Máte zkušenost s online logopedií?
Moje 13ti letá dcera ráčkuje. Pokusy o logopedii ve školce/škole byli, ale kvůli Covidu a její nespolupráci celkem bez výsledku.
Teď přišla, že by to chtěla řešit, ale jedině online 😅 Máte s tím někdo zkušenost? Má to ráčkování fakt výrazný, myslím ze by měla mnohem lepší život kdyby se ho zbavila...
Jinak dcera neumi r a ř.. vse ostatni jsme zvladli, tady se sekla 🤦🏻♀️ je ji 9 a nevim co s ni dal..
Jinak dcera neumi r a ř.. vse ostatni jsme zvladli, tady se sekla 🤦🏻♀️ je ji 9 a nevim co s ni dal..
@l_ To jeste zvladne-dceri prislo ř v osmi-deviti,ale ucili jsme se denne,budik byl na sedmou vecer a prudila jsem.
A
Jinak @anetka1701 nevim,ale je uz velka,chce to,tak neco zkuste najit a ono to pujde (asi to nebude hned,at je trpeliva).Co prijmacky?
@l_ To jeste zvladne-dceri prislo ř v osmi-deviti,ale ucili jsme se denne,budik byl na sedmou vecer a prudila jsem.
A
Jinak @anetka1701 nevim,ale je uz velka,chce to,tak neco zkuste najit a ono to pujde (asi to nebude hned,at je trpeliva).Co prijmacky?
@hadruska neudela nic.. cas u otce necvicila nikdy = vzdy propad u vsech cviceni.. kdyz x dni se na to kasle.. zkousela to cast rodiny, nikdo nevi jak na ni.. a to dokonce chodi na ruzna vystoupeni - basnicky, pisnicky.. a ani to ji nedonuti.. no a otec ma taky nejakou vadu kolem R (neni to vylozene rackovani) a zije, takze cajk 🤢
Logopedii jsme vzdala - vyhozeny penize, aby makala jen tam a doma nic.. rekne po par vterinach, ze ji to nejde a konec..
@hadruska ma R ve jmene.. nezajem.. sprosty slova..
Nezajem... Do vyhledavace nepise ale mluvi - mnohdy opakovane, protoze ji nerozumi, nevadi.. anglictina ji bavi, bez R taky blby.. nezajem..
Proste nevim.. vystridali jsme i logopedy, x materialu koupenych.. pomucky.. proste nevim, proc, kde je problem.. zda ji otec natolik zpracoval 🤷🏻♀️
@hadruska ma R ve jmene.. nezajem.. sprosty slova..
Nezajem... Do vyhledavace nepise ale mluvi - mnohdy opakovane, protoze ji nerozumi, nevadi.. anglictina ji bavi, bez R taky blby.. nezajem..
Proste nevim.. vystridali jsme i logopedy, x materialu koupenych.. pomucky.. proste nevim, proc, kde je problem.. zda ji otec natolik zpracoval 🤷🏻♀️
@l_ Když nechce, tak i kdybyste se na hlavu postavili☹ Prvně musí dítě samo chtít (malé aspoň spolupracovat). Třeba jí to dojde později. Bohužel čím později, tím hůř to jde. Ale nemožné to není.
@anetka1701 Osobní zkušenost s on-line nemám, ale nepřijde mi to nemožné, pokud fakt sama chce. Dá se využít toho, že je velká, rozumná. Uměla bych si představit, že jí vysvětlím, kde se správné R tvoří. Na on-line jde jakž takž zkontrolovat, jak tvoří L, protože to je základ. No a dát jí cvičení, jak se ke správnému R dopracovat. Upozornila bych ji, že to není jen o tom, že se jí to párkrát povede a bude to umět. Je to těžší o to, že se jí to sice určitě povede docela brzy, ale nebude docela dlouho schopna to používat v běžné řeči. Nejtěžší je totiž přepsat vytvořené spoje v mozku novými. To půjde pomalu a bude to trvat. Ona má v mozku uloženo, že KRÁVA se řekne tím ráčkovaným způsobem, mluvidla to mají už zautomatizované jako pohybový vzorec, je potřeba to vědomě cvičit a trénovat, aby ten starý spoj vyhasl a přepsal se novým správným. Nevybrala jsem pro začátek vůbec dobré slovo, nemám teď čas, ale na vysvětlení to snad stačí.
Zkušenost s on-line logopedií nemám, ale můj spolužák se zbavil ráčkování na konci gymplu, kdy ho k logopedii motivovala naše češtinářka. Takže ani ve vyšším věku není pozdě.
S celym on-line poradenstvim a cvicenim zkusenost nemam, ale v dobe covidu nebo kdyz kdyz jsme hodne nemocni mame s logopedkou videohovory pred whatsapp a jako jde to, ale osobne mam radsi kdyz se setkame osobne, prijde mi ze muze syna lepe korigovat, pripadne delame to, ze ja natocim nas domaci nacvik a poslu ji to k zhodnoceni a ona mi pak posle instrukce jak dal pokracovat. Ono je to zas u nas napohodu i proto, ze ja uz jednou napravou reci se starsi dcerou u ni prosla, takze se uz s logopedkou zname 7 let. Takze uz mi treba nemusi tolik vse vysvetlovat jak je treba co procvicovat, staci kdyz to natukne a ja uz vim, co mam po synovi chtit
@l_ Když nechce, tak i kdybyste se na hlavu postavili☹ Prvně musí dítě samo chtít (malé aspoň spolupracovat). Třeba jí to dojde později. Bohužel čím později, tím hůř to jde. Ale nemožné to není.
@anetka1701 Osobní zkušenost s on-line nemám, ale nepřijde mi to nemožné, pokud fakt sama chce. Dá se využít toho, že je velká, rozumná. Uměla bych si představit, že jí vysvětlím, kde se správné R tvoří. Na on-line jde jakž takž zkontrolovat, jak tvoří L, protože to je základ. No a dát jí cvičení, jak se ke správnému R dopracovat. Upozornila bych ji, že to není jen o tom, že se jí to párkrát povede a bude to umět. Je to těžší o to, že se jí to sice určitě povede docela brzy, ale nebude docela dlouho schopna to používat v běžné řeči. Nejtěžší je totiž přepsat vytvořené spoje v mozku novými. To půjde pomalu a bude to trvat. Ona má v mozku uloženo, že KRÁVA se řekne tím ráčkovaným způsobem, mluvidla to mají už zautomatizované jako pohybový vzorec, je potřeba to vědomě cvičit a trénovat, aby ten starý spoj vyhasl a přepsal se novým správným. Nevybrala jsem pro začátek vůbec dobré slovo, nemám teď čas, ale na vysvětlení to snad stačí.
@zuzkasim proto jsem to zrusila.. ve skole na me koukali jak blazna, ale co mam delat? Nemam prachy a logopedi kapacity, aby tam.byla x krat tydne.. vi ze se daji cviky najit na youtube, vi i jaky ma delat.. je to jeji volba 🤷🏻♀️
A
@hadruska tohle je Marinka 🙂 Šárka se autisticky špatného R zbavila sama 🙂 Jinak to vypada ze se snad 🙏 dostane do Jihlavy na uměleckou... Mája byla x let seklá a nechtěla... Teď se to změnilo, tak zamakáme...
@anetka1701 zkus se mrknout na fb Petra Nejedlá vývoj řeči v souvislostech, případně na webovky. Řekla bych, že se online formou zabývá, případně tam má nějaké kurzy pro nácvik hlásek.
@anetka1701 Myslim si, že u tak “velké” slečny to nebude problém. Ja měla logo konzultací s triletakem a normálně to šlo. Myslim, ze když chce, bude se snažit. A v tom věku už nebude mít problém a vysvětlováním, porozuměním…

Ty jo, neumim si to predstavit.. musi se zkontrolovat pusa, kam jak dava jazyk atd..