Řešit dětské scény s psychologem? Jak na emoce?
Ahoj holky. Mam syna, 3 a půl roku. Je šikovný, krasne mluví, ve školce s nim není problem. Ale už od mala, jak není po jeho, děla scény. Venku, doma. Příklad: jdeme na procházku, vyjdeme do kopce a on se začne vztekat, ze se mam vrátit, ze on chtěl byt nahoře první. Je horko, tlacim kočárek s mladší dcerou, vysvětlím ze ne, on začne brecet, víc se vztekat a řve a řve a řve. Když nezafunguje domluva, proste ho drapnu za ruku a odtahnu ho pryč kam chci ja. Když je to z den už po xté, i kricim. Nebiju ho. Většinou ještě chvíli řve a pak rup, začne povídat, a je úplně vpohode. Jsou dny i týdny bez scén a pak jsou dny, kdy je denně jedna scéna nebo i vic. Obcas mu ustoupim, ať je po jeho, pokud nespecham a nevadí mi to. Jenže on ty scény dela třeba na hřišti mezi lidmi, stydím se pak, když třeba se klouza na skluzavce a jiné dítě jde na houpacku a on začne znicehonic rvat ze tam chtěl jít on. Chodíme denně na hřiště a ostatní děti takové scény nedělají. Tak ja nevím, jestli je tohle proste jeho povaha nebo už to mam třeba řešit s paychologem? Ve školce není problem. Když je někde beze mě, což je málokdy, tak pak vždy ti co s nim byli řeknou ze nebyl problem. Už vazne nevím, jak mu pomoct, i mi ho přijde lito, ze neumi ty své emoce zpracovat. Ale je mi lito i mě 🙈😅 holky diky z jakoukoli radu či zkušenost.
@klokanka31 takhle to funguje se starsi, mladsi by mi rekla, ze ji to je uplne jedno...muzeme pokracovat, kdyz se doma vycura, musim to po ni uklidit a nemuzu si s tebou hrat, nasleduje to je mi uplne jedno🤣
@klokanka31 jo tak to máš klidnější. Když není po jejím tak můžu vysvětlovat,jakmile už je však v tom emočním výbuchu tak je to jako kdybych hrách na zeď házela. Jo naučí se člověk různý obezličky. A stejně někdy co funguje jednou za dva tři dny na tom stejným místě ve stejné situaci absolutně nefunguje.
Dělala jsem s dětmi 4-20 let. Deset let. Takže nějakou tu praxi s různými povahami má. Ve skříni mi leží certifikáty z různých školeních, jak s dětmi pracovat a stejně bych ji někdy přetrhla vejpůl 😀.
@hvezdicka09 asi mě tady všichni ukamenujou,ale my to máme asi jinak.Dcera měla něco podobného když jí byly 2 roky,ale řeklo se něco 3x a po 4 dostala na zadek.Následky z toho určitě dodnes nemá.Je strašně šikovná a milující velká ségra našeho mrňouse.Oproti nám švagr má malou, která když něco není podle ní,tak dělá neskutečně hysterické scény s tím,že se ve finále válí po zemi...... rodičům přerůstá pomalu ale jistě přes hlavu a to jí budou skoro 3 roky.Prostě jsou děti, kterým domluva nestačí.Na některé platí ťuťu ňuňu a na některé pevná ruka......Taky jsme samozřejmě nebyli nadšení, když jsme museli dát dceři na zadek,ale prostě to být musela, když ani domluva nestačila.....a jsme rádi, když někam přijdeme,tak nám ji každý chválí,jak je šikovná a my jsme na ni hrdí ❤️
@vejuu98 pěkná bagatelizace, tak já zase znám případ, kdy malýho takhle vychovávají onou pevnou rukou a ke to úplně, ale úplně k ničemu. Sám řeší konflikty s vrstevniky též ,,pevnou rukou". Já teda jednou placla malou přes zadek a výsledek byl takový, že jsem se cítila mizerně, ona plakala, já pak taky. Cítila jsem svoje selhání a její poníženi až do morku kostí a už to opakovat nechci. Naše malá třeba dělá scény, ale v životě nikomu s vrstevníků neublížila, ani když se k ní zrovna ten dotyčný hezký nechoval. A taky jsem hrdá.
@alice180 Je zajímavý jak u dětí se tolerují fyzické tresty, ale dáš na zadek psovi - týrání zvířat. Dáš jednu manželovi - domácí násilí...
@alice180 jak říkám, každý to má jinak u nás tahle metoda funguje.Neříkám,že jsme mlátili od rána do večera,ale stačilo 3x říct a když bylo vše bez výsledku,tak prostě jednu dostala přes zadek a uvědomila si, že udělala něco špatně......a jak jsme zmínila,tak dcera od švagra jim přerůstá pomalu,ale jistě přes hlavu a nejhorší na tom je,že si toho všímají babičky a dědečkové z obou stran....maminka teda už se snaží ji občas dát taky na zadek,ale prostě ta rozmazlenost převládá.....
@klokanka31 tohle je trochu přetažené za vlasy
A bylo by fajn si sáhnout do svědomí, jak vychovávali naši rodiče nás. Jestli s náma o všem mluvili, vysvětlovali, nebo jestli to byla výchova tvrdá, nesmlouvavá, místo vysvětlení proč tohle a tamto jen "protože jsme to řekli a tak to bude". A uvědomění si, co z nás vyrostlo, a zda jsme s tím spokojené...
@klokanka31 já měla dětství kdy když jsme s bráchou neposlechli nebo něco provedli(když to bylo opravdu přes čáru),tak jsme prostě na ten zadek dostali,ale dnes na to s bráchou vzpomínáme s humorem.Jsme zároveň oba pyšní na naše rodiče a upřímně jsem ráda za vše co nás naučili a že z nás nevyrostli žádní hajzlové, feťáci,apod......To že dá někdo dítěti na zadek, protože prostě už vážně něco přehání a nepomáhá domluva nic, určitě není nic špatného.Pak si to děti uvědomí.... samozřejmě chápu, když to někteří přehání a pomalu dítě mlátí i za to,že vylije sklenici vody,tohle prostě je už přes čáru že strany rodiče........Já jsem ráda,že máme zlatou dceru,se kterou se dá normálně o všem mluvit,má své záliby,ráda se učí věci jako dopravní značky apod.....a nemusíme se bát,že nám někde udělá ostudu v podobě scény.....
@vejuu98 A to je umění dát dítěti na zadek? Spíš mi přijde, co tak vidím kolem sebe, že na zadek dávají ty matky, co nezvládají emoce, co nemají s dětmi žádnou trpělivost. Tuhle jsem byla s malou na hřišti. Přijelo na parkoviště auto, ženská na první pohled nasraná. Vylezla holčička, nevím co se odehrávalo, ale ženská čapla holku za ruku a začala na ní nepřiměřeně řvát, a cloumala s ní. Já stála a nevěřila jsem svým očím. Ženská si mě všimla, tak jí táhla za ruku div jí nevykloubila rameno, nacpala jí do auta, sedla si k ní, a začala do ní bušit. Pak si asi půl hodiny klábosila s jinou ženskou venku, a holka nesměla z auta vůbec vylézt. Přijde mi že si lidi na dětech akorát vybíjejí frustrace, vztek.
@alice180 Nám táta dával na zadek, mamka párkrát facku nebo zatahala za vlasy. A když už jsme se o tom někdy bavili, tak to bylo když už toho na ně bylo moc, když byli z něčeho vynervovaní, a prostě jim bouchli saze. Takže si myslím že to taky nebylo výchovné, ale prostě nezvládnutí vlastních emocí.
@klokanka31 Ale my to neděláme z důvodu,že by nám bouchaly emoce,ale prostě pokud dítěti něco řeknu několikrát,že to. prostě nesmí dělat a to dítě to i po čtvrté udělá,tak prostě dáme přes ruku nebo přes zadek.Známá co bydlí kousek od nás to udělala taky,holka když neuposlechla ani na po desáté,tak ji plácla po zadku a byl klid(dnes je z ní úplně úžasná a chytrá holčička)....jde o to,aby si to dítě uvědomilo,že prostě musí poslechnout rodiče a ne rodiče,aby poslouchaly je a pak se skládali a říkali si co tak udělali špatně......u nás jsme plácli,holka si to uvědomila a večer přišla,obejmula a normálně jsme se mazlili....Teď stačí naší dceři jen říct a poslechne......Prostě tak jak si každý to dítě vychová,takové to dítě bude mít.....
A upřímně jsem vděčná za výprasky,které jsem sama dostávala, protože jsem si uvědomila ty věci,které se dělat nesmí.....a dodnes máme s bráchou k rodičům víc než skvělý vztah a hlavně si jich vážíme....... kolikrát když za nimi přijedu a vidím kluka od sousedů,který byl od malá rozmazlovaný a je stejně starý jako já,jak rodiče pomalu posílá do pi**,tak se mi chce zvracet.....
Abych to shrnula,tak každý máme jinou výchovnou metodu.(Neznám asi nikoho kdo by měl zlaté dítě, aniž by občas nedostalo na zadek.😅)Ale potom se nesmíme divit,že nám některé děti přerůstají přes hlavu, protože jsou nechutně rozmazlené a my se z toho jako rodiče pak skládáme a potřebujeme různé odborníky nejlépe pro celou rodinu....🙈
Naše babičky a prababičky měly více dětí, větší lítačky kolem nich a kolem domácností,kdy neexistovaly myčky, sušičky apod......ale nikdy psychology nepotřebovaly ani pro sebe a ani děti....a nad tím by se měl zamyslet každý 🌹
@vejuu98 A řekneš dítěti PROČ to nemá dělat? Nebo jen nesmíš a hotovo? Nevím no, výchova našich mi dala to, že ze mě byla neprůbojná, zakřiknutá hodná holčička, která se nechala akorát šikanovat. A že dneska tolik lidí vyhledává psychology? Není to právě tou výchovou kterou jsme dostávali? Ale hlavně si myslím, že dneska jsou psychologové, terapeuti a další jen byznys.
@vejuu98 jako na jednu stranu mas pravdu. Ale podle mě do toho vstupuje jeden zásadní faktor, a tím je povaha a temperament dítěte. Můj syn je od svého prvního dne na světě nervak a nespavec. Neteř od porodnice hodna a spava. A když ja dam přes zadek synovi buď jeci ještě víc nebo mě taky bouchne. Protože když mě maminka bouchne ukazuje mi tím ze problémy se resi takto, dává mi vzor. Na mého syna proste víc než plácnutí platí buď ho potulit anebo vysvětlovat. Na neteř zase platí to plácnutí. A to ze na syna to plácnutí nefunguje a tím pádem ho nepoužívám neznamena ze je rozmazleny a ze mu vše toleruji a ze skáčeme jak piska. Jen má proste jinou povahu než třeba tvá dcera a aby to na nej mělo žen efekt musela bych ho fakt zmlatit a to dělat nebudu. Proto jsem i založila tuto diskuzi, aby mi maminky stejne temperamentnich děti poradili co u nich funguje. Často vnímám ze si lidi mysli když vidí jeho scénu ze je ode mě rozmazleny, protože ho nelepnu ale spis jsem v tu chvíli hodna. Ale je to proto ze vím ze to na nej bude fungovat daleko víc. A mimo ty scény je to uzasny empaticky kamaradsky kluk, vnimavy, zvídavý, jen je proste nervak po mě. A asi mě má naučit nebýt nervakem, proto jsem ho asi dostala. Mě ted tak napadlo ❤️
@klokanka31 vždy říkáme proč a opakuji to i několikrát i s tím co by se mohlo stát,kdyby to udělala.Občas věci pochopila,ale někdy prostě ne a tak to pak muselo být.Jak říkám,je to hodně o rodičích.Já je měla a mám fantastické.Samozřejmě chápu,že ne každý měl možnost nějaké ideální rodiny ať už z důvodu rozvodu nebo jiných důvodu a je možné,že právě to se na něm samotném mohlo podepsat i na psychice.Ale pokud má člověk vše v hlavě srovnané a je zdravý"i po psychické stránce"a ví,že děti chce,tak by to nemělo mít vliv na jeho vlastní výchovu.....
Já samozřejmě určitě nikomu nechci vnucovat nějaké vychovné metody apod.Spíš sdílím naši zkušenost.Každé dítě je jiné a na každé platí něco jiného,ale my jako rodiče známé přece své děti nejlépe a víme co na ně platí.Uá osobně určitě když vidím vztékající dítě,tak neříkámhned,že je rozmazlené.Neznám ho,tak nemůžu vědět.Může prostě procházet jen obdobím vzdoru apod.....ale určitě to z nich hned rozmazlence nedělá.Jinak ikdyž to s nimi není někdy jednoduché,tak ta vzájemná láska nikdy nezmizí ☺️🍀.
@klokanka31 jinak co se týká těch psychologů...občas mi přijde,že dávají tak nesmyslné rady a blbnout lidem hlavy jen aby měli kšefty.....pak většinou jsou svými vlastními pacienty😅
@vejuu98 Já slyšela i případ kdy jedna terapeutka strašně důležitě radila v manželské poradně, hlavně že sama byla 3x rozvedená 😄
@klokanka31 takové jsou nejlepší.A člověk když tam pak přijde tak si může říct,že oproti ní pomalu vlastně žádný problém nemá 🤣🤣
@vejuu98 Já s tebou naprosto souhlasím úplně ve všem. Jako bych mluvila já.😁 Taky jsme měli výchovu jako malé stejně, a jsem za to ráda. My si k rodičům nic nedovolíme. A máme překrásný vztah❤️. Ale když vidím dnešní děti co si vše dovolí k dospělým chce se mi zvracet. A to je tím domlouváním. Dcera bude mít v září 3 roky a u ní slovo ne neexistuje. Jak není po jejím ječí řve. Ale řeknu to jednou, po druhé a po třetí dostane na zadek. Několikrát jsem zkoušela mluvit na ní normálně a vysvětlit ale ona na mě akorát začla ječet víc. 😂 Tak by mě teda zajímalo jak jim to vysvětlují😂 když jsem to zkusila mluvit normálně a vysvětlit akorát na mě ječela víc. Žádné následky nemám že jsme dostali na zadek jako malé jak si ostatní myslí. Jen si se sestrami zavzpomínáme a zasmějeme se. Takže úplně souhlasím co píšeš.
@hvezdicka09 nevím, jestli to tu zaznělo, ale ta povaha dělá moc...a třeba u toho švagra i to, že jsou to holky...syn byl divoký a já nechápala, jak někdo může jít s dvouletakem do kavárny... teď dcera je "sedici", vyhraje si s pastelkama a vi0dim ten rozdíl.
Jinak dcera je zas šíleně ujecena - taky neznám v okolí takové dítě, začala už v roce a půl...a někdy má den,že třeba manžel na ní jen promluví a ona na něj zaječí. Už jsem z toho taky hotová.🙈 Plus samozřejmě když něco nechce (třeba vzít za ruku přes silnici), nic s ní nehne. Konci to scénou, kdy ji kopajici a rvouci nesu v naruci...
@vejuu98 Nazvat dítě rozmazleným jen proto, že dává průchod svým emocím a rodiče mu nedají na zadek? To je fakt přehnaný.
Dceru jsem párkrát také plácla přes zadek, ale efekt nula. Nejlepší je, když se prostě vztekne, ví, že si tím nic nevyřve a jede se dál.
Tuhle mi udělala scénu ve městě, kdy chtěla zmrzlinu a přitom nesvačila. Fňukala, naříkala, ze začátku si i sedla na zem a tě nikam nejde. Já ji chápu, chtěla prostě v ten daný moment zmrzlinu... Byla jsem v klidu a stále dokola opakovala, že si zmrzlinu dát může, ale až se nasvačí, že zmrzlina je jen na chuť. Po hodině si tu svačinu dala a pak si dala i tu zmrzlinu. Proč bych jí měla dávat na zadek?
Včera mi na procházce si taky pobrečela, když jsem jí řekla, že je školka ještě zavřená, když mi říkala, že do školky chce a těší se...
Ty děti se musí s emocemi pracovat, ne aby je rodič učil zadupávat je, že je to špatně se projevit.
Lidé vyhledávájí pomoci psychologů a terapeutů, protože to může zanechat trauma. Do teď neumím pořádně o problémech mluvit a radši to držím v sobě než abych to řekla nahlas a v klidu si o tom promluvila...
Dcera, když se dostane až do toho afektu, kdy řve, brečí, snaží se mlátit, tak nepomůže vůbec nic. Jen dát čas a prostor, až to přejde... Navíc jde vidět, že už trvá kratší dobu než se uklidní a není to zásluhou plácnutí po zadku.
A jinak (i když má tyto výlevy, tak to k ní prostě patří ❤) je taky hodná, poslouchá a dá se s ní většinou domluvit.

@klokanka31 takze "vyhrozujes" uplne stejne jako my vsichni, jen psem a my kosem nebo vysavacem