Jak překonat odpor k sexu na mateřské
Po narození miminka mne manžel v mnoha ohledech zklamal a trvalo mi asi půl roku, než jsem ho dokázala znovu respektovat a přijmout ho, jaký je. Nedokážu však navázat na sexuální život. Vždy si připadám jak znásilněná a mnohokrát se mi "při tom" zvedá žaludek. Když se zeptá, jak se mi to líbilo, nelžu mu (což ho šokuje, ale nechci předstírat). Odvolávám se na hormony spojené s mateřstvím a že to bude určitě časem lepší. Nicméně si tím úplně nejsem jistá. Občas se mi zdají sny, že jsem se s ním rozvedla a cítím se opět šťastná a spokojená. Ale to je jiná věc... teď mě hlavně zajímá, co by mi mohlo pomoci překonat odpor k intimnostem s mým manželem. Pokud jste to některá zažila, jak jste to řešila?
ja jenom, ze jsem zahlidla o te vine. Ja si taky nemyslim, ze vinu maji vzdy oba. Treba v pripade domaciho nasili. Agresor neni najednou jiny, byl problematicky uz davno pred zacatkem vztahu, je to v nem. A ten druhy (co se ucastni a tudiz ma jakoze vinu), ten vubec nemusi tusit, ten to nezavinil. A pak je otazka, jestli je vina to, ze ma s takovym clovekem deti, protoze uz ta situace ho znevyhodnuje, nemusi to byt zrovna deti, muze se jednat o nejakou jinou situaci, ktera cini cloveka nesvobodnym, zavislym. A je vina, ze on v tom vztahu zustava nejakou dobu, protoze nema jinou moznost? No je to sice druha strana, ktera prijima nejake akce jednoho, reaguje, ale nemuzeme porovnavat vztah dvou, kteri treba deti nemaji a dvou, co maji deti tri a ted tam probiha domaci nasili. I jedno dite, proste ta zenska uz je v nevyhodne situaci a on to samozrejme vi. Uvedomuje si to. Takze by bylo dobre asi definovat si, co minime tou vinou. Jinak jsem to moc neprocitala. K tematu, myslim si, ze velmi velkou roli hraji ty hormony. Kdybych nezazila, neuverim.
@dokument jeste chci doplnit, ze treba vztah vrah - obet. To je podobne. Jdete po ulici, koukne na vas clovek, komunikace je navazana - vztah nejaky je. A najednou vas poboda. Jedna takova vrazda se stala nekde v metru. Jeden cestujici, neznal utocnika, znicehonic na nej zacal vrah utocit a ubodal ho. Co delal ten pobodany? Nic. Cekal na zastavce, nekomunikoval s agresorem. Neznal ho. Cim byl jiny, ze si ho utocnik vybral. Ja jsem si vsimla (byly dostupne zabery te udalosti s rozmazanymi obliceji), ze mel bile tricko a byl vic videt diky bile barve. Nebo treba sikana ve skole. Cokoliv je jine, cokoliv se lisi, v jakemkoliv smeru, to je mozna obet sikany. Muze si za to snad sama? Jsme netolerantni spolecnost, netolerance roste, myslim CR, jakekoliv dite, ktere se narodi jine, treba tmave, je automaticky moznym tercem sikany v kolektivu deti. Nebo chytre dite. Nebo chude dite. Ma nejakou vinu? Ono taky navazuje vztahy, ze ano. Takto ja se divam i na vztah dvou lidi v domacnosti. Na domaci nasili. Ma vinu zena, ktera si mysli, ze si bere nejuzasnejsiho chlapa na svete? Vite jak se chova takovy agresor na zacatku vztahu? Toto ja nemuzu prijmout, ze maji vinu oba.
@dokument jistě ze hrají roli hormony - ohledně viny si myslím ze ten vztah je v rukou obou - polid je chlap psychopat a násilník nebo drogové závislý - ve velkém případě na ro lze přijít už před pořízením deti - nemyslím si e by chlap byl báječný a přijde dítě a on najednou hajzl - natož když s nim mam deti víc...
A ano muže se stát ze si s takovým poridim dítě ale když vidím ze jsem na vše sama a ze je debil po jednom dítěti těžko bude inteligent po dvou a pomáhat.
Další věc je ze se nám mění hormony a i my se změníme s dětmi - najednou čas který jsme měly pro sebe a často i finance atd nemáme... pribraly jsme a máme hormonální výkyvy kdy jsme domtoho unavene nevyspale a proste jiné než dřív. Ono čekat doma na chlapa než dojde z práce a ještě mu 2x zavolat kde je se taky děje 😉 jedno k druhému...
@dokument Slovo "vina" fixuje k minulosti, lepší výraz je zodpovědnost. Znamená nezabývat se tím, o bylo, ale tím, co a jak jinak udělám.
"Vinu" tedy oba nemají, ale na výsledku se oba (i třeba nestejnou měrou) podílejí - přinejmenším přivíráním očí a podobně. Velmi často výběrem partnera, který "zapadá" do zámku - stává se vlastně ukazováčkem ukazujícím "toto potřebuješ vyřešit, naučit se" - říká se, že je vlastně učitelem - je jen na žákovi, jestli se lekce chopí a posune se dál. V tom okamžiku se buď změní chování partnera nebo prostě už není potřeba - tj. rozejdete se.
@pulecp přesně - já nemám rada takove to házení to on za to muže.... já se snažím dělám nemožné a on to pokazil..... z nějakého důvodu se milovali a ne chvíli a navíc třeba jedna paní tady to řeší to dva roky a i byly hádky tudiz to řešil i partner- teď k tomu nejspis zaujal postoj s.ru na to - a ano třeba by se i k němu hodila jiná žena typové - a vzhledem k tomu ze paní měla problém s x muži tak asi něco děla blbě i ona aniž by si to uvedomovala - nemyslím to zle vůči ni... proste buď vyčítá nebo má očekávání nebo přihlížela signály ze on není úplně vhodný partner pro ni a doma bylo dusno atd - tím neříkám ze ona je špatná a on hodný....
To je jako se stavbou domu nebo stanu apod . Chci postavit dům nebo stan a výběru si člověka který bude stavět se mnou. Oba se snažíme dělat zaklady a ze jeden děla někdy na 30 a někdy na 70% a pak obráceně nebo oba makají ba 100%....atd a pak pokračujeme až je výsledek - někdo nedostavi, jiní dostaví a maji krásný pevný se zaklady ze muže přijít bouře apod co ponici střechu ale stále stojí ....opraví střechu a žije se dal. Jaký dům si kdo postaví takový má. Jestli někdo dělal na 20 a druhy na 50%... proste podle toho mají dům jaký si postavili....
Je třeba si uvědomit ze tu nejsme věcně tudiz stavět domy lze pouze parkat za život - pokud budu stále začínat tak mam všude zaklady a promrham nejen finance tak i čas...
takže co nejlíp vybrat člověka se kterým stavím. A pak se snažit. A když to nejde ok mužu odejít ale ne odcházet stále. Všude něco bude.
A nevidět kdyby jen u něho s tím ze já sama jsem dokonalá nebo z 90%dokonala a on je blbec.....
Výstižne slovo - zodpovědnost - každý je zodpovědný za svůj život a pokud jsem si vybrala blba tak ho mam. Ani byla jsem naivní nerozumna...tečka.
Hlavně bacha když v tom jsou deti. Proto já říkám co nejvíc si rozmyslet s kym si deti poridim
@lioness34 i ty dva roky to vydrzi, pravy psychous se umi i hlidat. Nebo jak psal vyse pulecp, ze zacatku je to nevinna manipulace a chce to trosku trenink, zkusenost, byt predem informovany, co to je, jak se pozna (manipulace) a jak na ni reagovat. Ja mam velmi manipulativni tchyni, vsichni mi rikaji jak je skvela, co si stezuju. Pritom ona je velmi agresivni. Tou manipulaci prave. Vsechno rika mile je hodna, hezka, prijemna.
@dokument Ale souhlasím,že existuje skupinka psychopatů, kteří dokáží vydržet a pak využít slabosti, ale je-li psychopatů několik procent, těch, kteří jsou tak schopní se třeba rok dva udržet, těch musí být skutečně málo - pak je tu zase otázka, proč zrovna můj )případně opakovaný) výběr je takový!
Popřípadě doufá ze se změní nebo ze dítě ho změní
@pulecp přesně - pokud s nim žiješ a jsi každý den tak se projeví - oni vydrží ale ne dva tři roky se kontrolovat... s tou žárlivosti třeba vynucenou nebo mají náznaky ale většině žen to děla dobre mají pocit ze je miluji a nechtějí o ni přijít... dělají si legraci a smeji se tomu..... ale pak se divi když si s nim pořídí dítě ze se to stupňuje
A nebo neřeší když se chová špatne k nekomu jinému - ať v jeho rodině nebo v její rodině nebo i k cizim.... protože to není k ni.... prohlížení a omlouavji ale proste poznat se to dá
@lioness34 jo, souhlasim, jak jsi psala jak to je pak po diteti. Ale fakt neumim ti vysvetlit, protoze sama si to neumim vysvetlit taky, proc maji s takovyma chlapama tech deti vic. Mam v praci kolegyni (vlastne vic!), ta ma 3 deti s takovym chlapem. jednou jsem se s ni o tom bavila, ale opatrne, bylo mi blbe se ptat na nektere veci primo, tak jsem musela s citem...co mi rekne, co mi chce rict. Neco jsem se dozvedela od jinych kolegyn zase, co ji znaji dele a ten pripad znaji. Krasna zena, schopna, rikala, ze umel byt uplne zlaty, nejlepsi chlap na svete. Nevim, mozna po tom prvnim diteti (ja mam jedno) uz clovek taky zvazuje, mysli jinak, musi. Uz je v tom zavislem vztahu. Nebo veri ve zlepseni, netusim. Treba se ji nekdy zeptam. Ted zije v dlouhodobem krasnem vztahu. Pak mam dalsi, taky takovy pripad, ta ma myslim 2 deti, z toho jedno postizene zdravotne, taky nikdo by neveril, do te doby nez si zacal dovolovat i na jeji rodice. A to uz ty dve deti s nim davno mela. Obe jsou to dost emancipovane osoby, vyciti kazdy naznak nejake agrese, puvodni rodiny mely uplne jine, takze nevim. No, mne slo spis o tu vinu. On v ni pocit viny zaseva, ale ze by ona mohla za to, ze je sam vadny? To ja nechapu jako vinu. My kdyz to vime, jak to dopadlo, tak samozrejme mame ve vsem jasno. Ale tyrana zenska nema ty informace, ktere mame my, kdyz vime jak to dopadlo. Nemuzeme rict, prece vedela. To je prece uplne jiny cas, stav, situace, kdy ona s nim zije a jeste nevi, to co vime my, i ona po nejakem case.
@dokument jistě on si ji postupně zpracovává.../je to těžké proste...a hlavně je smutné ale důležité být opatrná - já netvrdím ze se nemůže stát - muže a někdy mi je až záhadou co vše si ženy nechaji líbit - kamosky kamoska si nechá strkat kde co všude a má záněty atd a ještě ji v závěru chlap vyhodil z bytu - proste nechapes. Nebo omluvy ze to tak nemyslel - to je trochu i stockholmsky syndrom...
určitě to není černé a bílé..
upřímně až naše deti domu budou vodit partnery.... 🙄
U mě jento dáno tím ze jsem měla jasno od jakziva ze proste chlap mě musí pomáhat a díky Bohu jsem ho našla - ale taky má svoje... jenže to každý.. každopádně ja měla latku vysoko. A neměla bych tři deti kdyby můj muž mi nepomahal ... a nebyl takový jaký je.
@lioness34 jeste jsem si vzpomnela na jeden zajimavy pripad. kamaradka me chtela seznamit s jejich spolecnym znamym (byvalym spoluzakem jejiho manzela, take ho znala, byl u nich na navsteve). Tak jsem se s nim sesla, byl zvlastni, asi bych si ho normalne nevsimla a nezaujal by me. Nekdy byl uplne divny, nekdy zajimavy, zabavny. Ze by se mi nejak extra libil... ? No nicmene byl dobre zajisteny, vydelaval dost penez, chtel rodinu, stabilni celkove, dobra partie. Mesic a pul jsem se s nim nejak schazela, nekdy s nim byla sranda, nekdy byl proste divny, zkousel to na me, co me zrani. Zkousel vtipy o tlustych, nosatych, tmavych... ja jsem se vsemu smala. Takze to nebylo ono, tak zkousel dal. Pak to rychle skoncilo a bylo to hodne divny, nechci to rozmazavat tady, jako mne nic primo neudelal, ale nerozumela jsem te situaci a tomu chovani, mela jsem nejake informace o tom, ze na svou byvalou, se kterou mel tehdy petileteho syna, vztahl ruku (pry se branil, ona mela 150 cm a on 2 metry). Vsechno mi bylo divne, tak jsem mela podezreni, jestli neni prave nejaky psychopat, sociopat, patrala jsem po zdrojich o domacim nasili. Perverzi. Narcismu. Vsechno sedelo. Byla jsem v soku. No, tema me zajimalo i driv i posleze, i ted se o to zajimam, kdyz mam moznost. Pred rokem jsem ho nahodne potkala na detskem dni. Byla jsem tam se svou rodinou a on - se svou novou rodinou. Zena a dve male deti. Kluk ve veku naseho, tj. kolem 3,5 roku plus minus. A vypadali hrozne spokojene. A ja porad premyslim, je mozne, aby on se za ty ctyri roky co s ni je (minimalne), neprojevil? Podle me byl dost nebezpecny, stacil mi ten mesic. A to jsem s nim nezila! Jeho vliv byl dost intenzivni, kdyz chtel ublizit.

@blahova_andrea Rozumím Tvým zklamaným nadějím, Tvým snahám,které nikam nevedou. To musí být deprimující a i "nas.ávací". Ale pocity nerovná se akce. Když si člověk vyřeší, jak se cítí a přestane se cítit blbě, může udělat jakoukoliv akci - od rozchodu, přes scénu, ... až po svůdný břišní tanec. Má prostě svobodsu volby, zatímco když se cítí nah..no, tak jeho chování je podobné. Zbavit se špatných pocitů není primárně "por partnera" ale "Pro Tebe".