icon

Je extrémní vztek u jednoletého dítěte normální?

nika110818
9. črc 2022

Ahoj, prosim o radu nebo zkusenost. Dcerce je jeden rok, doted absolutne klidne a spokojene dite, obcas plac. Poslednich par dnu ale zacal extremni vztek, kdyz napriklad neco nedostane nebo ji nevemu na ruce. Zacne nejen jecet, ale zacne i mne nebo manzela capat ruckou, kousat, skrabat, stipat, haze veci o zem a kdyz neni nic po ruce, bije nebo skrabe i sebe. Jsem z toho zoufala, jsme oba s manzelem klidne povahy, dovolim si tvrdit, ze doma vladne pohoda, nemohla nikde videt a odkoukat takovy vztek. Je to nase prvni ditko, takze nemame zkusenost. Prosim, je to normalni? Prejde to? Jak jste resili? Predem moc diky.

cikitkapb
•
9. črc 2022

Je to normální, je to vyjádření nespokojenosti. Můžeš být sebeklidnější, ale když tě něco fakt vytočí, tak ten vztek chce ven. A děti to neumí ovládat, tak ho ven prostě pustí. Nenechala bych se bít, ale dejte jí třeba polštář, aby do něj mohla mlátit a prožila si ten vztek. Jenom tak se ho časem naučí zvládat. Až se vyvzteká, obejmi ji a řekni, že chápeš, že ju to naštvalo, ale žes jí nemohla dovolit to a to a vysvětli jednoduše proč… například „Nemohla jsem tě nechat hodit tou skleničkou, protože jsem se bála, že se sklenka rozbije a pořežeš se. Ale chápu, že tě to naštvalo.“ Samozřejmě záleží, jaký styl výchovy máte, toto je ukázka tzv. Kontaktního rodičovství.

zmrzlinka
•
9. črc 2022

@nika110818 je to normální....je to období vzteku a jednou to přejde....taky je to trochu větší minino ,které přišlo na to ,že má nějaké emoce a neví co s nima.Na každé dítě zabírá něco jiného...

amazonkajanik
•
9. črc 2022

@nika110818 první vzdor. Syn mlátil hlavou o zem. Rada od Mudr, cáknout vodu. Dítě to vytrhne z raplu a navíc strhne ke hře (tedy u nás). Jinak kousání máme za sebou,kdy místo pusy mi vysel na rtu, asi nějaký "láskyplný" projev z dob opic 😆a už mám za sebou i zlomený nos po parakotoulu, naraženou čelist po pokusu pomoci s kostkou (vykřikl ne a ohnal se s ní)

budouci_maminka
•
9. črc 2022

Zacina ji sebeuvedomeni, pokrok v psychickem vyvoji. Je to jeji zpusob jak vyjadrit nesouhlas. Tim ze jeste neumi poradne mluvit nema moc jinych moznosti jak vam davat veci najevo..

merope
•
10. črc 2022

Podepsala bych se pod to, co píše @cikitkapb - a je dobré se naučit na to reagovat, citlivě a v klidu. Pokud začíná v roce, bude to možná náročnější. Můj syn má skoro 3 a půl a s humorem říkám, že už je to v pohodě, že podobné stavy už jsou maximálně 2x denně 🙂. Asi bude také cholerik. Ano, i flegmatikům se může narodit cholerik.

Hodně mi pomohlo uvědomění, že když dospělí nadávají či se hádají (rvou, hážou po sobě věci), že to je vlastně taktéž nezvládnutý projev emocí. A my bychom to chtěli po batolatech. Je dobré, ať se to postupně naučí nějak zvládat (společensky přijatelně).

A to, že se dítě potřebuje nakonec pomazlit, je velmi běžné!! Zvládl velké psychické vypětí a potřebuje zklidnit. Teď mám krásný příklad, kdy se dvě děti asi 5-10 minut rvaly o kyblík (seděli na zemi proti sobě, každý držel kýbl z jedné strany, řvali u toho, my jsme se docela bavili, nechali jsme je). Jeden z nich vyhrál, kyblík ale odhodila pryč, že ho ani nechce (kluk vyrazil do křoví, tak často řeší emoce teď). No a ona přišla, že tulituli - a kluk se přidal taky. Do max minuty poté, co se ještě rvali. Pozor na to, je to důležitá fáze, kdy oni potřebují pocit bezpečí.

nika110818
autor
•
10. črc 2022

Moc vam vsem dekuji, uklidnili jste mne/ 😊