Usínání-Uspávání. Poradíte, prosím?
Chtěla byh poprosit o radu ty z vás, které mají zkušenosti s absolutními nespáči...
Už jsem tady tohle téma probírala z důvodu absolutního zoufalství matky/rodičů, kterým všichni říkali, jak malá miminka spí...tuhle fázi už jsme přežili/zvykli si ale teď je před námi další velká neznámá. Takže ve zkratce:
Malá spí od narození pouze v kočárku, kdyz se s ní jezdí a omylem v náručí, když už je vážně absolutně kantáre...Ve své postýlce byla spochona spát do nevím možná půl roka (měli jsme malou přístavnou postýlku) večer od té doby, co má novou- také u nás v ložnici, stejně jako předchozí je to jako bych ji pokládala na uhlíky. Podotýkám, že spaní přes den už jsme úplně vzdali (ani odložení po usnutí v náručí nefunguje-to že to občas vyšlo bych spocetla na prstech jedné ruky nešikovného truhláře)
Všechno probíhá tak, že ji večer nakojím do spánku a nechám ji obloženou polštáři u nás v posteli, když si jdeme lehnout, předávám ji a to vyjde někdy na půl hodky, někdy na dýl. Pak ji znovu nakojím ale vrácení do postýlky je absolutní katastrofa. Někdy prostě rezignuju a zůstává v posteli s námi, protože po šestém pokusu během hodiny a půl mi docházejí síly i nervy. Někdy to s ní prostě zalomim, protože teď kojím v leže.
Popis je delší omlouvám se, ale snad pomůže, abyste pochopili/poradili. Malé bude v lednu rok. Byla plně kojená, teď kojení a příkrmy
Otázky zní:
1)Nějaký fígl, jak naučit dítě spát i usinat v jeho posteli?
2)Jak se uspavá dítě pokud nekojite? Já fakt netuším. Když mi malá nezabere u kojeni poprvé nefungují pohádky/hlazení/broukání/kolotoče/melodie... musím ji za chvíli zas prostě dát prso a pak to většinou klapne. Co budu dělat, až přestanu kojit? Z toho mám hrůzu...ona prostě jede a nezastaví ji nic.
Děkuji 😅🤦
Malá nikdy neusnula nijak jinak než u to prostě neumí
@elis101 Moje tchyne je neco podobneho. Mela jsem obrovsky problem to skousnout, nicmene povedlo se mi najit nejaky balanc, abysme spolu fungovaly. V roce a pul starsiho ditete jsem ho kazdou sobotu zacala posilat k babicce. Vzdy od rana do vecera, vzdy tam byl manzel. Strasne se mi ulevilo, konecne jsem mela den pro sebe a tchyne saturovala svoje potreby. A ted ji vyuzivame, kdy potrebujeme (behem lockdownu na jaro to bylo dost casto). Neboj, ono si to sedne, ale drz si svoje hranice a nenech si nic vnucovat.
@puhelin To je pravda, ale neni to omluvenka, aby toto delaly. Respektive neni to duvodem, aby to nase generace bezmezně tolerovala.
@martiniquest Neni, ale je nadeje, ze je to umlci. Uvedomi si, ze taky nebyly na poucovani zvedave.
@jednaholkaa To fakt nejsou rady staré generace, já uznávám ABC safe sleep, lze vygooglit. Každá matka si to dělá podle sebe a každé miminko má jiné potřeby, ale přežitek to vážně není. Ale do toho, jak si kdo co dělá se svým dítětem, opravdu nemá co kdo mluvit, to rozhodně.
@veroniqess Kdybych nekojila tak klidne.. s kojenim bych ABC asi nezvladla..
@jednaholkaa To je asi popularni v zemich, kde matky kojeni radeji ani nezacinaji, protoze se brzo vraceji do prace.
@jednaholkaa
@puhelin já kojila a syn se mnou nikdy nespal v posteli. Nevyžadoval to. A i já jsem byla raději. Postýlku měl u naší postele. A kojila jsem naprosto v pořádku, mléka jsem měla spoustu a syn ukázkově přibíral. Prostě každé dítě je jiné a je důležité se řídit jeho potřebami. Dítě autorky holt vyžaduje společné spaní, moje dítě to zase nikdy nechtělo. 🙂
@me_druhe_ja Ja si to nechci ani predstavit, ze v noci vstavam a vyndavam dite z postylky. Rano bych byla zoombie a asi by me kojeni dlouho nebavilo :/
@puhelin Tohle mi nevadilo. 🙂 On měl v noci delší intervaly, nejmíň to bylo tak 1,5hod. Většinou tak 2,5-3. Přes den se kojil častěji. A nosil Frejkovu peřinku od asi měsíce do skoro 4 a s tím stejně nešlo kojit v leže....Já bych se zase nevyspala s ním a on se mnou. 😀 uvidím, co bude teď s druhým. Jestli to bude taky takovej samostatnej tvor, nebo opak. 😀

@izz76 já si dovolila oponovat třeba ohledně sezení...bylo mi řečeno, že my jsme prece v pořádku, tak prý co.... Haha 🤦🙈🤷😂. (Ale asi dostatečně koukam jako vrah, protože držení upravují) Takže tyhle hovory jsou komplikované...