Děti a zvířata volně pohybující se po domě. Jak to zvládáte?

25. bře 2024

Jak zvládáte soužití s kočkami nebo psy a dětmi v domě nebo bytě? Myslím tím zejména hygienu a výchovu. Stalo se vám nebo někomu z okolí, že by z toho měl nějaké zdravotní problémy?

Abych vysvětlila svůj dotaz, tak s dětmi jsme na podzim z projížďky na kole dovezli kotě. Kotě bylo v příšerném stavu, od krve, nemocné a motalo se po silnici. Majitele jsme hledali, nikdo se o něj nepřihlásil. Ani já jsem ho tam nechtěla nechat, bylo by za chvíli placaté. Bylo nám ho líto, v útulku neměli místo a děti si nakonec po několika dnech scén a pláče kotě vydobyli. Nejsem z toho úplně nadšená, manžel už vůbec ne. Ten to nese dost těžce, jak kočku tak ty finance kolem. Kotě je vážně mazel, vděčné, od dětí se nehne. Děti ho vyloženě milují, ale mě to někdy dost stresuje. Nakonec chodí i ven. Vadí mi to hlavně z hygienického hlediska. Kočka všude courá, chodí na záchod a ač moc dobře ví, kam smí a nesmí, stejně to dělá a já většinu dne chodím, uklízím, utírám plochy jako o život a buzeruju kočku. 😃 Jako dítě jsem taky s kočkou vyrostla, rodiče mají kočky stále. Vnímala jsem to tehdy moc pozitivně, ale jako rodič se na to teď už dívám jinak...
PS. Vyhodit ho jen ven jsme chtěli, ale kotě se naučilo ťukat na okno a hází podobné výrazy jako kocour ze Shreka. Je to dost přesvědčivá manipulace. 😺

eviicka
25. bře 2024

Každý z nás má úroveň hygieny někde jinde, co je pro jednoho ok, druhý nerozdýchá.
My máme doma v bytě psa a jsem s tím naprosto v pohodě a beru to jako posilování imunity. Co mě trochu nervuje je představa vypadleho nacucaneho klíšťate, takže prohlížím a jak začnou, pes dostane tabletu.
Pes je hodně starý a zcela dobrovolně nechodí do patra, kde jsou ložnice, což mi vyhovuje. Ale na gauč ho klidně vysadím, a když je chladněji, tam dávám venku pod děti pelech, aby nenastydly😀.
Podle mě si toto musíte srovnat v hlavě a osobním nastavení, protože předpokládám, že základní zdravotní a hygienickou péči kotě má.

merope
25. bře 2024

Základní výchova kočky:
- kočka nesmí na stůl, když se někdo dívá
- kočka nesmí do postele, pokud jsou zavřené dveře do ložnice

a podobně 🙂

Takže - pokud leze do postele - buď zavírat dveře nebo dát na postel deku, kam smí. Do kuchyně zavírat, pokud tam nikdo není - a nemilosrdně shazovat z linky, pokud tam někdo je. V tomto se kočka naučí. Je nutné, aby měla dost "svých" ploch, kam si může vylézt a být nahoře.

autor
25. bře 2024

@eviicka to má. Je očkované a pravidelně ho odčervuju, i tu kapku na blechy a klíšťáky dostává. 🙂 Spíš bojuju s představou, že jakožto zvíře si zadek ze záchoda neutírá a pak sedí třeba na gauči. 😃

autor
25. bře 2024

@merope že nesmí na linku moc dobře ví. Na jídelní stůl už taky ví, že může ležet jen na jednom místě u stěny. To chytrý je dost, ale jakmile se nechá otevřeno a bez dozoru ... Pokaždé, když vcházím do kuchyně, tak už z poza rohu slyším seskok a kočka světelnou rychlostí utíká pryč. Jinak má škrabadlo, domeček, sedá na okna a venku si kolikrát říkám, jestli nebudeme volat hasiče, když ho vidím, kam až vyleze. 😳 Tak snad mu to takto stačí.

katule1990
25. bře 2024

My mame v byte kocky dve a trilete dite. Syn se narodil, kdyz uz jsme kocky meli. Hygiena me absolutne netrapi, beru to jako posilovani imunity. Nikdo jsme nikdy nemel zadny zdravotni problem souvisejici s kockama, naopak syn ma nejlepsi imumitu ve skolce. Kocky miluje, ony jeho (nekdy min, kdyz je hlucny a lita po byte na ctyrkolce 😅). Ma krasny vztah ke zviratum a i si s nima vyhraje. Za me jen pozitiva. A to uz se mu jako miminu podarilo ochutnat hovno a kocky (ciste bytovy) mely blechy. Co se tyce financni stranky, tak mi to neprijde jako nejaka zatez. Kupuju hodne kvalitni granule, davam syrove maso, kvalitni drazsi stelivo a i tak vyjde jedna kocka max na 300-400 Kc mesicne. Nepocitam do toho teda narazovou veterinu.

marketa1218
25. bře 2024

Mám malou dcerku a ta taky miluje zvířata a pořád by něco chtěla domů. Nejsem o tom presvedcena 😃 a to jsem byla milovníkem koček a také jsme měli před dcerkou kocoura. Ale.. úplně tě chápu 🙂. Vždycky jí říkám, že morče možná by bylo tak akorát 😃. Máme v bytě parkety, tak by to nějaký mazlík zlikvidoval. Žijeme na vesnici a prostě zvířata má všude venku 😄. Chápu.

zekrt
25. bře 2024

Já tě chápu, volně pohybující se zvíře v bytě bych nesnesla. 🤷🏼‍♀️

petrasipkova1
25. bře 2024

Ještě nedávno jsme v domě měli velkého a ˇaleho psa, teď už máme jen malého, dvě morcata s na zahradě a slepice, u kterých jsou děti nalezle pořad. Nějak to vůbec neřešíme. Daleko spinavejsi si připadám z města, z nákupu, než z našich zvířat. Jediné co byl mordor byly chlupy ze zlatého retrievra, to byl nikdy nekončící boj, vlastně skončil po 10 letech teď v únoru a co bysme dali zase za ty chlupy všude. Teď syn začal ze bude chovat kraliky, tak jsem zvědavá. Děti jsou šťastné, zvířata mají veterinární péči jakou je třeba a víc neřeším.

tasimia
26. bře 2024

Máme kočku a zvládám to úplně normálně ;).
Větší bordel dělá furt naše cacora.
Kocka od koťátka chodí na bedýnku, takže vytírám pořád stejně. Naše číča a malá jsou největší partacky, kde je kočka je dítě a obráceně, jsou partacky a malá má super vztah ke zvířatům. Spí spolu, postel vždy vysaju. Normálka.. zákaz chodit kocka nikam nemá, nevidím důvod. V noci vstanu a lejdyna si spí na gauči :D. Pokud nechci at mi leze do postele, ložnici zavru. Že leze na jídelní stůl (je hned u okna a ona se z něj kouka) mi také nevadí, před jidlem ho otru hotovo.
Finance také v pohodě, vždy nechám ve zverimexu max okolo 800 měsíčně za granule,maso, kokyna.

palja
26. bře 2024

My máma v bytě 2 kočky a jsme s tím úplně v pohodě. Jestli ti vadí zadek na gauči, tak jí ho můžeš utřít dětskými vlhcemymi ubrousky (viděla jsem to i venku u pejskařů, že to někteří dělají) a tlapky utřít z venku do vlhkého ručníku.

palja
26. bře 2024

@palja
*máme

te_reza
26. bře 2024

Já jsem ten člověk, který se se zvířetem podělí i z talíře a spaní v posteli považuje za terapii 🤣 akorát nesmí na jídelní stůl. Nejsem si jistá, jestli by člověk s tvojí povahou měl vůbec mít zvíře. To co popisujes mě osobně vůbec nevadí a kdyby mi to vadit mělo,tak to zvíře prostě nemám.

pinkninja
26. bře 2024

Kocka je obycejne velice čistotne zvíře. Při výchově musí byt clovek důsledný. Meli jsme 3 kocky a psa. Zbyli nam 2 kocouri. Pohybují se krome ložnici kdekoli. Mají dvirka, nehlidame je. Co me stve jsou chlupy (když linaji) a tapicky vsude, když je mokro. Spoustu veci vyresil robo vysavac. Zajiste mají potrebne vakcinace, odcerveni, kapky apod. Ale učení starosti, pece a zodpovědnosti o nemou tvar u deti je k nezaplacení. Me to prijde prirozene… Samozrejme pece P starsi, nemocna zvirata muze byt daleko slozitejsi.

konidana
26. bře 2024

Volne pohybujici se deti mi vadi mozna vic nez volne se pohybujici zvirata🤣. S hygienou a cistorou nemam problem. Cistota pul zdravi a spina cele. Vyzkouseno, osvedceno. Deti prezily vsechno temer furt zdravi, krom par rymicek. Zvirata teda potkavaly hlavne venku a u znamych, a to od malicka. Nebo u nas na srubu, kam jsme jezdili s detma od mimin, je takova symbioza s mysima (hovinka uplbe vsude😅)
Doma jsme meli krecky a ted 2 kraliky. Ehmm. Spis uz bydlime u nasich kraliku.

palja
26. bře 2024

@te_reza tak to si můj člověk. Jen jsem to sem nechtěla úplně psát. My máme kočky celá rodina. Spíme s nimi v posteli a když jedeme na prázdniny k rodičům, tak tam je taky kocour v posteli a u sestry taky 😄😄 do talíře nesmí (jakože bysme jedli s kočkou z jednoho), ale od oběda masíčko dostávají.

alice345
26. bře 2024

Máme psa a dva kocoury. Kocouři jsou čistě bytové, pes chodí ven v rámci venčení. Zvířata nesmí do ložnice, kocouři pak na linku a jídelní stůl. Pes nesmí na gauč. Když kotě správně vychováš (např. že ti nepoleze na linku) v mladém věku, pak to dodržuje a je klid. Nesmíš samozřejmě nechávat např. na lince nějaké těžké lákadlo, jako třeba maso. Chlupy ze tří zvířat jsou samozřejmě všude, velmi velmi velmi pomáhá dobrý robotický vysavač, když ho pouštíš denně. Z nemocí strach nemám. Kocouři jsou čistě bytové, takže ani nemají jak něco přitáhnout. Pes čistě teoreticky může, ale to spíše přitáhne dcerka ze školičky nějaký mor. Pes je očkovaný, pravidelně odčervujeme a dáváme přípravky na klíšťata.

Pokud se bojíš nemocí, možná by stálo za to zvážit, aby bylo kotě jen doma a nepouštět ho ven.

Za mě přínos toho, že dítě vyrůstá s mazlíčkem, je mnohokrát vyšší než riziko nemocí (a tom mám ty zoonózy - nemoci které jsou ze zvířat na člověka - dost nastudované).

jahodi
26. bře 2024

jejda. No tak to se asi budete jen trápit, když je problém, že si kočka "neutírá zadek". Nemůže být teda pouze venku?

zanett
26. bře 2024

Hele, uplne v pohode. Deti si souzitim se zviraty buduji dobrou imunitu. Ja vyrostla na vesnici mezi zviraty a mam celozivotne lepsi imunitu nez mi vrstevnici, kteri vyrostli v cistem a sterilnim panelaku. Zvirata (hlavne kocky!) jsou cistotnejsi, nez vetsina lidi. Ja osobne bych si treba nesedla na lavicku v parku z obavy, ze na ni pred tim sedel/lezel bezdomovec prolezly buh vi jakyma nemocema. Daleko vic ekl nez kocka mi prijde treba cesta tramvaji nebo nakupni voziky v supermarketu. Ve srovnani s tim jsou kocky supercistotna zvirata. Nasi predkove zili se zviraty normalne a budovali si tak imunitu. My zijeme ve 'sterilni' dobe, ktera rika, ze jen to, co je naprosto ciste, je zdrave (coz je nesmysl) a pak se nemuzeme divit, ze ma spousta lidi autoimunitni onemocneni a ruzne alergie. I kdyz teda bezdomovci jsou jina liga - exkrementy bezdaka bych doma nesnesla, naproti tomu kote na gauci je uplne v pohode.

majaveja
26. bře 2024

U nás má kočka jiný režim v zimě a v létě, a to kvůli klíšťatům. V zimě bývá většinou uvnitř, většinu dne i noci prospí, často s námi v posteli, občas chce v noci pustit ven, tak jde. Na jaře a v létě mi ale vadí klíšťata, když se s ní děti mazlí v posteli a tam z ní ta klíšťata (nepřicuclá) opadávají, takže v období tepla nesmí do postelí 😉.

evelin1251
26. bře 2024

Musím říct, že mě to děsně vadí 😂🙈 Jsem hrozná...vím 🤪 My máme psa venku, ale třeba tchanovci ti mají psa domácího, a normálně mě ekluje, jak pes sedi zadkem na gauči 🙄, moje máma má zas kočky, takže z každý návštěvy jsem od chlupů, kočky po všem lezou, otírají se zas zadkem o všechno. No, to je něco na moje nervy. Pardon, zvířata mám ráda, ale ne doma 😁

vevercicka
26. bře 2024

Máme malého psa. Spí s dcerou v posteli. Nesmí na stůl a k jídlu. Jinak spavá na gauči, všude tam, kde je miminko. Prostě s námi je neustále v jedné domácnosti všudypřítomná. Dcera je na ni hodne nafixovana, syna ucim, jak se k ni chovat. Ale nedokážu si představit ji nemít. Taky jsem tyhle hygienicky veci nikdy neřešila. Tak třebas zrovna u nás je denně prostě hodně chlupů. Denně luxuju, často vytírám, ale nevyhnu se tomu. Den po povliknuti posteli je dcery postel cela chlupata. Tak to prejedu valeckem a jedem dál. Ano, stve me to, ale plusy z toho, ze mame pejska, převažují.

boruvkovykoblizek
26. bře 2024

Kočka je opravdu velice čistírna s pyšné zvíře. Ačkoliv ke kočkám sympatie nechovam, stala bych si za pravidlem buď venkovní kočka nebo kočka domácí. Tchyně to tak ma, ze venku chodí všude možné, odnese kus mrtvého holuba, přinese to domu dáreček v podobě mysicky a následně ti vleze do postele nebo na kuchyňskou linku. V tomto případě by mi “neutrena prdel” asi vůbec nevadila 😀😀😀 tohle by u nás doma nikdy neprošlo, ať by se děti stavěli na hlavu klidně.

swan42
26. bře 2024

Kolikrat ma to dite ten zadek spinavejsi nez kocka, zvlast, kdyz se v nem furt stoura a treba se nedokaze rozhodnout jestli se mu chce nebo nechce na velkou 🤷‍♀️
(S kockama ziju pres 30 let a zvladam to lip nez souziti s detma 🤣)

izz76
26. bře 2024

Pokud by mi vadilo,ze se zvíře volné pohybuje po bytě,tak si ho neporidim. Cely život ziju se psem a kočkou a nemám s tím žádný problém, můžou všude. Třeba když vařím, kocka sedí na lince a pozoruje. Psa po každém venceni meju, kocka je podle mě víc cistotna než spousta lidi😃

autor
26. bře 2024

@jahodi ono mělo být pouze venku. Ale našli jsme ho vážně v příšerném stavu na podzim. Bylo i zraněné, slepené oči, zablešené, zasvrabené. Než se z tohohle všeho vykřesalo, tak bylo v takovém zatepleném přístavku u pergoly a napadl sníh. Když pak došlo na vypuštění do přírody, tak se kotě ve sněhu klepalo jak ratlík po pár minutách a tak se z kočky venkovní, stala domácí. 😃 A děti i kočka už si na to samozřejmě zvykli, takže děti kočku aktivně pouští a vyžadují doma a co se oteplilo, tak kočka vymrzuje u dveří a zdrhá. A já jsem na jednu stranu ráda, protože je to neskutečná demoliční četa. Venku se aspoň vyblbne a neničí pak veškeré vybavení domu .. Ono je celkem jedno, jestli je jen doma nebo chodí ven, ten zadek by si neutíral ani jako čistě gaučová kočka. Akorát to stojí více peněz kvůli odčervování a kapičkám na blechy apd, ale pořád je to levnější než nový gauč. 😆

gruyerre
26. bře 2024

Máme kočku, která je domácí a chodí ven. Všichni se s ní mazlíme a vůbec mě nikdy nenapadlo, že bychom od ní mohli něco chytnout. Je očkovaná, odčervujeme. Fakt teda nechodím a fanaticky to tady nedezinfikuju. Může všude kromě stolu, linky a skříní. To, že chodí ven, neznamená, že by byla špinavá nebo něčím nakažená. My taky přece chodíme ven.

autor
26. bře 2024

@izz76 já si právě myslela, že mi to vadit nebude. Jako dítě jsem s kočkou vyrostla, ale to jsem většinu věcí vůbec neřešila. Ani tu hygienu. A teď když vidím, jak nám to kotě ničí všechno zařízení v novém domě, tak mě to moc klidnou nenechává. Kdybychom to třeba plánovali, že nějakou kočičku si pořídíme, tak bych se taky zařídila jinak, nebylo to v plánu. 🙂 Ale když vidím ty děti, jakou z toho mají radost, tak se to snažím v sobě zpracovávat, ale nebudu tvrdit, že mě to často nedeptá. 😃

miryp
26. bře 2024

Kočky jsme měli dřív než děti a soužití kočky s dětmi v bytě zvládáme úplně v pohodě. Nikdy jsem v kočkách neviděla riziko pro děti a nikdy jsem neměla potřebu kvůli přítomnosti koček doma běhat s desinfekcí v ruce. Jediné, co jsem fakt hlídala, bylo, aby děti nelezly kočkám do kočkolitu. Nehroutila jsem se, když kocour vlezl dětem do kočáru či ohrádky, nehroutila jsem se, když dítě hladilo kočku a pak si ruce strkalo do pusy a nehroutila jsem se ani tehdy, když syn chodil kocourovi ujídat krmivo 😀 Kočky jsou velmi čistotná zvířata 🙂
Naše kočky byly vždy jen domácí, neb jsme v paneláku, ale nic by se na tom nezměnilo, ani kdyby kočka chodila ven. Sama jsem vyrůstala s kočkami, které ven chodily a spaly se mnou v posteli.

glimmer
26. bře 2024

já si myslím, že je to o tom, že každý to má nastavené jinak ...
my máme doma 2 psy, 2 morčata a rybičky. Morčata mají mega klec a pouštíme je po bytě když jim čistíme klec, což je 2x týdně.
Psi normálně mohou po celém bytě bez omezení a ležet mohou také kde chtějí, děti se večer dokonce dohadují který pes bude s ním spát v posteli 🙂
Bydlíme sice na vesnici, ale v bytě. Chodíme pravidelně ven, když jsou špinaví, tak je vysprchuju a utřu a je to. Jediný co mi vadí, že z nich občas vypadne mega klíště (i když mají antipazitický obojek). Co se týče chlupů to neřeším, luxujeme denně a vytíráme 1-2x týdně.

anonymmm88
26. bře 2024

Záleží, jak to kdo snáší. Já bych kočky doma nesnesla. Aby mi lezly po lince, to bych zešedivěla, protože bych to psychicky nedala. Stačí mi, co vidim u segry,ktera ma 2 kočky a všude jí lezou. Hlavne nesmí nechat vytažené žádné jídlo na lince, protože to jinak sežerou. A nevim jak je to mysleny, ze je kocka čistotna, mne prijde hnusny,kdyz se jde vysrat a hrabe se v tom a pak skočí na stůl nebo kuchyňskou linku. To by mi mohl nekdo vysvětlit. Mne to prijde nehygienicky.
Máme psa. S tím jsem v pohode😀 ale spaní v posteli neexistuje.