Syn má rýmu a nechce smrkat. Poradíte, prosím?

27. zář 2023

Syn neumí ještě smrkat a hrozně se boji odsávání, ale nevim jak jinak mu pomoct. Od utírání má už odřený nos a štípe ho každý dotek. Říkám mu, ze když nebude smrkat (funět nosem, zkoušela jsem různé motivace), ze se mu tam rýma zarazí. Je to tak? Je to nebezpečný? Musí se nutně dostat ven smrkanim nebo odsáváním? Nestačí dat kapky a prostě nechat odtékat z nosu? 🤨.

mamikry
27. zář 2023

Komvicku by nevydrzel? Ta by ho krasne proplachla.

te_reza
27. zář 2023

Odsavej, při velké rýmě jsem odsavala snad ještě ve třech letech, i na sílu. Jenže ona mívala rýmu tak často, že už chodila a odsavala sama.

gbp
27. zář 2023

me doktor na orl vynadal, ze dceri odsavan nos. ze ji to tim akorat drazdim a zhorsuju to 🤷🏼‍♀️ a ze to tece do krku a ona to polyka je fyziologicke a tvaril se pritom jakoze sem uplne blba, ze tohle nevim 🤦🏼‍♀️ takze tak

malytlustyhroch
27. zář 2023

Hodne zalezi na tom, jak ma usporadane dutiny, nekdo bude mit z nesmrkani zanet stredniho ucha v cuku letu, jiny ma dobre fungujici propojeni mezi nosem a krkem a proste ma "zadni rymu" a smrkat moc nepotrebuje. Takze si fakt netroufnu radit. Moje deti poradne nesmrkaji ani jedno... ale jsou na to pry nejaky triky, smrkani do vody atp. urcite ti napisou skvele tipy holky, ktere to treba u svych deti musi hlidat vic a kterym se smrkani podarilo naucit.
Pisu spis kvuli odrenemu nosu, to znam, na nos si taky nenechaji sahnout, a kdyz tak je z toho tolik slz a nudli, ze je to k nicemu - doporucuju namazat, kdyz tvrde usne, bepanthen, sadlo, olivovy olej, proste co mas, at se ta kuze muze zacit davat dohromady a at je ochranena pred dalsim pusobenim rymy

mysh_me
27. zář 2023

Ja teda jsem pri odsavani rymy nekompromisni, je to pro me jako cisteni zubu, jde o zdravi. Takze diteti reknu, ze jdeme odsat rymu, aby se mu dobre dychalo, nabidnu pochopeni pro to, ze se mu to nelibi a nechce, a klidne za revu odsaju. Vyhoda je ze vysavacem je to docela rychle a moje dite teda vzdy rychle zjistilo ze odsaty nos je lepsi nez vecne tahat sopel a klidne uz dojde samo, ze chce odsavat… ucit smrkat se doporucuje pokud zrovna ryma neni, pak se to pri nemoci hodi. Ale rekla bych, ze poradne efektivne se vysmrkat zvladnou az vetsi deti (aby to plne nahradilo odsavani)

jeyre
27. zář 2023

Nepíšeš jak je syn starý...u nás pomohly až dva záněty středního ucha s návštěvou pohotovosti, pícháním a antibiotiky. Od té doby kdykoliv se jí nechce, tak jí to připomenu a nějak se teda vysmrká. Jinak u nás funguje nastříkat sprej a pak smrkat po troškách, žádné troubení, jen ať to jde trochu ven.

petulkadodo
27. zář 2023

Nemusí se odsávat. Syn se naučil smrkat teď ve 3 letech. Dá se to naučit sfoukáváním svíčky nosem. Ale i když byl mimino, nikdy jsem neodsávala. Jen jednou měl vysloveně zadní rýmu, ze které v noci zvracel. Jinak to vyteče.

mama_mila
27. zář 2023

Já nikdy extra neodsavala a vždycky to prostě přešlo. Starší se tak nějak vysmrká, žádná sláva, moc si nenechá na sebe sáhnout, jsou jí 3r. Mladší 9m měl rýmu zatím snad jednou a to bylo taky v pohodě, cosi jsem odsála, stříkla a taky to přešlo. Kombinuju odsávání/smrkání s mořskou vodou a Nasivinem/Olynthem.
Zato u obou problémy se slznými kanálky, ale to bylo nezávisle na rýmě. Mladší má zrovna teď ATB do oka 🙄.

kristyn86
27. zář 2023

Ja tedy jela i na silu. Hlavne,kdyz to byly husty,zeleny nebo zluty rymy...Ale dcera umela smrkat velmi brzy a syn nemel problem si odsavat sam. Striknout morskou vodu a odsat. Morskou vodu zvladne? Kdyztak aspon tu,na procisteni. Pri ryme davam i Sinupret,ryma taky povoli,jestli netece...

evculinda
27. zář 2023

Konvičku zkuste👍

jane46
28. zář 2023

Jak uz se tu pise...jako cisteni zubu, "zakleknout" a vysat vysavacem. Kazde dite na to jednou prijde. Syna jsem vysavat vubec nemusela, nic ho neucila a vysmrka si i mozek z hlavy... s dcerou jsem zkusila snad vsechny rady, vysavala a naucila se to teprve nedavno, je ji pet. A to ma rymu rijen - brezen.

autor
28. zář 2023

Děkuji vsem za odpovědi. Synovi budou dva za tri mesice. I davani Nasivinu je boj, nesnese nic v nose, pri poslední rýmě jsme odsavali vysavacem, ale teď jsem si říkala, ze uz to treba nebude potřeba a zvladne smrkat. Odsajeme znovu... nikdo nesnasi plnej nos rymy a chci mu ulevit.

veru181
28. zář 2023

Nesnesl by lépe odsavacku na baterie? Syn to taky dlouho neměl rád, ale později ho to začalo i bavit (a pomohla i krupka za odměnu). Jsou kritizované, ale máme Bebee a funguje nám dobře. Odsavam podle situace - když má rýmy hodně a špatně se mu dýchá, jinak mořskou vodu a nechávám odtékat.

veru181
28. zář 2023

@gbp Tak to je taky super 🤦‍♀️ Četla jsem, že se názory lékařů na odsávání liší, ale tohle mi přijde trochu extrém.

gbp
28. zář 2023

@veru181 vsak ja sem mu rikala, ze ona ma proste ten plny nos od mimina. a kdyz tam proste trochu neco mela, nebyla schopna se napit mlika, tak jak sem to mela delat? na to nerekl nic 🤷🏼‍♀️ a kdyz sem se ptala, jestli ani pri ryme, ze mam strach, aby to neslo do usi, tak na to taky nerek nic 🤦🏼‍♀️ takze sem ji proste ucila a ucila to smrkani, porad to nema rada, ale uz ji ti trochu jde no. s plnym nosem je proste nepricetna, nemuze spat apod. takze teorie dobra, ale v praxi se ridim proste rozumem 🤷🏼‍♀️ a delam to, jak je to potreba.

ada22
28. zář 2023

No úplně být bych to nenechala, dcerám to pak padá na průdušky a jsou z toho vleklé kašle. A co zkusit odsát jen tou odsávačkou do pusy. Nedělá to bordel a efekt to má. Jinak ještě dávám při rýmě fenistil kapky. To tu rýmu stáhne. A pravidelně stříkáme mořskou vodu.

zelenaesmolda
28. zář 2023

@te_reza
klid,ja odsavam i v 5 letech,neumi smrkat,fouka pusou :D

te_reza
28. zář 2023

@zelenaesmolda to už se mě vysmrkaka, výhrůžky krkavčí matky a pár zánětů středního ucha udělali své 😄

me_druhe_ja
28. zář 2023

Na sílu. Přes tohle fakt nejede vlak. Já musím odsávat obě děti. Té mladší budou tři v únoru, kdysi už smrkala, ale teď odmítá. Ale ji nemusím moc odsávat, ji to teče dobře ven. Starší bude mít teď 4, tam je to složitější skrz jeho zdravotní problémy, ale tam musím odsávat víc. Má špatnou Eustachovu trubici, už rok má trubičky v uších, má pryč mandle a stejně to musím hlídat, protože teď jsem třeba jeden den neodsavala a na druhej den jsme skončili u doktora se zánětem středního ucha. Když neměl ty trubičky a měl.mandle, tak jsem stejně mohla odsávat jak jsem chtěla a měl u každé rymy ucho. :(