icon

Mateřské galeje. Co Vás nakopává?

diva_ziva
26. srp 2020

Zeny, 3.5roka na materskej a mam toho com dalej tym viac plne zuby. Od začiatku to pre mna bolo narocne, prve dieta bolo narocne mimino a teraz je z neho narocny vzdorujuci trojletak, ktory poriadne trasie vsetkymi mojimi programami, presvedceniami, ocakavaniami a hlavne mojimi nervami. Dieta c. 2 sa nastastie zlutovalo a az na pozieranie piesku vo velkom a vecne utekanie prec je v pohode. Ale nebavi ma to, cely den len okolo deti sa tocit, ta nesloboda, tie rozbroje, hysteraky, a emoce. Viem si poziadat o pomoc, muz aj babicka funguju, ale aj tak ma to s nimi nenaplna, nebavi, netesi. Proste si pripadam ako vecne v depke. Piste mi prosim tipy, ako sa z toho vyhrabat, kde najst tesenie sa zo života, co vas nakopava v tom, ze to ma s detmi zmysel. V tej blbej praci clovek dostal aspon vyplatu, nejaku spatnu vazbu a 5 tyzdnov dovolenky. Tady nula nula prd, ziadna satisfakcia, ziadna dovolenka. Diky 🙏🙏🙏

Strana
z2
veronikav31
26. srp 2020

jak máš staré děti? večer si nemůžeš odpočinout?nic nedělat?starší chodí do školky?A co takhle se vídat s dalšími maminkami,popodívat si v klidu u kafe.Ale ano, satisfakce je, máš zdravé a živé děti, někdo bohužel nemá ani zdravé ani žádné děti...dovolenka není,to je pravda,ale i mateřská jednou skončí.Největší dar je,když přijde u nás starší dcerk(4,5r) a řekne mi,že mě má ráda a obejme mě...to pak brečím,to je víc než práce, dovolené.udělej si z mateřské hru,není to o tom sedět zavřená doma s dětmi.nekupuj jen věci pro děti, ale i kup si něco pro sebe(ať šaty, bundu nebo jen kabelku), udělej si radost.

jjasmina
26. srp 2020

Malá se mi v noci budí co hodinu, ráno jsem jak zoombie, nu stačí , když se malá na mě usměje.Jinak chodit ven, kecat s kamarádkama, manžel je ve volnu furt s náma, hlídání nemám žádné.

budouci_maminka
26. srp 2020

Vyhradit si pravidelný cas pro sebe. Nebo nějaký part-time job

diva_ziva
autor
26. srp 2020

@budouci_maminka To je presne ono, ze len okolo deti byt ma neba. Planujeme domek se zahradou, vyhladovo rok 2022, tak to bude lepsi. Pobyt venku, zahradniceni, mensi hospodarstvi, to mne bude bavit a bude tam nejaky rukolapny vysledek. Chce to jeste vydrzet dalsi blbou zimu v Praze, z tojo mne bere des uz ted.

Jasne, zive a zdrave deti, ako rika Veronika, to je pozehnani! Ale nevnimam to nutne jako moji zasluhu. Proste by byly zive i z pece taty nebo babicky. Asi nejsem mama, ktere k naplneni staci jenom ty decka. 🤷‍♀️

diva_ziva
autor
26. srp 2020

@veronikav31 Odpocinek mam vcelku, i kdyz asi ne dost, tyden bez deti by byl paradny, zatim nehrozi. Spis zistuji, ze pro mne materstvi zkratka neni naplnujici. A nechci nutne zpatky do prace. Ale neco jinyho na strane bych brala. Bavi mne doma ledacos, siti, minimalizmus, zutulnovani, jenom proste na to s detmi 1r a 3r neni vubec prostor a pak jsem akorat o to vic nastvana. Ale ja vim. Uz za par let to bude jine, povyrostou a nebudou potrebovat tolik pozornosti a pece

veronikav31
26. srp 2020

@diva_ziva a malej nejde do školky?ono je to jiný když jsi s nimi pořád a když starší dítko dáváš do školky.no, vidíš to,ty odpočinek máš,já ho ještě za 4,5 nezažila.krom odpočinku večer-zehleni u tv.ja bych netvrdila,že za pár let nebudou potřebovat tolik péče-skola,kroužky,atd.chodite někam ven s tvými kamarádkami?

zelenaesmolda
26. srp 2020

@diva_ziva
starsiho bych dala do skolky pokud to jde a mladsiho aspon na pulden do jesli treba dvakrat tydne

veronikav31
26. srp 2020

@zelenaesmolda já myslím,že jesle jsou od 1,5 -2 let,teda alespoň u nás,nevím jak jinde a myslím,že do 2 let je upravena doba měsíčně jak můžou chodit do školky-jesli.jesle bývají soukromé-plati se,málokteré město zřizuje svoje jesle

zelenaesmolda
26. srp 2020

@veronikav31
ano,jsou soukrome ale co jsem se divala tak ty castky jsou docela male

veronikav31
26. srp 2020

@zelenaesmolda pro někoho malé,pro někoho velké.jen je potřeba počítat s tím,že je docela dost nával co vím.lepsi jsou dětské skupiny,ale tam je taky určený věk myslím taky 2 roky.ale třeba by slo i rodinné centrum,občas mají hlídání dětí aby si mohly maminky něco povyridit atd.ale to už si musí tazatelka zjistit sama kde co má v okolí a co je v jejich možnostech.ale určitě bych staršího dala do školky

puhelin
26. srp 2020

Jako bys popisovala moji situaci. Stejne stare deti, stejny pocit vyhoreni.

zelenaesmolda
26. srp 2020

@veronikav31
ano,takdy bych starsiho dala do skolky,prece jenom s jednim ditetem je to porad mensi zahul nez s dvema

diva_ziva
autor
26. srp 2020

@zelenaesmolda Starsi by uz do skolky mohla. Je to ditko citlive, hodne navazane na nas s muzem, takze jsem na to nechtela tlacit. Ale uz by se to asi zvladlo. Rocne dite nikam davat nechci, to je proti memu presvedčení. Asi se snazim najit cestu jak byt spokojena i s detmi. Ucim se ted nepriskakovat na kazde kniknuti, duverovat jim, ze se umi zabavit i same a sobe tak vytvorit prostor na praci, ktera mne bavi.

diva_ziva
autor
26. srp 2020

@puhelin Vsude se ted mluvi o te mindfulness metode. Jsem si rikala, ze to snad skusim, mozna kdyz mne bude tesit koukat do stromu, tak to pak cele bude lepsi. Ale pak mne starsi dcera vytoci a na nejaky odstup a prodychavani nemam ani pomysleni, jenom se ptam sama sebe, do ceho jsem se tl namocila a jestli jsem vubec mela byt matkou. 🙄🙈

puhelin
26. srp 2020

@diva_ziva Zkusim to procist, dekuju.

re_barbora
26. srp 2020

A nemohla bys na nejakej malej uvazek do prace nebo na brigadu? Nebo se prihlasit do nejakyho kurzu?

jednaholkaa
26. srp 2020

@diva_ziva Podle me nekomu treba sedi vic jen jedno dite nez dve. Chce mit vic prostoru pro sebe a sve zajmy. Oni ty dve deti nejsou pro kazdeho. Mam kamaradku, ktera matkou byt chtela a nemenila by to ani za nic, ale s ditetem travi minimum casu a ma spoustu jinych zajmu, kterym se venuje. Proste ji to taky nenaplnuje. Az budou chodit do skoly tak to bude lepsi. Me pomaha si to s malou uzivat jako s kamaradkou. Jdeme na kafe, do obchodu, na navstevu ke kamocce, odpocinek na hristi..to je v podstate zabavne. Co je horsi to vecne vareni a nevyspani v noci..

jjasmina
26. srp 2020

@jednaholkaa Já myslím, že mi jedno dítě taky sedí víc. Mám v plánu se jí ovšem věnovat naplno. Hlavně jsem ráda aspon za to jedno krásně donošené miminko 🙂

jednaholkaa
26. srp 2020

@jjasmina Ja mam prave taky jenom jedno a rikam si jestli bych prave s druhym nemela pak pocity jako zakladatelka no.. Taky se ji venuju naplno. O to tezsi je pak mit dve deti.

chibichibi
26. srp 2020

Mam to same,ale jedno mimi 9 mesicu. Nemam babicky ani hlidani, na materske jsem mimo CR a nikoho tu ve meste neznam. Chuvy manzel nechce pry moc drahe. Muze mi vzit maleho tak na 15 minut, pak mi vola ze uz to nezvlada. Prestala jsem cvicit,sit, malovat se proste nemam prostor, cas a uz ani chut. Koupila jsem si horu obleceni ,bot ale to je satisfakce na 1 den. Vecer padam na hubu ale i pres den jsem totalne vycerpana, rozhozena. V noci me budi 3-5krat, jeste jsem nespala 1 celou noc v klidu. Prijde mi ze na to neni lek,akorat casem, tak za 5 let, bude mozna lip .

jjasmina
27. srp 2020

@jednaholkaa jj to souhlasím, svou malou dcerku miluju, ale jedno a dost. I tak je to kolikrát fakt náročné no

veronikav31
27. srp 2020

@chibichibi můžu se zeptat jak vypadá tvůj běžný den? To,že tam nikoho neznáš neznamená,že se nemůžeš seznámit.Neříkej mi,že 9 měsíční dítě je celý den i celou noc vzhůru.odpočívej když spí prcek.

potaplice
27. srp 2020

Toto je běžný problém jak v pomáhajících profesích - pedagog, soc. pracovník, zdravotník. Vzniká deprivace z důvodu, že za sebou nevidíš hmatatelný výsledek svého snažení. Chce to kompenzovat koníčkem, kde budeš mít nějaký výsledek, ne který si můžeš sáhnout. Mě se osvědčilo pečení a šití.

katkatomaskova
27. srp 2020

@diva_ziva Já mám doma dvouletou, je taky náročná - ve většině případů při hře potřebuje asistenci, samotnou ji nic nebaví, 1000x za den slyším "maminkooooo" 😂 V noci se budí, dokáže být tři hodiny v kuse vzhůru a jančit, protože si s ní nejdu hrát. Teď je protivná, náladová, vzteklá a neposlouchá 😒 Bojuju s jejími zácpami, nechce mi jíst, sabotuje nočník 🙄 Přijde mi, že se spolu teď spíš pereme.

No a moje světlo na konci tunelu je brzký nástup do práce - jsem zdravotní sestra, a měla bych nastoupit teď na podzim na oddělení mých snů, takže se hrozně těším 🙂 chybí mi pocit užitečnosti a seberealizace, pečování o nemocné a sdílení jejich bolestí a starostí, možnost si popovídat jako dospělý člověk a ne jen řešit věci ohledně dítěte.. 🙂

Když mám chvíli čas, tak si čtu, knihy mám ráda, ale přes den mě nenechá malá a večer většinou padnu do postele a jsem ráda, že jdu spát. Taky ráda pracuju s korálky, baví mě šité šperky, ale upřímně naposledy jsem se tomu věnovala někdy v únoru. Malá mi u toho chce asistovat, a já u toho používám jehlu, kleště a podobné nástroje, takže to není reálné.
Denně, pokud to dovolí počasí, s ní chodím na procházky. Bydlíme na vesnici, a do města jsou to pěšky asi dva kilometry, dojdu s ní vždy až ke tchyni, což je skrz celé město až na jeho okraj, takže to ty kilometry udělá asi tři a půl. Zpátky se vracíme linkovým autobusem, protože až domů by mi nedošla, a i když je drobek, a má asi 11 kilo jen, tak by se mi už pěkně pronesla, to jsem s ní absolvovala asi třikrát, než mě napadlo sednout na bus 😂 Takže si aspoň větrám hlavu na procházkách, i když během ní slyším tak stokrát "maminkoooo" a to její ševelení 😂
V podstatě jediný odpočinek během dne pro mě znamená její polední spánek - pokud mi ho teda nesabotuje. Když si jde lehnout, tak je schopná spát několik hodin, takže ji ve finále ještě musím budit zhruba po dvou hodinách. I tak mi večer ale usíná až kolem 22h a v noci se budí. No a když po obědě spí, tak si neodpočinu, protože uklízím, vařím a řeším chod domácnosti.

Naprosto chápu, jak se cítíš, být rodič je prostě náročné...

katkatomaskova
27. srp 2020

@diva_ziva Jo a takové to grow odpočinku a odreagování se od rodičovských věcí, jsou pro mě a mého muže motorky 😎 Máme každý svou, a když to jde, tak 2x měsíčně na celý den vypadneme na vyjížďku, někde se podíváme, a pěkně si vyčistíme hlavu, to je prostě pecka 😎

veronikav31
27. srp 2020

@katkatomaskova malá ti půjde školky,když se vracíš do práce? Na motorce nebo odrazedle ti nejezdí?vzít kočár,jet vedle ní a když se jí nebude chtít jet na motorce nebo odrazedle,tak je dát na kočárek a jít pěšky.

katkatomaskova
27. srp 2020

@veronikav31 Žádný kočár 🙂 Nevidím důvod k tomu, proč tahat kočár, úplně zbytečné břemeno pro mě 😉 Odrážedlo ji nebaví, ona chodí nejradši po svých 🙂

Hlídat bude tchyně, ve školce by mi ji nevzali, dokud jí nejsou tři, navíc je pořád na plínách a nechce jíst sama, takže s tím by ji nevzali už vůbec 🙄

diva_ziva
autor
1. zář 2020

@potaplice Dekuji, tvoj koment ma hodne nakopol. Pomahajuca profese, to je presne ono, akurat
je to 24/7, nevypnes. Kompenzace necim jinym je fajn, len zatim na to nemam prostor. Kdyz zacnu neco delat, prijde jedno anebo druhe dite. Anebo rovnou obe. 🙂 Ale ucim se rict re starsi, ted ne, ted maminka dela to a to a nechce si hrat. To je obcas docela narocny, ale ucime se obe spolu vychadzet. A mladsi syn je nastesti vic samostatny, takze obcas to jde.

diva_ziva
autor
1. zář 2020

@katkatomaskova Diky za sdileni tve situace. Uplne chapu tvoje vycerpani! Mas aspon ten odpoledni spánek, mne starsi dcerka uz od 2 let odpoledne nespi. Nechces radsi v tu dobu odpocivat anebo delat neco pro sebe a domacnost pak resit s dcerkou? Moje dcera byla od sameho zacatku hoooodne narocne dite a obrovskou potrebou pozornosti. Ale spolocne varit, uklizet, prat, to ji kolem dvou let moc bavilo. Jasne, potrva to dele, ale je to hezkh zpusob traveni casu a dite vidi, co vsechno je potreba doma delat.

diva_ziva
autor
1. zář 2020

Dekuji vsem za komentare. Uz mi je trochu lip. Ta frustrace chodi vzdycky ve vlnach. Mame narocne obdobi, akorat jsem starsi dceru odstavila, takze posledne dny byly ve vlne hysteraku a provokaci z jeji strany. Navic jsem ji zrejme rozmaznala a nenastavila si dostatecne hranice. Tak na tom ted makam, je to pro nas obe tezky, ale kdyz se mi povede si ustat svoje, tak je mi lip, nevycerpava me tolik byt s detma a pak je to pro mne i vetsi radost s nima jenom tak byt a hrat si. U mladsiho si hranice hlidam vic od zacatku a je mi v tom lepe.

Strana
z2