Je odpolední spánek u dvacetiměsíčního dítěte nutný?
Ahoj, myslíte že když mi syn odpoledne usíná přes 1,5hod tak (dřív usnul během 15min) tak ten spánek už nepotřebuje? Je mu 20 měsíců, vstává kolem 7 ráno a odpoledne před půl 1 už většinou spal, teď poslední dny uspávám klidně 2hod než usne, nevypadá ani unaveně, myslíte že ho bojkotuje a už ho prostě přes den nepotřebuje?
Jsem toho názoru, že už se mu spánek nechce. Vždyť si vezmi, že za dvě hodiny, aby někdo neusnul, musí být fakt čerstvý 😀 Možná mu stačí jen si chvíli lehnout a tak si odpočinout. Možná až bude mít náročnější dopoledne, tak si pak zdřímne, ale pokud nic takového nedělá, už se mu spát nechce.
@drtatko4 dvě hodiny je příliš to je fakt, zkusíme to dneska bez spánku a uvidíme jak to dá, každopádně večer bude chodit dřív, chodil ve 20:00 takže teď půjdeme v 19:00, možná dřív, zatím unaveně ani nevypadá teda 😃
Tak na to bych ani nervy neměla ho hodinu a půl uspávat, zkus to bez spánku a uvidíš, jak to bude. Některé děti nepotřebují odpolední spánek.
Po obědě bych si s ním lehla, přečetla pohádku a buď usne, nebo pak vstanete a půjdete se věnovat něčemu jinému. Určitě mi nepřijde ok ve dne 2 hodiny uspávat. To ti akorát naruší rytmus toho odpoledne a určitě se to promítne i do večerní rutiny, kdy to dítě ti v osm večer spát fakt nepůjde.
Já bych tedy dávala spát později
Tak na to bych ani nervy neměla ho hodinu a půl uspávat, zkus to bez spánku a uvidíš, jak to bude. Některé děti nepotřebují odpolední spánek.
@bubblin tak dneska nespal a do postele jsme šli v půl 7 a stále nespí...nevím kde je problém
Jo, tohle vypadá přesně na období, kdy se denní spánek začíná lámat. V těch dvaceti měsících to bývá dost běžné – některé děti ho ještě potřebují, jiné už ne každý den.
To, že usíná dlouho a přitom nevypadá unaveně, je docela jasný signál, že tělo prostě nechce. Můžeš zkusit pár dní nechat denní spánek být a místo toho udělat klidnější část dne – pohádka, mazlení, ticho. 🙂
Někdy pomůže i jen posunout uspávání na později, třeba až kolem druhé. Ale pokud začne večer usínat rychleji a bez boje, tak už má možná přirozený přechod na jeden dlouhý noční spánek.
@bubblin tak dneska nespal a do postele jsme šli v půl 7 a stále nespí...nevím kde je problém
@anonym_autor u mých dětí vždycky platilo, že čím míň spaly přes den, tím hůř spaly večer. A ještě když chodily do školky, tak jsem poznala, když nespaly, protože byly protivné a brečlavé. Rozhodně bych na odpolední spánek nerezignovala, zkusila bych uspat jinak, přizpůsobit prostředí (třeba potřebuje větší tmu), lehla si k němu - možná jen to, co fungovalo na miminko už nefunguje na dvouleťáka.
@anonym_autor u mých dětí vždycky platilo, že čím míň spaly přes den, tím hůř spaly večer. A ještě když chodily do školky, tak jsem poznala, když nespaly, protože byly protivné a brečlavé. Rozhodně bych na odpolední spánek nerezignovala, zkusila bych uspat jinak, přizpůsobit prostředí (třeba potřebuje větší tmu), lehla si k němu - možná jen to, co fungovalo na miminko už nefunguje na dvouleťáka.
@suzanna123 u nás to bylo vždycky stejně - čím hůř spali přes den, tím hůř spali v noci 🥴
Dcera kolem 1,5 roka téměř přestala spát přes den. Teď je jí taky 20 měsíců a spí výjimečně, když vstává brzo, má náročný program dopoledne nebo jsme v autě. A teď poslední dny taky spí po obědě, ale je nemocná. Jinak byl taky problém ji přes den uspat a dokonce si i odmítala lehnout, musela bych ji tam držet násilím. Večer pak šla ale spát úplně v pohodě a hned usnula. Do večera většinou vydrží bez problémů, výjimečně to nezvládla a na chvíli si třeba kolem 17 hodiny zdřímla (ale nenechala jsem ji spát dlouho, jen aby zvládla vydržet do večera)… Každý se diví, že je malá a měla by spát, ale ona prostě nechce a je celý den v pohodě. A já se prostě rozhodla ji nenutit a netrápit se 2 hodinovým uspáváním, které stejně ke spánku nevedlo… Vždy se jí po obědě zeptám, zda chce jít spát a někdy řekne, že jo, tak si jdeme lehnout a někdy i usne, ale to je až teď, jinak předtím prostě z ničeho nic přešla na 0 spánků a přes to nejel vlak.
Starší syn mi přestal po obědě spát úplně ze stejného důvodu, uspávala jsem ho dlouho, dělal blbosti, po probuzení byl protivný až do večera. Večer opět usínání pomalu na 2 hodiny. Bylo mu 20 měsíců, když jsem spánek zrušila a to byla úleva pro obě strany. Mladší přestal odpoledne spát přesně o 6 měsíců později. A je to opět úleva pro obě strany. Hlavně nemusím řešit, abychom někde byli mimo ten polední spánek atd. Večer usne cca ve 20hod úplně v klidu, bez dlouhého uspávání, spí cca do 7hod, takže na kvalitu nočního spánku to u nás vliv nemá. Každé dítě je jiné.

Jsem toho názoru, že už se mu spánek nechce. Vždyť si vezmi, že za dvě hodiny, aby někdo neusnul, musí být fakt čerstvý 😀 Možná mu stačí jen si chvíli lehnout a tak si odpočinout. Možná až bude mít náročnější dopoledne, tak si pak zdřímne, ale pokud nic takového nedělá, už se mu spát nechce.