Novorozenec se neustále vzteká. Jak mu pomoci?

24. dub 2024

Mám miminko staré 5 dnů. Od včerejška začaly strašné vzteky, je hladový. Snad každou půl hodinu krmím. Jenže se u toho strašne vzteká. Žmoulá si pěstičky a strká do pusy. Pak je chvíli klid, protože u krmení usne. Položím ho a on začne zase začne řvát. O nocích už ani nemluvím, jsem vyčerpaná. Nedá se uklidnit.
Malý je na UM, takže prosím zástankyně kojení o nekomentování v tomto smyslu.
Otevře pusinku. Začne se vztekat řvát, pak dám lahvičku je chvilli klid a když flaštičku odmítne a už nechce, zase začne odznova. Nemohu ho ani odložit. Kroutí se, máchá rukama a já nevím jak mu pomoci :(
Stolici má pravidelnou.

lv
24. dub 2024

Ono se to trávení teprve ladí, může ho bolet břicho, ne všechno brečení je hlad, ale sáním se i uklidňuje.. Zkus bílý šum, zavinovat, dát kapky na větry. A výdrž 😆

nelly_strokova
24. dub 2024

Může jo bolet bříško, to se taky takto projevuje. Ale taky mu nemusí vyhovovat tohle UM, to je hrozně těžké říct. My když změnili UM, tak se u jídla vztekat přestala a vypila vše, zatímco předtím ne. Ale malá už má skoro 2 měsíce, takže už trochu dokážu poznat, kdy má hlad a kdy je to bříško.

autor
24. dub 2024

Máme Kendamil 1. Dávám mu Espumisan a někdy BioGaiu. Bílý šum u nás jede furt a zavinování moc nejde, to bych mu musela zlomit ruce. Neustále je má pokrčené a narvané na tváři. Stolici má ale pěknou, takže mu UM asi sedí. Co jiného bych měla zkusit než Kendamil? Vybírala jsem dle složení..

gats
24. dub 2024

UM by se správně mělo podávat s odstupem aspoň 2.5 hodiny, jinak se špatně tráví a bolí břicho. Zkuste dát větší porci nebo změnit mléko (nebo obojí).

autor
24. dub 2024

@gats no představa , že ho chudinku tady nechám řvát jak tur 2,5 h… jednu flaštičku jí třeba na 3x .. nejprv si dá trošku, pak nechce… pak zase řve, a takhle dokola dokud to nevypije

irmamala
24. dub 2024

Ten bude zabetonovany. Espumisan bych dala jen narazove v pripade nejvetsi nouze a Biogaia jsou probiotika, ty se naopak maji davat pravidelne kazdy den, i kdyz nema zrovna potize.

nektarinka123
24. dub 2024

No ted se do mne nekdo pusti ale dala bych mu dudlik a mazlila se. Jako pokus.

autor
24. dub 2024

Ale kadi dobře, dnes měl od rána od 3 - 2 stolice .. zkoušela jsem i zvýšit dávku UM, stejně vypije +- 30 ml a to ještě na vícekrát… někdy si ale odříhne takový větší kousek jak kdyby sraženého mléčka

autor
24. dub 2024

@nektarinka123 u dudlíku se šklebí a často vyflusává :D … zkoušela jsem snad vše… zoufalost

uzivatelkapetra
24. dub 2024

Prostě nepokládej, je teprve pět dní na světě, do teď znal jen tebe. Případně sehnat šátek nebo šátkové nosítko ať se může na tobě schoulit tak jak to měl v břiše a třeba i zaspí déle a bude mít pak větší hlad.

nektarinka123
24. dub 2024

Mozna mu zrovna ten nevyhovuje. Napad s nositkem je skvely, pripadne se tulte a sedni na fitloptu, zpivej (nevim co jsi zkousela) ale hlad to podle mne nebude. Zkus pocvicit nozkama treba. Vim ze kadi sle stejne ho muze bolet v brisku.

nelly_strokova
24. dub 2024

Nám se u Kendamilu právě vztekala úplně stejně a nedokázala vypít to, co jsem jí udělala. A pak právě taky plakala hrozně brzo. Snažila jsem se teda nedávat mleko dříve než po dvou hodinách, uděláme aspoň dvě a půl, ale nakonec jsme změnili a máme Bebu a po té se tohle vůbec neděje, takže to nejspíš opravdu bylo mlékem.

autor
24. dub 2024

Nosítko máme, to je super. Pošlu manžela koupit Bebu a uvidíme.. trápi mě, že je tak maličký a už má tolik trápení..

autor
24. dub 2024

@nelly_strokova Ano přesně, připravím si lahvičku.. běžně to co vypije , 30 ml-50ml … ale nikdy nevypije celé a když vypadá spokojeně a najedeně tak pochovám, uspím, položím vedle sebe , hladím, mazlím a do 5ti min. Řev a zase hledá flaštičku…tak snad pomůže ta Beba..

miryp
24. dub 2024

V prvé řadě bych vysadila probiotika a espumisan. Přípravky na meteorismus ho paradoxně velmi často zhoršují, stejně tak mu nemusí vůbec sednout dané kultury probiotik, popř. jejich nosný olej (jsou-li to ty v oleji). Pořídila bych antikolikové lahvičky, pokud je nemáte a chvíli vydržela, jak to bude dál. Pokud by se situace nezlepšila, může špatný spánek, neustálý pláč a na jedné straně hlad a na druhé neochota konzumovat UM svědčit o alergii na mléčné bílkoviny, kdy bude potřebovat přejít na štěpenou bílkovinu, nebo zcela rostlinné aminokyseliny v závislosti na míře alergie. Ale osobně bych nejprve vysadila Espumisan, probiotika a pokud třeba dáváš Vigantol, tak ten nahradila něčím, co je bříšky miminek lépe tolerováno. Až poté bych řešila možnou alergii na mléko.

autor
24. dub 2024

@miryp Dobře, děkuji za radu. Dnes tedy přejdeme na Bebu. Vysadím Espumisan a BioGaiu. Dávám ještě kapičky vitaminu D od Teresia..

eldoradoh
24. dub 2024

Zkuste kapky Baby Calm.

michaela666
24. dub 2024

Vím, že je to těžké, ale vysazovala a nasazovala bych kapky i nové UM postupně, abys měla přehled co pomáhá a co ne. Když najednou vyměníš všechno a za týden bude stejný problém nebudeš vědět příčinu.
Hlavně je mu 5 dnů. Bříško si zvyká na mléko, už mi dáváš kapky, které to můžou zhoršovat ( v dobré víře samozřejmě) a do toho je najednou na světě, kde je všechno nové a cizí - až na tvůj hlas, vůni a náruč.
Taky bych to řešila šátkem/ nosítkem a výpomoci doma ( ať už tatínek nebo babičky/ tetičky), abys mohla odpočívat, věnovat se jen sobě a miminku nebo si v klidu zajít do sprchy / najíst se.

pampelina18
24. dub 2024

Změn um, očividné mu nesedí nechutná. Dej dudlika. My jsme vyzkoušeli dost mlék a jediný co nám sedlo byl Sunar.

autor
24. dub 2024

Tak teď jsem měla malého v nosítku a vydržel fakt dlouho, cca 3 hoďky bez jídla… tak jsem mu udělala 30 ml a vyžbluňknul to jak prd… ale bříško ho trápí.. jakmile položím na záda, propíná se a brečí i v nosítku se chudák natahuje občas a červená… tak nevím jestli je to opravdu UM

michaela666
24. dub 2024

A zkusit nějaký krém, se kterým se masíruje bříško a pomáhá při bolení? Dobrou zkušenost mám s Pupíkem, ale určitě bys našla i něco přírodního.

Dětská doktorka mě třeba upozorňovala, že UM musí malá vypít do 30 minut od přípravy, jinak ho mám vylít. Protože pak už v něm probíhá nějaké štěpení a když si smíchá v bříšku s natráveným mlékem, které už vypila, tak může zvracet nebo ji právě víc bolet břicho.

autor
24. dub 2024

Masti jsem nezkoušela, jen dost masíruji. Ale zarazilo mě právě, že včera i dnes vyhodil ze sebe jakoby kus sraženého mléka vcelku… takže těžko říct, jestli mu nesedí UM nebo teď poslední den ta četnost podávání UM. Ale od noci vlastně jsem si připravila vždy lahvičku a dal si kousek, pak klid a pak zase chtěl a takhle dokola… s tím bříškem dohromady noo..

zmrzlinka
24. dub 2024

Kolik mu dáváš UM? Výš si psala 30 ml.Neni to na něj málo?
Můžeš dávat Espumisan při každém jídle.A taky zkusit rektální rourku.Jinak to chce chovat a chovat.Je ještě malinkatej ....

veronicka89
24. dub 2024

Espumusan vyradit

veronicka89
24. dub 2024

Jinak telo na telo a nic jineho neresit 🙂
A nenechat se vystresovat ... mluvit...zpivat...klidne si i neco cti nahlas at slysi tvuj hlas...
Ty prvni dny jsem ho nepustila z ruky ;)

autor
24. dub 2024

@zmrzlinka ano jak kdy, protože hodněkrát jsem připravila třeba 60 ml a pak vylévala, protože malý si vzal málo .. a když mu dám těch 30 ml tak je větší pravděpodobnost , že to vypije. Ale jak říkám, když ho položím, za chvili začne řvát… nosítko je na tohle svatý, taky si občas pozkuhrá.. ale furt se člověk aspoň může hnout… ale z noci mám zase noční můru…

miryp
24. dub 2024

V tuto chvíli potřebuješ odhalit spouštěč obtíží. Něco prcka trápí, kdyby ne, netrpí meteorismem, neblindí a spí. Takže jak už jsem psala, nejprve vysadit všechny přípravky na prdíky, protože ty meteorismus paradoxně umí velmi zhoršit, vysadit probiotika, protože u takto malého miminka je to opět spíše na škodu než ku prospěchu a krátkodobě můžeš zkusit vysadit i tu Terezii, jestli ti nereaguje na ten olivový olej a nebude to chtít změnu D. Mléko bych nechala a dala mu tři čtyři dny, jestli se tam něco změní. Pokud by začal více zvracet, začal mít kyselou stolici, popř. hlenovitý průjem, nebo se objevily ve stolici nitky krve, pak bych na nic nečekala a řešila UM vhodné pro alergiky s ABKM, protože tam to bude na 99,9 % ABKM.

fyii
24. dub 2024

zmen mliko, malymu Kerdamilnedelalo vubec dobre. Nakonec jsme skoncili na Dm Bio a to bylo fajn i HIPP snasel dobre, alr to musis odzkouset...
jinak kapiscky Espumisam nam.nefungovaly vubec, trosku lepsi byly Baby calm, my to kupovali snad na kila a byl to efekt spis pro nas nez pro dite.. rval furt jak tur... Jo a ani BioGai mu asi moc nepomohla... U nas pomohl az cas, kdy se mohl sam pretacet a pak uz byli po revu.. mazli ho, masiruj ho, davej ho pres ruku na tygrika to se vyprdi...a hlavne si odpocin, kdyz on spi..jsi kratce po porodu, tak odpocivej..

autor
24. dub 2024

Je to těžké… už se kroutí i v nosítku… představa nočního uspávání je děsivá. Kapky tedy vysadím. Ale opravdu nevím, jak mu ulevit. Bříško jsme masírovali… po chvíli se začne propínat a strkat ručičky do pusy.. no vždy jsem si myslela že má hlad a tak jsem mu dávala lahvičku na vyžádání i po půl hodině třeba na 3x .. ale asi ho to strašně zalepilo… takže je to začarovaný kruh.

autor
24. dub 2024

@fyii s tím spánkem je to těžké, jsem úplně na dně energie.. leda že bych spala v sedě na židli s nosítkem… jakmile ho položím, řve jak tur.. to samé v noci.. dnes jsem vlastně nespala skoro vůbec, hodinu jsem krmila, uspávala a uklidňovala… pak jsem dala do zavinovačky a po půl hodině zase…