Chování dětí na skákacích hradech
Musím se podělit o včerejší zkušenost, protože mě to opravdu vytočilo.
Na různých akcích si čím dál častěji všímám dětí od 5 do 12 let, které rodiče nechávají na skákacích hradech úplně bez dozoru. Rodiče si mezitím v klidu sedí, povídají, popíjejí a děti jsou někde na hradě, kde si mají „nějak poradit samy“.
Nemám vůbec nic proti tomu, že si rodiče chtějí užít akci, posedět nebo si dát něco k pití. Ale když už nechám dítě bez dozoru, měl/a bych snad alespoň vědět, jak se chová k ostatním dětem.
Včera jsem tam byla se svou tříletou dcerou. Chtěla si jít zaskákat, tak jsem ji pustila na skákací hrad. Jenže se tam nahrnuly starší děti a začaly skákat tak, že moji dceru několikrát porazily. Jednou jí málem zlomily ruku a podruhé jí málem skočily přímo na hlavu a hrudník.
Samozřejmě jsem zasáhla. Děti jsem slušně upozornila, aby dávaly pozor, protože tam jsou i malé děti. A víte, co následovalo?
Jeden z těch asi pětiletých kluků mě začal úplně bez respektu seřvávat, že jsem na něj sprostá.
Prosím, kde jsme se to dostali? Já jako dospělá osoba se snažím slušně upozornit dítě, že málem zranilo moje tříleté dítě, a místo omluvy nebo alespoň normální reakce dostanu vynadáno od pětiletého dítěte.
A rodiče samozřejmě nikde.
Neříkám, že děti od 5 do 12 let musí mít rodiče pořád metr za zády. To samozřejmě ne. Ale pokud je nechám samotné na skákacím hradu mezi malými dětmi, měl/a bych je naučit základnímu respektu a ohleduplnosti. A pokud moje dítě neumí odhadnout, že může svým skákáním ublížit menším dětem, pak je podle mě na místě, aby ho rodič občas zkontroloval a zasáhl.
Protože tříleté dítě opravdu nemá šanci proti mnohem většímu dítěti, které na něj při skákání dopadne.
A ještě jedna věc – když cizí rodič musí napomínat vaše dítě kvůli tomu, že ohrožuje jeho malé dítě, možná by bylo dobré se zamyslet, proč tam ten rodič vůbec musel zasahovat.
Skákací hrad není zápasová aréna. Děti si tam mají hrát, ale zároveň by měly respektovat, že kolem nich mohou být mnohem menší děti.
Takže mě opravdu zajímá názor ostatních rodičů:
Je podle vás v pořádku nechat děti od 5 do 12 let na skákacím hradu úplně bez dozoru, když jsou tam zároveň malé děti?
A hlavně – kde se podle vás bere ta drzost, že pětileté dítě začne dospělému člověku sprostě nadávat jen proto, že ho slušně upozorní na nevhodné chování?
Za mě je to hlavně o výchově, respektu a zodpovědnosti rodičů.
No, já bych tam s tak malým dítětem nikdy nešla, ty děcka nedokážou odhadnout co je bezpečné a neštěstí je na světě. A to, že jsou bezohlední je věc druhá. Ale skákací hrady a trampolíny bych zakázala.
Ohledně toho respektu, nevychovanosti apod. máš pravdu.
Ale jinak obecně vzato není dobrý nápad vpustit tříleté dítě na skákací hrad mezi řádově o dost větší děti. Kvůli těm disproporcím ve výšce, váze, schopnosti koordinace pohybu apod. je to prostě nebezpečné, ať už se tam ty starší děti budou chovat sebelépe.
Tak ono je otázkou, zda ty ostatní děti skákaly tak bezohledně, nebo zda jsi podcenila základní fyzikální jevy, které na trampolíně probíhají, když se tam potkají různě staré děti. Já bych tam samotné tříleté dítě nepustila a už vůbec bych ho tam nenechala, pokud by se tam nahrnula skupina starších dětí. Trampolíny jsou z mého pohledu nebezpečné samy o sobě, nesourodá skupina skákajících jejich nebezpečnost výrazně zvyšuje.

1) skákací hrad (zvlášť ty větší) se nedá moc udělat tak, aby rodič měl dítě stoprocentně pod kontrolou. Takže stejně nemá šanci moc zasáhnout.
2) obsluha hradu by měla dozorovat nad počtem vpuštěných dětí.
3) o výchově dětí a respektu k dospělým, ohleduplnosti atd. máš pravdu. Ale pokud jsi to ještě nezjistila, zjistíš, že realita dost silně pokulhává. Tudíž je na tobě, abys své dítě učila, jak se chovat - jsou tam divoké děti? Vyhni se jim, je tam hodně dětí, nechoď tam. A to, co neuhlídá tříleté dítě (což je pochopitelné), máš uhlídat ty jako rodič. Tzn. podívat se, jak to na hradě vypadá a dítě tam případně v danou chvíli nepustit.
4) skákací hrady jsou zlo, tam je to o úrazy jak dělané. Ale nedá se čekat, že tam děti blbnout nebudou.
5) můžeš zkusit si vyhlídnout dítě inkriminovaného rodiče a jít mu svůj postoj říct. Ale upřímně? Pokud se tak malé dítě chová k dospělému takto, je nasnadě, že to má z domova a rodič se k tobě nebude chovat o moc lépe ☹