Respektující výchova a emoce – co se vám doma osvědčilo?
Ahoj maminky,
chtěla bych se zeptat, jak to máte doma s rozvojem emoční inteligence u dětí a obecně s respektující výchovou. 😊 Přijde mi, že se o tom poslední dobou mluví čím dál víc, ale někdy je docela těžké převést všechny ty rady a poučky do běžných situací doma.
Mám vztah k projektu Emoční Pandiště, který vytváří pomůcky právě na emoce a emoční inteligenci, takže mě samozřejmě zajímá i pohled rodičů mimo naši vlastní „bublinu“. Nechci tady dělat skrytou reklamu, proto to píšu rovnou. 😊
Používáte doma nějaké kartičky, hry, knížky nebo jiné pomůcky, které dětem pomáhají pojmenovat emoce a mluvit o nich? Co se vám skutečně osvědčilo a co naopak děti vůbec nezaujalo?
A pokud se věnujete respektující výchově – co vám v praxi přijde nejtěžší? U nás mě hodně zajímá právě to, jak pracovat s emocemi ve chvíli, kdy už je dítě opravdu naštvané nebo rozrušené a na nějaké dlouhé vysvětlování samozřejmě není prostor.
Budu ráda za vaše zkušenosti a klidně i kritické názory. Pro kontext, projekt, o kterém mluvím, je emocnipandiste.cz.
O tom se více mluví asi posledních 15 let, nejvíc jsem brala z knihy Respektovat a být respektován.
@lv asi tak, respektující výchovu používám, starší bude mít 17 let 🙂 Ale tohle je spíš reklama, i když tvrdí, že ne.
Reklama, která tu tu bude ještě dlouho po nahlášení.

O tom se více mluví asi posledních 15 let, nejvíc jsem brala z knihy Respektovat a být respektován.