Jak uklidnit vzteklé pětidenní miminko na umělé výživě?
Mám miminko staré 5 dnů. Od včerejška začaly strašné vzteky, je hladový. Snad každou půl hodinu krmím. Jenže se u toho strašne vzteká. Žmoulá si pěstičky a strká do pusy. Pak je chvíli klid, protože u krmení usne. Položím ho a on začne zase začne řvát. O nocích už ani nemluvím, jsem vyčerpaná. Nedá se uklidnit.
Malý je na UM, takže prosím zástankyně kojení o nekomentování v tomto smyslu.
Otevře pusinku. Začne se vztekat řvát, pak dám lahvičku je chvilli klid a když flaštičku odmítne a už nechce, zase začne odznova. Nemohu ho ani odložit. Kroutí se, máchá rukama a já nevím jak mu pomoci :(
Stolici má pravidelnou.
@michaela666 tatínek je semnou doma, má otcovskou dovču… je to teď takový muž v domácnosti a taky mi dost pomáhá.. ale já vubec nevim co mohu udělat pro to, aby malý spinkal a byl v klidu.. jestli změnit UM nebo vysadit ty kapky….
A jak vypadá stolice? Barva, konzistence, zápach?
Ještě mě napadá návštěva fyzioterapeuta, zda nemá prďola nějaké blokády způsobené porodem, i ty umí miminka potrápit a pak špatně spí, pláčou, atd.
@miryp stolice je žlutá, taková tekutější… včera kadil 3x a dnes od půlnoci 2x a ta poslední byla taková tužší žlutá… ale je pravda, že už moc neprdí.. první dny prděl opravdu hodně.. občas tam něco pošle, ale už to není takové množství… no je možné, že je zacpaný z toho, jak jsem mu dávala mléko skoro co 1/2 nebo 1 hodinu? Třeba UM sedí… jen to množství… myslela jsem totiž, že má hned hlad… ale asi to jsou opravdu prdíky
Jinak jeste doporucuju UM netrepat ale normalne lzickou promichat...vznikaji tam bublinky ...
@veronicka89 Ano je pravda, ze Kendamil je hodne penivy… a ze tech bublinek ma v savicce strasne moc kdyz pije..
Dej tomu teď pár dní a uvidíš, jestli si to po úpravě toho, co dostává, sedne. Věř tomu, že vím, jak psychicky i fyzicky náročné to pro tebe jako mámu je. Syn se narodil jako multialergik, neklidný jel už z porodnice a ulevilo se mu ve třech měsících, kdy mu alergoložka konečně předepsala rostlinné aminokyseliny, pak jsme konečně měli spokojené miminko. Ale věř mi, že když máš pocit, že už nemůžeš, máš v sobě jako máma ještě nespočet sil. Zkus zapojit ve dnech, kdy má volno taťka, do péče jeho. Ať mrňouse vezme ven a ty ten čas využij ke spánku, ne k úklidu, vaření, atd., ale opravdu k odpočinku. Stejně tak se neodbývej v jídle, protože nedostatek kvalitní stravy tě psychicky i fyzicky oslabí. Když toho na tebe bude moc, klidně si běž do jiné místnosti zakřičet do polštáře. Držím palce, ať se prckovi co nejdříve uleví.
jenze v prvni rade musis byt pohode ty a potom bude i dite, ver mi, mrla jsem to stejny. Kluk rval furt, dve hodinya rvani a pak pul hodiny spanku. Neh ho odkrknout jestli to pujde, poklepavej mu zadicka prdelku at si odkrkne... Ja mu taky cpala mliko fort, ze brecel a bylo to horsi. Lapal vzduch okolo a pak radil. Je jeste malicky chovej ho nejlepe v kresle si ho vypodloz a odpocivejte spolu. co je taky fajn takovy ty polstarky, hracky a v nich pecky, pohanka a nahrivat to. Pozor at to neni varici a nespalis ho, to mu taky ulevilo... Jinak jo dej do kocaru a sup s nim ven, alespon tam.mi kluk spal, ale jen kdyz kocar jel...zezacatku rval i v tom kocaru proste furt...ale to potom preslo, ale museli jsme jet.. Ono to bude lepsi, musite si na sebe zvyknout, ty si odpocin at ho nekdo pochova , povozi manzel, babicka, teta a ty si odpocin, to je zaklad. Drz se kocko, bude dobre.
Neměla jsem dítě na UM, ale 30 ml mi obě děti, a to byly drobné, vypily, když jim byly 2 dny, se synem jsem odcházela z porodnice 5 dnech (byla jsem po CS) a vypil 60ml (vážili jsme před a po kojení), někdy dokonce 70. Doma už jsem nevážila vůbec. za mě, mléko mu nechutná, proto vypije málo, ale pak má zase brzy hlad...určitě tedy změnit mléko...no a pak aspoň týden vydržet, nemůžeš měnit UM co dva dny. Ono chvilku trvá,než si bříško zvykne.. Nezapomeň dávat odříhnout, teprve potom po krmení polož (starší děti už třeba odříhávat nepotřebují, ale ty malinké určitě ano...a některé potřebují odříhnout ještě v x měsících)
@ninive211 ja kojila a kdyz mu byly 2 dny vypil asi 3ml z toho co jsem slavnostne odpumpovala...dalsi dny uz toho slo v pohode vic... a hladem nerval ... ;) ono to je indiv. Ale je mozne ze od autorky malo pije...nebo treba neni silny aby to z te male dirky vysal 🙂a unavi se tim rychle
@ninive211 Moje dcera pila 30 ml UM každé 3 hodiny a to měla už víc jak měsíc. Prostě víc nechtěla, ani když jsem udělala větší dávku. Dala svých 30 ml a konec, to že špatně a velmi málo jí se s ní táhne ještě teď ve 3 letech.
Nyní jsem po 3 hodinách dala 60 ml tedy té nové BEBY a vypil to celé. Položila jsem na přebalení a mohl se zbláznit. Celý se natahuje, je v křeči a řve. Bez nosítka nefunguje klid. Spát budu asi také s nosítkem v polosedu
Ono si to bříško musí zvyknout i jenom na to, že je na UM, trávení mají novorozenci hodně špatné, takže na koliky bohužel trpí. Navíc takhle malý opravdu potřebuje často hodně kontaktu, chce to vydržet. ✊🏻 Zatím si má sebe zvykáte, tak je to náročné. A zda mléko sedne zjistíte během několika dní, samozřejmě to taky nemusí být ideál, někdy to trvá, než si to sedne. Každopádně to chce neměnit moc často, to tomu bříšku taky neprospívá. A nebojte se říct všem okolo sebe o pomoc, ať si můžete odpočinout. Potřebujete to. ❤️ Když má partner otcovskou, tak vás může vystřídat i v noci, abyste si aspoň chvíli odpočinula.
Hlídala bych i tu stolici, můžete mít alergii na kravského mléko. Má to hodne děti, Takze pokud bude stolice dozelena, tak lékařka dá speciální mléko.
Držím palce, my měli ty začátky taky náročné... kdyby se přidaly ještě jiné obtíže, zvažovala bych i alergii/intileranci kravské bílkoviny, má to dnes bohužel hodně děti. Ale když jsem syna dokrmovala UM, bylo to podobné....bohužel je to často takový pokus/omyl, každému nesedne veškeré UM. A jak tu píšou holky, syn byl třeba hodně plactivy a špatně spal a prostě se to moc vyřešit nedalo, plakal fakt dlouho... jako miminka jsou roztomilá, ale jsem ráda, že tohle období je za mnou, nemá to tak samozřejmě každý, ale kdo to nezažil,nepochopí.
Ano, děkuji za podporu… už jsem ale opravdu na dně. První 3 dny malinkej furt jen spinkal a včera během dne už začal být plačtivej .. dnes jsem vzala nosítko, protože se nedal už ani položit. Ani na bok, mám po celým domě nachystané hnízda aby měl vyvýšenou hlavu a nohy a pak ho mám celý den v nosítku… jinak nemůžeme fungovat. Partner si ho vždy vezme, když potřebuji do sprchy.. on vaří, stará se o domácnost.. teď už i v tom nosítku mývá malej záchvaty.. už opravdu nevím co mám dělat… mám depky z toho jak jsem furt na jednom místě a nevím jak ho na chvíli odložit. Už prostě nemůžu..
To mě moc mrzí, snad bude brzy lépe. 😔 Ale věřím, že to zvládneš, my matky tu sílu nakonec vždycky někde vyhrabeme. ✊🏻 Mně třeba na začátku pomohlo, když si vzal manžel malou přes den aspoň na chvíli do kočárku, to jsem si lehla a odpočinula si. Jakmile byla doma, tak je jedno, kdo se o ni staral a stejně mi to nikdy nedalo… Je to pro vás oba prostě všechno nové, takže to je vždycky náročné. Ale chtělo by to, aby ses dala trochu do pohody, protože i tohle miminko cítí. ❤️
My měli to samé a mohu Vám doporučit zkusit kapičky na bříško Balonix med, od té doby je klid, když se začne kroutit vím že ho bolí bříško a dostane kapky a je klid, fakt pomáhají, Espumizan nám ho akorát zhoršoval, je to jakoby projímadlo které pro některá miminka jsou špatně snášenlivá, Balonix med před každém kojením nebo UM, můžete až 12x za den, my po třech dnech dávku snížili na 5x denně a teď to bere 16 dní a dávám jen 2-3x denně max protože se mu bříško hodně zlepšilo a u papání se už nevzteká☺️ a k tomu dávám Biogalu jako probiotika. Hodně štěstí🍀
Tak jsem zjistila, že maličký má zácpu. Vždycky když tlačí, začne hodně plakat, jak ho to bolí… teď asi po 3 dnech vytlačil suché bobky žluté barvy. Možná za tento problém mohu sama. Protože po návratu z porodnice nechtěl papat a já měla starost, aby nebyl dehydratovaný. Tak jsem mu neustále nabízela lahvičku. On si cucnul a byl chvili klid, no ale po 0,5-1h opět znovu a takto dokola… takže si myslím, že jsem ho tímto slušně zacpala. Teď už ale hlídám, aby bylo UM podáno min. po 2h , někdy spinká a řekne si po 3-4 h, všechno vypije, ale jakmile začne tlačit tak pláče… ještě doplním, že jsme změnili UM po tom, co neustále plakal co půl hodiny, nebylo jasné jestli ho něco bolí nebo má hlad a tak jsem si řekla , že mu nejspíš nechutná UM. Teď máme BEBU Comfort a to pije s chutí krásně, ale nevím za jak dlouho se mléko projeví na stolici.
Dávám ještě BioGaiu + BabyCalm. Espumisan moc nepomáhal tak jsem vyřadila
Nám se to projevilo asi ta týden, ale přechod z kojení na UM byl celkově náročnější a trvalo asi dva až tri týdny, než si bříško zvyklo… Zkuste počkat není řešit s doktorkou. Beba má ještě jako doplněk vlákninu do mléka právě kvůli zácpě, ale asi bych nasazení řešila s doktorkou, přece jen máte ještě menšího než já. Jinak ani espumisan ani babycalm nám nepomáhal a vše jsem vyřadila, bylo to pořád stejné, protože s prděním problém neměla. Držím palce. 🍀
zkus mu pomoct rektální rourkou jestli se nemůže vykakat.
Jako chápu, že je to náročné... ale trva to teprve chvíli, navíc máš doma chlapa, ktery Ti pomaha... Mne malá řvala strašně moc mnoho měsíců . Nepomahalo nic, ani to nositko, chlap taky nepomahal, byla jsem na vše v podstatě sama. A přežila jsem 🙂
Aneb tím chci říct, že jakkoliv je v tu chvíli člověk zoufalý a vyčerpaný, da se vydržet fakt hodně. Pokud mas pomoc, využij ji, oraž si a ono to pak půjde lépe a svým klidem pomůžeš i malému. Good luck 🍀
Ahoj, hele, ja bych hned s nejakou intoleranci na laktozu a bloknutou krcni pateri neplasila. Nektera miminka placou vic, nepotesim Te, ale nekdy to proste muze trvat par dnu i tydnu, nez si zvyknou na svet a proste to tak je. Co bych udelala jinak ja, tak bych zkusila prodlouzit ten interval krmeni, kojit muzes prakticky porad, ale umele mleko by melo mit aspon trosku pauzu, treba ty 2 hodinky. Nebo 1,5, pokud vypije pred tim fakt malo a prijde Ti, ze ma jo hlad. Pokud ma kazdy den stolici a barva je v poradku, tak je to dobre, nekdy maji mimca velke zacpy a to to Tvoje nema. Co jsem jeste pak vypozorovala u svych deti, brecely, kdyz byly pretazene, pak nemohly znovu zabrat a byl to takovy nekonecny kolotoc. Proste jsem je po tom piti nepokladala nebo dala manzelovi a nekdo mimco drzel, at se prospi a nepokladal. Sedla jsem si s kafem a mobilem a chovala, ale samozrejme ne vzdy to jde. Pak teda nedam dopustit na kocar, tam se taky moje deti vetsinou celkem prospaly. Jo, a ten dudlik zkus treba jiny typ… Drzim palce, at se co nejdriv zajedete a je miminko spokojene! 🙂
Tak včera malý vykakal nějaké suché bobky, dnes jsem mu udělala heřmánkový čaj s UM a měl už stolici trošku slizčí konzistence. Ale začaly po 2 dnech opět strašný řev a pláč po krmení. Není klidný. Řve. Rve si pěstičky do pusy, cucá je agresivně a propíná se, břicho tvrdé jak beton. Bojím se tedy té koliky… zrovna jsem říkala jak je super že předevčírem si v noci řekl o krmení až po 6ti hodinách. No zakřikla jsem to a máme zase řvouna. Je to takový ten hlasitý pláč, kdy se dva neslyšíte když mluvíte normálně a mimi řve jak kdyby šlo o život … :( dala bych cokoliv za kapky nebo něco, co mu na toto opravdu pomůže…
Myslím, že když na to někdo trpí, tak nepomůže snad nic. Chce to jen vydržet. U nás už to takhle bývá jen tak max. jednou denně třeba 20 minut, možná ani to ne a jsou dny, kdy je úplně klid. Jinak jsme masírovali, nahřívali, cvičili. A nejvíc nám pomáhala teplá voda ve vaně.
Začni s MUDr. řešit otázku ABKM. Opravdu se nenech ukonejšit tím, že některá miminka to tak prostě mají a musíš to vydržet. Není to pravda. Vždy to má důvod, jen lékaři jsou laxní, popř. nevzdělaní (většinou si pediatr nepřipustí, že problém překročil jeho specializaci a nepošle rodiče na alergologii) a rodiče jim pro změnu věří, že je to tedy normální a musí počkat, až se to zlepší. Oba přístupy jsou špatně. Zdravé miminko skutečně nemá důvod trpět nadměrným meteorismem, který jemu i rodičům dělá ze života peklo.
Nejčastěji je za tím ABKM a pak blokády vzniklé po porodu. Jedno vyřeší bezmléčná dieta, druhé vyřeší fyzioterapie.
Masírovat, cvičit s nožičkama, pokládat na bříško (ne hned po jídle samozřejmě), nosit hodně v klubíčku...kluci na to trávení trvpí prý o hodně víc ( u nás to tak naštěstí nebylo, spíš více problémů se řvaním jsme měli s dcerou, první měsíce od 17 do 22 hodin neklidná, ukňouraná, někdyy až uřvaná...ono to přejde, ABKM to hned fakt být nemusí (i když může samozřejmě). Ale problémy s trávením má opravdu velké množství novorozenců a ABKM je z toho jen nakonec malé procento případů. Hlavně po změně UM prostě je potřeba chvilku vydržet, než si bříško na tu změnu zvykne.
@miryp Slyšela jsi něco o čtvrtém trimestru? Mnoho dětí jako novorenci pláčou a maji "bolení bříška" spíš z důvodů nevyzrálé nerové soustavy, ne vždy za to skutečně může bolení bříška jako takové. Prostě trávicí soustava stejně jako ta nervová ještě není plně dovivinutá a že miminko v šestinedělí pláče a je neklidné, je vcelku normální. Pokud to nepřesáhne určitou mez - reflux, kdy háže šavli metr daleko, kdy několik dní nekaká (u kojených je normální i týden, u nekojených myslím 3 dny?), neřve tři hodiny v kuse jako tur...
U toho UM je třeba, aby si na to miminko zvyklo a to chvilku trvá, pár dní...jasně, pokud by takto problém pořád přetrvávat 2-3 týdny a zhoršoval by se, tak je na místě to řešit s pediatrou, ale u týdenního desetidenního miminka hned dělat závěry, že to může být ABKM, je ještě zcela předčasné.
Osobně bych na chvíli vysadila i tu BioGaiu, prý hodně miminkům taky dělá peklo. Mně se u syna osvědčilo, že jsem probiotika brala sama ještě v těhotenství a částečně to zřejmě mělo vliv, syn na koliky téměř vůbec netrpěl (kojila jsem, dietu jsem nedržela). Biogaiu jsme nedávali, dávala jsem BioLac Baby (sem tam, jak jsem si vzpomněla, rozhodně ne pravidelně)..
Ještě mě napadlo, jestli nemůže být nějaký problém s jídlem… mám ohřívač mléka, nastavuji teplotu 40 C na udržování teploty. Připravím si mléko do lahvičky a nechám nahřívat. Připravím si lahvičky do zásoby třeba 2-3 a pak jen dávám postupně do ohřívače. Nedělám v tomhle chybu? Vůbec netuším jak dlouho může být mléko takto “připravené” . Snažila jsem si ulehčit , když má malý hlad začne řvát jak tur a já pak rychle těch 40 C nenaženu. Protože včera jsem vypozorovala jak řval asi hodinu vkuse, že furt něco krkal a ublinkával a to už byl min. 2 h po jídle. Měla jsem ho v nosítku. Po krmení prostě nastane do 0,5 h řev , otevírá pusinku. Jediné co ho na chvilli uklidni je dudlik v puse, ale jakmile zacne zase rvat tak ho po chvili vyplivne. Uz se bojim v cemkoliv experimentovat. 2 dny byl zlaticko, po nakrmeni usnul a spal do dalsiho krmeni a vcera jako kdyz cvakne. Je to divny

Co tatínek? Nemůže si vzít otcovskou dovolenou, teď by se ti to hodilo. Nebo alespoň na 2-3 hodinky denně některá z babiček? Jen že by byli u tebe doma a převzaly štafetu v chování a ty sis odpočinula.
Miminka jsou hodně vnímavá, určitě cítí tvoje vyčerpání a zoufalství.