Dítě nechce jíst ovoce a zeleninu. Máte fígl?

uzlik23
7. čer 2008

Ahoj mamči mám děsný problém s mým prckem, nechce jíst vůbec žádné ovoce ani zeleninu, vůbec to nedá do pusy a když jo hned to vyplivne. nemáte někdo nějký fígl jak to do něj dostat aby měl alespoň nějaké vitaminy. jo taky nejí jogurty ani přesnidávky, takže zamíchat mu to s něčím nehrozí.

nursik
7. čer 2008

Ahoj, moc ti neporadím, protože moje dítě je to samé v bleděmodrém, ikdyž jogurty jí, ale syrová zelenina nebo ovoce moc nehrozí, asi je líná kousat. Ale zachutnaly jí rajčata, tak aspoň nějaký vitamíny do sebe dostane. Jinak hroznové víno nejí, jablka, to sní jeden malý plátek a to, co je tvrdé - paprika atd. tak to vůbec ne, max.rozkouše a vyplivne 😠

petrunka01
7. čer 2008

Ahoj.Náš malej taky zeleninu a ovoce nejí.Maximálně si dá banán a někdy mango.Dřív to jedl aspoň s jogurtem,ale dnes nesní ani to.My děláme hodně jídel s mraženou zeleninou a to většinou jí,takže aspoň něco.Mraženou zeleninu dáváme fakt skoro do všeho-do směsi na špagety,k bramborám,někdy dělám i jen zapečené brambory se zeleninou a to sní...Jinak s tím taky bojujem.Nejvíc mě zaráží,že ovoce( ikdyž ho třeba jěště ani neochutnal) hnedka pozná a bojkotuje ho.

marie2
7. čer 2008

Ahoj my s tím taky dlouho bojovali nakonec jsem jí to přestala nutit místo toho sem si vždycky nakrájela zeleninu nebo ovoce jako pro sebe na talířek pár kousků jsem snědla malá se dívala hrála si poblíž no a já pak nechala talířek s vitamínky na stole a šla třeba telefonovat nebo dát prádlo do pračky a podobně.No a malá si to mezitím prohlédla a taky ochutnala občas si pár kousků vzala a snědla.Dneska nakrájím ovoce zeleninu na talíř a malá přiběhne sedne si vedle mně a baští skoro všechno.Někdy taky nakrájím kousky ovoce nebo zeleniny a napíchám je na špejle nebo párátka malá mi pomáhá a pak takové jednohubky s chutí zbaští.

nursik
7. čer 2008

Marie, máš výhodu, že máš starší dítě. Já nakrájet jídlo na talíř a odejít od toho, tak můžeme čisti koberce a malovat 😀

marie2
8. čer 2008

Ahoj to je fakt ted už je to pohoda ale my s tím začali tak kolem 1.5 roku.Pravda je že potom bylo potřeba hodně uklízet a tepovat koberec a podobně ale zase se naučila baštit vitamínky.Naše malá se do ničeho nedá nutit prostě musí chtít sama je to občas náročné jí nenápadně do něčeho vmanipulovat. 😀 Já sice od ní odcházím ale nenápadně z povzdálí sleduju všechno co dělá to jinak ani nejde to by mi převrátila byt vzhůru nohama 😉

sylvar
8. čer 2008

u nás všechno funguje na tom, že co jíme my,naše dítě chce též,takže hroznové víno, rozkrojená kulička, to má ráda, vyndáme jen pecičky a papá, banán taky,ale musí ho ukusovat, nakrájený na kousky ne, jabka nechce, jinak brokolici uvařenou,ale musí být taky na kousky, ne namletá na kaši,to nejedla když byla malá, začala až spolu s rýží a kuřetem, jako přílohu,ale musí vidět hlavičku a z té jí udloubnu, jinak to nesní a musí vidět mě, že to jím 😀

lenerka
8. čer 2008

ahoj

tak naše baští banán jen když si ho může vzít sama a okusovat
jablíčko už jen se šlupkou a celý jinak ho nechce
konečně už začla baštit i jahody zatím bez alergie
když viděla,že baštím meloun tak si s chutí pár kousků dala samozřejmě bez pecek
loni jedla švestky i nektarinky tak uvidíme jak to bude letos
je větší a má svojí hlavu
se zeleninou je to taky dobrý
miluje cherry rajčátka okurku hadovku už ochutnala i papriky a ledový salát
z vařené zeleniny jí jede mrkev petržel hrášek,ale květák jí nejede

a fígl????vše jíme před ní neošklíbáme se a děláme ksichtíky jak je to vše dobrý a zatím to funguje
je to náš jedlík 😀 😀

uzlik23
autor
9. čer 2008

na nás to neplatí,že co jíme jí malý. snažíme se celá rodina. dokonce i babička s dědou mlaskají blahem nad vším ovocem, ale ten náš prcek, prostě řekne ble a ani to nezkusí.no snad se to časem zlomí.

lenerka
9. čer 2008

neboj určitě na tu chuť přijde
na naší platí hlavně,když to jí ostatní děti tak to chce honem taky
ale že ti nejí ani jogurty ani přesnídávky to tedy koukám ☹
a co ten váš drobek tedy baští?????????????,

bera
9. čer 2008

tak to taky koukám, že nejíte jogurty, přesnídávky, ovoce, zeleninu, co vůbec zbývá? to si neumím vůbec představit, to jsou naše každodenní svačiny 😕

denisamertova
9. črc 2008

Ahoj maminy!!
Koukám, že sem tedy vůbec nepatříme...
My máme úplně opačný problém. Adélce bude za měsíc dva a půl roku.
Od prvopačátku příkrmů jsme nezaznamenali problém zbaštit cokoliv.
O to více se to týkalo ovoce a zeleniny..
Naše Adélka je "ovocozeleninožrout"..
Není problé sníst okurku, balíček chery rajčátek, papriku, jablko, hrušku, meloun..
Miluje nektarinky, broskve.. Zbožňuje meruňky. Ze zahrádky nyní ve velkém
mizí angrešt, rybíz.. Jsme ve fázi, kdy jí to dá se říct baštit zakazujem, protože by
nemusela jist nic jiného. Jsem za to sice moc ráda!!!!!
Ale u nás je problém sníst chlebík se sýrem...

uzlik23
autor
16. črc 2008

abych řekla pravdu jí skoro pořád jen suché rohlíky, nebo sladký rohlík, nebo koblížek, nic víc. on totiž nesní ani rohlík namazaný čímkoli. takže mu musím dát na talířek zvlášť rohlík a ktomu nakrájený plátkový sýr nebo kousky šunky. on prostě nejí nic. ještě že aspoň jí ty obědy. ale jinak děs. a to do osmi měsíců papkal uplně všechno. pak přišel zlom a už do něj nedostanu nic. jo a fgle s ostatníma dětma u nás prostě nefunguje.

linee
15. srp 2017

@uzlik23 mohu se prosim zeptat, jak to u vas nakonec dopadlo? Moje holka je nemlich to same - ovoce ne (predevsim ne to cervene, ale v zasade krome bananu zadne). Zelenina uz ani z polevky, ani kdyz to rozpucim, to chce jenom vypit tekutinu a zbytek tam necha. Obcas suchy rohlik, obcas jenom sunku z rohlika. Mam pocit, ze krome kasi a tekutin neji temer nic (na milost padne obcas obed, ale i to ne kazdy den). Do roka jedla zemer vsechno. Prisla jsi na neco? Nebo kdy se to zlomilo?

editah222
15. srp 2017

@linee dívám se, že zakladatelka je již neaktivní :(
Já mám podobnou zkušenost se synem, do roka a půl jedl vše a pak se něco zlomilo a ovoce a zeleninu určitou dobu odmítal úplně.
Naštastí mi jedli přesnidávky 🙂 TAkže jsem mixovala všechno ovoce co šlo a sem tam do toho přidala i nějakou tu zeleninu. Něustále jsem dělala zeleninové polévky, nejen vývary, ale i mixované. Kupodivu mu velmi zachutnala dýňová.
Do sekané jsem mlela zeleninu, do rajské omáčky na těstoviny jsem romixovala i cuketu nebo mrkev.
Asi v 5letech přišel další zlom a vzal na milost - mrkev, červenou papriku, okurek, jablka a kedlub. Nic jiného ne. Máme doma jahody, maliny, ostružiny, hrušky, rybíz, angrešt a to vše odmítá. Snad se to časem lepší, protože jinak už teď lituju jeho manželku :D

editah222
15. srp 2017

@linee jo a jako fígl trochu pomohlo všechnu zeleninu nakrájet, dát na stůl a nechat si brát celou rodinu. Dvakrát třikrát dělal, že ho nezajímá co jíme, ale pak začal pomalu chodit a sem tam něco snědl.

linee
15. srp 2017

@editah222 to uz mam za sebou,take,ze si berou ostatni deti (aby to vypadalo duveryhodneji).Ani se nedotkne a odmita.

linee
15. srp 2017

@editah222 ja prave delam take obcas mix,ale v roce a pul musi i neco kousat kvuli zoubkum,krasne jedla,ale nechci udelat krok zpet a vratit se k.mixovanemu jidlu.Bohuzel presnidavky uz davno nechce,jakmile vidi sklenicku,utika na mile daleko:(ji jenom kapsicky,ale ty jdou do penez a je to tam take mixovane.
Praveze doma mame take domaci ovoce,tesila jsem se,jak bude bastit a odmita i zlute maliny:(

linee
15. srp 2017

@editah222 v 5 letech zlom?😨 desis mne🙄

editah222
15. srp 2017

@linee tak on jinak normálně vše jedlo (maso, přílohy), ale ovoce a zeleninu prostě nechtěl. Kapsičky jsem měla takové ty znovuplnitelné a dělala vlastní přesnidávky.

heho
15. srp 2017

Nase deti maji nejradeji, kdyz jsou na zahrade a jak maji chut, utrhnou si jahodu, hrasek, mrkev, rybiz,angrest, maliny... prijde mi to prirozene a vubec je nemusim pobizet🙂 ale samozrejme zalezi na moznostech, v bytech to moc nejde...

linee
15. srp 2017

@heho mame take zahradu, i sami trhame a mala pomaha, ale do pusy neda a sama si uz vubec neutrhne. Krmi tim nas. Bohuzel to u nastakto prirozene nefunguje.

editah222
15. srp 2017

@heho my máme na zahradě ovoce i zeleninu,ale syn si nic z toho nevezme😂

lovely_creature
15. srp 2017

holky, o jak straých dětech mluvíte? Nikdo tot u skoro neuvedl, díky

linee
15. srp 2017

@lovely_creature ja 1,5 roku

andreaaa1
30. srp 2017

Tak my se přidáváme, syn skoro 10. měsíců též odmítá ovoce i ze zahradky, přesnídávky nechce vůbec, jak kupované tak domácí,které jsme si pro něj nadělala, snad se to jednou změní :/ zatím mu ovoce (maliny, ostružiny, banán) mixuji do mlíčka a to mi jako dopolední svačinku vypije 🙂