icon

Jak zvládnout separační úzkost u dětí?

21. zář 2025

Ahojky,
Syn byl poprvé v dětské skupině dva dny po sobě na 1.5 h.
Z úzkosti a extrémním hysterickým záchvatům měl druhý den po tom horečky a pak nic.
Spustila se mu separační úzkost. Při každém ukládání do postýlky - přes den i večer vidí postýlku a začne hysterie.
Začne se propínat, vzdorovat a drží se mě jako klíště.
Postel jsme zkoušeli (společné spani) ani náhodou, nesnáší to a nic to neměnií.
Zkoušela jsem ho hladit a ruzně pokládat, ale on se mi sápe po krku a chce chovat a ven.
Tak jsem seděla u postýlky a říkala šššš asi půl hodiny a pak usnul z vyčerpání v polesedě opřený o šprucle.
Co Vám pomohlo ? Co dělat? Je to vyčerpávající a ve skupince ty jeho záchvaty….
Nějaka homeopatika? Sedalia ?

anonym_194a74
21. zář 2025

Jak je prcek starý?

berenika39
21. zář 2025

A musí do té skupiny chodit?

autor
22. zář 2025

Je mu 1.5 roku. Po novém roce nastupuji do práce tak jsem ho začala dávat s předstihem a jestli to půjde tímhle tempem tak ani ta rezerva stačit nebude 🙉

anonym_194a74
22. zář 2025

Božínku 😧 tak to je mi ho opravdu líto. Vůbec na to není připraven, tohle bude mít na něm následky. Musíte tak brzy do práce? Nejde to posunout? Vždyť vás potřebuje!

autor
22. zář 2025
@anonym_194a74

Božínku 😧 tak to je mi ho opravdu líto. Vůbec na to není připraven, tohle bude mít na něm následky. Musíte tak brzy do práce? Nejde to posunout? Vždyť vás potřebuje!

@anonym_194a74 kdyby to šlo vše udělat jinak, tak bych ho do DS nedávala vůbec

squezy
22. zář 2025

@anonym_autor bohužel pokud musíš do práce a on má takovéhle hysterie,tak to lepší nebude. On na DS není vůbec připravený, potřebuje tě a jinak ti to říct neumí. Podle mě vše nějak jde,ale jestli si to jinak s prací nezaridis,tak to asi jiné nebude ☹

autor
22. zář 2025

Jsou tam děti pod 2 roky a max. 2leté… jsou v pohodě a jsou tam i přes oběd. Některé celý den. Říkám si, že si také zvykne protože děti má rád a prostředí musí jen poznat aby se tam cítil bezpečně. Ale chtěla jsem mu něčím ulevit… rady typu, že je brzo a že má být doma s mámou nepotřebuju. Bylo to pro mě všechno těžký přijmout to, jak to je a udělat tyto kroky

petlep
22. zář 2025

@anonym_autor jj MK, XY nevyzadanych rad a jako bonus anonym, ktery ti napise, ze z toho bude mit dite nasledky. TVl. Jako vsichni, kteri chodili v minulem stoleti do jesli asi.
A ti jeste nenapsaly misti mozkovny 🙂 Bohuzel radu k tomu na co se ptas nemam, verim, ze cas pomuze, probart to s dr jestli mas dobrou a asi klidne i ty homeo. Spis jsem chtela vyhadrit podporu protoze si myslim, ze to nemas jednoduchy celkove a ani ted.

petlep
22. zář 2025

Omlouvam se za chyby.

autor
22. zář 2025
@petlep

@anonym_autor jj MK, XY nevyzadanych rad a jako bonus anonym, ktery ti napise, ze z toho bude mit dite nasledky. TVl. Jako vsichni, kteri chodili v minulem stoleti do jesli asi.
A ti jeste nenapsaly misti mozkovny 🙂 Bohuzel radu k tomu na co se ptas nemam, verim, ze cas pomuze, probart to s dr jestli mas dobrou a asi klidne i ty homeo. Spis jsem chtela vyhadrit podporu protoze si myslim, ze to nemas jednoduchy celkove a ani ted.

@petlep děkuji za podporu… samo, že vím všechno kolem. Je malinký, je na mě fixovaný a potřebuje mě. Mě je to taky strašně líto, že ho musím zvykat někde beze mě. Ale bohužel jsem neměla na výběr a teď s těma nemocema… je to mazec. Budu doufat, že si zvykne a bude se mu tam i líbit 🙈

petlep
22. zář 2025
@anonym_autor

@petlep děkuji za podporu… samo, že vím všechno kolem. Je malinký, je na mě fixovaný a potřebuje mě. Mě je to taky strašně líto, že ho musím zvykat někde beze mě. Ale bohužel jsem neměla na výběr a teď s těma nemocema… je to mazec. Budu doufat, že si zvykne a bude se mu tam i líbit 🙈

@anonym_autor držím Tobě i malému palce 🙂

xxx3d
22. zář 2025

a předtím, než šel poprvé do skupinky byla ta postýlka v pohodě?

autor
22. zář 2025
@xxx3d

a předtím, než šel poprvé do skupinky byla ta postýlka v pohodě?

@xxx3d ano úplně, položila jsem a spinkal. Ale říkám si, jestli to není spojené s ouškama nebo dutinama. Má rýmu a když ho vezmu do ruky tak usíná ale jakmile ho chci položit tak řve. Buďto nemoc / separace

sdzu
22. zář 2025

U takto malých dětí je žvýkání na dětskou skupinu delší proces. Jsou tedy různé přístupy, ale jeden z relativně osvědčených je takzvaný berlínský model, kdy se začíná tím, že si dítě ve skupině zvyká spolu s rodičem a buduje si vztah s jednou "tetou" (která si s ním hraje, přebaluje, krmí). Po nějaké době nastávají separace na 10, 20 minut, které se postupně prodlužují. Většinou to zabere několik týdnů, do Vánoc by to mělo být v pohodě. Ale rozhodně bych začala hodně pozvolně. 1,5 hodiny bez blízké osoby v cizím prostředí je na tak malé děti často příliš.
Jako jsou i jiné přístupy, ale ten zmiňovaný funguje pro velkou většinu dětí.

me_druhe_ja
22. zář 2025

@anonym_autor tak za prvé vykašli se na všechny ty poznámky, že z toho bude mít následky až do důchodu. Nebude. 🙂 nicméně je fakt, že to zatím snáší těžce, každé dítě je jiné. 🙂 pokud to jde ( a u tak malých dětí by mělo) tak tam s ním vždycky buď ze začátku. A ne jen pár dnů, ale delší dobu. A jak bylo psáno výše, bylo by fajn, kdyby si zvykl na jednu tetu.
Mé děti chodily občas do jesliček od 18, resp 13 měsíců. Tak 1-2x tydne na 3-4 hodiny. 🙂 ale ve Francii jsem výjimka, co byla s dětma doma ( a kdyby byl syn zdravy, chtěla jsem začít pracovat v mezi jeho rokem az rokem a půl).
Neboj, jsi skvělá maminka a všechno bude v pořádku! ❤️

xxx3d
22. zář 2025

vyměnit skupinku.

natalie1709
22. zář 2025

@anonym_autor se separační úzkosti nemám zkušenosti ale co se týče homeopatik Sedalii- nám vůbec nepomohla.

autor
22. zář 2025
@sdzu

U takto malých dětí je žvýkání na dětskou skupinu delší proces. Jsou tedy různé přístupy, ale jeden z relativně osvědčených je takzvaný berlínský model, kdy se začíná tím, že si dítě ve skupině zvyká spolu s rodičem a buduje si vztah s jednou "tetou" (která si s ním hraje, přebaluje, krmí). Po nějaké době nastávají separace na 10, 20 minut, které se postupně prodlužují. Většinou to zabere několik týdnů, do Vánoc by to mělo být v pohodě. Ale rozhodně bych začala hodně pozvolně. 1,5 hodiny bez blízké osoby v cizím prostředí je na tak malé děti často příliš.
Jako jsou i jiné přístupy, ale ten zmiňovaný funguje pro velkou většinu dětí.

@sdzu tahle skupinka má hodně individuální přístup. Nejdříve jsme tam byli spolu, v herně a seděli na koberci když jsme měli schůzku s ředitelkou.. nejprve byl na mě jako klíště ale pak se rozkoukal a hrál si.
Pak jsem ho tam dala na hoďku , ráno jsme přišli. Sundali botičky a už to cítil.. a řval.
Lítostivě… pak jak když mu jde o život (jak při očkování).
Prý je základ krátké loučení a neprodlužovat to. No ovšem v tomto případě to nebylo ani o loučení. Kroutil se a řval že mě ani nevnímal. Jen chtěl pryč.
“Teta” mi ho vzala a šla s ním do herny… pak už mi chodili fotky jak papá svačinku…
Když jsem přišla pro nej, ani si mě nevšimnul a to jsem stála mezi dveřma. Hrál si s vodou, a pak se mi snažil ukázat jak si hraje , jak něco umí..
Vypadalo to v pohodě
Druhý den už řval “jen” pár minut ale zase byl takovej smutnej, když jsem přišla tak už natahoval a držel se mě. Když jsem ho oblíkala tak řval protože si myslel že tam jde asi znovu.
Nevím jak to uchopit…