Jsem připravená na 2. miminko?
Ahoj holky,
nadpis je možná trochu divný 😅 Nicméně druhé dítko bych moc chtěla, ale nejsem si jistá, že zvládnu 2 děti...Dcerka je dost náročná, k tomu se v noci hodně budí ( co hodina atp. ) a tak si nejsem jistá, že vše zvládnu skloubit a spát, alespoň chvilku v noci k tomu...
Měla jste to některá taky tak? Šla jste do druhého? 🙂
Děkuji za názory 🙂
Kolik je dceři ?
@amazonka.k 19m
@belliss Já bych, pokud se budíte v noci po hodině a nikdo Vám moc nepomůže, ještě počkala, vstávat ke dvěma, tak se nevyspíte vůbec. Ale tak bych to udělala já, někdo by to třeba zvládal v pohodě, ale já vím, že bych byla vyřízená. Naštěstí mi syn spí od tří měsíců celou noc, jinak nevím zda bych do druhého šla..
@amazonka.k Právě z toho mám obavy asi největší...spánek. Ale to se může kdykoliv změnit, přeci jen těhotenství je 9 měsíců 🙂 Si říkám...
@belliss upřímně, nešla bych do toho a ještě počkala. Kor pokud už teď víš, že na obě děti budeš pořád sama a nebudeš si moct ani na chvilku odpočinout 🙂
já nabírám jistotu na druhé dítě až teď, pokud vše klapne bude 4 letý rozdíl. Jsem s dcerkou od jejího narození pořád sama a to je zlaté dítě, přítel odjíždí do práce brzo ráno a vrací se po půlnoci, hlídací babičky taky nemáme. 🙂
s tím spaním to máme taky tak, ale na druhou stranu jsme se o malou snažili přes 2roky než se nám povedla, takže jsme nechtěli čekat, navíc mi ji ani nevzali do školky, už ani nejsem tak mladá abych to odkládala, takže jsme do toho šli, je to náročné a ještě bude, ale nedá se nic dělat, hlídání taky nemám žádné a přítel chodí pozdě domů z práce, hold to musím nějak zvládnout.
@belliss i kdyz ho moc chces, tak pockej jeste a pak to bude ok. Ja chci mit rozdil tak 5 let, nechci byt nevyspala vycerpana utahana strhana matka. Kdyz je starsi uz samostatne ( naji se samo, dojde si na wc, oblekne se, zabavi se), je to vetsi pohoda, ne? 😉
@belliss Když jsem plánovaně otěhotněla, bylo dceři 16M. Budila se 4x v noci na mléko, nechodila a jídlo se jí musela mixovat až do 19. měs. do hladka, protože nezvládala kousky. Chodit začala v 19M, už zvládá i kousky, ale zase jí jen tři druhy jídla, takže je to každodenní boj, co jí uvařit. Mlíko už jsme odbourali, ale stejně se budí a chodí za námi do ložnice, někdy jednou, někdy x krát za noc. Je to taky dost náročné dítě, byť velmi chytrá a bystrá, tak motoricky pořád hodně opožděná, takže se sama neoblíkne, nenají, o nočníku nechce ani slyšet...... Taky mám občas nahnáno, jak to budu zvládat, ale myslím, že matky přežijí všechno. Jasně, že by bylo pohodlnější dát si několik let odstup, ale pro mě je priorita mít sourozence blízko u sebe, abych měla parťáky a ne dva jedináčky. Člověk se nikdy nemůže připravit na to, co ho čeká. Jestli to bude strašné, nebo dcera bude úžasná a bude to pohodička. Ale věřím, že když přežijeme ten první rok, pak už to bude jen hezké. A když vidím dceru s dětmi podobného věku říkám si, že jsem do toho měla jít i dřív 🙂 Vždycky když mám pocit, že je to strašně náročné, tak si ale řeknu, jak moc krátké období to je v životě dítěte, jak hrozně to uteče a jak ráda budu vzpomínat, jak v noci chodila za námi do postele, když v noci přijde pozdě z diskotéky 🙂
@belliss Co na to tvůj manžel?
Já se taky začínám na druhý miminko těšit, ale vysazení prášků pořád odkládám, i když s tím jako první přišel přítel že chce druhé dítko 🙂 teďka řešíme bydlení a to je to, co mě brzdí. A taky na to koukám tak že to všechno "odnesu" jen já. Já budu muset v práci krátce po návratu oznámit že opět budu končit, mně bude blbě, já budu lítat po doktorech,budu muset normálně fungovat nevolnosti nenevolnosti, trávit většinu času s první dcerkou venku tak jsme zvyklé doteď a nebudu si moct jít lehnout když mi nebude dobře. Jsem spáč a spánek potřebuju, čim víc hodin tím líp 😅
Smekám před maminkami které mají děti takhle krátce po sobě.
@lucifereeek Kolik je malé? A kolik tobě, jestli nevadí, že se ptám 🙂 Mně bude letos 30...
@slunickova123 Je fajn takový rozdíl. Přesně, jak píšeš - prcek je samostatný a mnohé mu vysvětlíš. 5let je bohužel co se týče mého věku už moc...Zvažuji rozdíl 3 roky, ale tak nějak mám pocit, že mé biologické hodiny tikají a mimi moc moc chci 😅
@lrg Jsi úžasná, jak to zvládáš! 🙂 Malá je taky úžasná, bystrá i pohybově napřed, jen je náročná v ohledu pozornosti, která musí být 100% a nevím, jak bych jí vysvětlila, že v určitou chvíli nemůžu, protože se musím věnovat miminku ☹ Nechci, aby strádala nebo se cítila odstrčená a já byla nervózní a nevyspaná ☹
@belliss Já ti rozumím, přemýšlím nad tím samým. Teď ve dvou letech má přesně to období, vztekací a koukej mami, koukej tati, koukejte všichni na mě.... 😀 Ale myslím, že tohle budeš řešit i když si dáš pauzu x let, pětileté dítě nebude už potřebovat přebalit a nakrmit, na druhou stranu bude mít zase úplně jiné nároky a mnohem intenzivněji bude vnímat, že už tu pro něj nejsi na 100% a může to nést ještě hůř, protože potrvá, než se s mladším miminkem věkové trochu srovná, aby si rozuměli. A taky když pátrám po tom nočním buzení tak bohužel narážím na maminky, kterým se děti budí v těch pěti letech. Takže si myslím, že protivné a nevyspalé budeme všechny, protože když se jednou vyhrabeš z toho miminkovského období, je vždycky těžké, se do toho znovu dostat. Když se narodila první dcera, byla jsem relativně mladá maminka na dnešní dobu a říkala jsem si, že si dám klidně 6 let pauzu. Ale postupem času jsem viděla, jak by bylo hezké mít pro dceru parťáka, s kterým si budou hrát a rozumět si a moje pohodlí šlo stranou 🙂 Když uspávám Emu, tak mě někdy přepadne taková lítost, že už tu nebudu jen pro ní a je mi jí fakt skoro líto, ale pak se proberu a říkám si, ježiš vždyť jí přivedu kamarádku na celý život a bude u nás zase o něco víc veselo 🙂
@belliss mě je 31 a malá má 2r a 8m a miminko čekáme za 2měsíce 😉
@mafeska On by druhé chtěl klidně hned 🙂 Já taky, pominu-li veškeré těžkosti, které mě od toho v současné době odrazují... 😅 Přesně tak. Máme to hodně podobné. Nevolnosti jsem neměla, tak z těch strach nemám 😀 Ale člověk nikdy neví, že...
@lrg Myslíš, že je to o pohodlí? 🙂 Parťák je fajn, ale vyrovnaná máma je základ 🙂 🙂
@lucifereeek Tak to je ideální rozdíl, ne? 🙂 Chápe malá, že bude mít sourozence z bříška? Jak to vnímá?
@belliss nevím jestli to chápe správně ale ví, že mám miminko v bříšku a říká, že mi bude pomáhat, že budem vozit, bude mi nosit plinky atd. ale uvidíme až jaká bude realita 🙂
@belliss
@lucifereeek Já mám 3 letého synáčka a ten chápe moc dobře,že nosím v bříšku sourozenečka 🙂 Vzala jsem ho sebou i na screening v prvním trimestru,takže miminko i viděl a každý den ho chce poslouchat přes Angelsounds 🙂 Akorát je teda hodně netrpělivý a pořád mi říká,ať řeknu panu doktorovi ať mi už miminko vytáhne z bříška,že ho už chce 😀
@ronyx jj, ale my když byli na prvním screeningu tak malé byly 2r a 4m 🙂 tvůj malý už je větší, tak to už určitě chápe víc 😉
@lucifereeek To určitě,o to já se nehádám 🙂 Ale teď už je starší o malinko,tak to chápe malinko líp ne? 😉 Navíc já ještě ani nemám bříško,pohyby,takže se mu to ještě trošku motá v hlavičce.Až uvidí,že mi bříško porostlo a dělaj se mi bouličky tak pochopí spíš,že je tam uvnitř a hýbe se 🙂
@ronyx no říká, že ji nemůžu zvedat, že mám v bříšku miminko ale jestli si uvědomuje, že se to miminko narodí a bude tu s námi, to nevím 🙂
Ja mam dve nejmladsi od sebe cca 21mes ...a pohodickaa 🙂 jsem moc rada ...treti tehu jsem zjistila kdyz byl prostredni rok ...presne na jeji svatek jsem si delala testik ...originalni to darek k svatku 😀 ze ?
mala byla moc sikovna a uz taky zacala chodit a nejak jsem se toho nebala ... rikala jsem si ze tehu je 9-10mes :- to je casu more ...takze se docela i osamostatnila a s prichodem mimi to bylo sem tam i jednodussi ...bylo hezke jak se i stara ...pomaha prebalovat krmit atd ..🙂 je fakt, ze jsem rikala, zda i treti bude spaci jako holky je fakt ze jsem jedna z mala ? ktera nocni vstavani k detem nema ...opravdu od narozeni mi spi nonstop max v noci 1x na mleko a to i kdyz jsem kojila ...a na um to pak bylo uplne na pohodu ...nadymani, zoubky a jine trable neznam s holkama vubec ...takze ja si uz dele jeste hraji s myslenkou na 4 .... nejmladsi bude v dubnu rok ...takze to je tak pro me asi idealni rozdil mezi sourozencema....no uvidime ...moc casu uz nemam...😀 tak uvidime ...co bude jak bude ....ted jsou obcas krusne chvilky pac nejmensi uz zacina chodit takze veselo a zacinaji sourozenecke zabomysi valky 😀 a nekdy dobra antikoncepce 🙂 nekdy legrace nekdy na hlavu ale to k tomu patri ...tak preji at je vse v poradku a uricte bude ...vse ma svuj cas ...a i kdyz jsou nekdy tezke chvile tak bysme je stejne jako matky nevymenily, no ne ? 😀 uzivejme zivota deticek...cas leti ..a my na to budeme pak jeste radi vzpominat ... jak se rika, pokud nejde o zivot ? Drzim pesti a preji zdravicko !
Holky, tak i ja pridam nejaky ten nazor... mam dvojcata a cekame treti.... pokud si maminka stezuje, ze s jednim to narocne, verim, i kdyz ja mela od zacatku dve. Nikdy jsem si nestezovala, i kdyz holky jsou strasne narocne, nepostouchaji a nikdo je nechce hlidat. Nemenila bych. Zenska zvladne vse a 9 mesicu je opravdu dlouha doma, a pak nez se povede, tak nejaky cas to zabere... ja bych to toho sla. Ale jsem asi jedina, je to tim, ze s dvojcaty je to 2x vse od zacatku.
@belliss já bych se toho teda zase tolik nebála. Hlavně si myslím, že je to o člověku..@mafeska píše, že by počkala, ale co se týče mě osobně, tak já jsem chtěla mít mezi dětmi menší věkový rozdíl. Už několik měsíců se nám nedaří druhé a to už jsem chtěla být dávno těhotná. Taky nemáme možnost hlídání, dcerka je taky hodně náročná (ostatně podle mě každé dítě), ale já mám prostě pocit, že mi ke štěstí chybí další dítě a moc ho chci. Dcerku (21 měsíců) zbožňuju, je úžasná, jak se říká zcela objektivně - je dokonalá 😀 , ale prostě mi chybí další... Vím, že to bude sakra náročné, zvlášť, když mi nikdo nepomůže, ale náročné to bude i později - když dcerka bude chodit do školky (budou starosti i tam), do školy (zase daleko větší starosti) atd, takže potom není nikdy dobrá doba. Já vstávám 2x až 3x za noc k malé, neznám, co to je spát celou noc.
Nebudu to natahovat - prostě je to o člověku - někdo potřebuje větší časový/věkový rozdíl, jiný chce děti hned po sobě. Každá zvládáme stejné věci jinak. (tímto se nechci nikoho dotknout, není to myšleno špatně)
@mafeska Však jsem psala, že člověk nikdy neví 😉
@ronyx Takže cca 3 roky rozdíl mezi sourozenci? O to mi taky docela jde - aby malá chápala, že bude mít sourozence 🙂 Tím si myslím taky dost starostí vymizí.
@yildiz To se to pak píše 🙂 😅 Taková pohodička. Malé, když rostly zoubky, tak jsme nespaly v kuse ani půl hodiny, jak se budila na kojení, což jediný zabíralo alespoň trochu na bolest...
@hellinka1 Klaním se až k zemi, zvládnout dvojčátka 🙂 Jak jsou stará?
@dasara Mohu se spolehnout jen na sebe. I když se narodila malá, tak jsem na vše byla sama a to mi proplakala skoro každou noc a já nevěděla proč. Bylo to šílený na psychiku. Ale teď si říkám, že už mnohé znám a o to je podle mě jednodušší mít druhé a pečovat o něj 🙂
@evulina77 Je mi to jasné 🙂 Já určitě chci, jen bohužel vše moc řeším a možná si i přidělávám zbytečně starosti, který ani ve finále být nemusí...Přesně, jak píšeš - až to přijde, tak se to má řešit.
@belliss Ano,já se přiznám,že jsem asi trošičku pohodlná a druhé dítko jsme si záměrně naplánovali,až bude s malým hej,až bude trošku samostatný a bude chápat,že se hold teď budu muset starat i o druhé dítko a on mi bude pomáhat 🙂 Z jedné strany je fajn,když jsou dítka kousíček od sebe,asi si víc rozumí,víc vyhrajou,ale na druhou stranu jsem se chtěla na 100% věnovat malému,dát mu veškerou svou pozornost a péči.Já vím,že to takhle budu lépe zvládat,malému nic nechybí a nic nechybělo bez sourozence věkově blízko,vždy měl pozornosti dost a vím,že bude super velký bráška a až vyrostou a budou dospělí věkový rozdíl pár let se srovná a bude to fajn 🙂 Takže pokud máš teď období,kdy se opravdu pořádně nevyspíš,jsi ráda,že zvládáš jedno dítko,tak bych fakt nikam nespěchala s druhým.Ale chápu tě,vím co to je toužit po druhým 😉
@ronyx citim to uplne stejne.
Tak já, když jsem nastupovala na MD, jsem měla jasno - doma 2 roky, pak rok-dva do práce a pak druhé. Ale - naší firmu prodali a nevím jak to bude s mím místem a plán "B" je teda hned durhé....Někdy, když máme pohodu, dcerka (6m) si brouká a spokojeně hraje, si říkám že druhý klidně hned, ať to mám vše při jednom. Ale pak v noci, kdy spí celkem klidně, nebo po "O" kdy chodím na chvíli spát s ní, si říkám, že bych opravdu ráda počkala. Pravda totiž je, že dvouleté nemůže ještě do školky, takže ani to dopoledne bych neměla jen pro to maličké, neumí se pořádně najíst, obléknout, vykoupat, atd. Už teď to mám "nabité" - najíst malá, dokrmit mlékem, najíst já, převlíknout, přebalit, opláchnout nádobí poklidti v kuchyni, obléknout do kočáru mimi, sebe,...Názory, že to vlastně budou dva jedináčci mě nezastraší, vím, na co "mám" určitě bych se nenechala ovlivnit okolím, je to jen a jen na té mámě (nebo rodině) jak to chtějí mít a na co se cítí... 😀

Ještě doplním, že muž chodí domů pozdě a babičky na občasné pohlídání k dispozici nemám, což je také rozhodující faktor. Nebudeme si nic nalhávat 🙂