icon

Jak zvládnout nedostatek spánku s malými dětmi?

1. bře 2025

Maminky s miminkem a starším ditetem, jak zvladate nedostatek spánku behem dne? Nejaky tip jak se nakopnout? Mám 8M mimco a 4 letaka co pres den nespí a má spoustu Energie. Už víc jak mesic se u na stridali ruzne nemoce a nachlazeni, nejvíc trpi mimco.. Nicmene skoro nespím.. At se budík starší s nemoci nebo ja nebo ted mimco, asi se pridali i zuby... Už víc jak mesic furt neco.. No starší je ted často doma když byl furt nemocný apod a manžel v práci a já už proste nemuzu.. 😅🤦‍♀️ s mimcem si nejde lehnout a i kdyby musím se stejné venovat staršímu takže jak fungovat? Nemám k dispozici rodinu.. Jsme sami s manzelem, rodina je daleko. Jsem zvykla být nevyspana..snasim to docela dobre, ale poslední týdny jsou masakr..

jancazao
1. bře 2025

Měli jsme děti od sebe jen 20 měsíců a od narození mladšího jsme si je na noc “rozdělili “ Já vstávala k mladšímu, tatínek ke starší. Za pár dní jsem starší ani neslyšela, on zase mladší.
Tak zkuste něco podobného, ať se trochu vyspíš aspoň v noci a tatínek musí co nejvíc pomoct po práci.

autor
1. bře 2025

@jancazao starší nechce spát s manzelem..Je to mamanek a mimco je kojena a často na prsu..takže to bohužel u nás nejde 😏

zmrzlinka
1. bře 2025

Až bude mimčo po obědě spát,tak 4- létě pustit pohádku a na 20 minut zavřít oči.
Přes víkend dát kočár s miminem tatínkovi.Starsi dítě babičce a jít spát.
My teda hlídání neměli žádné.Manžel jezdil hodně služebně pryč.Takze jsem většinu času byla na ně sama.Muselo se to nějak přežít.Vetsinou jsem chodila spát ze slepicemi,aby jsem se aspoň trochu vyspala.

autor
1. bře 2025

@zmrzlinka neumím spát pres den 😭😭 max si jen lehnout a vetsinou vetsi stejné ani u té TV nedá klid 🤦‍♀️ asi budu muset jeste vydržet do odstavu..pak jdou oba do pokojíku a snad to bude lepší

cherie24
1. bře 2025

Zapojit manžela, aby aspoň o víkendu nebo po práci vzal kočár a starší a jít si lehnout. Ono i kdyby člověk nespal, tak ta hoďka a půl klidového režimu v posteli pomůže. Já mám děti 2 roky od sebe a počítala jsem s tím, že když miminko nebude spát v noci, tak se dospím s dětma po obědě. A výsledek byl takový, že straší si odbourala spánek ještě před 2 rokem. 🤦 Mladší v noci opravdu nespala a starší nespala přes den, takže já nespala nikdy. Bohužel jakmile jsem někde na chvíli klimbnula, starší okamžitě něco vyvedla, takže to prostě nešlo, abych si lehla s mladší. Teď mladší je pohodářka, s ní to jde v pohodě. Když usnu, sedí u mě, nehne se ode mě a ještě mě u toho hladí a objímá. Starší ta třeba lezla po lince a po regálech ve špajzu nebo vyházela skříně v pokojíčku, někde něco rozbila, vylila a podobně, jakmile jsem usnula. 😀 Doporučuji kávovar a zapojit manžela. Taky mi nejde si lehnout a hned usnout a babička máme pracující, ale aspoň ten odpočinek ...

zmrzlinka
1. bře 2025

Tak jedině vydržet.Nic jiného .

squezy
1. bře 2025

Jestli neumis spát přes den,tak ještě nejsi tak šíleně unavena, promiň. Maly nechce spat s manželem? Tak na tom denně začněte pracovat. Vikendy at maka hlavně chlap,vezme děti ven,nebo at se jim věnuje a ty odpocivej. V patek si navarte a nakupte na celý víkend a ty se nekam zavri,nakoj jen vždycky malého a pak at s nima zase nekam vyrazí nebo se zavřou do pokojiku a stavi drahy,lego,cokoliv. Rodinu mas jak daleko? Nic podle mě není tak daleko,aby se to nedalo dojet. Ja mela mamku roky skoro 3hodiny od sebe a nebyl problem,aby prijela vlakem a jednu nebo 2 noci prijela a pomohla mi s detma nebo domácnosti..

autor
1. bře 2025

@squezy jsem unavená ale proste mám blok pres den..hlava srotuje..neumím ji vypnout. Pracujeme na tom 4 roky.. Byla doba kdy s ním spal pak ne pak zase jo a ted už pul roku zase ne.. 😏a rodinu máme 1000km daleko, žijeme v cizine, to bohužel nedojede jen tak nekdo... No mám smulu asi..budu muset vydržet.. Párkrát se mi podařilo usnout že synem, když byl mimco, ale nakonec mu byli jeste hur. Usínala jsem pul hodiny a když už jsem zabrala syn se za 10 minut budil a já byla akorát protivná.. Spíš mé zajimal nejaky tip ve smyslu..nekdo kávu,nekdo se nakopne sprchou, nekdo jídle apod

me_druhe_ja
1. bře 2025

@squezy každej člověk je jinej. Já trpím nedostatkem spánku už 5 let. Hlavně teda poslední 4. Starší syn spal dobře cca od 3 měsíců, kdy začal brát antiepileptika, do 2,5 let, kdy je přestal brát. Od té doby trpí spánkovou poruchou (jako většina dětí s pas, autismem) a klidně usne ve 23h, vzbudí se ve 3, usne zase v 6 a do osmi je jako rybička. A každa noc je jiná, loterie. Někdy se vzbudí ve 4 a už neusne. Mladší pro změnu nespala první rok: v noci se budila klidně i 2-3x do hodiny, přes den spala 20-30min v kuse. Od cca roku a půl spí krásně, ale to začal ten starší spát špatně.
Já přes den spát nemůžu. I když jsem sebeunavenejsi. Občas se stalo, že jsem vytuhla na hodinu a pak to bylo strašný utrpení. Až do večera se mi motala hlava, byla jsem naprosto zmatená, měla jsem strach se starat o děti natož s nima jít ven, fakt totálně mimo, to člověk neumí představit pokud to nezazije. Takže přes den nesmím usnout.
A taky nemám rodinu na pomoc, 1700km je fakt trošku nedojezda vzdálenost. A rodiče od přítele jsou nemocní a stari. (A taky nebydli za rohem).
A to s tím chlapem o víkendu rozhodně ano, ale třeba mě to moc nepomůže. Já prostě slyším děti, jak se vzbudi. Takže se nemůžu dospat ani ráno. 🤷
Každá jsme v jiné situace, nemůžeš soudit podle sebe.

konidana
1. bře 2025

@squezy to je blbost. To ze lidi jsou tak unaveny, ze jim ta unava brani usnout, si asi nikdy neslysela... ale i tak to nekteri maji. Bohuzel.

Take jsem z tech, kdo pres den usne jen velmi vyjimecne a musim k tomu mit podminky, hlavne klid. Vedomi, ze mam omezeny cas a pak zas musim fungovat mi vetsinou usnuti uplne zabrani.

konidana
1. bře 2025

@me_druhe_ja tvl.presne. ja slysim deti pres 2 rohy, pres zed. A dokud jim nebylo aspon 10 let, tak jsem proste neusnula, kdyz jsem vedela, ze oni nespi. Takze jsem si klidne sla lehnout v 9 vecer, ale oni si v pokojicku do desiti povidali a ja proste neusnula. Asi sesty smysl. Rano totez. A to mam normalni zdrave deti (obcas trochu divoke😅) Prokleti toto🤪

prdipirko
15. bře 2025

Dobry den, možná se vám to bude zdát jako hloupost, ale kamarádka mi doporučila kvalitní hořčík. Ne z lékárny. Ráno a vever brát. Musím říct ze pomohl hodně, ta silena únava a vyčerpání jsou zahnána. Jako je člověk unavený, ale ne tak ze ryje hubou o zem. Výsledek do 5 dnu.

elesse
15. bře 2025

Beru horcik, podle sktualniho stavu ruzne druhy medicinalnich hub. Kdyz byla dcera mikinko, se starsim spal manzel. Kdyz to u tebe nejde, nejde. Nekdy jsem spala pres den, to ti taky nejde. Vikendy jsem potrebovala vypadnout z domova, takze jsme se starali oba, nekdy proste chodime spat v osm s detma i ted. Kafe, sladke apid. Unavu jen zhorsi, navic dlouhodobe zvyseny kortizol…jeste te budou nejakou dobu slusne drzet hormony od uplneho dna. Pak ti treba pujde i spat pres den

oplatecka
15. bře 2025

@squezy Píšeš naprosté nesmysly. Mám tři děti, všechny tři od miminka nespavci. Prostřední dcera se mi až do tří let budila co hodinu. Dělala jsem všechno možné i nemožné, aby spala lépe, nezabralo nic. Nejmladší je to samé v bledě modrém. Když spím dvě hodiny v kuse, je to zázrak. Devět let jsem se pořádně nevyspala. Beru hořčík, vitaminy, snažím se jíst kvalitně, odpočívat, i tak jsem pořád neskutečně unavená. Vypěstovala jsem si celkem solidní poruchu spánku. Přes den neusnu, ani kdybych se na hlavu stavěla, podaří se mi to tak jednou za čtrnáct dní, a věř, že se pak kolikrát cítím ještě mnohem hůř. Doufám, že se jednou zase spát naučím, protože žít takhle je hrozně náročné.

lis6
15. bře 2025

My třeba spíme všichni společně, já se budím k mladší a muž ke staršímu.

pavicka
18. bře 2025

@squezy ano, pridavam se k holkam
Nespala jsem nekolik mesicu, rozumej v noci 1-2 hodiny, nekdy vubec, atd. Pres den jsem neusla nikdy a taky nikdy neusnu ani ted, kdyz mam moznost..
A muzu byt sebevice unavena..ano, uz je to u mne take spankova porucha, bohuzel 🙈
S autorkou soucitim 🙏 a preji, at je lepe

orangutan123
18. bře 2025

@squezy Čím víc jsem unavená, tím víc mám problém usnout.

pampelina18
19. bře 2025

4 letak už je dost velký ani to, aby zvládl v klidu koukat na pohádku. Takže mu půst pohádku a lehni si k němu a spí.... A co že 4 leták nechce spát s manželem. Tak ho to buď nauč anebo ať jde spát do svého pokoje a chlap k němu stává. 4 leté dítě má už dávno spát celou noc. Asi sis ho rozmazlila, že se neustále budí. Taky nesmíš běhat na každé zaknourani... Pokud nemůžeš přes den spát, tak opravdu nejsi ještě tak unavená. Nevím proč by manžel měl po práci ještě lítat kolem děti, když ty jsi doma a máš pohodu, to že si ji neumíš udělat, je tvůj problém. Zatím tady čtu jen výmluvy proč to nejde.... Manžel ať se stará o víkendu a ty se vyspi ...

pavicka
19. bře 2025

@pampelina18 precti si komenty vyse
To, ze neusne pres den, tak to opravdu neznamena, ze neni dostatecne unavena..bohuzel vim, co rikam