icon

Potíže s oblečením při učení na nočník. Jak to zvládnout?

lenka381
25. srp 2025

Dcera v listopadu 3 roky. Nočník od mala problém. Prostě řvala, když ho viděla už někdy po prvním roce. Jakýkoliv dotaz na něj je spojený s křikem. Od té doby to bylo bez změn pořád to stejné, až jsem jí cca před měsícem na několikátý pokus ukecala na lentilku, aby si tam (s řevem) sedla. Od té doby, pokud byla nahatá, tak tam nadšeně bez jakýchkoliv nehod chodila. Vyloženě fakt potřebovala jen to jedno sednutí a hned neměla problém.

Problém je oblečení. Jakmile ho má na sobě tak je jí úplně jedno, kde je a co dělá. Prostě to pustí do kalhot. Je jedno zda jsme doma nebo venku. A takhle to jede už měsíc. Peru jak blázen a pořád nic.

Přitom svlékat se umí bez problémů. Na nějakou dobu zadržet to umí taky (když tu běhala nahatá, tak si kolikrát při potřebě ten nočník v klidu přenese na jiné místo, usadí se a teprve začne).

Už nevím, co mám dělat. Za 14 dní má jít do školky.

Edit: jen dodám, že na záchod nechce už vůbec, tréninkové kalhotky používám. A nejde to celé vyřešit připomínáním. To je to, co prostě ona nesnese. Nebude si tam sedat na povel (jak už jsem psala, problém s tím má od mala), musí jít sama podle sebe. Leda bych jí vyloženě zaklekla. Když se jí ptám tak na všechno říká že ne, pokud se ptám moc často, tak chytne hysterák. Na můj popud nešla nikdy

lenerka1
25. srp 2025

Neptat se, to je cesta do pekel. Musí si v hlavičce přepsat to, že většinu života, když měla něco na dupce (plínku), tak mohla vykonat potřebu kdykoliv, a teď je to jinak. Někdo to zvládne za týden, někomu to trvá déle

mishka87
25. srp 2025

Vypadá to, že jí to v hlavě prostě ještě nepřeplo a tlačením ani upomínáním jí nepomůžeš. Vím o čem mluvím. Náš kluk se sám odplenkoval měsíc před třetími narozeninami a dřív ani pomyslet na nočník nebo záchod nechtěl. V tu chvíli hysterák a konec. Máš paličaté dítě a tam to "nátlakem " nepůjde. Až bude chtít, půjde. Chápu, že tě tlačí školka. My kvůli tomu ani u nás nedávali žádost do školky. Tal nějak jsem věděla, že se přes léto neodplenkuje ani náhodou.

mysh_me
26. srp 2025

Zkusila bych ji nechat nekolik dni doma od pasu dolu nahatou, aby si zazila dobre ten pocit, kdy se ji chce a potrebuje si dojit. Aby si co nejvickrat zazila tu zkusenost potreby - dojiti na nocnik - vykonani a pak velka radost a oslavy, ze se to povedlo. U nas mel treba uspech oslavny tanecek, ktery jsme vzdy udelali kdyz to vyslo (chtela jsem i jinou motivaci nez sladkosti, cim vic toho na dite funguje tim lip). Pokud uz je schopna si toho vsimnout a ovladat to, jak pises, tak je to uz jen otazka zkusenosti a zvyku. Kdyz uz si to zautomatizuje, tak pak bude vetsi sance, ze se ji to povede i v kalhotach…
Ve skolce to bude zase trochu jinak, urcite je budou posilat na zachod i hromadne, ono to ze pujdou vsichni ostatni udela sve a s nejakyma nehodama se u triletaku pocita, takze se hod do klidu. Davej do skolky hodne nahradniho spodniho pradla a kalhot, a proste kdyztak budes kazdy den prat, hlavne no stress. Kdyz se skolka bude ptat, jestli je odplenkovana, tak ano je, ale obcas se ji stane nehoda, hotovo. Takovych deti tam maji kazdy rok, neboj 😉

me_druhe_ja
27. srp 2025

Neteř měla tři roky začátkem července a nejde to. Prostě nic. Pokud zůstane nahá/v oblečení= počůra se a neřeší to. Zkoušeli vše a nic. Prostě pokud to v hlavě neprepne, neuděláš nic. Tohle se nedá naučit, my jako rodiče akorát můžeme dítěti vysvětlit nočník, snažit se ho nasměrovat, ale nemůže dítě naučit ovládat vylučování. A někdy to prostě trvá dyl. Ona měla jít taky do školy teď od prvního, ale zatím bude jen v dětské skupině kvůli tomu.

lenka381
autor
27. srp 2025
@mysh_me

Zkusila bych ji nechat nekolik dni doma od pasu dolu nahatou, aby si zazila dobre ten pocit, kdy se ji chce a potrebuje si dojit. Aby si co nejvickrat zazila tu zkusenost potreby - dojiti na nocnik - vykonani a pak velka radost a oslavy, ze se to povedlo. U nas mel treba uspech oslavny tanecek, ktery jsme vzdy udelali kdyz to vyslo (chtela jsem i jinou motivaci nez sladkosti, cim vic toho na dite funguje tim lip). Pokud uz je schopna si toho vsimnout a ovladat to, jak pises, tak je to uz jen otazka zkusenosti a zvyku. Kdyz uz si to zautomatizuje, tak pak bude vetsi sance, ze se ji to povede i v kalhotach…
Ve skolce to bude zase trochu jinak, urcite je budou posilat na zachod i hromadne, ono to ze pujdou vsichni ostatni udela sve a s nejakyma nehodama se u triletaku pocita, takze se hod do klidu. Davej do skolky hodne nahradniho spodniho pradla a kalhot, a proste kdyztak budes kazdy den prat, hlavne no stress. Kdyz se skolka bude ptat, jestli je odplenkovana, tak ano je, ale obcas se ji stane nehoda, hotovo. Takovych deti tam maji kazdy rok, neboj 😉

@mysh_me tohle přesně ale ona umí. Když je nahatá, tak chodí bez sebemenší nehody. Prvních 14 dní jsem jí měla hlavně jen doma a nebyl vůbec žádný problém. Prostě jakmile je nahatá, tak chodí čůrat a nadšeně se u toho chválí a tleská. Jakmile dám jakýkoliv kus oblečení, tak začne čůrat jak se jí zachce. Ve školku doufám no. Snad mi jí nedají zpátky.

mishka87
27. srp 2025
@lenka381

@mysh_me tohle přesně ale ona umí. Když je nahatá, tak chodí bez sebemenší nehody. Prvních 14 dní jsem jí měla hlavně jen doma a nebyl vůbec žádný problém. Prostě jakmile je nahatá, tak chodí čůrat a nadšeně se u toho chválí a tleská. Jakmile dám jakýkoliv kus oblečení, tak začne čůrat jak se jí zachce. Ve školku doufám no. Snad mi jí nedají zpátky.

@lenka381 nejspíš jí v hlavě ještě nepřeplo, že nemá plenku, ale kalhotky. Dej jí čas a ona na to přijde

erika2
29. srp 2025
@lenka381

@lenka381 já bych naopak už nenechávala nahatou a oblíkala a nedávala plenku ( pokud na noc, tak až po usnutí) a prostě přes hromady počuraného oblečení si musí zafixovat, že pokud mám na sobě oblečení, tak nečurám
Do školky v rámci adaptace jen na chvilku dopoledne, ono to může s tímto problémem pomoct.

anonym_316b61
30. srp 2025

Škola jí naučí

petra3221
30. srp 2025
@anonym_316b61

Škola jí naučí

Anebo taky ne