Jak zvládat vybíravost u dvouletého dítěte?
Ahoj maminky. Jdu sem pro radu, mám doma za týden 2roční dítě, a mám problém s tím že je hrozně vybíravý. Celou dobu jedl, ale na Mikuláše dostal od babiček a dědy plno kravinek, Brumíky, sladké jogurty, i Kinder čokoládu, a bůh ví co všechno. Čokoládu dostal bez mého vědomí, tu mu nacpala tchýně, další den babička přivezla Brumíky a rovnou mu ho otevřela, jogurt to samé (v tu dobu jsem vařila oběd) prostě jsem si toho nevšimla. A od té doby mi přijde že jakmile to ochutnal, nechce normální jídlo, cokoliv mu dám, ať už chleba, zeleninu, ovoce, bílý jogurt, nic nechce, do všeho zobne. Oběd vařím někdy ještě druhý aby si pán uráčil něco dát, jeden den sní omáčku s knedlíkem, druhý den nechce, tak mu ještě vařím rybu s kaší třeba, a vyčerpává mě to. Jak to děláte vy pokud máte něco podobného? Když uděláte oběd co nesní, necháte ho o hladu nebo děláte náhradu? Upřímně mě to štve, nevím jestli na to má ten den kdy ochutnal sladkosti nějaký vliv, ale dřív mi snědl skoro všechno. A fakt mě nebaví každý druhý den vymýšlet extra oběd ještě pro něj.
@anonym_autor Jaaaaaj nase mala tak krasne jedla! Do skoro dvou let toho snedla vic nez jeji 5tilety bratr. Samy zdravy veci, zeleninu, proste vsechno. Pak zacla prichazet do styku se sladkostma a ted pomalu neda do huby nic jinyho nez mliko a jogurty O_o. Nastesti chodi do skolky, kde sni vsechno, ale doma z ni silim. Nema to reseni.
Za mě vydržet a nedat. Prostě jsou hlavní jídla a svačiny a hotovo. Nechce teď, tak buď počkat do dalšího jídla nebo případně nechat na stole a dát to stejné, co nechal. V žádném případě nevařit nic jiného, to nakonec budeš vařit pět různých jídel. Totéž bavit Tv nebo hračkami, nic prostě. Jiná věc by byla třeba někde pryč nebo nemocné dítě, ale běžně ani omylem. Dvouleté už by to mělo jakžtakž pochopit. A samozřejmě to zkouší, ale časem pochopí i to, že sladkosti jsou prostě občas.

@anonym_autor tak hlavně už žádný sladkosti a babičky taktéž zarazit. Jiné jídlo extra další bych nevařila, max nabízet třeba čerstvou zeleninu a další jídlo je až svačina. Ale já měla nejedlika, onoc jíst nepotřeboval