icon

Jak zvládnout náročné chování tříletého dítěte?

10. čer 2026

Ahoj holky, potřebuju poradit.... Mám problém ale fakt problém se synem (v říjnu 3roky) a jeho chováním. Mám ještě jedno dítko o pár let starší a to co zažíváme teď se synem je teda oříšek, a jsem z toho nešťastná už 😞. Je strašně vzteklý ale snad nonstop. Neposlouchá, nepošlu pracuje snad v ničem.... Při koupání strašný řev, při mytí zubů taky .. problém je ale to, že když není něco podle něj začne šíleně ale fakt šíleně zuřit. Hází věci, ubližuje.
Vybere si jogurt a ani nevím proč s ním z ničeho nic hodí přes celý byt.
Když se mu něco nelíbí začne na mě řvát ať ho nechám být a utíká pryč... Nenechá si noc vysvětlit nic.
Nejhorší je ale to ubližování. Uvlizuj mě, sourozenci, dětem kolem ..
Starší si třeba hraje a on k ní přijde a praští jí. Když mu vyndám začne zuřit a zachvilku po ní hodí knížku. Kouše, škrábe... Byly jsm na rybách, starší si hrála u vody a on přijde a suverénně do ní kopl až spadla do vody. A to takhle je to snad od rána do večera.
Takhle ubližuje i mě 😞. A já už fakt nevím. Jsem z toho špatná.... V září nastupuje do školky a já se bojím co bude dál. 😞
Vůbec nevím co s tím 😞.... nemáte někdo zkušenosti? První je taky nezmar ale nepamatuju, že by nám dělala tohle co syn.
Jen pro rýpalky... Řeším to, protože mě to trápí. Každý den je u nás fakt peklo...

patypresdevaty
10. čer 2026

Tohle zní opravdu hodně náročně a chápu, že už jsi vyčerpaná. Nejsi špatná máma a je dobře, že to řešíš. Ve skoro 3 letech děti ještě neumí dobře zvládat emoce, ale když je agrese tak častá a intenzivní, určitě bych to probrala s pediatrem a případně dětským psychologem. Mezitím bych při ubližování reagovala co nejkratčeji a důsledně: zastavit, říct ‚Nesmíš ubližovat, bolí to‘, oddělit a po zklidnění teprve krátce mluvit o emocích. Hodně pomáhá předvídatelný režim, upozornění před změnami a omezený výběr místo otevřených otázek. A hlavně chraň sebe i starší dítě – to je teď priorita. Držím palce, v tomhle nemusíš být sama.

tereza0111
Včera v 10:45

A jak reagujes, kdyz zacne zurit, kdyz udela neco co opravdu nema? Mate nastaveny hranice? Zvlast slozite dite musi mit jasno, ze pres hranice neprojde a kdyz se je pokusi prekrocit ma to pro nej nasledek. Je to tezke na velkou duslednost pro vas.
To resi hranice a ublizovani sestre ( i osattnim), vztek ale bude citit dal. Potrebuje se naucit ventil, jestli mas pocit, ze se ti situace opravdu vymyka z rukou, nevahej a jdete za psychologem. Obvlast u adhd deti to nemusi byt uplne zvladatelne, jejich mozek miru frustrace jednoduse nedokaze zpracovat. Ale to neni "omluva" nebo duvod to nechat byt, jen zduvodneni, proc se tak dite chova a ze to nemusi delat uplne schvalne. Psycholog pomuze s ritualy, ktere muzou pomoci pripadne vytyci cestu..

mrkvovydort
Dnes ve 12:48

https://www.martinus.sk/685137-lovci-zberaci-ro...

Tuhle knížku, fakt doporučuju. Original je anglicky, ale česky myslím není, tak posílám aspoň SK verzi.

prejeta_zaba
Dnes ve 14:06

No, mám takové živelné děti asi všechny, nedá se u nich předpokládat nějaká spolupráce nebo klidné hraní, ale hodit mi jogurtem přes obývák nebo skopnout někoho do vody, přistane jim taková, že si to na dlouho zapamatují. Jedna věc je vztek, druhá věc je nějaká hranice. Moderní nevýchovy jsou sice pěkná teorie, dá se tím inspirovat, ale podle mě v životě takové dítě nepotkaly a vůbec s takovým konceptem nepracují. Ve chvíli, kdy dítě provede nějakou horší věc je nějaké vysvětlování úplně mimo. Jak reaguješ na takové projevy ty? 🤔

lobella
Dnes v 17:34

@anonym_autor zkuste kouknout na dovychovat Milana Studnicku, mam 2 holky zivelne a jedna fakt vztekla a ted jeste raubire a na ty kluky se musi zase jinak, kazde dite je jen nase zrcadlo a nekdo jenom vic nekdo zase min

patypresdevaty
Dnes v 18:14
@prejeta_zaba

No, mám takové živelné děti asi všechny, nedá se u nich předpokládat nějaká spolupráce nebo klidné hraní, ale hodit mi jogurtem přes obývák nebo skopnout někoho do vody, přistane jim taková, že si to na dlouho zapamatují. Jedna věc je vztek, druhá věc je nějaká hranice. Moderní nevýchovy jsou sice pěkná teorie, dá se tím inspirovat, ale podle mě v životě takové dítě nepotkaly a vůbec s takovým konceptem nepracují. Ve chvíli, kdy dítě provede nějakou horší věc je nějaké vysvětlování úplně mimo. Jak reaguješ na takové projevy ty? 🤔

@prejeta_zaba a co ho naucis tim, ze mu jednu vrazis? Ze nasili je reseni?