icon

Provokativní chování dítěte. Jak jej řešit respektující výchovou?

7. dub 2025

V kontextu dotazu o respektující výchově, bych se také k tématu zeptala. Svoji výchovu nepojmenovám, vychovávám, tak jak zvládám, tak aby nám všem bylo dobře. Syn je vcelku hodný, o to víc mě pak překvapí, když neposlechne a já v tu chvíli neumím zareagovat. Chápu, že respektující výchova je nějaké komplexní snažení, které nese plody , ale jaké má nástroje v řešení daných situací. Mé hranice jsou široké, snažím se učit trpělivosti. Ale nevím jak řešit, když dítě třeba něco dělá vážně naschvál (dejme tomu třeba to buzení sourozence, nebo cokoliv jiného -vezme fixu a počmárá zeď), ale opravdu to není, že by nevěděl, že to nemá dělat, ale dělá to provokativně, třeba kouká jestli koukám...
2. Pak situace, kdy není čas, třeba u logopedky se zasekne, že nechce mluvit (nikdy dřív to neudělal, takže dopředu jsem na to přípravená nebyla). Podplácet moc respektující není. Na probírání není moc čas, máme tam půl hodiny, tak by měl tu půlhodinu fungovat.
Synovi je 5

lenerka1
7. dub 2025

Naschvály záleží na věku. Všeobecně přijít na důvod, proč to dělá a s tím pracovat. Buzení sourozence - je za tím žárlivost, nedostatek pozornosti, sebekontroly nebo nuda? Fixa - nepotřebuje uvolnit ramenní kloub kreslením po velké ploše? vyzkoušet co dělá fixa na různých materiálech? není to testování hranic? volání po pozornosti? vybíjení frustrace? atd. I u té logopedky, pátrat po příčině...minimálně už příště člověk bude vědět, odkud vítr fouká a jak s tím pracovat.

cherie24
7. dub 2025

Dítě čmárá po zdi, zabavím mu fixy a vyřešeno. Vysvětleno mu to už předtím bylo, stejně to dělá, tak mu zabavím prostředky k malování a má smůlu. Malování bude, až se naučí poslouchat a přestane čmárat po domě. Nebudu za tím hledat nějaké složité úvahy a respektující postupy... Proč ty věci dělá dokáže říct? Moje dcera často budila mladší, protože neumí ovládat emoce. Prostě ztropí nějakou nesmyslnou scénu kvůli šílené blbosti, tím vzbudí sourozence, ale schválně to nedělá. 🥴 U logopeda pracujícího s dětmi bych očekávala, že si s dětmi umí poradit. Logoped pracuje s dítětem a je to jeho práce. Pokud si neumí poradit, asi bych hledala prostě jiného. Taky snad nechodíte do školky a nepřesvědčujete tam syna, aby poslouchal učitelku. 🤷 I dítěti nemusí sednout dospělý, je v pořádku podívat se i jinde.

izz76
8. dub 2025

Fixu sebrat,zabavit aby neměl důvod budit mladšího sourozence,logoped by si měl s dítětem poradit.,

lenerka1
8. dub 2025

Zabavení fixy sice ochrání zdi, ale když se nevyřeší příčina, objeví se jiné nežádoucí chování, které budeme muset řešit. I tu fixu lze "zabavit" různým způsobem, od respektujícího po rozlícenou saň a cokoliv mezi tím.

tereza0111
8. dub 2025

situace 1, jasne prekroceni hranic, kdy testuje, co se vlastne stane, kdyz ty hranice prekroci. Za me tady reakce jednoznacna a dost vyrazne neprijemna pro dite. U nas kdyz jsme se treba chystali za kamaradkou dcery, tak jsem navstevu zrusila. S jasnym vysvetlenim, ze to co udelala mi opravdu hodne vadi a nechci ted jit na navstevu protoze se zlobim. Nebo u nas maji holky po svacine rady nejakou sladkost, tak ji proste nedostane (to je vyrazne, protoze sourozenci dobrotu dostanou..). Nevim jestli to je jeste spadajici do respektujici vychovy, dost mozna ne, ale potrebuju, aby mely jistotu, ze do tech hranic opravdu "narazi".
Hlidam si ale aby dite vedelo, ze neni spatne "obecne", nemam rada reci "nepujdeme tam, protoze zlobis", ale abych jasne formulovalo, ze malovani na zed se delat nesmi, bude stat zbytecny cas navic to vycistit nebo dokonce premalovat..
Na druhou stranu - opravdu dite vi, ze to nesmi? Zminila jsi nekdy, ze na zdi se nemaluje? Treba u nas vsude mame poveseny detske obrazky, proc to vlastne nenamalovat rovnou na zed? (neobhajuju tim to malovani , u nas se po zdech take nemaluje, jen jestli to dite opravdu vi)

2. situace. Kdyz se to stane opravdu poprve, tak si nahrana, to neudelas nic. Ale neverim, ze ti to to dite dela naschval. Dcera mi presne tohle taky udelala, taktez na logopedii, asi na treti navsteve. A kdyz jsem nad tim premyslela zpetne, asi jsem za to mohla vic sama. Klasika, sli jsme na posledni chvili, nestihalla jsem pak pracovni schuzku, takze jsem od rana byla v nervech, dite jsem pred sebou hnala, do ordinace jsme se vritili jak velka voda a dite zamrzlo. Od te doby si to hlidam, ze si jeste pred odchodem probereme, ze jdeme na logopedii a ze je opravdu nutne aby spolupracovala, spolu se uklidnime ja ji pripomenu ze fakt nechci aby delala blbosti, ale ze verim ze to zmakne, sedet tu pulhodinku na zidlicce a soustredit se na pani doktorku... xy bodu co si zrovna vzpomenu - od te doby se nezasekla.

Jasneze nekdy prijde neco, na co clovek neni vubec pripraveny, nevi jak ma reagovat a co rict nebo mu bouchnou saze .. Za me je hlavni si to s tim ditetem pak vysvetlit a po uklidneni se v duchu vratit a zjistit, co k tomu vedlo, aby se nam to priste nestalo znovu....

autor
8. dub 2025

Díky za komentáře
@tereza0111 a co jsi dělala, když se ti sekla? Zvládla jsi ji nějak přimět ke spolupráci? Jako příčinu jsme probrali a chápu, ale radši tomu předcházím ještě podplácením. Což právě neberu jako respektující. Ale funguje to.

tereza0111
8. dub 2025

kdyz predchazime, tak to jde bez podplaceni, To to proste pochopi, pripravi se na to a neni problem. Kdyz jsem to necekala, tak to se dalo - v te pulhodince, kterou potrebujes venovat logopedii a ne diskuzi s ditetem toho moc respektujiciho neudelas... Taky jsem ji podplatila, ty deti jsou hrozne uplatny, co? 😅 Ale spis tahle jedna navsteva za moc nestala, protoze i to podplaceni nakonec funguje jen velmi kratkodobe..
Zas verim, ze kdyz se vyjimecne clovek v "krizove situaci" uchyli k jinemu smeru, tak to to dite nijak vyrazne neovlivni

suzanna123
9. dub 2025

Já teda nevím, ale dotaz je, jak to řešit respektující výchovou. Tady je hodně rad, ale s respektující výchovou nemá nic společného ani jedna...

lenerka1
9. dub 2025

@suzanna123 Napadlo mě totéž, ale nechtěla jsem vířit vody. Jen prosím, pokud se vám i moje doporučení nezdají v souladu s respektujícím přístupem, mohu vědět v čem? Člověk to u sebe těžko vidí, tak ať vím, co vnímám jako respektující, i když respektující není.