icon

Téměř 2leté dítě a všechno je problém. Máte radu?

prdipirko
9. srp 2026

Ahoj,

Prcek parádně roste, za par měsícu bude mit dva roky. Jenze u nas mame uz delsi domu stav "vsechno je problem" zhruba pul roku. Nemyslim si, ze by se melo jednat o obdobi vzdoru. Prpsim vas, jestli jste nektera maminka zazila, napists, nebo pripadne i ta, ktera nedej boze dostala od lekare diagnozu. Me samotne vadi hluk, velky dav lidi, hlasita hudba. Zkratka citlivy nervovy system. A prcek? Zkratka vsude je problem.

Ma plenu, problem. Sundame, vadi mu, ze neni. Nocnik, plac. Zkousime zachod, plac. Dame plenu, udela bobek, plac. Cistime si zuby rano a vecer. Jenze vecer je malinko jiny ritual - sprcha a pak zuby. Takze rano se zuby je problem, protoze nebyla sprcha, takze vztek a plac. Pustime rano jinou pisnicku, ktera bezi odpoledne? Ano, vztekani a plac. Jde se na hriste, jenze se jde jinam nez obvykle, ano zase plac. Jsme kdekoliv jinde nez doma - hriste, nasteva, lekar, obchodak - jak utrzeny ze retezu, dva lidi nestaci ho kontrolovat. Koupaliste, tragedie, vsechno spatne. Bublajico voda, pisek, lidi, smich, naboso, tepla dlazba, nedej boze rukavky a vesta, mokry plavky...dneska jsem koupila jiny hrnecek. Takovej teatralni tanec vzteku jak kdyz chce nohama rozdupat ohen jsem jeate nevidela. Pak lahvi flakl a nakonec i on sam sebou. Neposlechne. Az s velkym durazem, vecne za zady. Ale hraje si doma, vyhraje si klidne i sam 40-50 minut.
Vubec si nevim rady, jestli je jen zivy, extrovertni, je to obdobi objevovani, nebo jestli ciha nekde slaby autismus.

anonym_7d3562
9. srp 2026

Nemyslim si, ze by se melo jednat o obdobi vzdoru. Neposlechne.
Tvoje slova. Tam začni.
Je v ideálním věku - klasika období vzdoru. Ne, nebude poslouchat na slovo. Kdžy potřebuješ, aby udělal A, řekni, že nesmí dělat A. Když potřebuješ, aby nedělal B, řekni ať dělá B. 100% účinek.

zmrzlinka
9. srp 2026

Musiš nastavit hranice a držet je a nepustit i za cenu scén a vzteku.Musiš to udělat teď ,pak už to bude těžko.Buď pevná a neustupuj.V pubertě se Ti to všechno vrátí.
Citlivější asi bude po Tobě a tím víc mu pomůže když bude mít nějaké mantinely.

macik84
9. srp 2026

Zeptám se, mluví? Mana vámi oční kontakt při komunikaci? Možná je mu prostě nejlíp doma s vámi a chce to jen čas.

anonym_f9c18c
10. srp 2026

Jako laskavé stanovování hranic je samozřejmě dobrá cesta vždy. Ale je možné , že je vysoce citlivý. Jako s těmi rituály hned člověka napadne autismus, ale to vůbec nemusí být, děti v tomhle věku to tak mívají. Ale co mohu za sebe doporučit je cvičení na primární reflexy, je to sice dražší, ale skvělý. Syn je vysoce citlivý, má problémy s logopedií a už po týdnu cvičení se dostavují výsledky

tereza0111
10. srp 2026

proc si myslis, ze by se nemelo jednat o obdobi vzdoru? Nikdy si nevidela hystericke dite valejici se vzteky po zemi? Typicky v obchode, pri odchodu z hriste? Jsou to uplne normalni deti

Z tohoto popisu ti nikdo nerekne nic jineho, nez normalni dite. Autismus hledej jinde, v te logopedii, komunikaci, reakci na svoje jmeno. Ritualy v tomhle muzes klidne videt vic ty nez dite. Ze se rano vzteka u zubu preci vubec nemusi souviset s tim, ze je to jiny ritual nez vecer (spousta deti se pravdilene vzteka u zubu )

prdipirko
autor
10. srp 2026
@macik84

Zeptám se, mluví? Mana vámi oční kontakt při komunikaci? Možná je mu prostě nejlíp doma s vámi a chce to jen čas.

@macik84 neco mluvi, zvatla. Mame svoji rec, rozumi tomu, co reknu. Jde do silnice rikam "stuj" a stoji. Rikam, ze jdeme obedvat "jde do zidle". Ocni kontakt ma. V necem je opravdu hodne napred - od 1 roku a par mesicu mi ji sam lzici, vidlickou. Ma bravurni pohybove schopnosti. To, co dela od 1 roku, mnohe deti nedelali. Od roka a pul mi chodi sam po schodech bez drzeni za roky, prolejzacky, skluzavky zvlada jak 3 letak. Spoustu veci udela a zvladne, ale jakmile se na nej zatlaci, ani omylem.

prdipirko
autor
10. srp 2026
@anonym_f9c18c

Jako laskavé stanovování hranic je samozřejmě dobrá cesta vždy. Ale je možné , že je vysoce citlivý. Jako s těmi rituály hned člověka napadne autismus, ale to vůbec nemusí být, děti v tomhle věku to tak mívají. Ale co mohu za sebe doporučit je cvičení na primární reflexy, je to sice dražší, ale skvělý. Syn je vysoce citlivý, má problémy s logopedií a už po týdnu cvičení se dostavují výsledky

@anonym_f9c18c mame autismus v rodine, i adhd, i vyvojovou dys. Tim nerikam, ze jsem expertka, vubec ne. Vsechny diagnozy mohou mit mnoho forem. Laskave nastavuji hranice, dlouho, vysvetlovanim. Nekteri rikaji, at ho placnu prea ruku nebo vic na neho zarvu. Ja se ptam jako prpc? Ze nechce na prolejzacku, a ja v hlave mam "musime tam jit" a tak ho mam placnout? Za me je to hloupost. Takze 1000x vysvetluji a rikam. Ano, po 1001x pochopi. Za me vzdor vypada jinak, kdyz mu neco nedam, ocekavala bych kopani, valeni se, vyhruzky atd. Jak rikate, zrejme vysoce citlivy kluk, po me, ja jsem to a samy. Ale nekdy me tak moc prekvapi, ze prece nemuze byt az tak velky problem mu pustit pisnicku, ktera bezi odpoledne, rano. Podivam se bliz, o cem jste psala a popremyslim o tom. Dekuju

prdipirko
autor
10. srp 2026
@tereza0111

proc si myslis, ze by se nemelo jednat o obdobi vzdoru? Nikdy si nevidela hystericke dite valejici se vzteky po zemi? Typicky v obchode, pri odchodu z hriste? Jsou to uplne normalni deti

Z tohoto popisu ti nikdo nerekne nic jineho, nez normalni dite. Autismus hledej jinde, v te logopedii, komunikaci, reakci na svoje jmeno. Ritualy v tomhle muzes klidne videt vic ty nez dite. Ze se rano vzteka u zubu preci vubec nemusi souviset s tim, ze je to jiny ritual nez vecer (spousta deti se pravdilene vzteka u zubu )

@tereza0111 videla a tohle nedela.

anetka1701
10. srp 2026

Točí se rád?

Trochu mi to připomíná dceru, vysokofunkční asperger 😅 Ale jestli to tak je, není to katastrofa ani konec světa... Jen jsem prvních pár let jejího života zvažovala alkoholismus coby novou životní dráhu 🤣🤣🤣 U nás pomohlo nastavit hranice kde to bylo třeba, ať se třeba uvzteká, zbytek jsem nechávala na ní. Změny v programu jsem hlásila dopředu, přizpůsobila kde bylo třeba aby mi z ní nehvízdlo a držela jsem se 🤣 kolem 4-5 roku si to sedlo a teď je to parťačka ❤️