icon

Těhotenské stresy, úzkosti, obavy...

janka569
Dnes v 05:26

Ahoj všem,
tohle vlákno zakládám, protože mám pocit, že teď nic nezvládám tak, jak bych měla, a chci se o to podělit s dalšími, které jsou třeba ve stejném svrabu.

Jsem 7+4, je mi neustále divně od žaludku, pomyšlení na jakékoliv jídlo mi dělá blivno. Byla jsem zvyklá běhat 10km denně, to teď absolutně nedávám, ani pomalejší běh, ani procházky. Tady jsem asi přišla o důležitej způsob dobíjení energie.

Nedávám tohle počasí, jak fouká studenější vítr a sluníčko ještě má sílu, tak se mi z těch výkyvů dělá zle, tudíž jsem většinu dne doma a jen ležím. Chodívám se projít občas večer s pejskem, až zapadne sluníčko a je chlad, ale ani na to mnohdy nemám energii.

Zároveň jsem nastoupila do nové práce a těhotenství jsem zjistila chvilku před nástupem. Nezvládám energeticky dojíždět do kanceláře tak, jak bylo domluveno. Zároveň mám pocit, že jim všem neustále lžu, a to nedávám. Taky jsme s partnerem ještě nic neřekli rodině ani nikomu jinému, a to mě asi taky poměrně dusí, zároveň chci počkat s oznámením. Neumím lhát a zatajovat věci, a tohle je pro mě vysilující.

Taky mám obavu z toho, co bude - mám nějaké svoje peníze, partner bez váhání řekl, že se o mně postará, ale nemám bohužel nárok na mateřskou, tak je tu takový velký otazník pro mě. Taky jsem byla vždycky hrozně soběstačná osoba, a najednou si musím zvyknout na to, že už to tak nebude.

Vím, že hodně dělá to, jak je mi neustále zle a nic pořádně nesním, protože když je mi náhodou chvilku dobře, vše je zalité sluncem. K těhotenství a mateřství jsem vždycky měla postoj, že to buď přijde a nebo ne, nevadila mi ani jedna varianta, a najednou je to tu, a je to šok. Ale těšíme se oba, to jo.

Budu ráda za jakoukoliv zprávu, radu, tip, vlastní zkušenost. Jak jsem psala výše, tímhle příspěvkem zkouším i trochu vyventilovat něco, co ještě ventilovat na veřejnost nechci, a třeba se v tom některá další najde.

drep
Dnes v 05:34

@janka569 posílám objetí. Začátky těhotenství jsou vždycky hrozně těžký, ty hormonální změny, nechutenství, obavy, je toho hodně. Vím, že to nepomůže, ale v naprostý většině případů bude za pár týdnů líp! Akorát to počasí bude nejspíš čím dál tím horší🤣. A co financí týče, je přece super, že partner je zodpovědný a vnímá Tě, potažmo vás za svou rodinu a chce se starat!

janka569
autor
Dnes v 05:39
@drep

@janka569 posílám objetí. Začátky těhotenství jsou vždycky hrozně těžký, ty hormonální změny, nechutenství, obavy, je toho hodně. Vím, že to nepomůže, ale v naprostý většině případů bude za pár týdnů líp! Akorát to počasí bude nejspíš čím dál tím horší🤣. A co financí týče, je přece super, že partner je zodpovědný a vnímá Tě, potažmo vás za svou rodinu a chce se starat!

@drep ❤ díky moc, komentář mě zahřál. Počasí myslíš mlhy, deště atd.? Tak to já miluju, na to se těším... 😂 Partner je skvělej, o tom žádná, já se jeho péči musím asi naučit přijímat. 🙂

frantiska87
Dnes v 05:48

@janka569 ahoj, soucítím s tebou. 🙂 my se snažíme, ale necháváme to ještě nějaký čas plynout, když to nepůjde, nepůjde… ale taky řeším praktický věci. Kvůli AI mi skončila většina klientů, už tři měsíce si platím odvody vlastně bez zisku, ale když půjdu na PÚ, tak nebudu platit dobrovolnou nemocenskou, a tím mi zanikne nárok na mateřskou. Nějakou dobu manžel platí všechno sám a já vždy byla samostatná a je mi to blbý, zároveň ale nevím, jak s tím dál.

Jinak ty těhotenské nevolnosti neznám, ale vlastně ti je závidím…. 🙂 Vím, že to musí být těžké, zase čekáš mimčo, tak se zkus těšit.

Jinak doporučuji knížku uprdelismus, ta ti pomůže neřešit spoustu věcí a bude ti fajn. Není tvoje chyba, že se ti to takhle sešlo a ani není tvá povinnost to všem oznamovat, když se na to necítíš.

A tys před tím nepracovala, že nemáš nárok na mateřskou?

janka569
autor
Dnes v 05:53
@frantiska87

@janka569 ahoj, soucítím s tebou. 🙂 my se snažíme, ale necháváme to ještě nějaký čas plynout, když to nepůjde, nepůjde… ale taky řeším praktický věci. Kvůli AI mi skončila většina klientů, už tři měsíce si platím odvody vlastně bez zisku, ale když půjdu na PÚ, tak nebudu platit dobrovolnou nemocenskou, a tím mi zanikne nárok na mateřskou. Nějakou dobu manžel platí všechno sám a já vždy byla samostatná a je mi to blbý, zároveň ale nevím, jak s tím dál.

Jinak ty těhotenské nevolnosti neznám, ale vlastně ti je závidím…. 🙂 Vím, že to musí být těžké, zase čekáš mimčo, tak se zkus těšit.

Jinak doporučuji knížku uprdelismus, ta ti pomůže neřešit spoustu věcí a bude ti fajn. Není tvoje chyba, že se ti to takhle sešlo a ani není tvá povinnost to všem oznamovat, když se na to necítíš.

A tys před tím nepracovala, že nemáš nárok na mateřskou?

@frantiska87 Já jsem "pracovala" cca 10 let jako OSVČ a celou dobu jsem si myslela, že si platím nemocenské pojištění... neplatila. Neměla jsem potřebu to nějak kontrolovat, nebylo proč, viď. Teď jsem po dlouhé době na HPP a sešlo se to tak, že nebudu mít odpracováno 270 dní za poslední dva roky, což je právě podmínka.
Odvody bez zisku jsem si taky zažila, to je taky nepříjemná situace. Knížku testnu, díky za tip, zní to dobře už od názvu🙂

frantiska87
Dnes v 05:57
@janka569

@frantiska87 Já jsem "pracovala" cca 10 let jako OSVČ a celou dobu jsem si myslela, že si platím nemocenské pojištění... neplatila. Neměla jsem potřebu to nějak kontrolovat, nebylo proč, viď. Teď jsem po dlouhé době na HPP a sešlo se to tak, že nebudu mít odpracováno 270 dní za poslední dva roky, což je právě podmínka.
Odvody bez zisku jsem si taky zažila, to je taky nepříjemná situace. Knížku testnu, díky za tip, zní to dobře už od názvu🙂

@janka569 ajo, tak to je debilní situace, ale když máš fajn manžela, tak ten půlrok nějak dáte. 🙂 je opravdu důležitý nenechat všechno na sobě, naučit se delegovat a tak. Mně hodně pomohlo se odseknout z toho, že jsem vždy byla samostatná, začala jsem mu nahlas děkovat a být vděčná za to, že se stará a nějak jsem se konečně uvolnila a začala to líp zvládat.

Ještě si říkám, že bych šla třeba jen na tři měsíce na PÚ, tam totiž kromě těch 270 dní platí ještě jedna lhůta nějakých 180 dní, ale musela bych se zeptat, jestli to tak opravdu může být. Škoda, že nejde být na ÚP a platit si k tomu tu nemocenskou. 🙄

Knížku fakt doporučuju, koupíš za pár korun. 🙂

janka569
autor
Dnes v 06:03
@frantiska87

@janka569 ajo, tak to je debilní situace, ale když máš fajn manžela, tak ten půlrok nějak dáte. 🙂 je opravdu důležitý nenechat všechno na sobě, naučit se delegovat a tak. Mně hodně pomohlo se odseknout z toho, že jsem vždy byla samostatná, začala jsem mu nahlas děkovat a být vděčná za to, že se stará a nějak jsem se konečně uvolnila a začala to líp zvládat.

Ještě si říkám, že bych šla třeba jen na tři měsíce na PÚ, tam totiž kromě těch 270 dní platí ještě jedna lhůta nějakých 180 dní, ale musela bych se zeptat, jestli to tak opravdu může být. Škoda, že nejde být na ÚP a platit si k tomu tu nemocenskou. 🙄

Knížku fakt doporučuju, koupíš za pár korun. 🙂

@frantiska87 Já jsem právě dostala v té nové práci smlouvu jen na půl rok, do února. Což mi tak nějak vychází, že budu v 7. měsíci, tak asi prodlužovat nebudu a právě půjdu na chvíli na ÚP, a pak si požádám o rodičák, po narození. Jestli mi to reálně půjde takto udělat.
Jsi dobrá, žes zvládla nenechávat všechno na sobě, budeš mi v tomhle inspirací, že to jde. ❤

klokanka31
Dnes v 06:04

@janka569 Na ty nevolnosti si nech napsat xonveu.

frantiska87
Dnes v 06:11
@janka569

@frantiska87 Já jsem právě dostala v té nové práci smlouvu jen na půl rok, do února. Což mi tak nějak vychází, že budu v 7. měsíci, tak asi prodlužovat nebudu a právě půjdu na chvíli na ÚP, a pak si požádám o rodičák, po narození. Jestli mi to reálně půjde takto udělat.
Jsi dobrá, žes zvládla nenechávat všechno na sobě, budeš mi v tomhle inspirací, že to jde. ❤

@janka569 ony se dnes dávají jen půlroční smlouvy? tak to je drsný taky teda. a kdybys prodloužila a pak prostě odešla na mateřskou, tak by ti to taky nevyšlo, viď. Tohle mi celý přijde opravdu blbě udělaný.

Děkuju. 🙂 Mně vlastně tahle výraznější práce na sobě přišla s tím, že nám nešlo hned to mimi. Všimla jsem si, že všechno beru hrozně vážně, ze všeho se hrozně nervuju, manžel sám mi říkal, že bych se měla uvolnit, ale nějak mi to nešlo, měla jsem pocit, že je všechno moje zodpovědnost. Pak se osud neptal, vzal mi klienty a já se musela naučit, že prostě se může starat i manžel. A musím říct, že i jemu tohle období pomohlo, že se stal zodpovědnějším. Před tím tolik nemusel, protože jsem všechno vyřídila, zvládla sama. 🙂

frantiska87
Dnes v 06:14
@janka569

@janka569 třeba tě to žití bez mateřský taky má naučit, že je v pořádku, když se stará někdo jiný. Chvilku to bude pak, jindy třeba naopak. Ale je fajn mít někoho, na koho se můžeš spolehnout, tak si to zkus obrátit v hlavě takhle do toho pozitivna. 🙂

janka569
autor
Dnes v 06:27
@frantiska87

@janka569 třeba tě to žití bez mateřský taky má naučit, že je v pořádku, když se stará někdo jiný. Chvilku to bude pak, jindy třeba naopak. Ale je fajn mít někoho, na koho se můžeš spolehnout, tak si to zkus obrátit v hlavě takhle do toho pozitivna. 🙂

@frantiska87 přesně tohle mě teďka taky napadlo, jak jsem si přečetla tvůj dřívější koment. Že to tak asi má bejt,
Ta půlroční smlouva byla pro mě při podpisu taky docela překvapení. Za 10 let praxe v HR jsem se s tím nesetkala🙂 Podepsala jsem to v tu chvíli, ale je fakt, že vědět to dopředu, asi bych nabídku nepřijala. Věděli, proč to neřekli.
Je super vidět, že práce na sobě přináší ovoce. Přeju ti, ať ti vše dopadne tak, jak si přeješ. A moc děkuji za povzbudivé komentáře. ❤

frantiska87
Dnes v 07:00
@janka569

@frantiska87 přesně tohle mě teďka taky napadlo, jak jsem si přečetla tvůj dřívější koment. Že to tak asi má bejt,
Ta půlroční smlouva byla pro mě při podpisu taky docela překvapení. Za 10 let praxe v HR jsem se s tím nesetkala🙂 Podepsala jsem to v tu chvíli, ale je fakt, že vědět to dopředu, asi bych nabídku nepřijala. Věděli, proč to neřekli.
Je super vidět, že práce na sobě přináší ovoce. Přeju ti, ať ti vše dopadne tak, jak si přeješ. A moc děkuji za povzbudivé komentáře. ❤

@janka569 to je fakt neskutečný, s čím vším zaměstnavatel může přijít, ale třeba nakonec budeš ráda, že tam nebudeš až do porodu. 🙂

jako pro mě je teď největší práce na sobě nechat věci být a věřit procesu, protože jsem vždycky kontrolovala a analyzovala a nakonec se všechno stejně seběhlo úplně jinak. Naštěstí mám ten uprdelismus, ten mě hodně naučil. Taky ti přeju, ať je líp a ať to zvládnete co nejlíp a abyste si to taky pořádně užili. 🙂)

darris43
Dnes v 10:29

Všechny začátky jsou těžký, ale to zvládneš, to jsem si jistá. ♥ Posílám objetí.