Jak překonat odpor k sexu na mateřské
Po narození miminka mne manžel v mnoha ohledech zklamal a trvalo mi asi půl roku, než jsem ho dokázala znovu respektovat a přijmout ho, jaký je. Nedokážu však navázat na sexuální život. Vždy si připadám jak znásilněná a mnohokrát se mi "při tom" zvedá žaludek. Když se zeptá, jak se mi to líbilo, nelžu mu (což ho šokuje, ale nechci předstírat). Odvolávám se na hormony spojené s mateřstvím a že to bude určitě časem lepší. Nicméně si tím úplně nejsem jistá. Občas se mi zdají sny, že jsem se s ním rozvedla a cítím se opět šťastná a spokojená. Ale to je jiná věc... teď mě hlavně zajímá, co by mi mohlo pomoci překonat odpor k intimnostem s mým manželem. Pokud jste to některá zažila, jak jste to řešila?
@pulecp v tom souhlasím. sama sobě asi nikdy neodpustím ☹
@blahova_andrea To Ti neprospívá.
@pulecp neprospívá mi hodně věcí, ale jak si odpustit nevím
@blahova_andrea Musíš k tomu odpuštění vnímat, jak si neodpouštíš, jak to děláš, co při tom cítíš, vidíš, co si říkáš a chtít si odpustit. A tyto "navyklé pracovní postupy" rozbít.
@pulecp nechápu, neumím
@blahova_andrea Příklad: Mám vztek na souseda, ale jak vím, že ten vztek mám? "Něco si říkám, představuji,cítím v těle - třeba, jak mi buší srdce, tepou spánky, jak zatínám pěsti ... a podobně. A když si to budeš uvědomovat, použij na to techniku na mém profilu/blogu. Tak uděláš prostor k odpuštění - nejlepší je ale "vymýtit všechny reakce". Pak odpuštění jde samo.
@pulecp možná si ale nechci odpustit. třeba mi to pomůže chyby neopakovat, když ve mě takto zůstanou. přeci jen některé chyby znamenají celoživotní následky
@blahova_andrea Častá a mylná domněnka, že abych neudělal znovu chybu, musí mě ještě předchozí spálení bolet.
@blahova_andrea Naopak - pokud se ocitnu nečekaně na kraji srázu, tak mě strach nebo právě vzpomínka na pád může shodit - vyvolat paniku a v panice se přihodí negativních věcí, stačí pár nekoordinovaných prudkých pohybů...
@pulecp no spis to vidim tak, ze by bylo lepsi se ke srazu priste vubec nepriblizit nez riskovat paniku a pad😉
@blahova_andrea Samozřejmě. Ale můžeš se k němu dostat někdy i nečekaně.
V případě vztahů to třeba pak může vypadat, že se budeš vyhýbat jakémukoliv partnerskému vztahu. Jen chci říci, že bolest a bolestná vzpomínka omezuje, zatímco "nebolavá" zkušenost dává ponaučení, moudrost. Neomezuje, jen líp vybírá a reaguje včas na signály, že se děje něco, co nechci.
@pulecp ano, chápeš to dobře. hodlám se vyhýbat útesu = chlapům. na partnerství už nemám sílu věřit. už mě zklamalo moc mužů. potřebuji se zaměřit spíš na to, jak to s dětmi zvládnout sama a být šťastná i bez chlapa.
@blahova_andrea Mj. máš (Y) (jestli se to tu nezobrazuje, palec nahoru), díval jsem se, čtyři děti, dvě nevlastní, bez partnera! Vím co to obnáší, děti učím 🙂 Ano, chápu, že je teď nejzodpovědnější zabrat a neriskovat nic. (Ale i to se líp dělá bez bolesti, než s bolestí) A ano,jakmile dojdeš k tomu, že TVÉ štěstí závisí JEN na TOBĚ, máš ve skutečnosti nejlepší šanci přímo narazit na vztah, který Ti dodá "třešničku na dortu".
@pulecp děkuji, ale ač jsem bez partnera v pravém slova smyslu, zatím na děti nejsem sama. navíc pak budu sama "jen" na dva. přijde mi, že dnešní kluci nedospívají v muže. že jsem vysávají a neumí nebo nechtějí i dávat. pěkně červivé třešinky to jsou 😀
@blahova_andrea Promiň, ale teď si rýpnu - kdo je tak vychovává - dříví roste většinou v lese. Je to obecně, ne k Tobě.
@pulecp ano, bohužel. ženy po mnoho generací nesebraly odvahu k tomu to změnit. ale jak to udělat, když děti mají doma ve svých otcích špatné vzory a v matkách, které si to nechají líbit "pro rodinu" vlastně taky? je to začarovaný kruh ☹
@blahova_andrea Je, je to právě o tom uvědomovat si a řídit, kam jdu. Jestli chci opravdu jít tam... většina věcí má jednoduchá řešení, ale lidi, bohužel, chtějí "tlačítko, tabletku, něco, aby se věci vyřešily beze mne, bez uvědomění, zodpovědnosti..." Většina lidí ani nechce vidět, kam se řítí - osobně, sociálně, civilizačně, ekonomicky, ekologicky... Ale jsem optimista. Děje ve společnosti se odehrávají často v exponenciálách.
Nečetla jsem předchozí komentáře, reaguji na hlavní příspěvek. Pokud chceš s manželem zůstat a obnovit vztah, udej na odpoledne dítě babičce a vyrazte si spolu sami dva ven a dělejte to co vás bavilo dřív, když jste se seznámili, chovejte se k sobě jako na rande. Musíte se do sebe znovu zamilovat. Myslím si, že jste oba podcenili péči o vztah, mysleli si, že láska je automatická a všechno překoná. Je to blbost, o lásku je nutno pečovat a udržovat ji, což většinou muži moc nechápou...
@kittyy17 no právě, a co pak s tím, když nechápou a odmítají spolupracovat? co s tím, když si myslí, že se celý rok můžou chovat jako hovádka a pak se vše spraví během tří dnů, které si žena pro ně dva téměř vydupe? ☹
@blahova_andrea říct mu to, že dřív to s ním bylo jiné a že bys to chtěla zpátky, že bys chtěla občas vyrazit na rande, dělat věci společně, i blbý nakupování, že ti chybí ten člověk do kterýho ses kdysi zamilovala...
A když mu to budeš vysvětlovat, musíš mluvit jako ke tříletému, jinak to nepochopí 😉
@blahova_andrea já si nemyslím ze se nedá vybrat muž který je dobrý vzor - ano každý máme něco ale vše je o přístupu a upřímně ono je to tak trochu s jakou šel takovou nasel nebo každý ke svému. Neříkám ze ve 100% ale když se podíváš na jiné vztahy - přestože brebenti tak se k sobě chodí - třeba z 80% a to je dost. Navíc v dnešní době antikoncepce a dostupnosti informaci - každý má možnost výběru a s rozmyslem - ne mít dítě tak ze to byl teda dost dobrej mejdan 😉 nemyslím to rypave ale je snažit se dobre vybrat a o deti je třeba vést deti k zodpovednemu výběru partnera/partnerky...
Nemyslím to špatne ale většinou se ti lidé ani v manzelstvi nebo když se dítě narodí nemění tak aby to byl diametrálně rozdílný člověk nežli dřív - pokud je někdo zodpovědný před tehotenstvim tak s velkou pravděpodobnosti bude i po porodu ... pokud někdo je zvykly zatnout zuby a proste udělat něco pro druhého před tehotenstvim udělá to i pak...
A hlaveň necekat ze půjdete jednou do kina a bude to dobre - do teto situace jste se dostali časem.. časem se to i vyřeší. Já bych nechala pohlidat deti a jako první se vyspala - oba... pak si někde zasla klidně na pivo do hospody nebo vzala kolo a jela s chlapem na kolo a cestou na pivo.... a ani nečekala sex proste jen mít chvíli společný čas - ráno než jde do práce vstát a dat si spolu kafe nebo z práce - zavést rituály a těch se držet k když se na sebe zlobite, pohladit ho po tváři když odchází a dat mu pusu poprat hezky den.... začala bych u sebe .... když se změní chování tvoje změní se dřív nebo později i jeho 😉
Nebo mu udělat kafe do auta... svačinu do práce a tolik nekritizovat ... nemusíš hned chválit ale omezit kritiku - mam vyzkoušeno čím víc se bavím s mamkou s kamoskou nebo mamkou třeba a řeším ze mě naštval tím víc mě pak leze na nervy a štve 😉😁😁
@lioness34 jednat s tříletým není tutu nunu, ale právě stručně, jasně, v krátkých jednoduchých větách, na rovinu 😉 a hlavně nebýt překvapená nebo nedej bože uražená, když odpoví, že chce taky zpátky tu prima babu do které se kdysi zamiloval, namísto té protivné hádavé megery, která ho zpraží sotva otevře dveře a nic ji není dobré...
@kittyy17 stalo se, bez efektu
@lioness34 ten člověk, do kterého jsem se zamilovala a s kterým si pořídila děti byl jiný než co mám doma dnes. nemyslím si, že vždy vrána k vráně sedá. také se totiž přitahují protiklady 😉 ano, špatně jsem kdysi vybrala, ale už to nejde vzít zpět, když jsou děti na světě. chovat se jejich otec dřív jako teď, nikdy bychom děti neměli

@luc14 Aha... já věděla, proč žádného managera (už) nechci... 🙂