách na FB, případně v organizaci Za Sklem ( můžeš zkusit zavolat a poradit se, jsou moc fajn)

terinng
autor
31. črc 2025
@mokosh

@terinng držím palce. Autismus není konec světa, mám osmiletého autistu a potkávám se s hromadou autistických dětí. Z mé zkušenosti je to co prožíváš ten lepší scénář, jste všude objednaní, a můžete brzy začít s terapiema. Je mnoho možností jak děti s autismem ve vývoji podpořit. Můžeš nakoukat i webináře, přečíst si knížky, vyzkoušet alternativní přístupy. Cesta tvého Syna třeba povede trochu oklikou, ale nic není ztraceno. Tyhle naše děti jen potřebují jiný přístup. Akorát je potřeba se vzdělávat, psychologové ani psychiatr mi nikdy nic kloudného neporadili. Nejlépe mi vždy poradili rodiče ve skupinách na FB, případně v organizaci Za Sklem ( můžeš zkusit zavolat a poradit se, jsou moc fajn)

@mokosh máme za sebou psychologické vyšetření FN Motol Praha.. Vyšetření cca 2 hodiny a ke konci nám řekli že v něm žádného autistu nevidí, ale že nemůžou říct že je v pořádku, že velkou roli hraje opozdenost je mu 17 měsíců ale odpovídá věku ročnímu dítěti. Zatím stále neukazuje, nenapodobuje, teprve teď se naučil chodit se tulit, mazlit ale pusu pořád nedá... Oční kontakt slaby ale je... Prej je to povahou že to může být jeho osobnost... Stejně nic jiného nez čekat co sním bude nezbývá jinak děkuji

Strana
z2