icon

Jak omezit dárky na synově oslavě?

ines76
Včera ve 13:45

Milé ženy, syn má 12. narozeniny v listopadu a jako každý rok plánuje lasergame s kamarády, sejde se 10-12 dětí, a syn vždycky dostane strašnou hromadu dárků, které ani neužije. Tak přemýšlím, jak to omezit. Jemu jde hlavně o ten laser, dárky ho potěší, ale sám uznává, že tolik věcí nevyužije. Nemyslím, že by se děti (ani rodiče) chtěly v darech předhánět, prostě chtějí udělat radost. Když mi nějaká maminka psala, co za dárek, vždycky říkám nějakou klučičí maličkost, klidně něco co mají doma dvakrát nebo co se u nich neujalo, knížku co mají dvakrát, a ve finále jak píšu tisíc nových věcí, které pak nenápadně posílám dál. Výzva darovat něco na charitu místo dárku pro kluka je asi těžko představitelná, ale nějaká taková alternativa by se mi líbila... Pozvánku s informacemi k oslavě jsem dosud posílala rodičům já a bude to tak asi i letos, vždycky dělám whatsappovou skupinu pro domluvu o termínu a společné cestě do arény, a s tím bych jim ráda předala právě i info o omezení dárků. Neřešil někdo podobnou myšlenku? Jak to podat dobře 12letým klukům?

jajulin
Včera ve 13:53

Mně vždy nejvíc vyhovuje, když maminka pořádají oslavu napíše, ze si její dítko přeje např. nové kolo. A kdo by si tedy lámal hlavu, jaký dárek vybrat, může místo dárku přispět na tuto jednu velkou věc. Tím se počet drobnějších dárků výrazně eliminuje.

biciklissie
Včera ve 14:02

A co nějaké i praktické věci nebo na jídlo? Známá chtěla pro syna třeba sklenici nutely, balení ovocných šneků a tak.

ines76
autor
Včera ve 14:29
@jajulin

Mně vždy nejvíc vyhovuje, když maminka pořádají oslavu napíše, ze si její dítko přeje např. nové kolo. A kdo by si tedy lámal hlavu, jaký dárek vybrat, může místo dárku přispět na tuto jednu velkou věc. Tím se počet drobnějších dárků výrazně eliminuje.

@jajulin z pozice hosta bych byla šťastná za možnost dát prostě peníze, ale z pozice hostitelky je mi žinantní ty peníze vybírat 😵‍💫

ines76
autor
Včera ve 14:33
@biciklissie

A co nějaké i praktické věci nebo na jídlo? Známá chtěla pro syna třeba sklenici nutely, balení ovocných šneků a tak.

@biciklissie jídlo/sladkosti jsem dávala jako tip, když se mě někdo zeptal v minulých letech, a pak přinesli tu sladkost + ještě další věci. Ale tudy by možná vedla cesta, zkusit vymezit že opravdu jen jedlé dárky, syn sladkosti ocení a zároveň se celkem nechá usměrnit k rozumné postupné spotřebě. Dostat 10 nutel sice zní divně, ale není to vůbec špatný nápad!

danca_
Včera ve 14:52

My mame partu kde je uz take vic deti a prave to zaclo byt neudrzitelne jak financne,tak mnozstvim. Takze vzdy maminka napise,ze dite chce to a to treba za 1500kc celkem(je to tak dane na kazde dite ta castka) a rozpocita se to na kazdeho. Posleme na ucet. Ona to koupi,zabali a je to.

evaviki
Včera ve 14:56

bud jedly darek, nebo pokud se znaji, tak se muzou slozit treba na adopci zviratka v zoo. Pripadne volnasky do kina, zoo, ale taky asi ve vice lidech

verca5505
Včera v 15:04

Z tohoto duvodu vzdy na oslavencum deti nosi poukazky - kino, sushi, zoo, techmanie apod, dle rocniho obdobi... za me vzdy velka spokijenost a nadseni. Tak bych to tak i naznacila ostatnim... za me lepsi 3 poukazky do kina (za cca 200) nez 3x blbost, kterou za par mesicu vyhodim, take napr za 200...

ines76
autor
Včera v 15:12
@evaviki

bud jedly darek, nebo pokud se znaji, tak se muzou slozit treba na adopci zviratka v zoo. Pripadne volnasky do kina, zoo, ale taky asi ve vice lidech

@evaviki adopce zvířete je geniální nápad 🥳 plus případně ta sladkost, kdy děti nechtěly přijít s prazdnyma rukama....

biciklissie
Včera v 15:20
@ines76

@biciklissie jídlo/sladkosti jsem dávala jako tip, když se mě někdo zeptal v minulých letech, a pak přinesli tu sladkost + ještě další věci. Ale tudy by možná vedla cesta, zkusit vymezit že opravdu jen jedlé dárky, syn sladkosti ocení a zároveň se celkem nechá usměrnit k rozumné postupné spotřebě. Dostat 10 nutel sice zní divně, ale není to vůbec špatný nápad!

@ines76 Ona to dávala vědět individuálně, takže někomu řekla nutelu, někomu ty ovocné šneky, někomu balení takových těch kukuřičných trubiček a tak dále. Je fakt, že jsem k tomu koupila ještě něco, ale jen drobnost (myslím dvě autíčka hot wheels) nebo tak něco. Nebo nějaké spotřební věci jsem viděla u holčičky jindy, měla tak kreativní sady, skládačku draka na pouštění a tak dále. Moje dcera by toto ocenila hodně, třeba sadu zvýrazňovačů, barevné papíry a tak. Jestli to syn neocení, tak ještě bych si fakt přála praktické věci jako kšiltovku, ručník s oblíbeným motivem, župan nebo tak. Třeba dítě z toho není až tak odvázané, ale stejně na oslavě nestíhá se na dárky soustředit a někde se to kupí. A já bych ocenila i knihy podle mého výběru.

drzticka81
Včera v 16:04

Muzou donest misto sladkosti treba pamlsky pro psy a kocky a vy to pak date do utulku...taky moznost. Ty poukazky jsou taky fajn - muzete vyuzivat na zazitky dalsi treba pul roku.

ines76
autor
Včera v 18:35
@drzticka81

Muzou donest misto sladkosti treba pamlsky pro psy a kocky a vy to pak date do utulku...taky moznost. Ty poukazky jsou taky fajn - muzete vyuzivat na zazitky dalsi treba pul roku.

@drzticka81 pamlsky pro utulek jsou dalsi skvely tip, díky, a je to takove hmatatelnejsi než finance na adopci... uvidím, s čím se syn spis ztotozni, máme morčátka z útulku.

ines76
autor
Včera v 18:41
@biciklissie

@ines76 Ona to dávala vědět individuálně, takže někomu řekla nutelu, někomu ty ovocné šneky, někomu balení takových těch kukuřičných trubiček a tak dále. Je fakt, že jsem k tomu koupila ještě něco, ale jen drobnost (myslím dvě autíčka hot wheels) nebo tak něco. Nebo nějaké spotřební věci jsem viděla u holčičky jindy, měla tak kreativní sady, skládačku draka na pouštění a tak dále. Moje dcera by toto ocenila hodně, třeba sadu zvýrazňovačů, barevné papíry a tak. Jestli to syn neocení, tak ještě bych si fakt přála praktické věci jako kšiltovku, ručník s oblíbeným motivem, župan nebo tak. Třeba dítě z toho není až tak odvázané, ale stejně na oslavě nestíhá se na dárky soustředit a někde se to kupí. A já bych ocenila i knihy podle mého výběru.

@biciklissie aha, mne se ale neptaji vsechny maminky, jen část, a ráda bych to nastavila pro vsechny stejně, aby se pak nestali, že někdo přijde správně s prázdnou a jiný s dárky... ano přesně na oslavě se dárky kupí, ani nezachytím co je od koho... na holčičí oslavy taky ráda dávám kreativní sady, ale to by syn neocenil, knizek ma spoustu a čte radši co mu padne do oka v knihovně, Lego uz je u nas na ustupu, všechno má, navic narozky blízko se svátkem a brzo potom Vánoce, sama nevim co mu dat aby to bylo prekvapko :-/

izz76
Dnes v 06:05

Dcera měla nedávno oslavu 12 narozenin a řekla bych,že množství dárků už je v totmto věku na ústupu.Holky už si to řeší po vlastní ose,dárky chodí kupovat často bez asistence rodičů a donesly většinou drobnosti z dm. Dcera si tedy oslavu organizovala sama,pozvala si kamarádky,já už to neřeším. Zajístím jídlo a dohlížím aby nedělaly úplný blbosti. Letos byly doma na dort a pak jsme je vzali na bowling. S žádnýma maminkami nic neřeším,nikdo se mě na nic neptá,už jsou to velký děti. Bylo jich tedy méně,dcera pozvala 5 nejoblíbenějších kamarádek.

drep
Dnes v 10:47

U nás (sedm let) se všechno organizuje přes whatsapp a já bych byla hrozně vděčná, kdyby byly pokyny k dárkům. Já sice obecně ráda vybírám a nakupuju dárky, ale dcera obvykle řekne, že ta která kamarádka má draky nebo jednorožce, ale už obvykle netuší, jestli ráda čte, jakou techniku tvoření má ráda atd. Snažíme se vybírat věci, co se spotřebují a nebude se na ně doma prášit, ale mnohem radši bych poslala pár stovek na něco většího, co by si oslavenec sám přák