Jak zvládnout děti, když nepřestávají přes den spát?
Ahoj vsem. Pisu to v lehce rozlozenem stavu matky. Mam 4letou a 2letou dcerku. Starsi prestala spat pred 2.rokem. Jela od 8 od rano do 11 vecer. Pres den jsme travili x hodin venku v jakekoliv pocasi,aby usnula aspon v tech 11. Mladsi ji zacina zrejme kopirovat. Vstava kolem 7 rano, usina kolem 22 hod a pres den nechce usinat, i kdyz je zjevne unavena. Dela se starsi kraviny a jak je rozjeta,neusne. Je zvykla usinat v poledne pri kojeni. Jenze ja uz jsem na to zvejkani ko.y uplne alergicka. Davam jen aby usnula, coz se i tak nedeje. Proste ztracim hodinu a pul denne casu,kdy jsem mohla se nejak realizovat (knizky, siti, vzdelavani se) nebo dohanet resty. Chlap je do vecera v praci. To akorat vykoupem decka,vecere, precteme pohadku a spat. Ja chodim spat kolem pulnoci a to se vetsinou venuji chlapovi. Proste uplne to na me padlo. Mam online kurz AJ, mam tu latky na siti, knizky, rozdelana fotoalba a nevim kdy to delat. Jsme v byte, vecer sit nemuzu, pres den po me mladsi leze, aby si pujstila AJ a s nekym.konverzovala neexistuje. Pripadam si hloupa,nevzdelana, rozkydla. Jsem cely den na nohach, vetsinu dne stravime.na jristi, obcas se projedem na kole. Jsem stihla, ale chtela bych posilovat. Kdyz posiluji s holkama,min mladsi po me leze a dela si ze me prolejzacku. Proste jsem dost v depce, a nevim jak z toho ven.
@dyechampion chapu, jenze za necely rok se mam vratit do prace,kde je treba znalost Aj hodne dulezita a ja ji mam uplne tragickou, predtim byla strasna,ted po 5 letech nepouzivani ani nekomentuju
@lobella Tak děti večer už udržovat v poklidu, bez blbnutí. Mít nějaký režim, my máme v 18.koupání, večeře a v 19.aby byla v posteli.
Přesně. Nechápu, co ve 23h. dělá Vaše dcera vzhůru. Já svou čtyřletou dávám do postele striktně v 8:30, pak už žádná interakce, opakuju, že už je večer a že se spí, jako gramofonová deska, hezky asertivně. Dítě pak nemá jinou možnost, než usnout🙂 A já mám aspoň tu hodinu a půl na to, abych se podívala aspoň na nějaký dokument nebo film, než taky odpadnu. Jak tady někdo zmínil, chce to zavést pevnou rutinu - ve pozdních odpoledních hodinách jim už třeba servírovat heřmánkový čaj, pak koupel nebo sprcha, žádné řádění, ale spíš klidnější aktivity, nějaká pohádka nebo pokud nemáte sílu klidně i pohádku nebo klidné písničky na internetu a už avizovat dopředu, že se půjde spát. Pak uložit do postele a minimum interakce, protože dítě to samozřejmě bude zkoušet a žadonit o pozornost.
Moc nevěřím tomu, že neodpadá dřív než v 11. Mám tři divoké děti, takže vím, jaký je to zápřah, ale teda skákat po hlavě si nenechám. Jestli jste, jak píšeš, pořád venku a v pohybu, tak to bych po 6. večer už zavedla klid, koupání, tlumené světlo a v 8-9 přečíst pohádku a spát. Tma už je, vylítané jsou, takže nějaké blbnutí do 11 neexistuje. Jak funguje ta starší, když jde spát tak pozdě a má vstávat do školky? Vždyť musí být unavené obě dvě. 🤷♀️ A nebo jim aktivita nestačí, tak přidat kroužky, sporty a utahat, že jim bude večer padat hlava. 🤭
Upravila bych večerní režim, abys měla už večer klid, prostě ve 20 je nažeň do postele a tečka.....za chvíli by z tebe byla troska.
Zkusit uspat mladsi jinym zpusobem? Treba v satku na prochazce, tak jsem to praktikovala s dvouletou (jen par mesicu pres zimu, pak uz zas nespala pres den) ja tlacic kocar s miminem. Nebo zkusit neco jibeho co bude fungovat. Jako ta moje byla nespavec byla vzhuru 6 az 21, ale ono to je u vas docela podobne....
@lobella No. Moje obě děti přestaly odpoledne spát v 1 a 3/4 roce a tím nám začalo nejlepší období ever. Bez řešení, kdo a kdy a kde zaspí. Můžeme mít celý den v akci bez řešení spaní. Za mě nejlepší. Ale holky to táhnou do 9 - 9:30, to bude asi ten rozdíl. Pak chápu, že nespí, když spí v noci 12 hodin. Tak ono je to i na tomto úhlu pohledu. Nicméně! S mužem máme domluvu, že jeden den v týdnu - všechny útery mám do 14h čas jen pro sebe a mám prostě free den. Co se domluvit s mužem aspoň na jednom večeru? Jsi vyřízená a ona to cítí. Taky dávám žvejkat kozu (večer) a jsem z toho trochu otrávená … Zkus je zahnat dříve do postele, třeba. I když u nás se toto nedaří, prostě chodí spát dýl, protože pozdě vstávají.
@klokanka31 rezim mame. Proste vstavaji.mezi 7-8 a usinaji mezi 22-23hod, v lete, v zime, kolem 20 hod koupem,vecere,pak si hrajem v poklidu, hodne ctem knizky a jdem do postele, kde hlavne starsi usina i pul hodiny, smeje se,sije s sebou...proste spi max 10 hodin denne
@konidana ja prave po te 23 hod delam jeste 1-2 takove to (sehnat detem boty, obstaravam darky pro vanoce,narozky,svatky a mame velkou rodinu,kdy se snad co 3 tydny neco slavi), pripravuju latky na siti, obcas si ctu, ale hodne jsme.s manzelem, ze si povidame,kdyz se cely den nevidime...zhratka jdu do postele nejdriv na pulnoc, spi kolem 1-2. Rano a v 6 vstat nedokazu, nebo jo,ale ne kazdy den
@prejeta_zaba hele aktivit maji dost, starsi je dopo ve skolce,kde jsou prevazne venku na prochazce na hristi, ja sama jdu s mladsi kolem pul 10 ven, vracime se na 12, ldy jedem pro starsi, pak kdem ven na pul 4 odpo a vracime se mezi 19-20,celou dobu na hristi na prolejzkach, jezdi na kole, bruslich, honi se s detmi
Mě napadla školka i pro mladší 🤷🏻♀️ dáš je tam na dopoledne a můžeš si udělat ty svoje věci. Vstávání ráno bych taky posunula na 6, večer padnou dřív. Koupání bych taky posunula, u nás je už v 20 prostě klid. Trochu si to tímhle děláš sama, jak jsou rozjetý těmi aktivitami, nedivím se že pak neusnou.
Zkus trochu změnit režim, uvidíš že se to srovná.
@lobella tak jedine vydrzet, a co nejdriv je dat do skolky obe. Nektery deti proste vic nespi. Je to fakt na palici, znam to. Ani jsem to s nima nevydrzela tak dlouho jako ty doma. Kdyz byl mladsimu rok, tak jsem radsi sla do prace a chlapna rodicak. On to s detma zvladal na pohodu, jen neuklizel, no😅 Ja uz doma byla zrala na psychitra.
A pak jsrm 2 roky chodila domu k teple veceri👍
Zrušila bych úplně pokusy o spaní po obědě, nebo max si na půl hodinky lehnout do postele s knížkou nebo klidně k pohádce. A večer bych dala návrat z hřiště cca v 18 hodin, ať můžou být okolo osmé v posteli. Takhle mi přijde že se možná přetáhnou a pak zase dýl trvá než se zklidní. A holt si říct že je to období a časem to přejde (nebo budou ve školce) a zase bude toho času trochu víc 🙂
@lobella Chtělo by to posunout o dvě hodiny, když budeš koupat v 18 místo ve 20 tak ti budou v posteli ve 20 místo ve 22. A takhle večer si hrát je taky blbost...
@jeyre
@klokanka31 ale to je fuk, ze pujdou driv spat. To pak zas budou vstavat o to driv. Nekterym detem proste staci tech 9 h spanku odmalicka. A nejde s tim delat vubec nic. Az pak skolaci si treba budou schopni vecer sami v klidu cist... ale jak ktery no😅
@lilian2111 budu rada, kdyz se dostane pristi rok, letos brali 2-3deti ve skolkach okolo nas a vsude bylo cca 10 deti co se nedostaly

Nedelejte vse na silu, ted to vse ani nejde, ale za 2 roky to uz pujde. Proste to berte tak, ze je to jen docasne 🙂