Jak zvládnout dvouleté dítě, které nechce jíst?
Holky já už prostě nemůžu. Dneska jsem zase bouchla. Za měsíc rodím a naše 2letačka je šílená v jídle. Jako jak to s ní budu dělat, až tu bude prcek, to nevím. Nechávám ji samozřejmě jíst samotnou. ALE! Už asi rok pořád dokola hází jídlem a příborem na zem. Jako chápu to, když byla malá, ale ve dvou letech by už snad mohla jíst normálně ne? Zkoušela jsem si toho nevšímat, nekomentovat to, neuklízet to, pak to zase uklízet, vynadat jí za to, vysvětlit jí to, dát přes ruku, ale nic nepomáhá. Už to asi fakt dělá schválně, ale já už toho mám dost. Člověk ji nemůže nechat chvíli samotnou s jídlem, jinak bych mohla uklízet všechno v okruhu minimálně dvou metrů. Jsem z toho vyčerpaná a čekám, kdy už se to konečně zlepší a ono pořád nic. Kdyby aspoň byla nějaký jedlík, jenže pořádně se ani nenají. Vařím klasický domácí jídla, suroviny máme vesměs domácí. Manžel jezdí domů na obědy, takže jíme všichni společně u stolu, žádná televize nebo hračky. Už si připadám, že snad vařím nějaký blafy, že to nechce jíst. To tak ovocné knedlíky nebo palačinky, to by jedla. Houby má ráda. Takže včera houbová omáčka s knedlíkem. No sní jeden knedlík, pak se v tom hnípe a hází na zem. Dneska fazole s chlebem, má je ráda, ale co snědla? Tak jako možná 4 lžíce, kousek chleba a konec, zase lítaly na zem. To už jsem bouchla, dostala přes ruku až chudák brečela. Masu taky moc nedá, to ještě tak kuřecí nebo rybu. Když začne dělat kraviny u jídla, tak bych ji nejradši vzala a dala pryč od stolu, jenže je to hubeňour a já zase potřebuju, aby se najedla. Nemůžu si dovolit ji držet hlady každý den. Jí to je úplně jedno, kdyby nejedla. To samý s pitím, kdybych jí to pořád nepřipomínala, tak se nenapije. Snídaně jsou taky katastrofa, to nechce skoro vůbec nic. Přeci musí mít hlad po noci, ne? Ještě tak odpolední svačina a pak sní docela pěkně večeři, protože už má asi hlad. Kdo by taky neměl. Snažím se jí necpat žádné sladkosti, ale občas jí musím něco dát, protože to sní s chutí a já jsem v klidu, že aspoň něco sní. Má ráda ovoce a zeleninu. Kdyby mohla, tak jí jenom rajčata nebo mrkev s jablkem, ale to taky nejde pořád. Omlouvám se za výlev, ale už mi dneska došly nervy. Prosím vás, jak to máte vy a co si o tom myslíte? Nemáte nějaký fígl, jak na to? Uklidněte mě, že se z toho nezblázním, až tu bude druhý mimčo. Nemůžu u ní potom přeci pořád sedět a přemlouvat ji, aby jedla a hlídat, aby na sebe nevylila polívku nebo nepoházela všechno po zemi a po sobě. Vím, že doma nebudu mít dokonale čisto, ani to nestíhám, ale když už konečně vytřu, tak chci, aby to chvíli vydrželo a nemusela jsem s pupkem vytírat každý den.
Holky moc vám děkuju za rady a názory. Dost mi to pomohlo a přepnula jsem se do režimu nechceš, nejez a hodila jsem se trochu do pohody. Dcera není hloupá, tak snad jí to brzo dojde. Přestávám řešit velikosti porcí, protože jak to tady čtu, tak můžu být ráda za jejích 12 kg 😀 Jsem v klidu, že i když nesní pořádný jídlo, tak se dojí zeleninou. Nicméně maso potřebuje, tak ho do ní budu muset dostat jinak, i kdybych ho měla znovu začít mixovat.
Upřímně? Před jídlem jí řekni pravidla, že se jídlo a ani příbory nehází na zem, nehraje si s ním a nedělají se s ním blbosti a že pokud to nebude dodržovat, tak půjde od stolu a dostane až další jídlo (svačinka/večeře...). No a pak to jednoduše dodrž a vydrž i to, když bude škemrat o jídlo mezi jídly a nechte k dispozici jen pití (a další jídlo můžeš servírovat třeba o půl hodiny dříve). Pak tomu dávám tak týden a věř, že si promyslí, jestli jíst nebo hladovět. Upřímně? Ona opravdu hlady neumře, pokud pár jídel vynechá a teď se chová jako spratek. Chápu, že to trhá srdce, že by se chuďerka hubená nenajedla. A jak tu někdo radil menší porce, tak to je taky dobrý nápad - někdy děti mohou velké porce stresovat a je lepší, když mají možnost si přidat, než být za nedojídače... Pokud to takhle neuděláš, tak Ti přeroste přes hlavu a v pubertě dá pár facek ona Tobě.

@lcn162 Teď už si taky myslím, že mám přehnané nároky, když to tady čtu 😀 Ona právě snídá třeba 1,5 hodiny po probuzení, ještě si totiž ráda chvíli polež v posteli, než vstává. Tak si říkám, že přeci už musí mít hlad na snídani a ono nic.
Já jsem celkově zvědavá, co bude vymýšlet, až se jí narodí sestřička :-/