Přerušení těhotenství ve 22 týdnu
Je půl 5 ráno a já už jsem hodinu vzhůru, protože se mi o tom zdá celou noc.. Včera jsem byla na 2 screeningu, kde mi bylo oznámeno, že miminko má vývojovou vadu pes equinovarus. (Vývojová vada nožiček tzv. Golfová noha kdy obě nožičky jsou stočené dovnitř) v dnešní době je to řešitelné ale miminko by čekalo každodenní sádrování, po té operace, nošení takového strojku klidně i do 5 let)… v pondělí jsem ještě objednaná na genetiku aby potvrdili zda se jedna pouze o tuto vadu, či je tam nějaký větší problém. Ale i pokud by se jednalo jen o tuhle vadu asi bych stejně volila ukončení… vzhledem k tomu, že již máme 4 letého zdravého syna.. neumím si představit nam život zkomplikovat takovým problémem… Ale mam hrozný strach z toho jak psychicky zvladnu cele to přerušení, porod atd……… do toho vubec nevim jak to rict synovi, neskutečně se na miminko těšil… včera tam byl semnou vi, ze miminko ma nemocné nožičky, ale nerozumí tomu, mysli si ze nez se narodí tak se uzdraví…. Jak jste to prosím zvládali psychicky? Jak dlouho vas nechali v pracovní neschopnosti? Za jak dlouho se Vám povedlo otěhotnět? Mam pocit, ze ničím jiným to nepřebolí……
@xxxbell a pez eq.se před téměř 40lety narodila moje sestra. Měla sádry, operaci,strojek si teda žádný nevybavuji. Dnes je to normální žena která má svoji rodinu.
Popravdě mě překvapuje, že tato vada muze být důvodem k ukončení.
Já jsem ukončovala těhotenství pro těžké vývojové vady a bolelo to hodně. A bylo to ve 14tt myslím. Porod v tomto týdnu je mnohem víc traumatický.Kdyby mi řekli, že má dítě "jen" otočené nožičky, tak nad tím ani nepřemýšlím.Ale to je tvoje/vaše rozhodnutí a já tě nijak nesoudim.
Jen možná trochu proto, že jsem to zažila a před tolika lety,nikdo z rodiny,ani sestra nemá z toho žádné trauma,když medicína jde tak strašně rychle dopředu....ti přeju,aby ses rozhodla co nejlépe🍀🍀
A mrzí me,že se vůbec takto rozhodovat musíš.
O ukončení vůbec neuvažuj, dnes je to kosmetická vada. Ano, je pravda, že hned po narození budeš jezdit do Prahy do nemocnice, bude tam stejných dětí plná čekárna. Zasádrují, později několik operací kvůli šlachám. Kamarádky dcera na obou nohách, od 6 let jezdí na koni, pro ty nohy prý skvělý sport. Nikdy neměla ve sportu či chůzi žádná omezení. V 15 letech ji vyřadili z léčby, je zdravá a mohla by dělat modelku, je krásná a má bezchybné a dlouhé nohy. Není důvod pro přerušení, celý život by sis to vyčítala. To, že dítě nechodí v roce, ale až v roce a půl, přece nevadí. Nevadí ani to, že dítě leze a má na obou nožkách sádry. Najdi někoho, kdo tím prošel, rozmluví ti to během 10 minut. Je to opravdu jen a jen kosmetická vada, kterou lékaři vyřeší. Nevěřím, že by ti lékaři navrhli ukončení. Nám to tu sice píšeš, ale to je pouze v tvé hlavě. Lékař by ti to nikdy neřekl, má rozum a ví o co jde. Přece nezabiješ dítě, které nemá úplně ukázkové nožičky. Však je lékaři správně natočí, jen budeš muset obětovat trochu toho svého pohodlí a jezdit do Prahy, myslí, že se jezdí na Bulovku.
Ted jsem četla, že lékaři zachránili holčičku, která se narodila ve 22t.. nedokážu si představit ukončit v tomto týdnu těhotenství,"pouze" kvuli této vadě...ale vic me překvapila věta, že si nechces Život komplikovat takovym problémem...vždyť to dítě bude mentálně naprosto v pořádku..
Každý to bere jinak. Za mě je to nefér pro to dítě, od mala ho vystavovat takovým zátěžím, operacím, psychicky náročné jak pro dítě tak pro matku. Neustále čekání někde, nespokojenost dítěte, že je omezen sadrou. Anestezie, které ničemu neprospívají. Každý na to má jiný pohled. Nikde není napsáno, že se vše vyřeší a bude všechno perfektní.. pisatelko tím tě nijak nenavádím, jen píšu můj pohled na věc. Se synem jsme si prošli určitými věcmi skrz nožičky a ve finále to byly banality, ale taková nálož to byla, že dobrovolně bych do toho nešla
Každý to bere jinak. Za mě je to nefér pro to dítě, od mala ho vystavovat takovým zátěžím, operacím, psychicky náročné jak pro dítě tak pro matku. Neustále čekání někde, nespokojenost dítěte, že je omezen sadrou. Anestezie, které ničemu neprospívají. Každý na to má jiný pohled. Nikde není napsáno, že se vše vyřeší a bude všechno perfektní.. pisatelko tím tě nijak nenavádím, jen píšu můj pohled na věc. Se synem jsme si prošli určitými věcmi skrz nožičky a ve finále to byly banality, ale taková nálož to byla, že dobrovolně bych do toho nešla
@anonym_964ae3 Celý život může být nějaká nálož, život není jen duha a jednorožci.
@xxxbell Moc nechápu proč by tohle měl být důvod k zabití dítěte 🥺 Co na to říká tvůj manžel?
@xxxbell my jsme stáli před možností ukončení těhotenství ve druhém trimestru. Naštěstí vývojová vada se nepotvrdila a máme zdravé miminko, ale už jen to čekání na to, co bude bylo pro nás oba velice náročné. Shodli jsme se na tom, že kdybych měla jít na přerušení, už nikdy bychom do dalšího těhotenství nešli. Nejdelší 3 týdny našeho života. Popravdě taky úplně nechápu, proč jít na přerušení těhotenství z důvodu vady, která se dá řešit. Asi bych si to fakt dobře promyslela. Je to věc, která se nedá vzít zpět.
Naše druhé dítě se nenarodilo s takovými potížemi, ale mělo jiné a výrazně zatěžovaly celou rodinu, zejména proto, že nikdo nebyl schopen říct, proč se ty zdravotní problémy dějí. Probrečela jsem nad dítětem x měsíců, byla psychicky na dně, přesto jsem nikdy nepomyslela na to, že kdybych to bývala věděla, těhotenství bych ukončila. Fakt ani jednou. Dnes je to skoro puberťák, to nejhorší máme za sebou a je to skvělý parťák do nepohody a většího empatika bys na světě těžko hledala. Neumím si představit život bez něj.
Pokud bude genetika jinak v pořádku, opravdu doporučuji si v klidu sednout a popřemýšlet, zda bys dokázala žít s vědomím, že ses svého jinak zdravého dítěte zbavila jen proto, že by mělo díky "křivým" nožičkám těžší start a tobě by to narušilo současný životní styl. Mě by to doživotně traumatizovalo a ve výsledku bych staršímu dítěti nebyla díky tomu dobrou matkou.
A doktoři ti řekli, že budeš moci zvolit ukončení, i když se další vada nenajde? protože ukončení jde jen pro těžké vady, které jsou neslučitelné se životem, což mi tahle diagnoza nepříjde. Jestli vlastně nepřemýšlíš o něčem, co ani není možné.
Dobry den, ja lezim v posteli od vcera od vecera a niesom schopna vstat. Bola nam oznamena tazka vyvojova vada chyba mazgu. Stanovisko je jasne. Ukoncenie tehotenstva, som v 23tt. Cakam do pondelka na vyvolanie porodu. Ten strach a bolest je neunosna. Mam 3 rocneho synka a neviem fungovat, o vsetko sa stara muz. Prisli sme predtym o dve babatka v 6tt a minuky rok v 9tt.
Já tě chápu, jedno z dětí se narodilo s menší vadou, vše vyřešila operace asi v roce, sice má drobné trvalé následky, ale neotěžují ho a na první pohled nejsou viditelné. A já se to až stydím nasapat, ale po porodu a zjištění vady jsem měla hrozné myšlenky. Kdyby mě nepodržela rodina a hlavně manžel, tak asi skončím v péči psychologa a to kvuli fakt prkotině, kombinace hormonu a touhy po dokonalém miminku byla strašná.
Myslím, že se potýkáš s něčím podobným, prober to s odborníky, vyhledej příběhy dětí se stejnou nemocí, prober to s rodinou. Abys pak nelitovala, je to vada, která se nechá vyřešit, teď z tebe mluví šok a hormony, dobře to promysli.
@xxxbell já si taky myslím a doufám, že ve 22. týdnu by "jen" kvůli pes equinovarus nemohlo být těhotenství ukončeno. Možná si v tom rozrušení doktora špatně pochopila a on mluvil o tom, kdyby se potvrdily k tomu ještě vážné vývojové vady. Každopádně, pokud se mýlím a možné by to bylo, ti přeji, ať se rozhodneš tak, abys s tím rozhodnutím mohla bez výčitek žít.
Ja s Vami soucitim a souhlasim.Nikomu krome nejblizsich bych nic nevysvetlovala, jen ze proste byl obrovskej problem a proto jste se miminka vzdala.Nikdo, kdo osobne!!!! nezazil se starat o postizene miminko, ano toto je postizene miminko, tak bude psat, ze si ho mate nechat.Ze to zvladnete.Jiste byste to zvladli, ale jak? Cela rodina s intenzivni peci o nej, vysledek nemusi byt zcela OK.Zdravy syn by byl na druhe koleji, ano byl bohuzel, Vy a rodina nervy v prd.li, pardon.A to postizene mimi by vlastne taky trpelo, vsechny ty lekarske procedury, narocnost, nezazilo by normalni vyvoj od narozeni jako zdrave deti. Jen same doktory, cviceni, bolest atd.Samozrejme jsou lide, vetsinou nabozensky zalozeni, kteri by se obetovali.Ale ja jako ateista bych to neumela.Vnucka se nam narodila pouze tezkou svalovou hypotonii a centralnim koordinacni poruchou.A kolik nervu, place, denodenniho cviceni, RHB, lazni atd to stalo hlavne dceru, ktera mela do krve rozedrany kolena jak s ni stale cvicila, lezla po kolenou, nemlubim o tom, kolik vse stalo Kc.A to bez jakekoliv operace, pouze cviceni , diky tomu je vnucka 9 let uplne OK.A byla prvni bez sourozence, takze se venovalo jen ji, nikdo nebyl osizeny.Takze ja si to umim predstavit, co by vas cekalo.Rozhodnuti je samozrejme na Vas, rodine, ale ja bych se rozhodla jak pisu.A jsem lekarka, ktera celej zivot zachranovala zivoty a lecila a snad i dobre.DRZIM PALCE
Ja s Vami soucitim a souhlasim.Nikomu krome nejblizsich bych nic nevysvetlovala, jen ze proste byl obrovskej problem a proto jste se miminka vzdala.Nikdo, kdo osobne!!!! nezazil se starat o postizene miminko, ano toto je postizene miminko, tak bude psat, ze si ho mate nechat.Ze to zvladnete.Jiste byste to zvladli, ale jak? Cela rodina s intenzivni peci o nej, vysledek nemusi byt zcela OK.Zdravy syn by byl na druhe koleji, ano byl bohuzel, Vy a rodina nervy v prd.li, pardon.A to postizene mimi by vlastne taky trpelo, vsechny ty lekarske procedury, narocnost, nezazilo by normalni vyvoj od narozeni jako zdrave deti. Jen same doktory, cviceni, bolest atd.Samozrejme jsou lide, vetsinou nabozensky zalozeni, kteri by se obetovali.Ale ja jako ateista bych to neumela.Vnucka se nam narodila pouze tezkou svalovou hypotonii a centralnim koordinacni poruchou.A kolik nervu, place, denodenniho cviceni, RHB, lazni atd to stalo hlavne dceru, ktera mela do krve rozedrany kolena jak s ni stale cvicila, lezla po kolenou, nemlubim o tom, kolik vse stalo Kc.A to bez jakekoliv operace, pouze cviceni , diky tomu je vnucka 9 let uplne OK.A byla prvni bez sourozence, takze se venovalo jen ji, nikdo nebyl osizeny.Takze ja si to umim predstavit, co by vas cekalo.Rozhodnuti je samozrejme na Vas, rodine, ale ja bych se rozhodla jak pisu.A jsem lekarka, ktera celej zivot zachranovala zivoty a lecila a snad i dobre.DRZIM PALCE
@ahyt A kdybys mohla rozhodnout jestli se vnučka narodí nebo ne, tak bys radši byla pro druhou možnost? 😳
@ahyt přesně tak, moje řeč
@anonym_964ae3 Celý život může být nějaká nálož, život není jen duha a jednorožci.
@klokanka31 to není, ale pokud si můžeš vybrat tak proč do toho jít, když tím všichni budou trpět. Sama jsi těhotná, chtěla by si něčím takovým zatěžovat svoje dítě? Podívej se jak tady řešíš zuby, ne tak něco takového
@klokanka31 to není, ale pokud si můžeš vybrat tak proč do toho jít, když tím všichni budou trpět. Sama jsi těhotná, chtěla by si něčím takovým zatěžovat svoje dítě? Podívej se jak tady řešíš zuby, ne tak něco takového
@anonym_964ae3 No sorry ale nezabila bych svoje dítě kvůli špatným nožičkám 😳 Ano tady se na koníku řeší různé kraviny, třeba i zuby, a co jako? Hlavně že ty nemáš koule na to psát pod svým nickem
@ahyt osobní!!!! zkušenost nemáš, porovnáváš dvě různé diagnózy a na základě tvých osobních pocitů, které jsi měla při péči o vnučku, nepřímo autorkou manipuluješ k tomu, že má své dítě usmrtit, protože jinak se bude muset obětovat péči o postižené dítě. Bez ohledu na to, že vada jejího dítěte je řešitelná.
@ahyt Nesouhlasím, kamarádky holčička měla po narození obě patičky otočené dopředu, palečky jsou vzadu, za 15 let s ní byli v Praze cca 40x, operace celkem 4, 2 na nártu a 2 na prodloužení achillovek. Nikdy s ní necvičili, žádné rehabilitace, po sundání sádry či operaci to vždy sama rozhýbala. Pouze masírovala pooperační jizvy.
@ahyt To je zase hazeni lidi do jednoho pytle a rozdelovat to na verici a neverici.
Ja jsem taky neverici a kvuli tomuhle bych na potrat tedy nesla. A to mam deti od sebe necele dva roky.
Nikdo ji tu netvrdi, ze to bude jednoduche. Ostatne s zadnym miminkem to neni jednodussi, nez pred jeho pocetim. Vsechna nam do zivota vnaseji tezke chvile. Nektera vice, nektera mene.
Otazka je, jestli to za to ve finale stoji.
Stalo vam to za tu vnucku? Mne by to za vsechny moje deti stalo.
Teď jsem mluvila s kamarádkou. Staral se o ně MUDr. Martin Ošťádal, dnes už je přednosta ortopedické kliniky na Bulovce. Zavolej si tam, určitě mají i e-mail, na který můžeš napsat, co tě zajímá. Nikdo ti to nevysvětlí tak dobře jako na tomto pracovišti. Pak snad změníš názor.
@ahyt A kdybys mohla rozhodnout jestli se vnučka narodí nebo ne, tak bys radši byla pro druhou možnost? 😳
@klokanka31 ano byla.Pokud by byla zjistena nejaka zavazna vada.Zcela pragmaticky.Nechtela bych, aby byla dcera nestastna, cela jeji rodina naprosto zdevastovana/ neni to nadnesene/ a i to male postizene miminko by melo hooodne tezky zivot.Samozrejmr, kdyby se vada apod.objevila az po narozeni, udelali bychom , crla nase rodina, naprosto vse, aby se co nejvic zdravotni stav zlepsoval atd.a milovali bychom ho nade vse.Ale to by byla jina situace.Vedome porodit dost zasadne postizene miminko nikdy.Pragmatismus vim.Ale muj nazor
@ahyt osobní!!!! zkušenost nemáš, porovnáváš dvě různé diagnózy a na základě tvých osobních pocitů, které jsi měla při péči o vnučku, nepřímo autorkou manipuluješ k tomu, že má své dítě usmrtit, protože jinak se bude muset obětovat péči o postižené dítě. Bez ohledu na to, že vada jejího dítěte je řešitelná.
@anonym_e1e82b ja pouze napsala svuj nazor.Prosim neosocovat.Dekuji.
@klokanka31 ano byla.Pokud by byla zjistena nejaka zavazna vada.Zcela pragmaticky.Nechtela bych, aby byla dcera nestastna, cela jeji rodina naprosto zdevastovana/ neni to nadnesene/ a i to male postizene miminko by melo hooodne tezky zivot.Samozrejmr, kdyby se vada apod.objevila az po narozeni, udelali bychom , crla nase rodina, naprosto vse, aby se co nejvic zdravotni stav zlepsoval atd.a milovali bychom ho nade vse.Ale to by byla jina situace.Vedome porodit dost zasadne postizene miminko nikdy.Pragmatismus vim.Ale muj nazor
@ahyt Ale vždyť tvoje vnučka neměla obrovskou vadu, zakladatelka diskuze má taky "jen" mimi s vadou nožiček. Když se to dá řešit tak proč to vzdávat?

@xxxbell ach to mě mrzí… objímám a radím jediné. Vyčkat na genetiku, probrat to nejméně se dvěma odborníky a kontaktovat rodinu, kde si léčbou prošli. Rozhodujte se s otevřenou hlavou, zvažte všechny varianty a mějte pevné na paměti, že lékaři vždy straší katastrofickými prognózami (nechtějí si podělat statistiky zařízení). Držím vám všem palce 💜